Pokémon Black/White Version 2 Review | 21 oktober 2012 23:12 | Auteur: Theun

Het is inmiddels twee jaar geleden dat Unova werd gered van haar ondergang. Team Plasma, onder leiding van Lord N, wist dankzij een legendarische Pokémon bijna het land te veroveren. Waar alle hoop verloren leek, slaagde één trainer erin zelf ook een legendarische Pokémon te bemachtigen en Team Plasma te verslaan. Sindsdien is er vrede in Unova en trekken er steeds nieuwe trainers het land in om alles te ontdekken over de wereld van Pokémon. Een tweetal trainers krijgt echter een lastiger avontuur dan de doorsnee trainer, wanneer zij erachter komen dat Team Plasma terug is. Zal het Team Plasma deze keer lukken om de wereld te veroveren of zal er wederom een trainer opstaan om hen te verslaan?

Voor het eerst in de Pokémongeschiedenis heeft één van de RPG-spellen van de serie een tweede deel gekregen: Pokémon Black & White 2. Voorheen bleven de namen van de spellen variëren in kleuren, metalen en edelstenen. Bij iedere nieuwe reeks werden twee nagenoeg dezelfde spellen uitgebracht waarbij één nieuwe wereld werd geïntroduceerd. Later volgde dan een derde deel, waarin hetzelfde verhaal verteld werd, maar alles net iets uitgebreider was. Zo had je bijvoorbeeld in eerste instantie Pokémon Gold & Silver en daar kwam later Pokémon Crystal bij. Tot op heden hebben we geen ‘derde deel’ van de Black & White reeks gezien, maar in plaats daarvan hebben we een heuse ‘Pokémon Black & White 2’ gekregen: Pokémon-games die zich afspelen in de wereld van Black & White, maar voor het eerst in de geschiedenis niet hetzelfde verhaal met zich meebrengen. Dit is vergelijkbaar met de terugkeer naar Kanto in Pokémon Gold & Silver, met als uitzondering dat het hoofdverhaal zich nu compleet in dezelfde regio afspeelt. Dit roept gelijk een aantal vragen op: Zijn er genoeg veranderingen? Zijn er nieuwe Pokémon? Moet ik dezelfde activiteiten opnieuw doen? Kortom: Is Pokémon Black & White 2 de moeite waard wanneer je het eerste deel al gespeeld hebt en is het überhaupt een goede, losstaande Pokémon RPG voor de Nintendo DS?

pokemon_black_white_2-9 pokemon_black_white_2-12


Welcome back
Er zijn twee opmerkelijke veranderingen wanneer je het spel opstart. De eerste is dat onmiddellijk duidelijk is dat het spel zich twee jaar afspeelt na het eerste deel. De tweede is dat je begint in een tot op heden onbekende plaats: Aspertia City. Wanneer je op de kaart kijkt, zul je zien dat er een heel nieuw gebied bij Unova is bijgekomen en laat jij daar nou net je Pokémonreis beginnen. De mensen van Game Freak hebben de wereld van het origineel niet klakkeloos overgenomen en er een aantal gebieden aan toegevoegd. Het grootste gedeelte daarvan kun je vinden in het oosten van de regio. Kort na het begin van je reis zul je echter aankomen in het gedeelte van Unova waar Pokémon Black & White zich ook afspeelde, waardoor er dan voor bekenden met de eerdere delen een wereld vol herkenning open zal gaan. Niet alles ziet er hetzelfde uit, maar Unova is over het algemeen onveranderd gebleven. Hier en daar zijn wat dingen verdwenen, zoals Victory Road, Route 10 en Cold Storage, maar er zijn ook nieuwe dingen te bespeuren zoals een ander uiterlijk voor Driftveil City en Nimbasa City en nieuwe steden zoals Virbank City, Flocessy Town, Lentimas Town en Humilau City.

Same old, same old
Hetgeen wel geheel onveranderd is gebleven, is het principe van het Pokémon vangen en het vechten tegen andere trainers. Zoals in iedere Pokémon-game mag je zes Pokémon tegelijk op zak hebben. Aan het begin van het spel krijg je één Pokémon om mee te beginnen, de rest van de Pokémon zul je moeten vangen. Dit doe je door rond te trekken door het land. Wanneer je door bepaalde off-road gebieden loopt, zul je wilde Pokémon tegen komen. Hier kun je tegen vechten en wanneer je een Pokémon verslaat zal jouw eigen Pokémon ervaring opdoen om sterker te worden. Hoe meer ervaring je Pokémon heeft, hoe hoger het level van deze Pokémon zal zijn. Bij een wilde Pokémon kun je er ook voor kiezen om hem niet te verslaan, maar te vangen. Hiervoor zul je de wilde Pokémon eerst moeten verzwakken. Wanneer dat gelukt is, kun je een Pokéball gebruiken om de wilde Pokémon te vangen en aan je collectie toe te voegen. Er zijn in totaal 649 verschillende Pokémon die je kunt vangen en waarmee je dan ook kan spelen. Hiermee passeren ook de originele Pokémon de revue in Pokémon Black 2 en Pokémon White 2, hetgeen in de eerste delen niet het geval was. Als je op een bepaald punt meer dan zes Pokémon hebt, worden de overige Pokémon opgeslagen in een computer. Mocht je een andere Pokémon liever willen gebruiken, dan kun je deze omwisselen via deze computer.


pokemon_black_white_2-6 pbw_3

Pokémon Battle
Het vechten tegen andere Pokémon gebeurt tegen andere trainers die over heel Unova verspreid staan. Wanneer een trainer je ziet, zal hij of zij je aanspreken en zal een gevecht beginnen. Deze gevechten zullen, net als bij het tegenkomen van een wilde Pokémon, turn-based zijn. Dat wil zeggen dat je om de beurt aanvalt. Op het bovenste scherm verschijnen de Pokémon met hun levensbalken, op het onderste scherm staat het menu. Bij dit menu kun je ervoor kiezen om je Pokémon aan te laten vallen, een item te gebruiken of je Pokémon om te wisselen voor een andere uit je team. Deze laatste optie is de meest strategische die je vaak nodig zult hebben, want iedere Pokémon heeft een eigen type. Zo heb je bijvoorbeeld Elektrische Pokémon, Water Pokémon, maar ook Grond Pokémon. Het leuke aan deze types is dat ze allemaal een voor- en nadeel tegen elkaar hebben. Zo kunnen Elektrische Pokémon moeilijk winnen van Grond Pokémon, maar gemakkelijk van Water Pokémon. Een Water Pokémon daarentegen wint juist gemakkelijk van Grond. Wanneer je ziet dat je in het nadeel bent, zul je er dan ook goed aan doen om te wisselen.

Pokémon-gevechten brengen door de verschillende levels verschillende type Pokémon en verschillende type aanvallen een heleboel strategie met zich mee. Wanneer je Pokémon sterker worden, zul je het op moeten nemen tegen de zogeheten Gym Leaders. Wanneer je een Gym Leader verslaat, krijg je een badge. Wanneer je alle badges verzamelt hebt, mag je meedoen aan de Pokémon League en strijden om de titel ‘Pokémon Champion’.

V2_EN_P09_01

De gevechten zijn echter niet alleen één tegen één, maar ook de twee tegen twee en drie tegen drie gevechten keren terug in Black en White 2. Het is hierbij noemenswaardig dat wanneer een Pokémon een andere Pokémon verslaat, je gehele team ervaringspunten krijgt. Het kan daardoor gebeuren dat je aanvalt met bijvoorbeeld Victini en Pigmite, waarbij Victini eerst aanvalt en de eerste tegenstander verslaat. Victini en Pigmite krijgen dan beide ervaringspunten, waardoor Pigmite een level omhoog kan gaan. Zodoende kan Pigmite een nieuwe aanval leren en de aanval die hij van plan was uit te voeren vergeten, waardoor een situatie ontstaat waarin Pigmite kort vijf aanvallen kent in plaats van de gebruikelijke vier. Dit is wat vreemd, maar de gevechten met meerdere Pokémon zijn erg leuk voor de afwisseling en in de wereld van Unova zijn er meer dan genoeg trainers tegen wie je meerdere Pokémon tegelijk kunt gebruiken.

Het nieuwe verhaal
De Pokémon-gevechten en de manier waarop je je avontuur beleeft zijn hetzelfde gebleven ten opzichte van het voorgaande deel, maar hetgeen vooral nieuw is, is het verhaal. Team Plasma is teruggekomen en probeert nogmaals Unova over te nemen. Gedurende het gehele spel zullen er ook ontzettend veel referenties gemaakt worden naar de originele delen en ook personages uit het origineel zullen veelvuldig terugkeren. Hierbij liep Game Freak het risico om het spel als één grote herkauw aan te laten voelen, maar het verhaal voelt verrassend verfrissend aan en biedt daarmee genoeg vernieuwing. Het algemene plaatje blijft echter hetzelfde: de slechteriken proberen nog steeds Pokémon te stelen, jij zit hun plannen dwars en wordt uiteindelijk Pokémon Champion. Het verschil dit keer is echter dat je rival een trauma heeft overgehouden aan de kwaadaardige daden van Team Plasma van twee jaar geleden en jij, zijn beste vriend, wordt min of meer gedwongen hem te helpen met het stoppen van Team Plasma. Dit is een leuke twist in het verhaal, want het is niet langer je verantwoordelijkheid om Team Plasma te verslaan, maar een persoonlijke beweegreden. Daarbij is het dit keer je rival die voor alle opschudding zorgt en daarom zul jij zijn rotzooi op moeten ruimen.

black_white_2_ss36 black_white_2_ss19

Pokémon World Tournament
De leukste toevoeging aan de wereld van Unova is het Pokémon World Tournament. Bij het Pokémon World Tournament worden er steeds toernooien georganiseerd waaraan meerdere bekende personages meedoen. Het niveau van de toernooien waaraan je kan deelnemen stijgt naarmate je verder komt met het verhaal, waardoor je uiteindelijk ook kunt vechten tegen bekende trainers uit andere regio’s. Het Pokémon World Tournament is niet online speelbaar, maar je kunt wel nieuwe toernooien downloaden wanneer deze worden vrijgegeven. Het Pokémon World Tournament is daarnaast ook ontzettend leuk opgebouwd. Je vecht in een stadion, waarbij je omringd bent door veel publiek en dit geeft aanzienlijk meer sfeer met zich mee.

Unova Link
De wereld van Unova kent talloze kleine toevoegingen en verbeteringen en het zijn er te veel om ze allemaal op te noemen. Echter, er is één grote toevoeging die er bovenuit springt en dat is de Unova Link. De Unova Link is een nieuwe optie die je terugvindt in het hoofdmenu van het spel die drie nieuwe features aan het spel toevoegt. De eerste is de Memory Link die je flashbacks van NPC's laten meemaken om zo stil te staan bij de gebeurtenissen tussen Pokémon Black en White en Pokémon Black 2 en White 2. De tweede is de Key Link, die je verschillende zaken laat ontgrendelen wanneer je bepaalde sleutels in het spel hebt gevonden. Ontgrendelbare dingen zijn onder andere het kunnen bepalen van de moeilijkheidsgraad van de levels van de Pokémon van de trainers die je tegenkomt en de moeilijkheidsgraad van de AI van de trainers. Dit is een unicum in de Pokémon RPG-reeks en daarmee een grote stap voor spelers die op zoek zijn naar juist meer of minder uitdaging. De Key Link stelt je ook in staat om diverse nieuwe gebieden te ontgrendelen.

De derde en de laatste optie in Unova Link is de Nintendo 3DS Link. Hier kun je Pokémon en items van het downloadbare Nintendo 3DS eShop-spel Pokémon Dream Radar overzetten naar het hoofdspel. Deze worden dan toegevoegd aan de computer in een Pokémon Center, waarna ze meteen beschikbaar zijn. Op deze wijze kun je verschillende legendarische Pokémon aan je team toevoegen die anders niet te vangen zijn. De levels van de Pokémon worden hierbij dusdanig aangepast dat je nooit opeens veel sterker bent dan dat je voorheen was.

black_white_2_ss46 black_white_2_ss44


In zijn totaliteit gezien is Unova Link een zeer waardevolle toevoeging aan de Pokémon RPG-reeks. Het zorgt voor aanzienlijk meer uren gameplay en meer variatie in je avontuur en zaken als het kunnen aanpassen van de moeilijkheidsgraad zorgt er zelfs voor dat je het spel op verschillende manieren door kunt spelen.

Een hoop andere vernieuwingen
Naast de Pokémon World Tournament en de Unova Link zijn er nog tal van andere vernieuwingen in Pokémom Black 2 en Pokémon White 2 te vinden, maar het zijn er simpelweg te veel om ze allemaal op te noemen. Enkele voorbeelden zijn de nieuwe paadjes die leiden naar legendarische Pokémon die niet in Black en White zaten, de Pokéstar Studios die je Pokémon-gevechten laat filmen om ze vervolgens op het witte doek te presenteren, de 255 achievement-medals die je kunt behalen en de terugkeer van de Move Tutors. De boodschap is dan ook dat Pokémon Black 2 en Pokémon White 2 genoeg nieuws om handen hebben om zowel nieuwelingen als bekenden met de reeks te kunnen bekoren.

Haken en ogen
Tot dusver lijkt alles rozengeur en maneschijn in dit vervolg, maar dat is helaas niet het geval. Om te beginnen zijn er geen extra Pokémon aan het geheel toegevoegd. Een aantal Pokémon heeft een andere ‘vorm’ gekregen die ze aannemen bij bepaalde omstandigheden, maar afgezien daarvan is er weinig veranderd. Dat is jammer, want het had geen kwaad gekund om een aantal nieuwe Pokémon toe te voegen aan de serie en er een mooier getal van te maken dan 649.

Een ander punt is de puzzels die in Pokémon Black en Pokémon White al van een betrekkelijk laag niveau waren en dat is deze keer helaas niet anders. Waar je vroeger hier en daar nog een hersenkraker tegen kwam, daar ben je nu enkel bezig met lopen van punt A naar B. Zelfs in de Gyms, die er ditmaal allemaal anders uitzien, hoef je niet lang na te denken of je staat al voor de Gym Leader.

V2_EN_P10_01


Een ander minpunt is dat je uit exact dezelfde starters moet kiezen als bij Pokémon Black en Pokémon White. Het leuke aan een nieuwe Pokémon-game is doorgaans dat je kunt beginnen met nieuwe starters, maar dat is hier niet het geval door het gemis aan nieuwe Pokémon. Het was in dit geval echter een erg leuk idee geweest wanneer je de mogelijkheid had gehad om te mogen kiezen uit een mix van de vorige starters Bulbasaur, Squirtle, Charmander, Chikorita, Cyndaquil, Totodile, Treecko, Torchic, Mudkip, Turtwig, Chimchar en Piplup.

Een laatste nadeel is dat niet daadwerkelijk alle Pokémon zelf te vangen zijn, maar dat verwacht wordt dat je ook ruilt met Pokémon uit vorige Pokémon-games. Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk om het Pokémon-paradepaardje Pikachu te kunnen vangen in Pokémon Black 2 en White 2, hetgeen voor sommige spelers wellicht een teleurstelling is.

Online en lokale multiplayer
Net als in Black & White is het in Pokémon Black & White 2 mogelijk om met je Nintendo DS online te spelen. Je kunt zodoende vechten met trainers over de gehele wereld waarbij je rating wordt bijgehouden. Ook is het mogelijk om te ruilen met wereldwijde spelers, hetgeen de ultieme manier is om je Pokédex aan te vullen, omdat je zodoende aan Pokémon kunt komen die jij niet zelf kunt vangen. Het werkt allemaal prima, maar op dit gebied zijn er nog steeds vele verbeteringen mogelijk. Zo blijft het vooralsnog met het ruilen bij het scrollen door lijsten, terwijl bijvoorbeeld een hub-wereld erg veel toe zou kunnen voegen aan de ervaring.

pokemon_black_white_2-13 pokemon_black_white_2-8


Het is ook mogelijk om lokaal samen te spelen. Wanneer er iemand in de buurt is die ook Pokémon Black 2 of Pokémon White 2 aan het spelen is, zal de C-Gear, een programmaatje dat continu te bezichtigen is op het onderste scherm wanneer je door de wereld trekt, je op de hoogte stellen van het feit dat er een andere trainer in de buurt is. Je kunt dan de gebeurtenissen van die trainer volgen of spullen met hem of haar uitwisselen. Wanneer lokale spelers beide in een Pokémon Center zijn, kunnen ze ook tegen elkaar vechten of Pokémon met elkaar ruilen. Ook dit is een erg welkome extra die voor de liefhebbers opnieuw voor heel veel uren gameplay kan zorgen.

Graphics en geluid
Pokémon Black & White 2 kennen goede graphics voor Nintendo DS-begrippen. Het geheel is niets hoogstaands, maar het is zeker effectief en alles behalve storend. Het feit dat de wereld nog steeds vanuit vogelvluchtperspectief bekeken wordt, geeft het spel het juiste overzicht en daarbij een extra nostalgisch effect voor de doorgewinterde Pokémon-spelers. Zo nu en dan wordt er ook gebruik gemaakt van driedimensionale effecten die er erg leuk uitzien en tijdens de gevechten zullen de sprites en de omgevingen continu in beweging zijn. Er is geen sprake van enige verbetering ten opzichte van Pokémon Black en Pokémon White, maar dat is geen minpunt.

Wat wel jammer is, is dat de geluiden doorgaans hetzelfde zijn gebleven, zowel bij de muziek als bij de kreten van de Pokémon. De muziekjes zijn lichtelijk geremixed, maar daar merk je weinig van. Anno 2012 is het tevens teleurstellend om nog steeds dezelfde bliepjes te horen als in 1998 wanneer een Pokémon iets uitslaakt.Conclusie
Pokémon Black & White 2 zijn doorgaans hetzelfde als diens voorgangers. Er is een aantal kleinigheden toegevoegd en de wereld is hier en daar veranderd, maar dat is niet de reden waarom dit vervolg gerechtvaardigd is. Wat Pokémon Black en White 2 de moeite waard maken, is dat het spel een ander verhaal met zich meebrengt en op het gebied van gameplay minstens even sterk is als zijn voorganger met diverse uitbreidingen. De reden waarom de meeste spelers Pokémon spelen is vanwege het uiterst goede vechtsysteem en de manier waarop je rondreist en je Pokémon sterker maakt. Het is daarom erg verstandig geweest van Game Freak om een nieuw verhaal te maken voor Pokémon Black & White 2. Je beleeft daardoor alsnog een nieuw avontuur in een al bekende wereld. Verder zijn de diverse toevoegingen zoals de Pokémon World Tournament en de Unova Link interessant genoeg om de wereld van Unova alsnog ‘nieuw’ aan te laten voelen met vele uren die er in gestopt kunnen worden. Minpunten zijn het gebrek aan nieuwe Pokémon in de games, het moeten kiezen uit dezelfde starter-Pokémon als in Black & White, het hergebruikte geluid en de niet uitdagende puzzels. Dit maakt van Pokémon Black 2 en Pokémon White 2 echter zeker geen slechte games. Het zijn zeer complete spellen met ontzettend veel mogelijkheden en een grote wereld om te ontdekken. Een ieder die de Pokémon RPG-reeks een warm hart toedraagt, doet er goed aan één van deze twee delen in huis te halen. Ook nieuwelingen halen met deze delen een top Pokémon RPG in huis. Gotta catch 'em all!
8,9
N1-score
  • + Nog steeds een zeer sterk vechtsysteem
  • + Nieuw verhaal zorgt voor verfrissend avontuur
  • + Pokémon World Tournament is een zeer toffe uitbreiding
  • + Unova Link biedt welkome toevoegingen
  • + Veel kleine nieuwigheden die het geheel fris maken
  • - Pokémon maken dezelfde geluiden als in 1998
  • - Er zijn nauwelijks nieuwe gebieden
  • - Geen nieuwe Pokémon
  • - Dezelfde starter-Pokémon als in Black en White
  • - Weinig uitdagende puzzels
Next articleAllereerste Wii U-reclame in het Verenigd Koningkrijk online... Previous articleAncel: "De Wii U GamePad zou een goede camera zijn in Beyond...

Reacties van gebruikers

Avatar
Forestcount | 22 oktober 2012 11:43 | #212979
nog een - punt: Soulsilver ziet er zelfs nog strakker en scherper uit. Die sprites die je nu ziet in een gevecht hebben 100 keer meer pixels. Geen gezicht.

Vind er te weinig verschil verder. Redelijk cijfer, maar vond hem niet het kopen waard, dus stuur hem terug.
Avatar
(Prince) Shadow | 22 oktober 2012 12:12 | #212980
collapse
welke is beter? black/white 1 of black/white 2?

want als er dezelfde pokemon in zitten, zou je ze niet allebei moeten spelen, right?
Avatar
Forestcount | 22 oktober 2012 13:21 | #212981
Reactie op post #212980 van (Prince) Shadow
2 is wel beter. 1 is letterlijk van gym naar gym hoppen.
Avatar
Quint | 22 oktober 2012 15:12 | #212982
Reactie op post #212980 van (Prince) Shadow
Deel twee is het directe vervolg op één, met leuke verwijzingen en veel nieuwigheden om zowel verfrissend als herkenbaar te zijn. Je kunt ze dus prima beide spelen; je geniet er dan zelfs mogelijk meer van.

En leg verder de twee reviews naast elkaar zou ik zeggen, dan lijkt het antwoord me duidelijk Smile .
Avatar
wiijordends | 22 oktober 2012 16:48 | #212985
collapse
Ik weet nog steeds niet welke ik moet kiezen.

Destijds koos ik voor Pokémon White voor Zekrom. Als ik nu logisch zou redeneren zou ik nu white 2 moeten nemen voor het vervolg van white, maar de Zekrom Kyurem ziet er ook best haaf uit.

Ik kan niet kiezen!

En wat doet Elesa nu met zwart haar? Als ik me niet vergis was ze toch blond?!
Avatar
fock1999 | 22 oktober 2012 19:29 | #212990
Reactie op post #212985 van wiijordends
ja dat klopt
Avatar
Banjo | 24 oktober 2012 21:48 | #213039
collapse
Geen nieuwe Pokémon?
Ach wat een onzin. Vorig jaar schreeuwden we nog dat we de oude pokémons wilden terug zien - dat krijgen we nu - en dan zeiken we nu weer dat we nieuwe willen?

Pff... wat een belachelijk minpunt.
Avatar
Quint | 24 oktober 2012 23:13 | #213044
Reactie op post #213039 van Banjo
Dat is onze mening nooit geweest hoor, zie hier. Daar staat toch echt "+ 150 nieuwe Pokémon". Daarnaast kwam je ook in Pokémon Black en Pokémon White de oudere generatie Pokémon tegen.

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Pokémon Black Version 2

Platform: Nintendo DS
Genre: RPG
Ontwikkelaar: Game Freak
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: Onbekend
Online-ondersteuning: Ja
Aantal spelers online: 0
Releasedatum: 12 oktober 2012

Pokémon White Version 2

Platform: Nintendo DS
Genre: RPG
Ontwikkelaar: Game Freak
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: Onbekend
Online-ondersteuning: Ja
Aantal spelers online: 0
Releasedatum: 12 oktober 2012