Alpha and Omega Special | 25 april 2011 14:21 | Auteur: Evelien

Alpha and Omega de game is gebaseerd op de gelijknamige animatiefilm over het avontuur van twee jonge wolven. Hebben de makers hier een originele en uitdagende game voor kinderen van weten te maken?

De serieuze Kate is een alpha wolf en staat hoog in de sociale rangorde terwijl de losbandige Humphrey een omega wolf is zonder aanzien. Kate en Humphrey lijken totaal niet op elkaar, maar zijn wel op elkaar aangewezen wanneer ze gevangen worden genomen en in een vreemd gebied worden uitgezet. Het duo zal samen moeten werken om de weg terug te vinden naar huis.

Mini-games
In de Story Mode wordt het verhaal uit de film verteld, afgewisseld door welgeteld vier mini-games. Wanneer je alle mini-games drie keer hebt gespeeld, heb je de Story Mode voltooid. Vervolgens kun je de mini-games in alle variaties spelen in de Free Play Mode. De vraag is of je dit wel wil.

In ‘Log Racing’ slee je op een boomstam over de besneeuwde heuvels terwijl je salto’s maakt en cupcakes verzamelt. Persoonlijk zou ik als wolf liever stukken vlees verzamelen, maar dat terzijde. Het gaat in deze mini-game vooral om de balans die je met de vierpuntdruktoets onder controle moet houden. De afwisseling in de game bestaat onder andere uit de tijd waarin je de race moet voltooien, het aantal salto’s dat je moet maken of het aantal cupcakes dat je verzamelt.

alphaomega4 alphaomega1


In ‘Alpha Run’ race je door een level terwijl je over gaten en obstakels springt. Je verzamelt onderweg cupcakes en andere wolven die met je meerennen naar de finish. Qua controls is dit absoluut de minste mini-game. Je rent automatisch wanneer het spel start. Het voorgeschreven tempo is veel te hard om alle obstakels goed te kunnen ontwijken. Met de vierpuntdruktoets kun je de wolven in slowmotion laten rennen waardoor deze mini-game veel te simpel wordt. Het ontwijken van rotsblokken en boomstammen wordt echter onnodig bemoeilijkt door de slechte animatie waardoor objecten tegen de achtergrond wegvallen. Dit zorgt wel voor afwisseling in de game, maar naast simplistisch is het ook frustrerend.

‘Howling’ is een ritmische mini-game waarbij je muzieknoten op het juiste moment met de stylus moet raken terwijl je in de microfoon meehuilt met de wolven. De stylus registreert het raken van de noten niet altijd even goed. Om het meehuilen goed te registreren, moet je de Nintendo DS vlakbij je mond brengen, wat het raken van de noten op het scherm nog moeilijker maakt. Ook hier zorgen de controls weer voor de nodige frustratie.

Tot slot is ‘Goose Golf’ een combinatie van midgetgolf en flipperen. Deze mini-game heeft enige potentie ware het niet dat de banen veel te simpel zijn om het spel echt leuk en uitdagend te maken.

alphaomega3 alphaomega2

Graphics en muziek
De muziek komt uit de film en heeft een kwalitatieve sound. Helaas zijn het steeds dezelfde korte stukjes muziek die herhaald worden en daardoor bijdragen aan het monotone geheel van de game. Het verhaal wordt verteld door een op-en-top Amerikaanse voice-over. Helaas is er geen Nederlandse taaloptie aanwezig, waardoor de allerjongsten hulp nodig hebben bij het vertalen van de instructies. De animatie is echt onder de maat voor de Nintendo DS en ziet er flets en inspiratieloos uit. De wolven zijn bijna onherkenbaar geanimeerd.

Conclusie
Alpha and Omega is een typische film cash-in: snel, goedkoop en inspiratieloos. Kinderen zullen hier dan ook weinig plezier aan beleven. De slechts vier mini-games zijn te gemakkelijk of frustrerend door de slechte controls en hebben hierdoor een korte houdbaarheidsdatum. De Free Play Mode is dan ook een overbodige optie. Als de makers Mario Party DS hadden gespeeld, zouden ze weten hoe een mini-game collectie er uit hoort te zien. Ook is het niet onmogelijk om een geslaagde licentiegame voor kinderen te maken, zoals Toy Story 3 vorig jaar bewees. Alpha and Omega is daarentegen een karige snack die geen hongerige wolf zal kunnen bekoren.

Aanrader voor kinderen: Nee
Next articleIwata: "De nieuwe console biedt een nieuwe manier van games... Previous articleThe Legend of Zelda: Ocarina of Time 3D opening vergeleken met...

Reacties van gebruikers

Avatar
Zapp-x | 25 april 2011 18:09 | #197823
Arme Evelien mag alleen de paupergames spelen Crying
Ze moeten eens leren dat ze niet van elke film een game moeten maken, dit is toch 3x niks, hoe klein de kinderen ook zijn.
Avatar
Gatygun | 25 april 2011 19:34 | #197827
collapse
Oh is dit die 10 gever voor de 3DS.

Lama zitten, lees liever een review van iemand die ook daadwerkelijk wat kan reviewen.
Avatar
Bas | 26 april 2011 14:45 | #197847
Reactie op post #197827 van Gatygun
respectloze opmerking
Avatar
Matthijs | 26 april 2011 16:07 | #197854
Reactie op post #197827 van Gatygun
Haha post dan gewoon niet.

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Alpha and Omega

Platform: Nintendo DS
Genre: Action
Ontwikkelaar: Sparkworkz
Uitgever: Funbox Media Ltd
Aantal spelers lokaal: 1
Online-ondersteuning: Nee
Releasedatum: 15 september 2010

Screenshots