"Nintendo zou exploderen wanneer ze de Wii-prijs verlagen naar 99 dollar" Nieuws | 17 december 2010 17:20 | Auteur: Quint | Bron: Industrygames

Een interessante uitspraak van EA-baas John Riccitiello leidt tot een interessante speculatie.

Dat Nintendo het heel goed heeft gedaan qua Wii-verkopen tijdens de afgelopen Black Friday, een Amerikaanse dag waarop vrijwel alle retailers in Amerika hun prijzen verlagen zodat mensen hun producten kunnen inslaan voor de feestdagen, is duidelijk. Echter, in 2010 als geheel gezien heeft Nintendo het qua Wii-verkopen het aanzienlijk minder gedaan dan in voorgaande jaren. Met Microsoft's Kinect en Sony's Movein de winkels, wordt de markt nog lastiger om vast te houden en daarom roepen diverse partijen dat Nintendo iets moet gaan veranderen. Met hoge First Party kwaliteitssoftware zoals Donkey Kong Country Returns, Kirby's Epic Yarn en The Legend of Zelda: Skyward Sword doet Nintendo een goede poging om de Wii op peil te houden, maar volgens John Riccitiello, CEO van de grootste Third Party-publisher EA, is dat niet genoeg. Volgens hem zou een prijsverlaging van de Wii van 199 dollar naar 99 dollar (omgerekend 75 euro) een zeer slimme zet zijn (vertaald):

"Ik zou zeggen dat Nintendo het uitzonderlijk goed heeft gedaan in 2007 en 2008, is gezakt in 2009 en 2010 en...ik denk dat als ze de prijs zouden verlagen naar $99, ze zouden exploderen. Ik denk dat ze nu competitie hebben in de vorm van gebaar-gebaseerde content van Sony en Microsoft. Wanneer ze manieren kunnen vinden om Third Party-content te promoten, in tegenstelling tot First Party-content, en hun prijs omlaag zouden doen, denk ik dat het platform een nieuw leven zou zien."


In 2002 bracht Nintendo haar GameCube op de markt voor een bedrag van 220 euro. Anderhalf jaar later werd deze prijs verlaagd naar 99 euro. Nintendo heeft dus 'ervaring' op het gebied van drastische prijsverlagingen.

Wat denken jullie? Heeft John Riccitiello gelijk en zou een prijsverlaging naar 99 dollar, wat hier waarschijnlijk 99 euro zou zijn, de redding zijn van het apparaat of moet Nintendo simpelweg meer betere software uitbrengen, zich meer op Third Party-bedrijven moeten richten en/of moet er een compleet nieuw systeem komen ter opvolging van de Wii? Deel het in de reacties!
Next articleGhost Trick: Phantom Detective demo beschikbaar op Nintendo-kanaal Previous articleNieuwe Conduit 2 trailer en vergelijking met GTA

Reacties van gebruikers

Avatar
Ruben | 17 december 2010 17:23 | #193967
Prijs verlagen kan een goed idee zijn. Maar betere content is natuurlijk veel beter. En misschien leuke acties. Ik ben minder fan van de Third-Party games... Interessant bericht trouwens!
Avatar
Bas | 17 december 2010 17:42 | #193969
spijtig genoeg heb ik al een wii Smile
Avatar
nintencool | 17 december 2010 18:10 | #193972
collapse
ze moeten maar met een SuperWii komen vind ik
Avatar
jochem | 17 december 2010 18:35 | #193974
Reactie op post #193972 van nintencool
wat houd dat in?
Avatar
!!Luigi!! | 17 december 2010 18:41 | #193975
collapse
'De redding van het apparaat..." Is dat niet een beetje dramatisch verwoord? Razz
Nintendo is wekelijks ruim vertegenwoordigd in de software and hardware charts. Een halvering van de verkoopprijs is imo een wat overdreven reactie op een lichte daling van de verkoopcijfers. Die aankomende spellen (Kirby, DK en Zelda) zijn ook echt niet bedoelt om 'de Wii op peil te houden'.
Avatar
Volvagia | 17 december 2010 19:12 | #193976
Reactie op post #193975 van !!Luigi!!
collapse
het is maar hoe je het interpreteert. de wii's verkopen zijn flink gedaald en aanzienlijk minder dan voorheen. er zit een dalende lijn in. dat kun je zien als een ondergang en dus is er een redding nodig. het is geen lichte daling...je moet wat beter naar de cijfers kijken.

daarnaast snap ik niks van je laatste argument. waarom brengt nintendo die games dan uit? het is een commercieel bedrijf, ze doen het alleen voor het geld. hoezo zie je dat niet in? natuurlijk doen ze dat om de Wii op peil te houden dan wel te verhogen Weird .

je valt het bericht aan zonder goede argumenten als je het mij vraagt.
Avatar
!!Luigi!! | 17 december 2010 20:22 | #193977
Reactie op post #193976 van Volvagia
collapse
Een bedrijf moet pas gered worden als het in nood zit. Daar is nu absoluut geen sprake van, dus daarom vind ik het wat overdreven gesteld. (Het gezichtje met het tongetje geeft aan dat ik heus wel de bedoeling van die woordkeuze snap. Het moet daarom opgevat worden als een grapje richting de redactie; Quint in dit geval)

Voordat ik mijn berichtje plaatste heb ik nog naar de cijfers gekeken. Bij de top 10 van best verkochte software 2010 wereldwijd zitten maar liefst 7 titels door Nintendo ontwikkeld en uitgegeven. Ook bij de hardware verkopen van 2010 nemen de NDS en Wii respectievelijk de 1e en 2e plaats in. En dat al 4 jaar lang! De vergelijking met de Gamecube (2002) snijdt dus eigenlijk ook geen hout.
Dus ík beter naar de cijfers kijken..? Right back at you Volvagia! Wink

Over die games. Het wordt in de tekst gebracht alsof deze games speciaal gemaakt zijn om de Wii door 'een zware tijd' te loodsen c.q. te 'redden'. Onzin natuurlijk, want het had iedere game (van gelijk niveau) kunnen zijn die toevallig voor rond die tijd gepland stond. Er is geen sprake van een meer (of mindere) inspanning van Nintendo qua games. Het is gewoonweg, net zoals altijd, netjes uitgesmeerd en heeft niks te maken met 'het op peil houden van-'. Of misschien zoals jij het liever stelt (komt op hetzelfde neer): Het net zoals altijd wél op peil houden van de verkopen. Het gaat er om dat er geen extra bedoeling achter zit.

Dat advies van de EA-baas had veel logischer geklonken als het aan Sony of Microsoft was gericht.

Funfact: In mijn eerdere bericht had ik 2 regels staan die bovenstaand verhaal samenvatten. Zal ze in de toekomst speciaal voor jou niet meer onthouden. Wink
Avatar
Michiel | 18 december 2010 00:50 | #193981
Reactie op post #193977 van !!Luigi!!
collapse
Google eens op product life cycle. Dat er in absolute zin geen sprake van verlies is mag dan wel zo zijn, als dit relatief wel het geval is dan zal menig investeerder er de stekker uit trekken. Als een product in de maturity-fase of zelfs decline-fase zit, zoals bij de Wii het geval is imo, dan is het tijd voor vernieuwen/investeren/innoveren.
Avatar
!!Luigi!! | 18 december 2010 11:37 | #193997
Reactie op post #193981 van Michiel
Klopt als een bus, maar persoonlijk vind ik een halvering van de verkoopprijs geen goede reactie. De daling van verkoopcijfers is ook heel goed te verklaren: Zoals jij al opmerkt de fase waarin de Wii zich bevind, daarnaast een sterkere concurrentie (Sony - Move, MS - Kinect, en in mindere mate Apple), en de 'crisis' die de game-industrie hard heeft geraakt. Vooral Sony zit wat dat betreft in hetzelfde schuitje met de PSP.

Maar de belangrijkste reden in het verhaal is het feit dat Nintendo in 2006/2007 niet de gebruikelijke weg is gevolgd met de Wii. Ze zijn een totaal andere richting opgegaan dan verwacht werd (ik ben op zoek naar een woord..), in tegenstelling tot Sony en Microsoft. En zoals iedereen weet pakte dat heel erg goed uit. Dat is ook terug te zien in de verkoopcijfers van 2007 en 2008: Een tijdelijke boost in de verkoop van een groot succes. Maar dat is juíst een reden om die cijfers niet te vergelijken met 2009 en 2010. Ik zou bijna willen zeggen dat de cijfers van de laatste jaren de ware kracht van de Wii laten zien: Ze staan nog altijd bovenaan! Smile

Ik denk zelfs dat er zich gevaarlijke dingen voor zouden kunnen doen als de prijs van 199 naar 99 zou zakken. Kinect en Move zijn beide vrij prijzig. Als Nintendo de prijs dropt, zullen MS en Sony dat ook doen voor die accessoires en zijn ze terug bij af. Het verschil is dat de PS3 en X360 beide nog steeds even duur zijn. Dus een verlies voor Nintendo. Daarnaast is het ook afhankelijk hoe lang de Wii nog meegaat. Als je nu in prijs zakt, betekent dat je dat in de toekomst niet meer kunt doen. Ook weten die investeerders veel meer dan wij. Zij hebben een twee- tot vijfjarenplan voor hun neus en kennen in grote lijnen wel de toekomst van de Wii, DS, 3DS en mogelijke opvolger van de Wii.

C'mon hé mensen, een beetje meer vertrouwen in Nintendo! Niet zomaar als een blok achter uitspraken van EA gaan staan. Razz
Avatar
Job92 | 17 december 2010 22:59 | #193979
Ik ben het met !!Luigi!! eens. De gamecube had met heel andere omstandigheden te maken. Ze liepen behoorlijk achter wat betreft verkopen op de Xbox en PS2, maar dat is natuurlijk op dit moment niet het geval.

Als de prijs 99 euro zou worden, zou natuurlijk wel goed zijn voor de verkopen, maar of dat voor Nintendo de meeste winst oplevert... Ik zou eerder denken aan 149 euro.
Avatar
vitom10 | 17 december 2010 23:17 | #193980
mmm ik denk eerder 130 ofzo
Avatar
Snader | 18 december 2010 02:31 | #193988
Ik denk 129,93 Razz

Ook eens met !!Luigi!! De GC werd toentertijd drastisch in prijs verlaagd, omdat de hardware niet naar verwachting of winstgevend werd verkocht. Dan moet je een andere strategie toe gaan passen, waarbij de hardware goedkoper maakt om het toegankelijker te maken, zodat de software moet gaan zorgen voor de inkomsten. Iets wat Sony eigenlijk al meteen doet bij de launch van nieuwe hardware (verlies lijden op hardware om het met software recht te trekken).
Nintendo heeft dat tot nu toe nog steeds niet nodig, aangezien de Wii (wel minder dan voorheen, maar nog steeds) goed verkoopt en zal deze strategie dus ook niet toepassen.
Avatar
Mjetje | 18 december 2010 15:16 | #194007
collapse
Ik vraag me af of het de verkopen zal stimuleren. Ik heb wel eens begrepen dat Nintendo nauwelijks verdient op de hardware, maar het vooral moet hebben van de softwaren verkoop. Ik denk dat een verlaging van de Wii mensen stimuleert de Wii aan te schaffen. Maar zullen deze mensen die om deze reden een Wii kopen wel spellen aanschaffen? Ik denk dat de koopjesjagers wel andere manieren vinden om (gratis) aan hun games te komen. Slechte zaak vind ik!
Avatar
Snader | 19 december 2010 00:33 | #194035
Reactie op post #194007 van Mjetje
collapse
Volgens mij is Nintendo juist de enige consolemaker, die bij de verkoop van zijn hardware GEEN verlies op ieder exemplaar lijdt.
Avatar
Quint | 19 december 2010 00:53 | #194037
Reactie op post #194035 van Snader
collapse
Klopt. Nintendo verdient juist flink wat per verkochte Wii. Het verhaal van Mjetje gaat op voor de PS3 en de Xbox 360, die zelfs een tijdje met flink verlies zijn verkocht door Sony en Microsoft.
Avatar
Mjetje | 19 december 2010 22:08 | #194087
Reactie op post #194037 van Quint
Dan loog de jongen in de gamewinkel! Of hij is verkeerd geïnformeerd, net als ik Razz Maar 99 dollar voor een Wii lijkt me wel heel weinig. Of er is een gigantisch overschot aan Wii's dat ze heel graag kwijt willen...

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.