Angler's Club Ultimate Bass Fishing 3D Review | 05 december 2011 12:45 | Auteur: Tristan

Het genre van de sportspellen is één van de populairste genres in de wereld van games. Vooral de populaire sporten als voetbal, basketbal, tennis en American Football zorgen jaarlijks voor grote verkoopcijfers. Van tijd tot tijd weten ook minder populaire sporten de overstap te maken naar de spelcomputer. De vissport is al jarenlang vertegenwoordigd met de welbekende mini-game in The Legend of Zelda-serie. Met Angler's Club Ultimate Bass Fishing 3D wordt een poging gewaagd de vissport een volwaardige game te schenken. Is vissen als hoofdthema geschikt voor een vermakelijke game?

Je begint in Angler's Club Ultimate Bass Fishing 3D als beginnende visser. Met een uitgebreide editor kun je je eigen karakter naar je smaak samenstellen. Een leuke feature is de mogelijkheid om een foto van jezelf te maken en die te gebruiken als gezicht van je karakter. Dit levert doorgaans een hilarische creatie op. Wanneer je klaar bent met de plastische chirurgie kan het grote avontuur aanvangen. Als beginnende visser krijg je een eigen bootje, een simpele hengel en wat aas tot je beschikking. Je neemt deel aan toernooien en als je wint, krijg je geld waarmee je beter materiaal kunt kopen en weer grotere vissen kunt vangen.

625931_20110512_screen005


Vissen, vissen, vissen
Voor je het weet, zit je op een bootje uit te staren over het water. In de "boot-modus" kun je met je bootje rondvaren met behulp van de vierpuntdruktoets. Tegelijkertijd gebruik je de Circle Pad om de omgeving te verkennen op zoek naar een goed visplekje. Vreemd genoeg kun je niet aanleggen, maar uitsluitend vanuit je boot vissen. Om vissen te spotten, kun je gebruik maken van een handige sonar die aangeeft waar vissen zitten, hoe diep ze zitten en hoe groot ze zijn. Wanneer je eenmaal je stekje gevonden hebt ,kun je overschakelen naar de "werp-modus". Nu kun je met behulp van de Circle Pad bepalen hoe ver en waar je wil werpen.

Als de dobber eenmaal in het water ligt, kom je in de "vis-modus" en kan het lange wachten beginnen. En lang kan het inderdaad duren. Met grote regelmaat komt het voor dat geen enkele vis een kijkje komt nemen, ook al geeft de sonar aan dat er wel degelijk vissen in de buurt zijn. Door met de Circle Pad een kleine ruk naar links of rechts aan de hengel te geven, kun je vissen naar boven lokken. Het is dan een kwestie van de vis nieuwsgierig maken door nog wat meer met de dobber te schudden en dan is het te hopen dat het aas lekker genoeg is om toe te happen.

625931_20110930_screen003


Bij de eerste speelsessie duurde het een half uur voordat de eerste vis toehapte, maar toen was het dan toch eindelijk raak. Met de A-knop in combinatie met de R-knop werd de vis snel binnengehaald. Door middel van rode pijlen wordt aangegeven of je de lijn meer naar links, rechts of omhoog moet houden. Wanneer je dit op tijd doet en stevig doorgaat met de lijn binnenhalen, zal na verloop van tijd de vis in je bootje belanden. Gefeliciteerd! Het spel vertelt je hoe groot je vangst is en je kunt snel verder met de volgende poging.

De besturing werkt bij al deze handelingen goed. Het opdelen in verschillende besturingsmodussen is een goede vondst en voorkomt een ingewikkeld besturingsschema. Door de nadruk te leggen op het gebruik van de Circle Pad ben je nooit aan het zoeken naar de juiste knop.

625931_20110331_screen004


Aan het eind van een lange dag
Wanneer het toernooi afgelopen is, wordt jouw grootste vis vergeleken met de prestaties van je tegenstanders. Dit levert je een ranking op en als je bij de eerste drie weet te eindigen, ontvang je een geldprijs. Wanneer je dit niet is gelukt, zul je helaas een volgende keer opnieuw je geluk moeten beproeven. Naarmate je een gebied vaker bezoekt, zul je de plekken leren kennen waar de beste vissen te vinden zijn, waarmee je je kansen vergroot om te winnen.

Mocht je de eerste prijs in de wacht gesleept hebben dan kun je vol trots de viswinkel binnenstappen. Daar biedt een vriendelijke meneer nieuwe hengels, aas en ander materiaal aan. Met betere spullen kun je grotere vissen vangen die doorgaans op grotere diepten leven. Angler's Club Ultimate Bass Fishing 3D is een typisch “probeerspel'. Je bezoekt nieuwe visgebieden en probeert daar je nieuwe materiaal uit op de vissen die eerst geen interesse toonden in je dobber. Met wat proberen ontdek je na een tijdje welke dobbers goed werken voor de verschillende typen vis. Het spel laat je dat volledig zelf uitzoeken. Daarmee betreft het een spel voor de geduldige gamer, want het kan gerust voorkomen dat je minutenlang alleen maar aan het wachten bent, starend naar je virtuele dobber.

Saaie vertoning
De grootste zwakte van deze game zit hem in het gegeven dat het zo realistisch mogelijk de sport vissen na wil doen. Vissen is een rustige aangelegenheid waarbij urenlang over het water staren een gegeven is. In spelvorm wordt dat al snel extreem saai. Wat is de lol aan minutenlang naar een virtuele dobber staren in de hoop dat een virtuele vis interesse toont voor je virtuele aas? Het is niet voor niets dat vissen vaak als mini-game in andere spellen terugkomt. Als korte onderbreking is het best rustgevend om een virtueel visje te vangen, maar als volwaardige game is het simpelweg veel te eentonig. Er zijn te weinig handelingen en er is te weinig invloed die je als gamer kunt uitoefenen op het resultaat wat je boekt. Het is wachten, wachten, wachten, maar dan zonder de geur van het water, de wind in je haren en de smakelijke vis in de pan of de trofee aan de muur.

615811_20110931_screen002


Graphics en geluid
In de menu's van Angler's Club Ultimate Bass Fishing 3D word je verwelkomd met een stevig upbeat muziekje dat prettig avontuurlijk in de oren klinkt. Tijdens het vissen word je compleet met rust gelaten. Enkel het rustige kabbelen van het water begeleidt je overpeinzingen. De dobber spettert overtuigend. Verder is er weinig te melden over het geluid, omdat het doorgaans stil is. Zelfs de motor van de boot is muisstil.

Grafisch had Angler's Club Ultimate Bass Fishing 3D nog wat extra tijd kunnen gebruiken. Tijdens het vissen wordt er gebruik gemaakt van een realistische stijl die niet helemaal overtuigend uit de verf komt met hoekige rotsen en smoezelig water. In de menu's en de winkel zien we een “comic' stijl met lelijke gezichten. Het lijkt alsof de game hierbij op twee gedachten hinkt. Voor de consistentie was het beter geweest als er een duidelijke keuze gemaakt was. Gezien het serieuze karakter van de game was een realistische stijl over de gehele game overtuigender geweest.

625931_20110614_screen002


Conclusie
Mocht je je urenlang achter elkaar kunnen vermaken met vis mini-games uit andere spellen en het geduld kunnen opbrengen om minutenlang te wachten op een virtuele vis, dan biedt Angler's Club Ultimate Bass Fishing 3D veel diepgang met talloze verschillende hengels, aas en vissen. Bovendien zit de besturing slim en intuïtief in elkaar. Ben je echter een gamer die ervan houdt om een spel daadwerkelijk te spelen in plaats van een toeschouwer te zijn van een virtuele visshow, dan kun je dit spel beter links laten liggen. Angler's Club Ultimate Bass Fishing 3D maakt duidelijk dat de vissport niet bij uitstek geschikt is voor een volwaardige game en het beter bij gastoptredens in andere games kan houden.
5
N1-score
  • + Urenlang virtueel visplezier
  • + Uitgebreide keus uit aas, hengels en ander visgerei
  • + Diepgang in aantal vissen en manieren om ze te vangen
  • + Besturing is goed doordacht
  • - Uitsluitend virtueel vissen is al snel extreem saai
  • - Grafisch niet indrukwekkend
Next articlePrijsvraagwinnaar The Legend of Zelda 25th Anniversary Nintendo... Previous articleN1ntendo.nl wenst je een fijn Sinterklaasfeest

Reacties van gebruikers

Avatar
Ruben | 05 december 2011 13:31 | #204539
Haha, wat voor spellen maken ze tegenwoordig niet Yummy Hoe kan je nu als zichzelf-respecterende gamestudio zulke spellen maken? Enfin, dit koop ik niet. Nimmer!
Avatar
Markiewong | 05 december 2011 13:35 | #204543
collapse
Mensen vonden mario kart 7 al lelijk...Zie dit ._. Dit doet me lichtelijk denken aan een N64 Maar dan iets beter
Avatar
Roland | 05 december 2011 22:37 | #204574
Reactie op post #204543 van Markiewong
Nintendo 64 op zijn maximum met Expension Pack Razz
en....
Mario Kart 7 met 60FPS ziet er toch behoorlijk goed en vloeiend uit. Met Wii graphics maar vloeiender en in 3D.
Avatar
NintendoJeroen | 05 december 2011 13:38 | #204544
Sorry, maar vissen op Animal Crossing lijkt me nog leuker + het spel ziet eruit als een DS-spel uit de beginjaren van het apparaat...
Avatar
Rookworst88 | 05 december 2011 14:27 | #204547
Misschien eens leuk om uit de 5 euro-bak te vissen. (badum-tss)
Avatar
Bas | 05 december 2011 15:21 | #204550
Ik kan me herinneren dat de Bass fishing voor de wii hier ook niet met open armen is ontvangen.

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Angler's Club: Ultimate Bass Fishing 3D

Platform: Nintendo 3DS
Genre: Simulation
Ontwikkelaar: Namco Bandai
Uitgever: Namco Bandai
Aantal spelers lokaal: 1
Online-ondersteuning: Nee
Releasedatum: 30 september 2011

Screenshots