DJ Hero 2 Review | 30 oktober 2010 17:23 | Auteur: Benjamin

Vorig jaar bracht Activision, als een soort spin-off van de Guitar Hero-serie, het zeer vermakelijke DJ Hero op de markt, met bijbehorende mini-draaitafel. Wij bij Wii-DS waren er erg over te spreken, zeker gezien de gameplay en (in mindere mate) de setlist eindelijk eens iets anders brachten. De gedachtegang van Activision is echter inmiddels bekend: een goedscorende serie verdient al snel een vervolg. Is DJ Hero 2 een reden om opnieuw achter de draaitafel plaats te nemen?

Freestyle
DJ Hero 2 borduurt verder op hetgeen waar de eerste DJ Hero gebleven is. Het complete gamemechanisme is daarbij overgenomen en heeft her en der cruciale verbeteringen gekregen. DJ Hero 2 kent exact dezelfde draaitafel als het eerste deel. Voor beginnende DJ's volgt hier een korte uitleg: er zijn drie verschillende knoppen; een groene, een rode en een blauwe. Zoals gebruikelijk komen de verschillende kleuren van boven naar beneden waardoor je ze op het juiste moment in moet drukken en vaak is dat in combinatie met het scratchen op de draaitafel. Ook is er nog de crossfader die je op bepaalde momenten heen en weer moet schuiven waardoor je steeds een ander stukje muziek hoort. In de eerste DJ Hero waren er tevens stukken tijdens de nummers te vinden waar je ongelimiteerd op de rode knop kon blijven drukken waardoor er een sample door je nummer klonk, zoals bepaalde kreten. Dit is gelijk het eerste punt waar vernieuwing te vinden is in DJ Hero 2: er zijn geen standaard samples en kreten aanwezig, maar daadwerkelijke zinsneden uit de liedjes. Dit ‘freestyle tappen’ zorgt ervoor dat je je nog meer als een echte dj voelt. Naast dit ‘freestyle tappen’ kun je nu ook freestyle scratchen en de crossfader gebruiken in bepaalde delen van een mix. De vrije crossfader stukken zijn daarbij het vermakelijkst, omdat je in deze delen de twee liedjes geheel naar eigen smaak om en om, of beide tegelijk, af kunt spelen. Hierdoor kan in principe dezelfde mix elke keer anders klinken. Door al deze toevoegingen biedt de game veel meer vrijheid waardoor je het idee hebt dat je daadwerkelijk zelf muziek aan het maken bent.

djhero21


De algemene setlist is vergelijkbaar met de setlist van deel één. In totaal bevat DJ Hero 2 meer dan 80 nieuwe mixen van nummers als de zomerhit I Know You Want Me van Pitbull en bekende hits van Lady GaGa, maar ook de nummers die wat meer in het dj-genre vallen, zoals titels van DJ Tiesto, die zelf ook in de game aanwezig is. Andere bekende DJ’s die in het spel verwerkt zijn, zijn David Guetta en Deadmau5. Je vindt de volledige setlist hier.

Over het algemeen zitten er dit keer wat minder oude nummers tussen en zijn het vooral nummers van de laatste tien jaar. Toch is de setlist van DJ Hero 2 behoorlijk gevarieerd. Bovendien kun je in de toekomst nog extra liedjes downloaden. Wel is het spijtig te noemen dat je de setlist van DJ Hero niet over kan zetten naar DJ Hero 2, zoals dat bij bijvoorbeeld de Guitar Hero-games wel kan. Een tegemoetkoming van Activision op dit gebied is dat je bij aanschaf van het complete DJ Hero 2-pakket, dus met de draaitafel, het eerste DJ Hero-deel er gratis bij krijgt. En over downloaden gesproken: je zult net als in deel één voldoende ruimte moeten hebben op je Wii, aangezien je geen gebruik kunt maken van SD-kaarten. Een gemiste kans.

Battle
In tegenstelling tot DJ Hero bevat deel twee wel een mode die iets van een verhaal met zich mee draagt. In de Empire-mode reis je als DJ verschillende locaties af waarmee je alle nummers vrij speelt en ervaring op doet. Aan de hand van de verdiende sterren speel je allerlei extra’s vrij waarmee je je personage enigszins kunt customizen. De vrijheid om je personage zo aan te kleden als je wil, gaat echter niet zo ver als in de Guitar Hero-games. Afgezien van de decks, de koptelefoons en de voorgeprogrammeerde personages, kun je niet je eigen personage ontwerpen.

djhero22


Overigens verdient het verloop van de Empire mode een complimentje, aangezien de verschillende mixen in een setlist naadloos op elkaar over gaan, soms zelfs zonder muzikale onderbreking. Ook nieuw is de Megamix-mode waarin je verschillende megamixen kan vinden van de bekende DJ’s. Een ander nieuw aspect in DJ Hero 2 is de multiplayer-mode die nu pas echt aanwezig is. Je kunt nu voor het eerst met twee draaitafels tegen elkaar spelen in de Battle-mode, waarin het er om gaat dat je zo foutloos mogelijk probeert te spelen. Speel je een stuk van een mix procentueel gezien beter dan de tegenstander, dan verdien je daarmee een punt. Ten slotte kun je ook samen spelen in combinatie met een derde persoon die de zanggedeeltes voor zijn of haar rekening neemt. Door de toevoeging van een zangmogelijkheid en dat in combinatie met de drop-in/drop-out Party Play-mode, is DJ Hero 2 vele malen populairder op feestjes dan zijn voorganger. Ten slotte kent de game ook de wel bekende online-mode, die deze keer ook gebruik maakt van je Wii-vriendenlijst in tegenstelling tot de aparte vriendencodes.

djhero23


Een groot minpunt van het vorige deel was de presentatie. Het menu was ronduit afschuwelijk en onoverzichtelijk en het geheel oogde erg chaotisch. DJ Hero 2 is compleet het tegenovergestelde: erg veel wit. Dit is al aan de boxart te zien en dit vertaalt zich ook naar het spel zelf. Een behoorlijke vooruitgang, zeker omdat het menu nu stukken overzichtelijker is en de stijl veel chiquer is dan voorheen. Grafisch gezien heeft de game ook een kleine vooruitgang geboekt. De bekende DJ’s zijn netjes vormgegeven en lijken veel op hun evenbeeld. Met uitzondering van het publiek dat je zo nu en dan dansend voorbij ziet komen. Die hadden overduidelijk wat meer aandacht mogen krijgen dan nu het geval is.

Conclusie
DJ Hero 2 veegt voor het grootste deel de minpunten van zijn voorganger van tafel. De gameplay is zo goed als gelijk gebleven, met een paar zeer belangrijke verbeterpunten wat betreft de vrijheid tijdens het spelen en scratchen. Hierdoor klinken sommige nummers elke keer dat je ze speelt weer anders, waardoor je het gevoel hebt dat je daadwerkelijk muziek aan het maken bent. Ook hebben de ontwikkelaars meer aandacht geschonken aan de verschillende modi en multiplayer standen. Toch zijn er nog een aantal onacceptabele zaken, zoals het download systeem en het feit dat je de nummers van het eerste deel niet over kan zetten, terwijl dit bijvoorbeeld wel allemaal kan in de Guitar Hero-games. Voor de fans van deel één is DJ Hero 2 een waardige opvolger; voor de nieuwelingen een prima game om in te stappen.
9,2
N1-score
  • + Gevarieerde tracklist met toffe mixen
  • + Meer vrijheid
  • + Goede sfeer
  • - Belachelijk download-systeem
  • - Mixen deel 1 niet over te zetten
Next articleWii-winkelkanaal offline voor onderhoud Previous articleZeven nieuwe Donkey Kong-filmpjes

Reacties van gebruikers

Avatar
maaslander | 30 oktober 2010 17:26 | #190911
lijkt me heel eentonig
Avatar
Louis DeNonno | 30 oktober 2010 18:35 | #190912
Woah ik heb wel die tracklist al gezien en die is me toch ook wel vet hoor! Smile Alleen heb nog nooit DJ Hero gespeeld, misschien toch eens uitproberen...
Avatar
jochem | 31 oktober 2010 14:34 | #190930
ik denk dat je er snel op uitgespeeld bent

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

DJ Hero 2

Platform: Wii
Genre: Music
Ontwikkelaar: FreeStyleGames
Uitgever: FreeStyleGames
Aantal spelers lokaal: 3
Online-ondersteuning: Ja
Aantal spelers online: 2
Releasedatum: 22 oktober 2010

Screenshots