Retro City Rampage Preview | 06 augustus 2012 14:09 | Auteur: Tristan

Met de jaren die verstrijken, begint onder gamers een grote groep te ontstaan die nostalgisch terug verlangt naar de games van vroeger. De tijd waarin Metal Gear nog een 2D-game met vogelvlucht aanzicht was en Grand Theft Auto een grappige game was waarin je tegen gepixelde autootjes aanreed. Brian Proviciano begon al jaren geleden met de bouw van een nostalgische retro game. Het als een hobby project begonnen Grand Theftendo eindigde in een veel groter project met commerciële potentie en een release op Xbox Live, Playstation Network, PC en WiiWare onder de naam Retro City Rampage. Retro City Rampage zal eind dit jaar eindelijk te downloaden zijn. Op de E3-beursvloer was de game, verrassend genoeg, te vinden. De game werd dan ook met een nostalgische inslag aan een kleine test onderworpen.

Retro City Rampage is een sandbox game zoals Grand Theft Auto, maar dan in een zeer ouderwets 2D-jasje. In vrijwel alles is de game een terugkeer naar de gloriedagen van de 8-bit games. De maker heeft daarbij niet uit het oog verloren dat de nieuwe systemen veel mogelijkheden bieden om alle nadelen van hun overgrootvaders niet te hoeven herbeleven. Daarmee kunnen nostalgische gamers een fijne terugtocht naar het betere verleden maken zonder de tekortkomingen als knipperende beelden, haperende muziek, traagheid en ontbrekende save mogelijkheden te hoeven ervaren. Je wordt afgezet in een grote stad waar je naar hartenlust in rond kunt struinen. Onderweg stuit je op missies die je kunt uitvoeren om verder in het verhaal te komen. In GTA-stijl kun je onderweg auto's jatten en mensen in elkaar slaan of je op talloze andere manieren vermaken in de grote stad.

large1


Nostalgie in game en film
Op vele manieren probeert Retro City Rampage de nostalgie tot het maximum te benutten. Overal zijn referenties te vinden naar games, films en figuren uit de jaren 80 en 90. In de demo was bijvoorbeeld een kort level te zien waarin je in Metal Gear-stijl voorbij bewakers moest zien te komen om een legertruck te veroveren. De legendarische quote “I feel asleep' ontbrak daarbij niet. Andere beelden van de game lieten zien dat je het bekende en frustrerende onderwater level uit de 8-bit Turtles-game opnieuw zal kunnen beleven en dat je te maken krijgt met de machtige Game Genie, waarmee je vroeger Mario over de vlag kon laten springen. Ook nu zal dit figuur je bijstaan om machtige krachten los te maken.

large2


Ouderwets rondracen door de stad voelt geweldig aan. Niet in de laatste plaats omdat Retro City Rampage op één zeer belangrijk aspect het verleden ver achter zich laat: het tempo van het spel ligt prettig hoog. Je vliegt met hoge snelheid door de stad en de submissies laten je pixelpoppetje in turbotempo opdrachten uitvoeren. De moeilijkheidsgraad is hoog, maar mocht je afgaan dan kun je direct bij een dichtstbijzijnd checkpoint opnieuw beginnen. Deze checkpoints zijn zeer kwistig rondgestrooid waardoor je nooit de frustratie ervaart dat je grote stukken van een level opnieuw moet spelen om dan iedere keer bij hetzelfde, moeilijke stukje onderuit te gaan. Een frustratie die veel oudere gamers gegarandeerd nog heel goed kunnen terughalen.

large5


Grafisch en muzikaal consistent
De 8-bit stijl is consistent doorgevoerd in Retro City Rampage. De pixelart is met veel aandacht en gevoel voor humor aangebracht. Overal vind je kleine grapjes terug die je doen glimlachen. Het design straalt uit dat er jarenlang aan geschaafd is met een mooi resultaat tot gevolg. In tegenstelling tot de oude 8-bit Nintendo (NES) is het tegenwoordig wel mogelijk om zeer veel bewegende objecten tegelijk in het beeld te tonen. Geen irritante vertragingen wanneer je aangevallen wordt door honderd vijanden tegelijk. Het tempo blijft bizar hoog en het gamegenot vaart daar zeer wel bij.

large4


Liefhebbers van 8-bit muziek zijn nog volop te vinden op het internet. Voor de huidige generatie gamers is het wellicht onbegrijpelijk dat er mensen plezier halen uit het luisteren of zelfs maken van “blieb blieb' muziek, maar voor spelers van Retro City Rampage zal het waarschijnlijk als geweldig worden ervaren. Als je goed luistert, hoor je in deze tunes ook talloze verwijzingen naar bekende game- en film-tunes. Wat opvalt is de grote variatie die te halen is uit zo'n beperkte muziekset. Net als in vroegere tijden haalt een componist alles uit de kast als er sterke beperkingen zijn in de mogelijkheden die hij tot zijn beschikking heeft. Muzikale 8-bit pareltjes uit het verleden zoals Super Mario Bros 3, Kirby's Adventure of The Legend of Zelda: Link's Awakening hebben eerder al bewezen dat er heel veel mogelijk is met het juiste talent. Het zou zomaar kunnen dat Retro City Rampage zich muzikaal straks kan meten met deze games. De eerste indruk op dit gebied was zeker positief te noemen.

large3


Voorlopige conclusie
Retro City Rampage zal tegen het eind van het jaar als downloadtitel beschikbaar komen. Op de beursvloer was het nog onduidelijk of de game nog steeds naar WiiWare komt of in plaats daarvan direct de overstap maakt naar de Wii U eShop, waarop geen limiet zal bestaan voor de grootte van de game. Zeker is in ieder geval dat het spel als downloadtitel voor de Wii of de Wii U zal verschijnen. Nintendo doet zelf een sterke gooi naar nostalgische gamers met New Super Mario Bros. U en Retro City Rampage kan in diezelfde vijver een mooi potje meevissen. Voor een verwachte prijs van zo'n 15 euro zou dit zomaar één van de beste downloadtitels in jaren kunnen worden. Houd de game in de gaten en laat je niet afschrikken door het ouderwetse uiterlijk: in dat jasje is heel veel ouderwets gameplezier te vinden en daarvoor ben je nooit te jong.
Next articleDertien nieuwe Pokémon Black 2 / Pokémon White 2 screenshots Previous articleKingdom Hearts 3D: Dream Drop Distance

Reacties van gebruikers

Avatar
offensive | 08 augustus 2012 09:35 | #210923
Van mij mogen ze hem wel doorschuiven naar de Wii U. Mocht ik een Wii U gaan kopen lijkt me dit wel een leuke game om eens tegaan spelen. Mijn Wii heb ik afgelopen weekend terug in de doos gestopt en weggezet.
Avatar
SMS | 09 augustus 2012 15:14 | #210964
Ik had nooit echt iets met 8-bit. Ik vond de games pas goed worden in de Super Nintendo/SEGA Genesis era.

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Retro City Rampage

Platform: WiiWare
Prijs: 1000 Wii Points
Genre: Action
Ontwikkelaar: Vblank Entertainment
Uitgever: Vblank Entertainment
Aantal spelers lokaal: 1
Online-ondersteuning: Nee
Releasedatum: 28 februari 2013

Screenshots