Tiger Woods PGA Tour 12: The Masters Review | 05 mei 2011 19:02 | Auteur: Theun

De affaires zijn inmiddels alweer een tijdje terug en Tiger Woods is terug op het golfcircuit. EA presenteert met ‘Tiger Woods PGA Tour 12: The Masters’ een nieuw deel van de Tiger Woods-serie. Gezien de titel is het niet geheel verrassend dat het spel qua inhoud om het Master-toernooi draait. Het is opnieuw tijd om de Wii Remote (met Motion)Plus de functie van een golfclub over te laten nemen. Is de golfserie nog steeds bezig met een stijgende lijn of is dit het eindstation?

tigerwoods12masterjonguh


No Affair
Wanneer je Masters voor het eerst opstart, krijg je een korte introductie waarin je een paar slagen kunt oefenen. Daarna kom je in het bekende menuscherm. Je kunt kiezen uit ‘Play Now’, ‘Road to the Masters’, ‘Tiger at the Masters’, ‘Game Modes’, ‘Online’ en ‘Options’. In de singleplayer-modus, Road to the Masters creëer je een eigen personage dat je geheel naar eigen smaak kunt maken. Het is de bedoeling dat je vervolgens veel toernooien wint en uiteindelijk kampioen wordt van het Masters-toernooi. De nieuwe mode genaamd ‘Tiger at the Masters’ is één van de meest unieke toevoegingen sinds tijden. Je speelt in deze modus als de bekende ster Tiger Woods en gaat vervolgens al zijn bekende toernooien af om prijzen te winnen. Te beginnen op de Masters in 1997, waarbij alle details uit vroegere tijden zijn overgenomen: de banen, de tegenstanders en zelfs de weersomstandigheden. In ‘Game Modes’ kun je verschillende bekende modi spelen welke allen de replay-waarde in positieve zin verlengen. Denk hierbij aan cups, arcade mode, disc golf (frisbeeën op de golfbaan), mini golf en mini games. Al deze modi kunnen je een flink aantal uren zoet houden. Tiger Woods PGA Tour 12: The Masters is hiermee een ontzettend uitgebreid spel met vele spelopties die ieder leuk zijn om te spelen.

tigerwoodspgatour122


Realistisch
Waar Tiger Woods PGA Tour 12: The Masters om draait is het golfen. In de afgelopen jaren heeft EA in tegenstelling tot een hoop andere third party-bedrijven bewezen dat de Wii Remote op een fantastische manier gebruikt kan worden. Bij alle voorgaande delen van Tiger Woods PGA Tour was het grootste pluspunt de besturing en dat is in dit nieuwe deel enkel beter geworden. Dit keer kun je kiezen voor verschillende besturingsmogelijkheden. Deze variëren ieder aanzienlijk van moeilijkheidsgraad. Ze hebben allen gemeen dat je de Wii Remote moet vasthouden als een echte golfclub en er mee moet swingen om de bal richting de green te krijgen. Echter, de manier waarop dat gebeurt, verschilt per besturingsmethode. Zo kun je ervoor kiezen om 'simpel' te golfen, waarbij enkel de kracht die je meegeeft aan de bal en de richting waarin je kijkt er toe doen. Daarnaast is er nu de caddie die je tips geeft over de verschillende banen, hetgeen een erg leuke toevoeging is. Je kunt er ook voor kiezen om als een echte professional aan het werk te gaan, waarbij iedere beweging die je maakt exact wordt overgenomen door de golfer. Het woord 'exact' is hier niet overdreven. Het verloopt dusdanig precies dat je ook domweg de bal kunt missen bij het slaan of er half langs slaat. Voor deze modus heb je wel verplicht een Wii MotionPlus-accessoire of Wii Remote Plus nodig. Indien je deze niet in je bezit hebt, kun je altijd nog ‘standaard golfen’, waarbij echte precisie niet nodig is. Voor echte die-hards is dat echter geen optie: het levert een minder realistische ervaring. Voor degenen die helemaal los willen gaan qua realisme, is er nog de optie om het Balance Board aan te sluiten op je Wii: zelfs je houding kan worden meegerekend, maar ook dit is optioneel.

Sterk en Lelijk
Op het gebied van graphics en geluid valt de game, net als voorgaande jaren, behoorlijk tegen. Het geluid is min of meer wat je ervan verwacht: heel rustgevend met goede effecten. Echt iets denderends kom je nergens tegen, ook niet in de menu’s. Waar het geluid er nog mee door kan, daar kunnen de graphics dat absoluut niet. De banen zelf zien er ongedetailleerd uit en hetzelfde geldt voor de golfers. In het begin van het spel zie je een filmpje waarin beelden van Tiger Woods te zien zijn toen hij op de Masters speelde. Daarna zie je beelden van hoe het spel eruit ziet. Het eerste wat op dat moment door mij heen schoot, was: "En dit zijn zeker beelden van een hele oude Tiger Woods game...". Niets was minder waar en al gauw bleek dit gruwelfeest de game zelf te zijn.

tigerwoodspgatour121


Multiplayer en online
De modus 'Play Now' laat je niet alleen in je eentje een snel potje golf spelen, de modus biedt ruimte voor maximaal vier spelers. Deze spelers kunnen dan om de beurt een balletje slaan. In deze speelmodus kun je opties bepalen zoals de hoeveelheid banen, met welke bekende golfer je wil spelen en welke speciale spelregels je wil gebruiken. Denk bij dit laatste aan het spelen in teams waarbij de holes verschillende punten opleveren.

Wanneer je online gaat met Tiger Woods PGA Tour 12: The Masters, doe je dit via de servers van EA. Deze werken prima en friendcodes zijn niet nodig. Je kunt een eigen game starten (gewoon golf of disc golf), iemand anders zijn of haar game joinen of een willekeurige match-up nemen. Wanneer je zelf een game start, kun je zelf ook de regels aanpassen. Het online golfen verloopt snel waarbij alle spelers tegelijk hun beurt spelen. Je ziet pas hoe goed je tegenstander gepresteerd heeft nadat beide spelers klaar zijn op een hole. Echter, tijdens het spelen heb je wel de mogelijkheid de tegenstander zijn bal op de baan in doorzichtige vorm te laten verschijnen. Online communiceren met andere spelers is mogelijk, maar gaat lastig. Dit komt doordat je enkel de mogelijkheid hebt om vooraf ingestelde standaardzinnen te gebruiken.

Het is online ook mogelijk om deel te nemen aan toernooien. Hierbij zul je nooit je tegenstanders direct op de baan aantreffen. Je speelt achttien holes en per hole wordt een score doorgestuurd naar EA. Aan het einde van het toernooi zul je je score zien waarna je die kunt vergelijken met andere mensen op de bijbehorende ranglijst. Het is hierbij belangrijk dat je een sterk personage kiest, want ook dit heeft invloed op je prestaties op de green.

tigerwoods12masterjonguh1


Conclusie
Tiger Woods PGA Tour 12: The Masters is een ontzettend leuke en uitgebreide game die de fans voorlopig wel even zoet houdt. De verbeterde besturing maakt het golfen op de Wii realistischer dan ooit. De ongelooflijke precisie dankzij Wii MotionPlus levert een ongekende ervaring en dat beter dan voorgaande jaren. Let er wel op dat je deze precieze besturing niet van de één op de andere dag onder de knie hebt en Wii MotionPlus een vereiste is. Golf-spelers die hun realisme naar een hoger niveau willen tillen, kunnen voor de ultieme ervaring ook een Balance Board aansluiten voor nog meer ongekende precisie. Een groot nadeel van de game is het uiterlijk: de graphics zijn enorm gedateerd en kunnen hedendaags niet meer door de beugel. Ook het geluid is op geen enkel moment noemenswaardig. Desondanks is het totale pakket van de vele modi en een prima (online-)multiplayer een must-have voor iedereen die enige interesse heeft in golf.
9,2
N1-score
  • + Zeer realistische besturing
  • + Zeer uitgebreid
  • + Goede online-mogelijkheden
  • - Zeer slechte graphics
  • - Matig geluid
Next articleEuropese releasedatum, trailer, screens en art Solatorobo Red... Previous articleZeven nieuwe screenshots van The Legend of Zelda: Ocarina of...

Reacties van gebruikers

Avatar
wiijordends | 05 mei 2011 19:13 | #198170
Ziet er prachtig uit.

Grappig, ik heb vandaag toevallig ook gegolft.

Maar ik zal het niet kopen. Golfen in real live is veel leuker.
Maar toch een prachtig.
Avatar
Matthijs | 05 mei 2011 19:15 | #198171
Wauw, ziet er mooi uit!

...

Oh, wat zei je? WII??!?! Ik dacht de iPhone! :O
Avatar
offensive | 05 mei 2011 20:03 | #198176
-zeer slechte graphics

en dan de eerste reactie in de comments "Ziet er prachtig uit"
Avatar
Nintendo_gamer | 05 mei 2011 20:33 | #198178
hoge score voor een golf-game!
Avatar
Michiel | 05 mei 2011 21:01 | #198186
Haha, dat gras. Hahaha

Deze games zijn wel íltijd leuk om te spelen, maar dan zou ik toch voor een ander platform kiezen.
Avatar
jochem | 05 mei 2011 21:28 | #198190
dit is weer een voorbeeld dat graphics niet altijd veel uitmaken om een game leuk te maken.

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Tiger Woods PGA Tour 12: The Masters

Platform: Wii
Genre: Sports
Ontwikkelaar: Electronic Arts
Uitgever: Electronic Arts
Aantal spelers lokaal: 4
Online-ondersteuning: Ja
Aantal spelers online: 0
Releasedatum: 01 april 2011

Screenshots