Go Vacation Review | 20 november 2011 23:23 | Auteur: Daan

Dat Namco Bandai goed met de Wii overweg kan, bleek eerder uit de twee Family Ski-games: beide zeer vermakelijke titels die inventief gebruik maakten van de mogelijkheden die Nintendo's console te bieden heeft. Je kon met ski's of een snowboard gaan en staan waar je wilde en tussendoor races en uitdagingen spelen. Nu is datzelfde team terug met hun nieuwste avontuur, wat het niet langer enkel in de sneeuwsporten zoekt: Go Vacation.

Klaar voor de start? Go Vacation!
Je begint in Go Vacation met het aanmaken van je eigen personage, waar je vervolgens Kawawii Island mee kunt ontdekken. Het customizen van je poppetje kan op vele manieren, maar het is ook mogelijk Mii-personages te gebruiken. Echter, de te creëren personages passen beter bij de omgeving van het spel en kennen betere animaties, waardoor het aan te raden is deze te gebruiken.

Het avontuur begint op het Marine Resort, waar je uitgenodigd wordt om mee te doen aan de Kawawii Stamp Dash. Hier wordt het principe van Go Vacation gelijk duidelijk: je speelt diverse sportactiviteiten die vergelijkbaar zijn met uitgebreide mini-games die qua besturing veelal gebruik maken van motion controls, maar dat op goed werkende, creatieve manieren. Nadat je een activiteit voor de allereerste voltooid hebt, krijg je een stempel. Het verzamelen van stempels kent twee verschillende functies. Het eerste en voornaamste is dat de stempels worden gebruikt om aan het begin van het spel alle andere resorts te unlocken. Het spel kent vier uiteenlopende resorts, ieder met zijn activiteiten en omgevingen om te ontdekken. Naast het Marine Resort, welke bekend staat om zijn zon, zee en strand, zijn er het City Resort, Snow Resort en Mountain Resort. De andere reden dat de stempels zo belangrijk zijn, is dat ze ervoor zorgen dat je geen enkele activiteit mist. Het spel stelt altijd een nieuwe activiteit voor totdat je ze allemaal een keer hebt gehad. De aanbevolen activiteit kun je vinden op de kaart en dit zorgt voor een meer gestroomlijnde ervaring. Je hoeft het pad echter niet te volgen, want je bent vrij om te gaan en staan waar je zelf wil.

Wii_GoVacation_Screenshot-14_E3


De delen van het eiland zitten tot de nok toe gevuld met schatkisten, geheime minigames en bonus-items voor je personage. Hierdoor wordt het ontdekken erg leuk en word je beloond door niet alleen op bepaalde paden te blijven. Het ontdekken van deze resorts kan op een groot aantal manieren. Zo kun je in City Resort gebruik maken van in-lineskates en skateboards, terwijl je in het Marine Resort gebruik maakt van Jetski's en Quads. Hetgeen vreemd is, is dat je deze transportmogelijkheden niet bestuurt met de analoge stick op de Nunchuk, maar met de Wii Remote en Nunchuk als hendels: je tilt als het ware jezelf de gewenste richting in. Het duurt een tijdje voordat je dit onder de knie krijgt, maar daarna zal dit dikwijls nauwelijks problemen opleveren. Desondanks is het een vreemde beslissing en komt het de speelervaring niet ten goede.

Aan activiteiten geen gebrek
Go Vacation kent meer dan 50 activiteiten, maar sommigen hiervan lijken op elkaar. Racen en trucjes maken domineren de activiteiten, waardoor een voorkeur voor dit soort spelletjes gewenst is. Er zijn ook andere activiteiten die we in het begin van de Wii-cyclus al tegenkwamen in andere games, zoals tennis en schieten met de pointer. Deze onderdelen zijn verre van slecht, maar ze vervelen snel. Over het algemeen geldt echter dat de activiteiten zeer degelijk in elkaar zijn gezet, met hier en daar een uitzondering. Een minder onderdeel is bijvoorbeeld het roeien op een woeste rivier, waar enige vorm van controle over het personage ontbreekt.

De meeste activiteiten kennen diverse moeilijkheidsgraden, verschillende parcours, of zelfs variaties nadat je de stempel hebt gehaald. Het is echter vervelend dat het spel je vaak verplicht te beginnen met een zeer gemakkelijke versie van de betreffende activiteit. In sommige gevallen leidt dit bijvoorbeeld, zoals bij volleybal en tennis, dat je je personage niet eens zelf kunt bewegen. De game geeft hierdoor de indruk dat de spellen saaier en simpeler zijn dan ze daadwerkelijk zijn. Dit is bijzonder vreemd, want de game die achter de stempels verborgen ligt, is fantastisch. Een goed voorbeeld is Moto Fest, waarin je in het begin een simpele autorace krijgt voorgeschoteld. Na deze voltooid te hebben, krijg je niet alleen toegang tot uitdagende circuits, maar ook tot volledig andere onderdelen zoals motor en F1 racen.

Wii_GoVacation_Screenshot-11_E3


De reden waarom je de activiteiten wil blijven spelen zijn de zilvere sleutels. Je verkrijgt deze schoonheden door een activiteit of onderdeel op alle niveaus uit te spelen of door een high score te verkrijgen. Het spel kent ook gouden sleutels, maar deze krijg je alleen door bepaalde taken uit te voeren zoals het verkennen van grotten in de Mountain en Snow Resorts. Beide soorten sleutels kunnen gebruikt worden om een eigen persoonlijke villa in te richten. Je krijgt met elke gevonden sleutel nieuwe bouwstenen en meubilair om deze villa helemaal de jouwe te maken. Dit is niet voor iedereen weggelegd, maar de creatievelingen zullen verbaasd zijn door het aantal opties dat je krijgt.

Multiplayer en besturing
Een party-game is niet compleet zonder degelijke multiplayer-functies en gelukkig brengt Go Vacation het plezier in grote getallen met zich mee. De game biedt genot aan voor vier spelers, welke samen via splitscreen het gehele eiland kunnen verkennen en alle minigames kunnen spelen. Af en toe zijn er lichte problemen met de frame rate, maar alles blijft goed speelbaar. Zo is het erg leuk om samen op zoek te gaan naar de schatten die op het eiland verborgen liggen, omdat iedereen een bepaald gedeelte van een resort vrij af kan speuren.

De grote troef van Go Vacation is het aantal besturingsopties dat in het spel verwerkt zitten. Zo kan het Wii Wheel uit de kast worden gehaald voor een authentieke race-ervaring in het eerder genoemde Moto Fest. Ook wordt er gebruik gemaakt van Wii MotionPlus in een aantal onderdelen zoals één op één zwaardvechten, wat uitstekend werkt. Tenslotte is er nog het Wii Balance Board, welke regelmatig wordt ingezet voor zowel de activiteiten als tijdens het verkennen zelf. Denk hierbij aan het balanceren van je lichaam op ski's of op een sneeuwscooter. Het is allemaal goed uitgewerkt wat het spel onderscheidt van de meute.

Graphics en geluid
Go Vacation ziet er zeer kleurrijk en wonderlijk uit. Het is duidelijk dat de developers er veel tijd in hebben gestoken, al mist hier en daar wat detail. Dat betekent niet dat het onder doet voor vele andere games op het platform: integendeel zelfs. De cartoony look geeft het spel iets unieks en het is nooit vervelend om naar te kijken. De soundtrack is daarnaast goed in het gehoor. Hier en daar wordt er wel eens een nummer herhaald, maar irritant wordt het nooit.

Wii_GoVacation_Screenshot10_E3


Conclusie
Go Vacation is een erg goede party-game voor zowel de eenzame als de sociale speler. De meeste activteiten zijn goed uitgewerkt, het ziet er aandoenlijk uit en het ondersteunt een groot aantal controle opties, wat het spel beter maakt dan het gros van de aanwezige party-games op de Wii. Het is jammer dat de activiteiten als default een zeer gemakkelijke versie kennen, maar zodra deze behaald zijn, komt de ware kracht van het spel naar boven. Alle andere irritaties en minpuntjes kunnen worden bestempeld als 'licht vervelend': het spel doet in de essentie niets verkeerd. Namco Bandai verdient daarom opnieuw een schouderklopje, want Go Vacaction is een meer dan prima Wii-game.
8
N1-score
  • + Groot aantal activiteiten
  • + Aandoenlijke stijl
  • + Verschillende manieren om te spelen
  • + Veel geheimen om te ontdekken
  • - Kent als standaard een laag moeilijkheidsniveau
  • - Legt niet duidelijk uit hoe er meer uit het spel gehaald kan worden, terwijl dit wel kan
Next articleZes screenshots en een video van Harvest Moon: The Land's Origins Previous articleDICE bood Battlefield aan als GameCube-exclusive

Reacties van gebruikers

Avatar
Roland | 20 november 2011 23:39 | #204067
Ik zal er toch eens een keer naar kijken.
Avatar
NintendoJeroen | 21 november 2011 09:23 | #204070
Is dit beter dan Sports Resort?
Avatar
offensive | 21 november 2011 19:04 | #204081
Geef geen geld meer uit aan Wii games. Zelda was mijn laatste Wii aankoop heb het wel gehad met deze console.

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Go Vacation

Platform: Wii
Genre: Party
Ontwikkelaar: Namco Bandai
Uitgever: Namco Bandai
Aantal spelers lokaal: 4
Online-ondersteuning: Nee
Releasedatum: 04 november 2011

Screenshots