Doemdenker of realist? Column | 17 juni 2012 12:36 | Auteur: Marcel

De game-industrie ligt onder vuur en in diverse columns heb ik de afgelopen drie jaar de vinger op de zere plek gelegd. De markt heeft de doemdenkers, waar mijn mede-redactieleden me vaak onder scharen, echter al ingehaald. De gameverkopen in de Verenigde Staten zijn gehalveerd en is in Engeland zelfs met meer dan de helft afgenomen. We zien uitgevers zoals THQ en SEGA die met moeite in de race blijven en een groot aantal ontwikkelaars heeft de afgelopen vijf jaar de deuren moeten sluiten. Met een opsomming van die studio's is een pagina te vullen.

De E3 van 2012 had een keerpunt moeten zijn voor de game-industrie: de start van een nieuwe generatie om de oude te doen vergeten. Een duidelijke visie voor de toekomst om de smartphone-bouwers die het zonder visionair Steve Jobs (moge hij ruste in vrede) moeten doen af te troeven. Aanvankelijk begon de E3 best sterk met de persconferentie van Microsoft. Men toonde trots het nieuwste deel in de Halo-serie en het publiek zat vol spanning te wachten op wat nog moest komen. Na een dansje van Usher, een Internet Explorer voor Xbox, een muziek-service en tablet-app verliet Don Mattrick het podium. De grootmeester van het Xbox-rijk had zijn trouwe fanbase in de steek gelaten, want deze parodie van grote onzin en beschamende presentaties kon toch niet alles zijn?

SmartGlass-IE_original


Thumbs down
Sony deed het niet veel beter. De PlayStation Vita werd genegeerd op de dag dat Crytek de handheld morsdood verklaarde. De grote klapper is een Super Smash Bros.-kloon en wie daar geen fan van is zal tot 2013 moeten wachten totdat het entertainmentbedrijf met een nieuwe God of War en het innovatieve The Last of Us op de proppen komt. Het werd duidelijk dat Sony en Microsoft niet klaar waren voor de volgende generatie. Ubisoft had tussen de twee conferenties door een prachtige demo laten zien van Watch Dogs. Een game die met animaties, nieuwe gameplay-mogelijkheden en ontzettend gelikte graphics aantoonde dat het tijd was voor iets nieuws. Met drie miljoen views op Youtube en een ‘thumbs up’ van niemand minder dan Shigeru Miyamoto mocht er geen twijfel over bestaan waar dit jaar de aandacht naar toe ging.

Met de sprong naar Miyamoto’s thumbs up op dag drie van de E3 slaan we de Nintendo-persconferentie over. Nintendo was in grote mate gelijk aan Microsoft qua presentatie. Allereerst werd de grote ‘klapper’ Pikmin 3 ten tonele gebracht als eerste officiële first-party Wii U-game. Miyamoto vertelde nog iets over hardcore-gamers en zijn wens om ook casual-gamers core-titels te laten spelen. Na het vertrek van Miyamoto kregen we Reggie Fils-Aime die dankzij de ‘maffia-baas’ van Warner Bros. Interactive Batman: Arkham City – Armored Edition kon demonstreren. Een titel die menig gamer al lang en breed heeft uitgespeeld toen het spel vorig jaar op andere platforms verscheen. Het was tijd dat Nintendo zelf weer iets liet zien en dat 'iets' bleek zich te ontaarden in twee titels: Het ‘nieuwe’ New Super Mario Bros. U, die met de komst van New Super Mario Bros. 2 en de al uitgebrachte New Super Mario Bros. en New Super Mario Bros. Wii eigenlijk niet meer zo nieuw is, en Nintendo Land.

Stagnatie
Nintendo Land was voor mij persoonlijk de meest schokkende aankondiging. In plaats van een degelijke F-Zero, een stoere Zelda of een leuke Yoshi’s Island heeft Nintendo besloten om al die games om te toveren tot minigame en in een pretpark te dumpen. Het ‘pretpark’ Nintendo Land is echter niets meer dan een grote ronde schijf waar wat Mii’s op paraderen. Het tech-demo uiterlijk van deze titel sprak boekdelen en toen Wii U software-producer Katsuya Eguchi met grote bewondering toekeek hoe een aantal lelijke vuurwerkeffecten op het scherm werden getoverd, werd al snel duidelijk dat Nintendo de game-industrie in 2012 geen steek verder kan helpen.
F-Zero in 2004
F-Zero in 2012


Na de conferentie ontstond er direct een race om zo snel mogelijk Wii U-titels af te blazen. Peter Moore verscheen hoogstpersoonlijk bij Geoff Keighly op de bank van GTTV om nog maar eens te bevestigen dat Mass Effect 3 toch echt de enige launch-titel was. Activision wilde zich nergens ‘officieel’ over uitspreken, maar kon wel vermelden dat Skylanders ooit eens naar de Wii U komt. Capcom repte met geen woord over Nintendo’s nieuwe systeem en het apparaat werd al helemaal niet in combinatie genoemd met aankomende titels zoals Devil May Cry of Resident Evil 6. THQ noemde zichzelf voorheen nog een goede vriend van Nintendo, maar uit dat kamp bleef het afgezien van Darksiders II angstvallig stil. Een quote van Epic Games, Valve Software, Rockstar, Square Enix, Konami of diverse andere ontwikkelaars over de Wii U was in geen velden of wegen te bekennen. Nintendo begon al snel de schade te beperken door er nog maar eens op te hameren dat de aankondigingen alleen nog de titels voor de lanceerperiode betroffen. Reggie leek echter niet naar verdere support vanuit het third party-kamp te hinten en van Retro Studios, Nintendo’s eigen echte Westerse hardcore-studio, zullen we volgens hem voorlopig niets horen.

Na deze show was er dan ook met goede reden weinig enthousiasme voor de game-industrie in het algemeen of voor de Wii U in het bijzonder. Wat overbleef was een parodie van wat de E3 had moeten zijn. Nintendo probeerde geforceerd een grapje te maken met ‘non-specific action-hero’ en de beelden van Satoru Iwata die negen seconden lang naar een tros bananen staarde, vlogen het internet over. Naast Watch Dogs was er een next-gen lekkermakertje met de naam Star Wars 1313, maar aan die paar seconden mooie beelden konden eigenlijk nog geen conclusies en/of platforms verbonden worden. Na de show viel het online retailer Amazon op dat de getoonde shooters eigenlijk alleen maar helicopters en bogen bevatten. Men lanceerde daarom de ludieke ‘Helicopters & Bows’ categorie om de game-industrie in het geheel belachelijk te maken.Het meest opmerkelijke was echter de E3-nabeschouwing, waarbij met name Nintendo-baas Satoru Iwata het heel bont maakte. Hij wilde de Wii U line-up nog niet verder uit te doeken doen, omdat hij er van overtuigd is dat Microsoft’s Xbox SmartGlass project gebaseerd is op de Wii U GamePad. Het komt niet in zijn -naar mijn idee -paranoïde hoofd op dat Microsoft al jaren werkt aan een tablet-interface in de vorm van Windows 8 en de Metro UI en dat alle moderne tablet-toepassingen, inclusief het streamen van content van tablet naar tv al lang en breed door Apple en co. in bepaalde mate uitgevoerd zijn? Daarnaast heeft Iwata zijn beloftes niet waar gemaakt. Nintendo’s heer en meester beweerde voor de E3 dat hij de Wii U ‘opnieuw’ ging onthullen en al onze vragen zouden beantwoord worden. Deze E3 was eerder een slap vervolg van vorig jaar, want waar al die EA-games, Bioshock Infinite, Metro: Last Light, de Zelda-demo, de Bird-demo en meer gebleven zijn weet niemand. Daarnaast schijnt ook buiten Nintendo’s hoofdkantoor niemand inzicht te hebben in de werking van de online gameplay-functies, de implementatie van de Virtual Console, de prijs en of de releasedatum.

Een E3 om nooit te vergeten
Zo eindigde een persiflage, een wanvertoning. En wat analisten en aandeelhouders betreft, een doodvonnis. Microsoft en Sony klampten zich angstvallig vast aan consoles die na zes jaar nauwelijks meer ‘next-gen’ te noemen zijn terwijl Nintendo de third parties overduidelijk niet heeft kunnen overtuigen van de Wii U. Het splitsen van de markt, het overstappen naar free to play-gaming, tablets en smartphones: we zien het nu letterlijk voor onze ogen ontrafelen. Over tien jaar, wanneer de puinhopen van deze visieloze managers en uitzichtloze bedrijven opgeruimd zijn, is er hopelijk een nieuwe betere game-industrie opgestaan.
Next articleNieuwe screenshots Tekken Tag Tournament 2 Previous article"Er zijn een hoop onaangekondigde third party Wii U-games in...

Reacties van gebruikers

Avatar
Archea | 17 juni 2012 13:04 | #209842
Om je vraag te beantwoorden; Doemdenker. En dus geen realist.
Avatar
HooksinVincent | 17 juni 2012 13:14 | #209843
Ik vind dat je het mooi hebt verwoord, maar ik sluit mij er niet bij aan. Als ik in mijn nabije omgeving bekijk zijn er veel mensen positief over de WiiU in tegenstelling wat de media beweert en wat er op diverse fora wordt geroepen. Maar ik weet wel zeker dat de WiiU flink zal verkopen, en games als Zelda en Mario zijn zekerheden. De vraag is alleen wanneer.
Avatar
1990irock | 17 juni 2012 13:18 | #209844
Een nieuwere betere gameindustrie genaamd.... smartphone apps. Dacht t niet! Dat nintendo paranoide is geworden na kinect en PS move vind ik niet zo vreemd.

De reden dat het kopieren van motion spellen zo laat op gang kwam komt omdat niemand geloofde in nintendo.

Ik moet echter toegeven dat het lijkt alsof nintendo een tikkie achter de feiten aanloopt de laatste tijd
Avatar
Bizarro | 17 juni 2012 13:27 | #209845
Ik zou zeggen realist. Als de volgende E3's net zo slecht worden, of als de verbetering niet genoeg is, dan kunnen ze het net zo goed afschaffen. Daarom zijn er ook veel uitgevers weggegaan, bijvoorbeeld Capcom, Activision enz.
Avatar
Archea | 17 juni 2012 13:42 | #209846
collapse
Mensen vergeten dat er de vorige keer dat er een nieuwe generatie consoles aangekondigd werd minstens zo negatief op werd gereageerd. Mensen dachten dat het allemaal bergafwaards zou gaan, en meenden dat Nintendo compleet van de kaart zou verdwijnen.

De waarheid is dat Nintendo nooit zo goed heeft gefunctioneerd als bedrijf, en Microsoft en zelfs Sony gaan absoluut niet slecht momenteel op de gamesmarkt. Games zijn nog nooit zo groot geweest als dat ze nu zijn. En die core-essence gaat niet veranderen.
De manier waarop echter wel. Nintendo is een mooi voorbeeld van hoe de gameindustrie zich aan weet te passen aan de veranderende eisen van de massa.

In een generatie waar meer smartphones en apps circuleren dan ooit te voren, heeft Nintendo tevens een groter publiek dan ooit tevoren. En dat is ook te zeggen van de andere 2 giganten.

De smartphones en tablets gaan de gameindrustrie de kop kosten? Zoals eerder gezegd in de comments; Dacht 't niet!
Als je kijkt naar de cijfers en de feitjes weet je dat de gamesindustrie in z'n geheel nog nooit zo groot en ambitieus is geweest als nu.

De doemdenkers blijven maar lekker zelfmedelijden hebben en zeiken over bedrijven die ze zogenaamd in de steek hebben gelaten. En laat ze maar lekker hun zwaar overdreven negatieve verhaaltjes schrijven over hoe afgelopen E3 schijnbaar erger was dan de hongersnood in de 2e wereld oorlog.

Maar ik zie alleen maar meer en meer toffe producten en games in het verschiet. Ik ben helemaal lyrisch over de 3DS en de WiiU, en kan niet wachten tot ik ook de WiiU aan m'n tv aan kan sluiten.

Dus wat de doemdenkers er mee doen moeten zij weten. Ik ga lekker de komende jaren veel plezier beleven aan mijn spelcomputers en awesome games.
Avatar
Martijn | 17 juni 2012 14:17 | #209847
Reactie op post #209846 van Archea
Ben ik het mee eens Smile .

Na de E3 volgde inderdaad een erg zure reactie. Ik denk dat de echte Nintendofans dat allemaal wel even hadden: verdorie, waar was de klapper?! Waar was het grote sluitstuk waar je mee van je stoel valt? Helaas, het is niet ieder jaar feest.

Later ga je nadenken. Was het echt zo slecht? Jazeker, dat was het. Je weet echter dat de launch van vele consoles niet zonder botsingen of stoten zijn gegaan. Sterker nog: er is bijna altijd wel iets wat vlak voor, tijdens of net na de launch niet deugd! Hoe moet je dit in perspectief zien?

De Wii: een machine die aanvankelijk belachelijk werd gemaakt. Dom apparaat, verouderde techniek, domme wiebelcontroller, stomme naam. Wie koopt dat? Vervolgens: nieuwe doelgroep én oude doelgroep. Dat moet wel, want anders waren alle oude fans na 6 jaar Wii allang afgehaakt, wat niet zo is. Nintendo doet goed zaken. Creëerde eerst een eigen markt, maar weet het apparaat zo in de markt te zetten dat de concurrentie die markt ook graag wil bezitten. Dat lukt ze niet. Ze verzinnen er allerlei dingen voor, maar het lukt gewoon niet. Het verouderde, domme Nintendospeelgoed blijkt ineens de meest verkopende en succesvolle console van de generatie.
Fans: "Ik kan de Wiimote niet gebruiken" - Nou, dan let je niet op. Het werkt prima. Zet je eroverheen en het is vergelijkbaar met een controller.
Fans: "Het aanbod is te beperkt" - Nou, dan let je niet goed op. Er zijn best veel games uitgebracht die voor fans leuk zijn. Het uiteindelijke aanbod bleek toch best toptitels te bevatten.
Fans: "De graphics zijn verouderd" - Nou, dan let je niet goed op. De gameplay was vaak gewoon nog steeds prima! Een spel wordt niet door graphics gemaakt. Ga naar een volgende generatie en de nieuwe gaphics zijn de standaard. Ze maken niet het spel.

Al bij al denk ik dat de Wii U een soortgelijk traject zou kunnen gaan lopen. Ik baal ook van veel dingen (zoals mii's en hun toegenomen rol), maar ik weet dat dingen voornamelijk nog bergopwaarts gaan na de launch. Dan wordt er meer aangekondigd en zullen we pas écht zien wat de Wii U kan doen. Nu hebben we slechts speculaties, onzekerheden en een slecht beeld van de capaciteiten.

De E3 had misschien een knaller moeten worden, maar met zo'n hype was het altijd tegengevallen. Niet alleen Nintendo had hier last van. De presentaties van Sony en Microsoft waren ook sterk ondermaats aan de verwachtingen. Nintendo gaat natuurlijk geen games afraffelen, alleen om ze op de E3 te kunnen tonen.
Nieuwe games komen, maar we hebben wat geduld nodig. Iets wat bij veel doemdenkers erg ver te zoeken is. Dan begint men maar gauw rare dingen te roepen of ongegronde conclusies te nemen:
Fans: "Nintendo is beter af onder Microsoft of Sony".
Fans: "Nintendo gaat de volgende generatie niet meemaken"
Fans: "Nintendo doet het fout. Ze kondigen dingen aan die ik niet wil".

Nee fans. Als Nintendo zo zou handelen, dan hadden ze de boel mooi kunnen opdoeken na de Gamecube! Nintendo moet zijn koers bepalen, maar het wil niet zeggen dat ze iedereen laten vallen. Het is een bedrijf, niet een persoon. Het is tijd voor wat geduld, vrees ik. Maar ik neem aan dat we op den duur allemaal krijgen wat we willen. Het is een nieuwe console, de launch gaat met botsingen en stoten. Maar het komt waarschijnlijk wel goed, denk ik. We zullen het echter pas zien als de Wii U in de winkels ligt. Smile
Avatar
1990irock | 17 juni 2012 14:48 | #209849
collapse
Wat ik alleen niet begrijp is dat die downloadtitels in nintendo's eshops zo duur zijn. Die spellen zijn vaak 4 keer duurder dan hetzelfde spel op een ander platform. Vinden ze gek dat niemand wat download.
Avatar
Captain-Retardo | 17 juni 2012 15:01 | #209850
Reactie op post #209849 van 1990irock
En Nintendo heeft nog nooit een aanbieding gehad. Ik heb alle sonic's voor ongeveer 1 euro per stuk op de Xbox gekocht, op de Wii betaal je daar zo'n 8 euo of meer per stuk voor.
Avatar
offensive | 17 juni 2012 15:54 | #209852
Goed stuk Marcel!!!!!
Avatar
NAGILUM | 17 juni 2012 18:10 | #209856
collapse
Maar maar maar, was de hele E3 van Nintendo werkelijk zo slecht? Ik deel je frustratie over alle drie persconferenties maar ik ben eigenlijk benieuwder naar impressies van de beursvloer. Misschien dat Nintendo Land wel heel tof gaat worden en er daarnaast genoeg was om blij van te worden? Het zou kunnen van niet, maar een teleurstellend uur aan beelden zou gecompenseerd kunnen worden door vele uren daadwerkelijke gameplay. Ik denk toch dat dat het cynisme wat zou kunnen temperen.
Avatar
offensive | 17 juni 2012 18:14 | #209857
Reactie op post #209856 van NAGILUM
Je noemt Nintendo Land,wat ik me dan ook weer af vraag over Nintendo Land is het ook leuk in je uppie. Kan het me niet voorstellen.
Avatar
wiijordends | 17 juni 2012 19:06 | #209858
collapse
Doemdenkers!

Het artikel is sterk opgemaakt maar er is nog een toekomst voor de Wii u. Laten we trouwens niet vergeten dat hij nog niet in de winkel ligt.


Het beeld op de tablet controller zag er ook oogverblindend uit in te trailer van Rayman Origins adventure (Die trouwens niet Wii u exclusief zal zijn).
Bovendien als zoveel bedrijven de Wii u nu al beggin te faken wil zeggen dat zei er toekomst in zien. Omlangs heb ik reclame gezien voor een TV genaamd SMARTVIERA, de reclame deed me zo denken aan de E3 2011.

Bij Microsoft moet je nog om te begginen een smartphone of een tablet hebben wat in mijn ogen onnodige luxe is want een laptop is veel sterker dan een tablet.

Nu hebben ze al toffe games maar ik zie er nog zoveel betere uitkomen. bv. Een Super Monkey Ball of de nooit uitgekomen Kirby tilt'n tumble 2 voor NGC in combi met GBA maar dan nu voor Gametablet in combi met TV.
Of Een nieuwe Zelda four swords adventure in de toekomst als hij meerdere tablet kan ondersteunen.

Maar het is wel een feit dat hij achter loopt op huidige generatie want TVs ondersteunen tegenwoordig full HD en 60 frames per seconde en in een vorig artikel las ik dat ze er moeite mee hadden 60 frames per seconde in combinatie met full HD te combineren. Ook vrees ik dat ze geen rekening houden dat niet iedereen een Full HD scherm hebben, ik speel bv. met mijn Wii, NGC en de rest op een beeldbuis TV van Philips dus als ze geen scart aansluitingen zullen doen en meteen HDMI kabels dan zitten beeldbuis gebruikers ook al in de problemen.
Avatar
Snader | 18 juni 2012 10:48 | #209881
Reactie op post #209858 van wiijordends
Volgens de vrijgegeven specificaties heeft de Wii U een AV Multi Port, die zowel composiet als RGB SCART ondersteunt, dus de Wii U is gewoon aan te sluiten op de oudere "dikke" tv's.
Avatar
NintendoJeroen | 17 juni 2012 19:56 | #209863
Zeer realistisch in mijn ogen. De huidige generatie voldoet niet meer aan de wensen van ontwikkelaars. De PC is het innovatieve platform op dit moment, alle demos draaiden op PC's. De huidige generatie is niet krachtig genoeg meer en de Wii U is dat ook niet, de PC heeft nu (wellicht volgend jaar) monopolie voor hardcore gamers. Sony en Microsoft moeten opschieten.
Avatar
Joost | 18 juni 2012 15:24 | #209889
Het zou niet de eerste keer zijn dat de gamemarkt serieus instort... Zie begin jaren '80.
Avatar
Bas | 18 juni 2012 18:05 | #209898
collapse
@ Joost: Mischien is het zelfs beter dat alles even flink naar de donder gaat. Dan staan de sterkste weer op en is deze delicate industrie gezuiverd van gespuis, of niet dan?

Ik vind dat je dit sterk hebt neergezet marcel en ik sluit me dan ook volledig bij je aan! Realist in mijn ogen.
Avatar
Martijn | 18 juni 2012 22:16 | #209904
Reactie op post #209898 van Bas
Haha, die crash was begin jaren 80. In die tijd was de videogame industrie nog amper bestaand. Compleet niet te vergelijken met nu. Ik denk niet dat je dat wenst, want het was bijna het einde van videogames. Geen games meer. Zou nu een raar idee zijn, niet?

Games waren simpele spelletjes op 1 scherm, gemaakt door 1 of enkele personen, met simpele uitgangspunten, besturing en graphics. Geen miljoenenproducties zoals games vandaag de dag worden uitgebracht. De kans dat een dergelijke crash nu zou gebeuren, is miniem te noemen. Dan zou de markt eerst overmatig overspoeld moeten worden met zwaar ondermaatse spellen (lees: onbestuurbaar, saai en overgeproduceerde massa). Daarvoor staat er teveel op het spel en zijn games intussen teveel geëvolueerd in vooraanstaande interactieve media.

Bovendien was het destijds Nintendo die de boel terug uit het slop heeft getrokken. Als er nu een dergelijke crash komt, waarbij alles wat bestaat vervalt, wie gaat dan de wereld van videogames terug opzetten?
Zet ook te denken aan: als Nintendo er toen niet was geweest, had de videogames industrie er heel anders uitgezien. Waarschijnlijk was het niet eens te vergelijken. Mogelijk was er dan geen videogames industrie geweest of in een compleet andere vorm. Hoe zou het nu zijn, als Nintendo destijds niet de boel had opgepikt?

Er worden heel rare uitspraken gedaan, terwijl het enige dat nodig is waarschijnlijk geduld is. Nintendo komt heus wel terug met wat fans willen zien. Het probleem is ook, dat alle grote Nintendo franchises onlangs een nieuw deel hebben gehad en er dus nog geen gereed zijn voor de Wii U. Zover bekend ook nog geen net iets minder grote zoals Starfox, F-Zero, enz. In ieder geval een nieuwe Pikmin Smile .

Als zelfs op de Wii stiekem een boel toptitels uitkwamen, dan heb ik nog wel vertrouwen in de Wii U. Ik verwacht na de launch of ervoor al nieuwe aankondigingen. Hopelijk komt het helemaal in orde met de Wii U, uiteindelijk.

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.