Ace Combat: Assault Horizon Legacy Review | 22 december 2011 18:39 | Auteur: Marcel

Ace Combat: Assault Horizon Legacy geniet al sinds de aankondiging weinig publiciteit. Laten kersverse Nintendo 3DS-bezitters deze game terecht aan zich voorbij vliegen of schuilt er achter de stuurknuppel van de cockpit wel degelijk een topper?

Namco Bandai was voor de release van Ace Combat: Assault Horizon Legacy mysterieus over de inhoud van het spel. Een geheel nieuwe Ace Combat was het niet, maar of het een remake was of een compilatie dat wilde men niet zeggen. Om hier bij deze antwoord op te geven: het betreft geen port van de console game Ace Combat: Assault Horizon. Ace Combat: Assault Horizon Legacy is een remake van Ace Combat 2. Een titel die jaren geleden verscheen op de eerste PlayStation en gezien wordt als één van de hoogtepunten van de serie. Ondanks dergelijke klassieke roots mag er echter het label ‘nieuw’ opgeplakt worden, want achter de nieuwe grafische motor en gameplay-elementen is er buiten de opdrachten en het verhaal niets meer van Ace Combat 2 te herkennen.

AceCombatGC1

Enigszins conservatief
De game laat qua spelopties helaas een aantal steken vallen. Je kunt je besturing aanpassen, het volume instellen en HUD-elementen uit of aan zetten, maar daarmee zijn alle opties besproken. In eerste instantie heb je bovendien slechts één mode, de story mode, en deze bestaat uit 23 missies en kent meerdere moeilijkheidsgraden. De rest van de inhoud, zoals challenges, ontgrendel je door de missies met succes te voltooien. Het spel bevat geen multiplayer-mode en doet ook niets met de StreetPass- of SpotPass-functies van de Nintendo 3DS.

In het verhaal van de story-mode hebben rechts conservatieve rebellen het politieke spel ingeruild voor een revolutie. Met een groot rebellenleger en ondersteuning van een ander continent neemt men de touwtjes in handen. Als één van de laatste niet overgelopen piloten van de Allied Forces ga je de strijd aan met de eskaders, legioenen en pantserdivisies van de rebellen om zo de vrede te herstellen in de USEA. Alvorens je een missie begint, krijg je eerst een korte ingesproken briefing met informatie over het slagveld en je doelen. Je mag vervolgens een vliegtuig kiezen en deze aanpassen met betere motoren, wapens en andere items die je tijdens het spelen unlockt, zoals bommen voor gronddoelen, een lichtere vleugel of extra accurate raketten. Op den duur krijg je bovendien de mogelijkheid om een wingman in te huren voor de diverse missies. Als alles naar wens is dan kunnen de deuren van de hangar geopend worden en kan de strijd beginnen.

AceCombatGC2

De console-ervaring binnen handbereik
Het gameplay-principe van Ace Combat: Assault Horizon Legacy is tegenover eerdere Ace Combat-games niet veranderd. Je vliegt nog steeds vanuit een eerste- of derdepersoon-perspectief je vijanden tegemoet. Met de lock-on button zet je een raket op scherp om deze vervolgens op het juiste moment af te vuren. Als de vijand die je aan het achtervolgen bent gedreven is in het ontwijken van raketten, dan bieden de machine-geweren die onder de neus van je vliegtuig gemonteerd zijn uitkomst. De arcade-gameplay speelt ook op de Nintendo 3DS heerlijk weg en met de Circle Pad kun je eenvoudig navigeren met je vliegtuig. Op het onderste scherm van de Nintendo 3DS word je snelheid en het aantal raketten en andere munitie weergegeven. Je hebt bovendien een kaartscherm zodat je hoog boven de wolken niet verdwaalt en stoere duikvluchtacties kunt inzetten.

Wat Ace Combat: Assault Horizon Legacy spannender maakt zijn de zogenaamde Flight Manoeuvers. Wanneer je een vijandelijke jet achtervolgt, begint de Flight Manoeuver-meter op te lopen. Wanneer het balkje vol is, kun je met één druk op de knop een summersault of een U-bocht maken om zo achter je tegenstander te belanden. Het werkt echter twee kanten op, want jij bent niet de enige met dit machtige wapen. Een aantal vijanden gebruikt de Manoeuvers ook, maar geheel weerloos ben je hiertegen niet. Het spel geeft met felrode HUD-elementen aan wanneer er een raket nadert. Door op het juiste moment met de Flight Manoeuver-knop de Dodge Move te activeren kun je als een ware expert op het allerlaatste moment een raket ontwijken.

AceCombatGC5

Top Gun
Ace Combat zou Ace Combat niet zijn zonder de gehaaide Aces. In Ace Combat: Assault Horizon Legacy worden de missies soms plotsklaps onderbroken, omdat de vijand een elite corps op je afstuurt. De zeer goed getrainde rivalen brengen de meest geadvanceerde vliegtuigen en moves met zich mee. De Aces zijn min of meer de boss-battles van het spel en dat maakt een arcade-game als Ace Combat: Assault Horizon Legacy compleet. Afgezien van de tussenkomst van de Aces zijn er nog meer objectives die extra variatie brengen. Zo kent de game een aantal escort missies, waarbij je vitale doelen moet verdedigen in plaats van aanvallen. Het spel schroomt daarnaast niet om je meerdere objectives tegelijk te geven. Een voorbeeld hiervan is de missie waarbij je zowel een neergestort vliegtuig moet beschermen als een konvooi moet begeleiden. Om deze missies haalbaar te maken, heeft men checkpoints toegevoegd, waardoor je na een noodlottige crash een nieuwe kans krijgt.

Wanneer je dwars door het zoveelste ontplofte wrak vliegt en het vijandelijk leger is veranderd in een schroothoop dan begint de game eigenlijk pas echt. Een arcade-game blinkt uit in de replay-waarde en Ace Combat: Assault Horizon Legacy doet het genre op dit gebied eer aan. Met meer dan tien vliegtuigen om te unlocken die ieder zijn eigen upgrades en handling kennen is er voldoende content om door te spelen. Daarnaast kun je na het voltooien van de story-mode, die ongeveer vier uur duurt, nieuwe uitdagingen voltooien of missies opnieuw spelen om een hogere rank te behalen. In een aantal levels zijn zelfs optionele events in de missie zelf verborgen. Met al deze extra’s blijft het opvallend dat Ace Combat: Assault Horizon Legacy geen multiplayer heeft.

AceCombatGC6

Graphics
De vijand in Ace Combat: Assault Horizon Legacy gebruikt vooral vliegtuigen om één op één dogfights uit te lokken en je zult het ook aan de stok krijgen met raketwerpers en ander oorlogstuig. De vijanden zijn vaak beschut opgesteld in steden, bergen en andere gebieden. De Nintendo 3DS tovert moeiteloos een metropool als strijdtoneel op het scherm en ook de bergen en woestijnen zijn voorzien van de nodige details. Met name de objecten die uitsteken, zoals wolkenkrabbers, komen door het 3D-effect erg goed tot hun recht. Daarnaast heeft men veel lichteffecten en reflecties toegevoegd aan bijvoorbeeld het water. Met de felle zon en wolken op de achtergrond en een glimmende straaljager op de voorgrond is Ace Combat: Assault Horizon Legacy een plaatje om naar te kijken. De effecten, zoals explosies en vuur geven je nog meer een Top Gun-gevoel en de constante aanmoediging van je commandant en wingman voegen hier nog meer feeling aan toe.

Geluid
Ace Combat: Assault Horizon Legacy weet op alle fronten de juiste snaar te raken en de muziek is daarbij geen uitzondering. De Ace Combat-serie staat wereldwijd bekend om goede soundtracks en in Ace Combat: Assault Horizon Legacy voegt men een aantal nieuwe genres toe aan het arsenaal. De bombastische en epische orkestrale oorlogsmuziek wordt afgewisseld met snelle techno of stoere rock. Een nieuwe variant is de rap-muziek die onverwachts goed uit de hoek komt. Met een aantal remixes van eerdere Ace Combats en een geheel nieuwe ingezongen theme tune heeft Ace Combat: Assault Horizon Legacy op muzikaal gebied alles in huis. Voeg daarbij de geluidseffecten van suizende raketten, explosies, windvlagen en duidelijk ingesproken teksten en de audio-visuele beleving is meer dan compleet. In een enkele missie met veel weerseffecten of een groot aantal vijanden kan de framerate een duikvlucht maken, maar dit gebeurt zo sporadisch dat het kritiekpunt verwaarloosbaar is.

AceCombatGC4

Conclusie
Met Ace Combat: Assault Horizon Legacy brengt Namco Bandai de vertrouwde arcade-gameplay naar een nieuw platform. De graphics zijn goed uitgewerkt en de soundtrack is subliem. De Nintendo 3DS heeft bovendien de juiste hardware-features, zoals een Circle Pad en dubbele schermen, om de actie op een goede manier over te brengen op de speler. Voeg daar een aantal stoere 3D-effecten en een goed gevulde story mode aan toe en je hebt een recept voor succes. Het spel heeft helaas geen multiplayer-mode, maar door de vele unlockables en de hoge replay-waarde is Ace Combat: Assault Horizon Legacy een mooie toevoeging aan je Nintendo 3DS-verzameling.
7,8
N1-score
  • + Dynamische graphics met goede 3D-effecten
  • + Goede soundtrack en geluidseffecten
  • + Een waardige console-ervaring op een handheld
  • + Remake van de topper Ace Combat 2
  • - Geen multiplayer-mode of andere online-functies
  • - Framedrops in enkele levels
Next articleJapanse beelden van Harvest Moon: The Land's Origin Previous articleNintendo 3DS Brievenbus-app vanaf vandaag gratis verkrijgbaar

Reacties van gebruikers

Avatar
hubert | 22 december 2011 19:02 | #205180
collapse
wtf zijn framedrops?
Avatar
Roland | 22 december 2011 19:16 | #205185
Reactie op post #205180 van hubert
collapse
Dat de framerate (= aantal beelden per seconden) voor een bepaalde (korte) tijd naar benden gaat. Dus in plaats van 60 beelden per seconden krijg je ineens 43 beelden per seconden bijvoorbeeld. Hierdoor gaat het spel langzamer lopen en kan het gaan haperen wat soms best wel irritant kan zijn.
Avatar
hubert | 22 december 2011 19:21 | #205187
Reactie op post #205185 van Roland
collapse
oh framerates, ja da snap ik wel. wtf warom noemen ze het dan ook niet gewoon framerate inplaats van drops... echt raar. maarja ik snap het oke dankje Smile
Avatar
Quint | 22 december 2011 19:31 | #205189
Reactie op post #205187 van hubert
collapse
Wanneer de framerate omlaag gaat ('dropt') noem je hetgeen wat op het scherm gebeurt een 'framedrop'. Zo heet het nu eenmaal.
Avatar
hubert | 22 december 2011 22:42 | #205210
Reactie op post #205189 van Quint
quint, check je inbox nou maar een keer ofzo...
Avatar
NintendoJeroen | 22 december 2011 20:49 | #205196
Lijkt me een interessante titel en hij heeft nog een hoog cijfer ook. Wellicht als ik uitgekeken raak op StarFox Smile
Avatar
hubert | 23 december 2011 11:19 | #205237
is er in deze game eigenlijk ook een soort freeroam? zodat je zelf een keertje kan oefen vliegen? hij lijkt namelijk een soort pilot academy voor de psp Razz

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Ace Combat Assault Horizon Legacy

Platform: Nintendo 3DS
Genre: Action Flight
Ontwikkelaar: Project Aces
Uitgever: Namco Bandai
Aantal spelers lokaal: 1
Online-ondersteuning: Nee
Releasedatum: 02 december 2011

Screenshots