NBA 2K11 Review | 10 december 2010 20:13 | Auteur: Tristan

Basketbal is zo’n sport die in Nederland nauwelijks is aangeslagen. Met dank aan de overmatige aandacht voor voetbal op de Nederlandse televisie lijkt de kans dat basketbal onze harten gaat veroveren klein. Aan de andere kant van de oceaan is basketbal "huge", met de NBA competitie als brandend middelpunt van deze snelle sport. Voor de kleine schare fans brengt 2K sports de game NBA 2K11 naar Nederland. Kan NBA 2K11 het Amerikaanse basketbalgevoel naar onze huiskamers halen?

NBA 2K11 is gebouwd rond een legende uit de sport die zelfs voor veel Nederlanders nog bekend zal zijn: Michael Jordan. "His Royal Airness" is prominent aanwezig in de game. Zodra je de game opstart, word je meteen in een klassieke finale geworpen tussen Chicago Bulls en de La Lakers. Michael Jorden was dé uitblinker in deze finale en het is aan jou om die prestatie even opnieuw neer te zetten. Succes!

nba2k111


En nu?
Je bent nog niet bekomen van de schrik of je moet al aan de slag. De game doet geen moeite om je eerst door de controls heen te loodsen dus als beginnende gamer ben je meteen de weg kwijt. Gelukkig kun je in het optie menu de knoppen terugvinden en wat gelijk opvalt is de veelheid aan knoppen en bewegingen die je kunt gebruiken.

Je speelt de game met de Nunchuk en de Wii Afstandsbediening. Dat werkt prima zolang je op de knoppen mag drukken. Het wordt echter een heel ander verhaal wanneer de motion controls in beeld komen. Het is de bedoeling dat het gooien werkt door met de Afstandsbediening omhoog te zwieren en op het juiste moment te stoppen. Het is ook de bedoeling om een bal te stelen door je Afstandsbediening horizontaal te slaan en een bal te blokken door omhoog te bewegen. De conclusie na een paar wedstrijdjes is dat dit niet werkt. Je speler springt wanneer je dat niet wil, hij slaat te laat en mist de basket omdat de timing van je worp te onzeker is. De Wii Motion Controls blijken niet geschikt te zijn voor de snelheid van NBA 2k11.

Gelukkig blijkt het spel de Classic Controller te ondersteunen. Als je die eenmaal aangesloten hebt, wil je nooit meer terug naar die nare combinatie van Nunchuk en Wii Afstandsbediening. Met de Classic Controller heb je het gevoel de game onder controle te hebben. Nu volgen de spelers je opdrachten feilloos en exact op het moment dat jij dat wilt. Een hele verademing, want zonder deze optie was NBA 2K11 een frustrerende bezigheid geworden.

nba2k112


Wow!
De eerste keer dat je in het hoofdmenu van de game komt, zul je stil worden van de veelheid aan opties die NBA 2K11 biedt. Dit is werkelijk een bomvol pakket en alles wat je gamer-hart begeert is hier te vinden. Je kunt onder andere deelnemen aan de NBA competitie, typische straatpotjes spelen als 'dunken' of 2 tegen 1, je eigen speler opleiden in "My Player", een snel potje spelen of in de voetsporen treden van Michael Jordan door tien klassieke situaties na te spelen. Dan is er ook nog de uitgebreide online modus waarin je zelfs online competities kunt spelen, je aan kunt sluiten bij een groep of je scores kunt vergelijken op de online leaderboards. De mogelijkheden zijn schier eindeloos!

De "My Player" mode is erg leuk om te spelen. Je maakt een eigen speler aan en de lol kan beginnen. In het begin zul je nog wedstrijden spelen in achteraf zaaltjes maar naarmate je beter wordt, moet je uiteindelijk bij de volle NBA zalen uitkomen. Daarvoor moet je allerlei opdrachten voltooien in de wedstrijden die je speelt. Het leuke in deze modus is dat je de andere spelers niet kunt besturen: je speelt dus alleen jezelf. Ga je niet vrij staan of verpruts je iedere bal die je krijgt? Vergeet dan maar dat je medespelers je nog veel in het spel zullen betrekken. Om nog maar te zwijgen van de vlammende kritiek die je van je coach krijgt na afloop. Tijdens de wedstrijd kun je ieder moment bijhouden of je goed bezig bent door naar je teammates hun beoordeling te kijken. Bij iedere actie die je goed of slecht uitvoert, zal die beoordeling veranderen. Het maakt dat je wel drie keer nadenkt voordat je blind door de verdediging van de tegenstander probeert te stormen of weer zo stom bent om een strafworp te veroorzaken.

nba2k113


Een unieke modus in NBA 2K11 is de Michael Jordan challenge. Tot in detail zijn hier tien klassieke wedstrijden met Michael Jordan nagemaakt. Nu ben jij echter degene die met Michael’s team aan de slag mag. Voor iedere wedstrijd krijg je de opdracht om minstens zo goed te presteren als meneer Jordan zelf. Als je de wedstrijden in kwestie ooit gezien hebt zal dat zeker extra spanning toevoegen. Echter, ook zonder die wedstrijden op je netvlies komt het gevoel van historische momenten goed over. Dit is mede te danken aan het geweldige commentaar en het geluid van spanning in de zaal wanneer Michael Jordan weer iets moois tevoorschijn tovert.

Samen spelen
Zoals het een goede sport-game betaamt, is er ook aan een multiplayer mode gedacht voor NBA 2K11. Maar liefst vier speler kunnen tegelijk aan de slag. Je kunt samen in één team spelen of ieder je eigen team nemen. Een medespeler kan ieder moment bijgeschakeld worden, waardoor je ook stukken van de competitie samen kunt spelen. Gamers zonder vrienden kunnen zich uitleven in de uitgebreide online mode van het spel. Hierin kun je je aansluiten bij een "Crew" om de strijd aan te binden met een andere groep gamers. Je kunt precies bijhouden hoe jouw groep presteert ten opzichte van de concurrentie. Daarnaast kun je ook je eigen competitie inrichten en mensen daarop laten inschrijven. En nu komt het mooiste: dat alles kan gewoon zonder friendcodes! De enige feature die afgeschermd lijkt te zijn met friendcodes is het gebruik van Wii Speak.

nba2k115


Een mooi pakket
NBA 2K11 doet veel goed. Op het gebied van graphics valt op dat de game zijn best doet om de gezichten van de verschillende spelers geloofwaardig in beeld te brengen. Dat is goed gelukt, maar helaas zijn de lichamen van de spelers hoekig en de animaties, in close-up, houterig. Een belangrijk pluspunt is de snelheid die NBA 2K11 op het beeld weet te toveren. Er gebeurt veel tegelijk op het scherm en toch weet de game de actie prima bij te houden. Geen irritante vertragingen in beeld en alles ziet er even vloeiend uit. Hetzelfde geldt voor de bewegingen van de spelers: ondanks dat ze er van dichtbij niet goed uit zien, zien ze er op een afstandje geloofwaardig uit en heb je op geen moment het idee dat de game even een stukje overslaat.

De audio is ook prima in orde. Het commentaar is van een geweldige kwaliteit met zeer veel verschillende zinnen die, voor de verandering, eens niet aan elkaar geplakt voelen. Het klinkt net alsof je naar een echte basketbalwedstrijd zit te kijken. De commentatoren laten het zelfs niet na om wat zij-verhalen in de trend van "de tante van Michael Jordan" op te halen. Kijkende naar de vele halfbakken commentaar implementaties in andere sportgames heeft 2K Sports hier een geweldige prestatie neergezet.

Niet voor de casual gamer
Basketbal is geen sport voor mietjes en zo is NBA 2K11 ook niks voor casual gamers. De eindeloze lijst opties en ingewikkelde besturing maken het geen makkelijk spel om snel even onder de knie te krijgen. Dat is een zegen voor de actieve gamer, maar maakt het spel volledig ongeschikt voor mensen die een simpel potje basketbal willen spelen. De casual besturingsmodus die diep verstopt zit in het menu helpt niet om de complexiteit te verminderen. Om de game voor een groter publiek toegankelijk te maken had 2K Sports er goed aan gedaan om een "Casual" mode op het titelscherm te plakken waarmee met één druk op de knop er een extreem versimpelde versie van de game tevoorschijn gepopt zou zijn. Nu blijft het uitsluitend een feestje voor de doorgewinterde gamer. Die krijgt dan wel een feest met kaviaar en champagne voorgeschoteld.

nba2k114


Conclusie
Het is zonde dat wij Nederlanders geen grote basketbalfans zijn. NBA 2K11 verdient een groter publiek. De game biedt een ongekende diepgang en zolang je de Classic Controller gebruikt, een prima besturing. Daarnaast is de multiplayer (tot vier spelers!) een feest voor iedere sportfanaat en zijn de online mogelijkheden duizelingwekkend. Audiovisueel is het spelletje tot in detail tot leven gewekt. NBA 2K11 verdient alle lof en is een must-have voor eenieder die basketbal een warm hart toedraagt.
8,5
N1-score
  • + De hoeveelheid speelmogelijkheden, zowel on- als off-line, zijn duizelingwekkend.
  • + Prima besturing met de Classic Controller.
  • + Het voelt, in alle aspecten, aan als een ├ęchte basketbalwedstrijd.
  • - Te complex voor casual gamers.
  • - Besturing met de Wii Afstandsbediening werkt niet goed.
Next articlePrijsvraagwinnaars Disney-prijsvraag - dag 4 Previous articleSuper Monkey Ball 3DS in bewegende beelden

Reacties van gebruikers

Avatar
Jerone | 10 december 2010 23:25 | #193572
collapse
Geweldig spel. Al moet je NBA 2K11 gewoon op de xbox 360 of ps3 spelen, dan komt hij het best tot zijn recht.
Avatar
Paul | 11 december 2010 01:13 | #193577
Reactie op post #193572 van Jerone
Zegt meneer de basketballert Razz
Avatar
dw4 | 11 december 2010 04:03 | #193583
misschien maar is een keertje proberen dan Smile

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

NBA 2K11

Platform: Wii
Genre: Sports
Ontwikkelaar: 2K Games
Uitgever: 2K Games
Aantal spelers lokaal: 4
Online-ondersteuning: Ja
Aantal spelers online: 0
Releasedatum: 08 oktober 2010

Screenshots