The Sims 3D Review | 10 april 2011 00:00 | Auteur: Tristan

Na de aankondiging van The Sims 3D voor de Nintendo 3DS, door ontwikkelaar EA, besteedde het internet relatief weinig aandacht aan deze titel ten opzichte van andere launchtitels. Geheel verwonderlijk was dat niet, want de game leek weinig toe te voegen ten opzichte van de vele andere versies van The Sims 3 die op alle andere platforms verschenen. Is The Sims 3D een waardevolle toevoeging aan de Nintendo 3DS line-up of kan deze titel beter maar genegeerd worden?

The Sims 3D geeft je de mogelijkheid om je eigen virtuele poppenhuis te runnen. Het gameconcept van de The Sims-serie is ongekend succesvol gebleken in de afgelopen jaren. The Sims is daarmee één van de best verkochte gameseries ooit geworden. In The Sims 3D speelt alles zich af in het rustieke plaatsje River’s Bend. Nadat je daar een huisje gekocht hebt voor je Sim kan het virtuele leventje beginnen. Als een god waak je over het leven van je Sim. Je vertelt hem wanneer hij naar bed moet, wanneer hij moet gaan douchen of wanneer het tijd wordt om de stinkende vuilnis buiten te zetten. Je Sim moet ook naar zijn werk en in zijn vrije tijd maakt hij graag vrienden in de omgeving. Het is net het echte leven en dat is precies de bedoeling van het spel.

sims_3ds-1

Sim-sa-la-bim
Op het titelscherm van The Sims 3D word je verwelkomd met een 3D-overzicht van River’s Bend. De stad wacht op je en je staat te popelen om je eerste Sim in elkaar te zetten. Je wordt meteen in vloeiend Nederlands door het proces van de Sim-creatie heen geloodst. Met behulp van de camera kan de game een Sim creëren die op jou moet lijken. In de praktijk werkt het niet heel geweldig maar gelukkig heb je volop mogelijkheden om je Sim naar eigen wens te creëren.

Naast de uiterlijke kenmerken geef je je Sim ook karaktereigenschappen mee. Je hebt de keus om een Sim te creëren die van “op de bank hangen' houdt, maar je kunt ook een atleet met vlugge praatjes maken. Je hebt zestien verschillende karaktereigenschappen om uit te kiezen. Iedere Sim bestaat uit een combinatie van drie van die eigenschappen. Het behoeft geen betoog dat de mogelijkheden tot het creëren van unieke personages daardoor groot zijn.

Met het bepalen van de karaktereigenschappen is het nog niet afgelopen. Je Sim moet ook een doel in het leven hebben. Wil hij zoveel mogelijk vrienden maken? Succesvol in zaken zijn? Een eenzame muzikant met grote hits worden? Jij bepaalt zijn einddoel waar je vervolgens zelf de hand in zult hebben om je Sim daar te krijgen.

F-ugly
Met de komst van de Nintendo 3DS zijn de grafische mogelijkheden op een handheld fors toegenomen. De ontwikkelaar van The Sims 3D leeft helaas nog in een ander tijdperk, want het grafische design van dit spel is echt spuuglelijk en zwaar ondermaats op de Nintendo 3DS. De gebouwen en de Sims hebben lelijke kartelranden en de omgevingen blinken uit in leegheid en totale inspiratieloosheid. Het 3D-effect voegt nauwelijks iets toe. Lelijk wordt niet mooier in 3D. Erger wordt het nog als je naar de speciale uitgaansgebieden gaat. Daar is de inrichting van verschillende gebouwen maar helemaal achterwege gelaten. Als je naar een concert gaat, blijft de camera buiten het gebouw hangen en laat het de binnenkant niet zien. Wanneer je de camera dan zo draait dat je de binnenkant van het gebouw kunt zien, zie je dat alles leeg is. Je wordt als speler hierdoor geacht om een voorstelling te maken van wat zich binnen afspeelt terwijl je de tijd wegkijkt tot je Sim het belieft naar buiten te komen.

Het camerasysteem is uitermate klungelig in elkaar gezet. Je camera zoemt standaard te veel in. Je kunt dit corrigeren door op het touchscreen een knopje als joystick te gebruiken. Daarmee kun je om gebouwen heendraaien en zoomen. Het is een raadsel waarom de slidepad hier niet voor gebruikt is. Helaas helpt het zelf bijstellen niet in alle gevallen waardoor je vaak achter gebouwen of schuttingen blijft hangen. Tegen de tijd dat je bijgedraaid bent, is de actie die je in beeld wilde krijgen alweer voorbij.

ts3console_3ds_store

Besturing
De actie van The Sims 3D speelt zich volledig af op het bovenste scherm. Je bestuurt The Sims 3D met behulp van het touchscreen. Met een bovenaanzicht zie je de omgeving waar je je op dat moment bevindt. Met behulp van de slidepad of de stylus kun je over de kaart bewegen. Door op een specifieke plek te tikken met je stylus kun je daar een actie uitvoeren. Een tik op de koelkast geeft opties als “ontbijt maken', tik op het bed en “ga slapen' en tik op de radio om te “dansen'. Dit systeem werkt zeer onsecuur, omdat de objecten vaak erg klein zijn. Zeker het opruimen van rondslingerend afval wordt een crime doordat je vaak net naast het object tikt. Het touchscreen geeft daarnaast een hele rits aan icoontjes die je naar verschillende menu-items leiden. Dit werkt op zich prima, hoewel het enige tijd vergt om de betekenis van al die verschillende icoontjes te onthouden.

Oersaai
De gameplay van The Sims 3D is gebaseerd op het leven van alledag. Je Sim moet op tijd op zijn werk verschijnen en voor die tijd ontbijten, douchen, naar de wc gaan, opruimen, etc. Al die taken moet je als opdracht aan je Sim meegeven, anders voert hij niets uit. Op de normale werkdagen ben je in de ochtend en de avond wel zoet met al die huiselijke taken. Temeer omdat je Sim uitgebreid de tijd neemt voor iedere taak. Als hij naar zijn werk is, kun je helemaal niets doen. Je gaat niet mee naar zijn werk en wacht bij het huis tot meneer de Sim weer verschijnt. Niet echt bepaald gameplay waar je warm van wordt.

Dat moet EA ook gedacht hebben en daarom zijn er allerlei dingen ingebouwd die fout kunnen gaan. Je gootsteen raakt verstopt, de wc loopt over, er komen vieze beestjes in je vuilnis en de keuken vliegt in brand bij het koken. In een realistisch leven gebeurt dit hooguit een paar maal in je hele leven, maar niet bij The Sims 3D. In een week tijd brandde drie keer de keuken af, zorgde een kapotte kraan vijf keer voor een overstroming en kon mijn Sim twee keer de douche repareren terwijl hij eigenlijk naar zijn werk moest. Ronduit frustrerend en demotiverend voor iedere gamer.

Een andere taak die je als speler krijgt is het monitoren van de tevredenheid van je Sim. Ieder moment ploppen er wensen van je Sim tevoorschijn op het touchscreen zoals “je Sim heeft honger' of “je Sim moet naar de wc'. Voldoe je daaraan binnen de gestelde tijd dan wordt je Sim meer content en krijg je als bonus speciale karma points die je in kunt zetten voor goddelijke krachten als een aardbeving of een vrolijk briesje. Het klinkt saai en het is ook saai. De gameplay van The Sims 3D kan het niveau van oersaai geen moment ontstijgen en dat is jammer, want de The Sims-serie heeft bewezen heel verslavend te kunnen zijn.

Als afwisseling op de dagelijkse sores kan je Sim naar de stad gaan. De keuze is beperkt tot slechts twee gebieden. Je kunt naar een winkeldistrict, waar je allerlei spullen voor je huis kunt kopen, of je kunt naar een uitgaansgebied gaan waar je Sim onder andere kan gaan dansen of naar de film kan gaan. Dit is ook de plek om andere Sims te ontmoeten en vriendschappen op te bouwen. Met commando’s kun je aangeven hoe je Sim moet reageren. Van vriendelijk tot agressief, van flirterig tot zoenen. Het is allemaal mogelijk, met wisselende resultaten tot gevolg. Na een paar bezoekjes ben je wel uitgekeken op deze optie, omdat er zo weinig te doen is. Van wat er zich afspeelt in de uitgaansgelegenheden zelf zie je niets. De gesprekken met de andere Sims komen constant op hetzelfde neer en als speler heb je er maar weinig invloed op.

Een vreemde bug treedt op wanneer je terugkeert naar je huis. Je kunt dagen achtereen verblijven in de uitgaans- of winkelgebieden, maar zodra je thuis bent staat de tijd weer op de dag en het tijdstip waarop je vertrok. Alsof er niets gebeurd is! Dit is een heel merkwaardige fout in het spel die aantoont dat er ogenschijnlijk weinig aandacht is besteed aan The Sims 3D.

Delen
Je kunt de lol van The Sims 3D delen met vrienden. Met behulp van Streetpass kun je Sims delen die je zelf gemaakt hebt. Helaas is er geen sprake van een multiplayer modus. Verwacht ook geen online bezoekjes zoals bij Animal Crossing het geval is. EA rept ook over extra content die in de toekomst beschikbaar zou kunnen komen. Enkele bugfixes en meer gameplay lijken de eerste vereisten voor zo’n update te zijn, mocht die er ooit komen.

3ds_sims3_03ss03_e3

Conclusie
The Sims 3D is een wanproduct. Het grafisch design is om te huilen, de touchscreen besturing is te onnauwkeurig en de gameplay herhaalt zich constant in al zijn saaie facetten. De merkwaardige bug van het terug in de tijd reizen is geen reclame voor de testafdeling van EA. Het beste punt van The Sims 3D is de Nederlandse vertaling en de mogelijkheden om een unieke Sim te creëren. The Sims 3D had in deze vorm nooit op de Nintendo 3DS mogen verschijnen. Wat je als gamer voorgeschoteld krijgt, kan nauwelijks een volwaardig spel genoemd worden. Enkele maanden extra aan ontwikkelingstijd had zeker geen kwaad gekund.
3
N1-score
  • + Het eerste simulatie-spel op de Nintendo 3DS
  • + Uitgebreide mogelijkheden om een unieke Sim te creĆ«ren
  • + Nederlandse vertaling is prima in orde
  • - Oersaai
  • - Veel te weinig te doen
  • - Grafisch design zwaar onder de maat
  • - Merkwaardige bugs
  • - Touchscreen-besturing is onnauwkeurig
Next articleBestBuy verwacht The Legend of Zelda: Skyward Sword in september Previous articleNintendo Downloads - week 14

Reacties van gebruikers

Avatar
vitom10 | 10 april 2011 00:45 | #197263
Had al gehoord dat dit een slechte game was.
nu weet ik het zeker Razz
Avatar
DarkCaBo | 10 april 2011 07:26 | #197264
Haha EA stelt ons teleur....
Avatar
Gatygun | 11 april 2011 04:02 | #197281
Wat ik mij afvraag is, zou dit weinig te doen te maken hebben met 2gb limiet? aangezien de textures van de 3DS nogal wat ruimte in beslag nemen. Lijken legen gebouwen / weinig variatie dus een probleem die hieruit voorkomt?

Mooie review btw.

Nog een vraagje, je heb vast ook de wii versie gespeelt, heeft deze veel meer content ? en hoe is de framerate in the sims 3D?
Avatar
rdvid | 11 april 2011 11:56 | #197284
Ik weet er te weinig over. Heb t spel zelf niet, maar lijkt me ook niet echt een kaskraker Mad
Avatar
JDT | 15 april 2011 10:31 | #197476
EA stelt sowieso de laatste tijd erg teleur... Maar hier word je dus niet blij van. Zelf schatte ik een 4 als punt in, had het dus toch fout.
Avatar
christian | 16 april 2011 06:41 | #197514
de sims kon nog wel leuk zijn, maar dan moet je het wel op de pc spelen. en de sims is altijd al erg onder de maat geweest op consoles. en de AI in de sims is evenslecht als het feit dat er een film uitkomt van bieber > Mad

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

The Sims 3

Platform: Nintendo 3DS
Genre: Simulation
Ontwikkelaar: Maxis
Uitgever: EA
Aantal spelers lokaal: 1
Online-ondersteuning: Nee
Releasedatum: 25 maart 2011

Screenshots