Angry Birds Trilogy Review | 17 oktober 2012 22:36 | Auteur: Daan

De Nintendo 3DS is niet onbekend met ports van iOS-spellen. Normaal gesproken worden deze games aangeboden via de Nintendo eShop, zoals bijvoorbeeld met Cut the Rope, met wat extra functies om het aantrekkelijker te maken dan het goedkopere origineel. Zo zag ook ontwikkelaar Rovio wel brood in het overbrengen van haar Angry Birds-games, waarbij de impact dusdanig groots werd verwacht dat het spel geen digitale release, maar een retail-release zou krijgen in de vorm van Angry Birds Trilogy. Het spel betreft een pakket van drie verschillende iOS-spellen uit de franchise op één cartridge: Angry Birds, Angry Birds Seasons en Angry Birds Rio. De games kosten in de Apple-store samen nog geen €3, maar voor de Nintendo 3DS krijgt het pakket een adviesprijs mee van €29,99. Is het spel de €27 extra waard?

Vleugels uitslaan en gaan
Angry Birds, de meest succesvolle mobile game ooit, wordt dit jaar alweer drie jaar. Er zijn nog maar weinig mensen die nooit één van de spellen hebben uitgeprobeerd, laat staan er nog nooit van gehoord hebben. Met een franchise die ondertussen ook vele winkels in is gedoken met haar merchandise kun je haast niet meer om de Angry Birds heen. Het principe van het spel is dan ook even simplistisch als aandoenlijk. Het is de bedoeling om als een zwerm pissige vogels achter je gestolen eieren aan te gaan. Deze eieren zijn gestolen door een gemene bende van groene biggen die staan te popelen om ze op te peuzelen. Aan jou is het de taak om vogels in de goede richting te sturen, zodat de biggen uitgeschakeld worden en hun verdiende loon krijgen. Het is echter makkelijker gezegd dan gedaan, gezien de biggen zich op hun beurt verstoppen achter diverse obstakels en obstructies. Deze bouwwerken kunnen bestaan uit verschillende onderdelen als steen, glas en hout en het is de kunst om een strategie te bedenken waarmee je alle varkens in zo weinig mogelijk beurten kunt uitschakelen. Je hebt daarbij slechts een beperkt aantal vogels tot je beschikking en hun vaardigheden lopen aardig uiteen. Zo zijn er de gele vogels die snel over het scherm scheuren, de zwarte die exploderen bij contact of de blauwe die zich in drieën splitsen om meerdere oppervlakken te raken. Het is hierdoor een kwestie van tactisch plannen en het overzicht goed te bewaren om zo een goed aanvalsplan uit te voeren. Door dit te doen kan de uiteindelijke score vele malen hoger uitpakken en dit maakt een belangrijk deel uit van de herspeelbaarheid. Je kunt per level drie gouden sterren verdienen, die de verschillende werelden langzaam maar zeker zullen ontgrendelen. Eén van de beste manieren om de score op te prikken, is om zo weinig mogelijk vogels in te zetten. Dit levert je 10.000 punten per overgebleven vogel op en dat kan net het verschil maken. Het is een zeer verslavend geheel, waar je je zeker een flink aantal uur in kunt verdiepen. Het is dan ook niet voor niets zo succesvol gebleken op de mobiele telefoons.De besturing op de Nintendo 3DS
Alles in Angry Birds Trilogy, van de menu's tot aan de gameplay, kan worden bestuurd op twee manieren: de knoppen of het touchscreen. Met de knoppen richt je de vogels door middel van de Circle Pad en laat je ze vliegen met de A-knop. Op het bovenste scherm zul je een volledig overzicht krijgen te zien van het speelveld, terwijl je op het onderste scherm een goede blik kunt werpen op je Angry Birds-leger. Met de L- en R-toetsen laat je de camera links en rechts over het scherm bewegen en met de Y- en X-knoppen zoom je in en uit op verscheidene elementen.

Het besturen via het touchscreen werkt vanzelfsprekend, gezien alle bewegingen veel lijken op die van de mobiele variant. Je zult op de vogel moeten tikken, de richting moeten bepalen door te slepen en hem vervolgens los te moeten laten door de stylus van het touchscreen te halen. In de gameplay werken beide opties voortreffelijk, maar dat kan niet gezegd worden over het hoofdmenu. In het hoofdmenu wordt de katapultachtige gameplay gekopieerd en zul je constant moeten richten om de keuzes in de opties te bezegelen. Het geheel werkt vrij onnatuurlijk en het kan er soms voor zorgen dat je de verkeerde keuzes maakt. Er is echter een manier om dit te omzeilen door simpelweg de vierpuntdruktoets te gebruiken, maar het spel maakt dit niet uit zichzelf duidelijk, hetgeen een vreemd gegeven is.

Drie spellen, één pakket
Zodra je een blik werpt op het hoofdmenu, zul je zien dat er drie verschillende spellen tot je beschikking staan. Zo is daar de reguliere Angry Birds, de game waar het drie jaar geleden allemaal mee begon. Dan is daar Angry Birds Seasons, die de eerste voortzetting was van het originele concept. Technisch gezien is er niets anders, maar elk hoofdstuk staat in het teken van een bepaald seizoen of een feestdag. In Angry Birds Trilogy vind je Trick or Treat, Season's Greedings, Hogs and Kisses, Go Green Get Lucky, Easter Eggs, Summer Pignic en Mooncake Festival. Het klinkt als een goed en compleet stukje content, totdat je deze met de iOS-variant gaat vergelijken. Er zijn daar nog zes verschillende andere pakketten, die niet aan het Nintendo 3DS-deel zijn toegevoegd en dat kan niet door de beugel, zeker niet gezien deze versie €27 meer kost dan de drie mobiele versies samen.

37Y_TrE9ymiw5mET_GnK0ekAmIBgcK2M


Tenslotte is er daar een vreemde eend in de bijt en dat is Angry Birds Rio. Deze game betreft een samenwerking tussen ontwikkelaar Rovio en filmstudio 20th Centruy Fox waarbij de vogels uit de animatiefilm Rio centraal staan. In Angry Birds Rio zul je hierdoor verscheidene vogels uit kooien moeten bevrijden en vervolgens ondeugende apen moeten verslaan. Daarnaast zijn er ook vele geheimen te bespeuren in de omgevingen, wat hetgeen het spel op positieve wijze onderscheidt van de andere twee Angry Birds-games. In tegenstelling tot Angry Birds Seasons kent Rio wel dezelfde inhoud als het iOS-deel en dat maakt voor een zeer fraai stukje content. Het is verrassend te noemen dat Angry Birds Trilogy niet games als Angry Birds Space of Bad Piggies bevat. Het zijn spin-offs die lichtelijk afstappen van het oorspronkelijke spelconcept, maar het had het pakket zeker completer gemaakt. Dat gezegd hebbende, is Angry Birds Trilogy qua inhoud zeker niet verkeerd en biedt het een goed alternatief voor mensen die niet de mogelijkheid hebben om de mobiele versies te spelen. Je kunt je er vele uren in verdiepen en je zodoende elke dag vermaken, maar je moet het wel kunnen verkroppen dat je aanzienlijk meer betaalt voor een fysieke kopie van het geheel.

Naast de standaard games bevat Angry Birds Trilogy ook een redelijk aantal bonus uitdagingen die vrijgespeeld kunnen worden door bepaalde handelingen in de spellen te verrichten. Het zijn solide stukken gameplay die bouwen op de originele ideeën, maar snel nieuwe elementen introduceren om het interessant te houden. Zo zul je in één level een extreem aantal biggen voorgeschoteld krijgen, die je in een enkele beurt zult moeten verslaan. Een ander voorbeeld is waar strandballen de reguliere weg blokkeren en je simpelweg verwacht wordt deze tactisch te omzeilen. Er zijn ook 60 achievements om te halen die het spel aanzienlijk interessanter maken om voor een langere tijd te spelen. Nog een manier om te blijven spelen is de aanwezigheid van online leaderboards, die je scores zullen vergelijken met die van vrienden en andere mensen. Er zijn leaderboards voor ieder individueel level en hoofdstuk, net zoals in de mobiele versies.

StreetPass
Tot dusver zijn er geen verschillen te vinden met de mobiele versies, maar daar zou de StreetPass-ondersteuning positieve verandering in kunnen brengen. Helaas is dit niet het geval, want de functie heeft bijzonder weinig om handen. Je kiest een vogel, maakt een muzieknummer met de tonen van andere vogels en stuurt hem vervolgens op weg. Vervolgens kun je zo ook andere nummers van andere spelers ontvangen, hetgeen je een aardige collectie van rare vogelmuziek kan opleveren. Het voegt verder niets toe aan de inhoud van het spel en rechtvaardigt het Nintendo 3DS-deel absoluut niet qua adviesprijs.

5jFZMvDjG2S3qZ38gLABw_Sx4_BtGyxR


Graphics en geluid
Angry Birds Trilogy ziet er goed en verzorgd uit. Het geheel is zeer kleurrijk en met de grotere schermen van de Nintendo 3DS ten opzichte van de meeste mobiele telefoons komt alles net wat beter tot zijn recht. Er zijn echter wel diverse lange laadtijden te bespeuren alvorens je een level begint, hetgeen na een tijdje mateloos kan irriteren.

Hetgeen waar Angry Birds Trilogy vanaf de aankondiging potentieel gezien veel punten mee kon verdienen ten opzichte van de mobiele versies was de toevoeging van de 3D-effecten. Helaas valt ook dit aspect wat tegen: er is een goed onderscheid te maken van de voor- en achtergronden in het spel, maar echt spectaculair is het allemaal niet te noemen. De nieuwigheid van 3D-beelden zonder bril is inmiddels wat afgezwakt en Angry Birds Trilogy is hier helaas het slachtoffer van.

De soundtrack is gelijk aan die van de mobiele versies en daarmee vrolijk en goed passend bij de grafische stijl van de spellen. De nummers worden echter helaas dusdanig vaak herhaald dat je er op den duur meer dan genoeg van hebt, al zul je zo nu en dan stiekem toch een deuntje mee neuriën.

Conclusie
Angry Birds Trilogy is moeilijk om te verkopen aan de consument, gezien je meer content kunt vinden in de mobiele versies van de games en je daar nog geen €3 betaalt. Angry Birds Trilogy moet het dan ook volledig hebben van de wat grotere Nintendo 3DS-schermen, de twee verschillende besturingsmogelijkheden, de StreetPass-toevoeging en de 3D-beelden, maar helaas bieden al deze opties een minimale toevoegende waarde. Daar komt nog eens bij dat het spel getreiterd wordt door diverse lange laadtijden, de menu's niet overzichtelijk werken en de muziek te vaak herhaald wordt. Desondanks is Angry Birds Trilogy geen verkeerde game, want het spelprincipe staat nog steeds als een huis waar je je vele uren in kunt verliezen. Het is echter iedereen aan te raden voor de mobiele versies te gaan, want die zijn vele malen goedkoper en ook nog eens qua content uitgebreider.
5,7
N1-score
  • + Concept komt goed tot zijn recht
  • + Genoeg content om je in te verdiepen
  • + Besturing werkt prima
  • + Achievements, online leaderboards en bonus uitdagingen
  • - Mobiele telefoon-versies bieden meer content
  • - Mobiele telefoon-versies zijn samen €27 goedkoper
  • - Menu werkt onhandig en onoverzichtelijk
  • - Lange laadtijden
  • - StreetPass-ondersteuning is zeer matig
  • - 3D-beelden stellen niet veel voor
Next articleNintendo Downloads - Week 42 (Mutant Mudds Update, Mega Man... Previous articleVerhaallijn, personages, screenshots en meer over Level 5's...

Reacties van gebruikers

Avatar
Monokuma | 18 oktober 2012 08:58 | #212899
Normaal koop ik bijna elk Angry birds spel (Ook Star wars die binnenkort komt) Maar deze laat ik voor wat het is
Avatar
Forestcount | 18 oktober 2012 10:43 | #212903
Tis ook wel belachelijk dat ze deze voor 30 euro aanbieden. Veelste duur.
Avatar
Michiel | 18 oktober 2012 14:03 | #212904
Easy cashen he. Jammer, spel leent zich uitstekend voor de 3DS.
Avatar
ThanosReXXX | 18 oktober 2012 17:42 | #212905
Tja, dat stukje plastic met die hardware erin kost sowieso nu eenmaal meer dan een app, dus was ergens wel te verwachten.
Ze hadden in plaats van Rio voor de variatie beter Space erbij kunnen doen, maar eigenlijk hadden gewoon alle Angry Birds games hier in moeten zitten.
Avatar
Banjo | 18 oktober 2012 18:12 | #212906
Iets te hoog cijfer.. maar ja.
Avatar
Donnaxlb | 22 oktober 2012 16:09 | #212984
Ik heb alle delen en levels zowat gespeeld op mn iPhone, dus dit zal niet veel toevoegen voor mij dan een goeie besturing.
Avatar
Tom | 25 oktober 2012 15:03 | #213073
Grappig, als dit spel zo uitgebracht was zonder dat de mobiele versies hadden bestaan, dan had het zeker een dikke voldoende gekregen.

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Angry Birds Trilogy

Platform: Nintendo 3DS
Genre: Puzzle
Ontwikkelaar: Rovio Mobile
Uitgever: Activision Blizzard
Aantal spelers lokaal: 1
Online-ondersteuning: Onbekend
Releasedatum: 05 oktober 2012

Screenshots