Fortune Street Preview | 13 augustus 2011 19:47 | Auteur: Daan

Het hoge woord is eruit: Nintendo en Square Enix investeren in een nieuw deel van de in Japan zeer populaire Itagaki Street-franchise. Dit is niet alles, want het spel komt nog eens naar het westen onder de naam Fortune Street. Is het een investering waard?

Fortune Street staat waarschijnlijk niet op de radar van velen. Dit is niet geheel verwonderlijk, want Amerika en Europa zijn nog nooit in aanraking geweest met de franchise van Square Enix. Fortune Street is echter mogelijkerwijs het beste opstappunt in de serie, want de simpele Wii-besturing maakt dit avontuur zeer aangenaam voor een middag plezier.

Monopoly?
Fortune Street, Itagaki Street voor de Japanners, heeft veel weg van Monopoly en iedereen die daarvan houdt, zal zich direct thuis voelen. Je begint met het kiezen van je favoriete personage uit het Mario- of Dragon Quest-universum en gooit met de dobbelstenen om over het bord voort te bewegen. Bijna alle vakjes zijn stukken land die je kunt opkopen om vervolgens geld te verdienen als tegenspelers erop belanden. Dit klinkt misschien als kopieerwerk, maar toch zijn er heel wat elementen die het spel veel meer tactiek geven dan een potje Monopoly. Zo kun je een vakje van de tegenstander opkopen voor vijf keer de originele vraagprijs. Dit kost een berg, maar als er aanliggende stukken in jouw eigendom zijn, stijgt de waarde enorm. Aan de andere kant kun je er ook voor kiezen om meer geld te pompen in de bestaande bedrijven om zo de kosten voor je tegenstanders op te voeren. Hetgeen jammer was aan de door ons gespeelde demo, is dat wij geen kennis konden maken met de moeilijke spelvariant van Fortune Street. Hierin kun je via een aandelenmarkt stukjes land langzamerhand overnemen en geld over de schouders van je tegenstanders verdienen, hetgeen voor nog meer diepgang en tactiek zorgt.

fortune_street-1

Spelborden
De verschillende spelborden gaven een goede eerste indruk. Zo sta je plots boven de lava van Browser's kasteel of het Mario Circuit uit de Mario Kart-games. Het ziet er allemaal fraai uit en de liefde voor beide franchises is overduidelijk aanwezig. Niet alleen in de borden, maar ook in de minigames die je tijdens de reis zult tegenkomen. Dit zijn absoluut geen minigames op de Mario Party-manier: het betreft kansspellen, hetgeen goed past binnen het spelprincipe. Zo kun je wedden op de de snelste Dragon Quest Slime in de Slime race en kun je een memory-spel spelen welke vergelijkbaar is met het memory-spel uit Super Mario Bros. 3.

Een ander aangenaam aspect van de spelborden is dat je kunt gaan en staan waar je wil: je bent nooit verplicht een bepaald pad te volgen. Daarnaast vinden er op het spelbord constant veranderingen plaats qua paden, opties en vakjes. Het geeft Fortune Street een extra laag diepgang, iets wat je niet altijd vindt in de virtuele bordspellen van vandaag. Spelers zullen hun opties moeten overwegen en kijken wat het beste in de situatie past. Kies je voor de dat ene lapje grond of kies je voor de verrassing op het ?-vakje? Dit spel win je niet enkel met geluk, hoeveel mazzel je ook mag hebben in de minigames. Er zijn veel mogelijkheden om geld te winnen en verliezen op de borden en de risico's liggen altijd op de loer. Een foute beslissing kan je makkelijk fataal zijn en hier zit ook meteen het grote gevaar van Fortune Street. Dit is niet als Mario Party of Mario Kart waar je gemakkelijk kunt terugkeren naar het strijdtoneel: je zult moeten blijven opletten. Dit maakt het mogelijkerwijs een niche-titel die niet iedereen kan waarderen. Zo is het spel absoluut niet geschikt voor de jongsten, omdat het simpelweg te ingewikkeld is. Als je echter van een uitdaging houdt in bordspellen, eventueel met drie andere mensen voor een lokaal of online multiplayer-potje, ben je hier op het juiste adres.

fortune_street-4

Voorlopige conclusie
Mocht je van Monopoly houden, dan is Fortune Street zeker iets om naar uit te kijken. Fortune Street kent vele overeenkomende elementen in vergelijking met Monopoly, maar biedt genoeg variatie om het uniek te noemen. De diepgang van de gameplay zet aan tot het overwegen van opties en het blijft verrassend totdat een speler fouten maakt. Dit lijkt zeker geen spel voor iedereen te worden: enkel mensen die houden van een uitdagend, volwassen en interactief bordspel zijn hier op de juiste plaats. Het is afwachten wat de game nog meer zal bieden, maar voorlopig kopen we graag wat aandelen in de toekomst van het spel.
Next articleNintendo Downloads - week 32: Avenging Spirit en meer Previous articleDefinitieve logo van Super Mario 3D Land bekend gemaakt

Reacties van gebruikers

Avatar
Kilcore | 13 augustus 2011 21:13 | #200895
Ziet er leuk uit, ik houw wel van een potje Monepoly maar men vrienden klagen altijd omdat het te lang duurt daarom had ik Monepoly voor de Wii gekocht.
Maar deze versie met al men favoriete Nintendo helden ziet er veel leuker uit. Smile
Avatar
maaslander | 14 augustus 2011 11:58 | #200897
collapse
ik zie dat je online kunt spelen. is dat hetzelfde principe als offline? want dan ga ik hem zeker halen.
Avatar
Quint | 14 augustus 2011 17:28 | #200916
Reactie op post #200897 van maaslander
collapse
Ja, de online-modus is hetzelfde als de offline-modus. Precieze details ontbreken nog, maar het ziet er naar uit dat je enkel tegen mensen uit je eigen land/regio via de online-verbinding zult kunnen strijden.
Avatar
Captain-Retardo | 14 augustus 2011 21:17 | #200918
Reactie op post #200916 van Quint
Haha dat zal een drukke boel worden dan.
Avatar
jochem | 14 augustus 2011 16:47 | #200912
Ik kijk stiekem toch best wel uit naar deze titel.
Avatar
eriklovesmario | 21 augustus 2011 12:00 | #201178
collapse
komt hij ook op de 3ds?
zoja dan ga ik hem kopen!
Avatar
Quint | 21 augustus 2011 17:07 | #201184
Reactie op post #201178 van eriklovesmario
Er is niets bekend gemaakt over een Nintendo 3DS-deel, dus het lijkt erop dat het een Wii-exclusive is.

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Boom Street

Platform: Wii
Genre: Board
Ontwikkelaar: Square Enix
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 4
Online-ondersteuning: Ja
Aantal spelers online: 4
Releasedatum: 06 januari 2012

Screenshots