Face Raiders Preview | 29 januari 2011 16:47 | Auteur: Quint

Face Raiders, hier Gezichtenjacht geheten, is één onderdeel van het voorgeïnstalleerde software-pakket waarmee de Nintendo 3DS in de winkels zal verschijnen. Het valt daarom niet te zeggen of je de game aan zou moeten schaffen of niet, want iedereen zit er hoe dan ook aan vast. De kwaliteit van het spel is echter open voor discussie en daar komt deze hands-on om de hoek kijken.

Je begint Face Raiders met het nemen van een foto van iemand zijn of haar gezicht. De meest gangbare zaak is om je eigen gezicht te fotograferen, omdat de camera die hier gebruikt wordt zich aan de binnenkant van de Nintendo 3DS bevindt. Het is de bedoeling dat je je ogen en je mond matcht met de aangegeven patronen op het beeld, zodat het apparaat een goede indicatie krijgt van van je hoofd. Het is hierbij noodzakelijk dat je tegen een achtergrond staat die zich duidelijk onderscheidt van jouw gezichtskleuren, net zoals dat bij de Nintendo DSi het geval was. Op het Nintendo 3DS-event was alles spierwit, dus daar was het geen probleem, maar het is afwachten of het in andere omgevingen net zo goed zal werken.

screenshot_34713


Baby-face
Nadat je een foto hebt genomen, word je gezicht gedigitaliseerd in de game en hangt het spel een label aan je hoofd. In mijn geval was dit “Baby Boy'. Nu weet ik dat ik een baby-face heb, maar dat het spel dit er zo nadrukkelijk in moest wrijven viel me eventjes zwaar. Gelukkig bleek de begeleidende Nintendo-medewerker ook constant als “Baby Boy' te worden omschreven en wist hij te melden dat mensen met een grijze pluk gelijk “Grandpa' worden genoemd. Niet de meest gedetailleerde omschrijvingen dus, maar ze hebben verder dan ook geen functie.

Je eigen hoofd als doelwit
Nadat je gezicht in het spel is verwerkt, word je gevraagd de Nintendo 3DS rechtop te houden. Op het bovenste scherm zie je dat de camera aan de achterkant van je handheld is geactiveerd. Op deze wijze is je eigen omgeving je speelwereld geworden. Vervolgens verschijnen er pijlen in beeld die aangeven dat er inkomende projectielen zijn. Wanneer je ronddraait met de Nintendo 3DS, en daarmee de camera, zul je de projectielen in beeld zien. De dingen die vanuit de diepte op je af komen gevlogen, zijn niets meer en niets minder dan replica’s van je eigen hoofd gepropt in een helmpje met een propellertje erboven en dat eventueel gecombineerd met grote lippen en diverse gezichtsuitdrukkingen. Het gevaar? Je wil jezelf helemaal suf zoenen en jij als speler moet dit voorkomen. Een hilarisch concept, waarbij je als speler allerlei ballen op je eigen hoofd afvuurt met de A-knop om zo van je smakkende zelf af te komen. Hoe sneller en hoe meer hoofden je neerschiet binnen het tijdslimiet, hoe meer punten je behaalt. Uiteindelijk kun je zo een ranking bijhouden met andere spelers, zodat je een ware competitie kunt houden.

screenshot_34711


De hoofden komen niet één voor één op je afgevlogen. Ze verschijnen op meerdere plekken tegelijk, waardoor je redelijk wat aan het ronddraaien bent met de Nintendo 3DS in de hand: je zult de hoofden met de camera in beeld moeten brengen om op ze te kunnen schieten. Doordat je constant bezig bent en ook nog eens in beweging blijft, is het niets meer dan plezier dat je ervaart. Hardop lachen kan haast niet onderdrukt worden, zeker niet wanneer je met je Nintendo 3DS regelrecht op iemand zijn hoofd in de werkelijkheid richt, terwijl je dat enkel doet omdat op die plek je zoenende hoofd steeds dichterbij kwam. Op een Nintendo 3DS-event is dit nog enigszins acceptabel, maar het is nog maar de vraag of mensen net zo schaamteloos zouden zijn in het openbaar vervoer. Het is vrijwel onvoorstelbaar dat je iemand in de bus zou zien ronddraaien met zijn Nintendo 3DS in de hand, waardoor de praktische toepasbaarheid van Face Raiders behoorlijk discutabel is.

Opmerkzaamheden
Opmerkelijk was dat Face Raiders in combinatie met de Nintendo 3DS-camera alles perfect registreerde en op geen enkel moment last kende van vertraging, hoe snel er ook met de Nintendo 3DS gedraaid werd of hoe druk de achtergrond ook was. Het 3D-effect zorgde ervoor dat het realisme van de inkomende hoofden versterkt werd, wat een prettige bijkomstigheid was. Je moet er echter wel voor zorgen dat je goed met de Nintendo 3DS meedraait en dus je hele lichaam in werking zet wanneer je om je heen wil kijken. Doe je dit niet, dan ervaar je geen optimale kijkhoek en vervalt het 3D-effect.

Het geluid was helaas niet waar te nemen door de rumoerige omgeving en mijn eigen gelach.

screenshot_34712


Voorlopige conclusie
Schuddebuikend gaf ik de Nintendo 3DS terug aan de Nintendo-medewerker. Face Raiders lijkt een hilarisch spelletje te gaan worden dat meer dan welkom is als gratis voorgeïnstalleerde software van de Nintendo 3DS. Doordat het spel veel beweging vereist tijdens het spelen, lijkt het geen aanrader om het in het openbaar te spelen. Face Raiders lijkt echter dusdanig goed en grappig in elkaar te zitten dat het ongetwijfeld een gangmaker zou kunnen zijn wanneer je omringd zou zijn door vrienden. Zoentje!
Next articleZes off-screen screenshots van The Legend of Zelda: Ocarina... Previous articlePilotwings Resort

Reacties van gebruikers

Avatar
supermario-honkbal. | 29 januari 2011 18:00 | #195458
Fun!
Avatar
Matthiman | 29 januari 2011 18:15 | #195460
Lijkt me echt leuk!
Avatar
(Prince) Shadow | 29 januari 2011 19:56 | #195471
collapse
Face Raiders.... X-rated movie?
Avatar
Paul H. | 30 januari 2011 23:13 | #195483
Reactie op post #195471 van (Prince) Shadow
had hetzelfde gevoel lol!
Avatar
vitom10 | 29 januari 2011 21:03 | #195473
collapse
is dit een game? of een soort kanaaltje op je 3ds download?
Avatar
Ruben | 29 januari 2011 22:21 | #195475
Reactie op post #195473 van vitom10
"Face Raiders, hier Gezichtenjagers geheten, is één onderdeel van het voorgeïnstalleerde software-pakket waarmee de Nintendo 3DS in de winkels zal verschijnen."

Eerste zin van het artikel Wink Voorgeïnstalleerd is dus zo'n kanaaltje zoals je DSi Camera of Sound ofzo hebt Wink
Avatar
Gatygun | 31 januari 2011 02:46 | #195487
net zoals dat chat programma, alleen nu ook echt iets leuks schijnbaar, leuke preview.
Avatar
dw4 | 01 februari 2011 17:47 | #195510
lijkt me wel lache Smile

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Gezichtenjacht

Platform: Nintendo 3DS
Genre: Action
Ontwikkelaar: Nintendo
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 1
Online-ondersteuning: Nee
Releasedatum: 25 maart 2011

Screenshots