Professor Layton en de Melodie van het Spook Review | 15 november 2012 04:48 | Auteur: Marcel

Met vier avonturen op zijn naam heeft meester-puzzelaar Layton zijn gave bewezen. Beleeft hij in Professor Layton en de Melodie van het Spook, het laatste Nintendo DS-deel en het begin van een nieuwe trilogie, wederom een intrigerend avontuur of is deze Level-5 titel schrikbarend genoeg niet van dezelfde hoge kwaliteit? Ontdek het antwoord op dit mysterie in onze review.

Na het overweldigende succes van Professor Layton and the Curious Village zijn de Layton-games vaste prik voor de Nintendo DS. In Professor Layton en de Melodie van het Spook heeft Hershel Layton al diverse zaken met succes opgelost. De speurneus heeft Scotland Yard geholpen bij de meest verwarrende raadsels en mysteries en heeft zelfs de lieftallige Emmy Altava als assistente aan zijn zijde. Je zult het misschien niet verwachten, maar Professor Layton en de Melodie van het Spook is chronologisch gezien de eerste game in de serie en legt uit hoe Layton zijn companion Luke heeft leren kennen. Emmy en Layton zullen echter eerst een brief ontvangen van een oude vriend van Layton en daardoor neemt zijn leven een spannende en spookachtige wending.

i_30680 i_30684

Het mysterie van Misthallery
In Professor Layton en de Melodie van het Spook bezoek je het dorp Misthallery om op zoek te gaan naar een gevaarlijk spook dat probeert om het dorp te vernietigen. De game combineert net als de eerdere Layton-delen point-and-click gameplay met puzzels. Door op het touchscreen rond te tikken kun je objecten onderzoeken, met mensen praten, rondlopen of spullen verzamelen. Al met al kent de game hierdoor een vrij rustig tempo en een aangename sfeer. De gevatte teksten en de drang om het mysterie op te lossen zorgen ervoor dat je Layton van scherm naar scherm beweegt op zoek naar de juiste hints en clues.

Het meesterbrein van Professor Layton en de intuïtie van zijn assistente Emmy Altava worden vooral geprikkeld door het oplossen van puzzels. Vrijwel iedereen in Misthallery heeft een puzzel voor Layton en of Emmy bedacht en wanneer de twee geen puzzels krijgen dan doen zelfs spiegels of ramen hen aan een puzzel denken. De puzzels zijn in Professor Layton en de Melodie van het Spook daarbij minstens zo uitdagend als de puzzels uit eerdere Layton-games. Zo moet je de snelste routes door doolhoven vinden of op de juiste manier blokken stapelen. Ook opgeleukte rekensommen en inschattingsvragen komen voorbij. Vaak denk je het juiste antwoord gevonden te hebben, maar blijkt later dat het spel je op een verkeerd spoor heeft gezet. De meeste puzzels kennen afleidingen om je van de wijs te brengen, maar tegelijkertijd kun je met de memo-feature mogelijke oplossingen noteren en het één en ander uitproberen. Het is bovendien opnieuw mogelijk om met hintmuntjes die in de wereld verstopt zijn extra hints te kopen om je op weg te helpen. Hierdoor zijn de puzzels van een hoog niveau, maar blijft de game voor jong en oud leuk en toegankelijk.

i_30678 i_30679

Authenticiteit
De puzzels leveren niet alleen informatie op, maar zijn soms cruciaal om het verhaal te vervolgen. Zo moet je in het beginhoofdstuk een geblokkeerde brug vrijmaken door een puzzel op te lossen. Als je een puzzel niet direct kunt oplossen dan is het mogelijk om even te stoppen en later terug te keren. De opgeloste puzzels kun je naar hartelust blijven herhalen om je geheugen extra te trainen of om je snelheidsrecord te verbreken. Het is bovendien mogelijk om via Nintendo WiFi Connection wekelijks nieuwe puzzels te downloaden.

De handgetekende 2D-achtergronden zorgen voor een mooi schouwspel en de unieke of soms ronduit vreemde personages geven de titel persoonlijkheid. Al met al stralen de Professor Layton-games een vorm van authenticiteit en stijl uit wat wordt aangemoedigd met rustige piano-muziekjes en duidelijk ingesproken teksten die vertolkt worden door Nederlandse stemacteurs. De menu’s worden grotendeels met mooie pixelart tot leven gebracht en de verschillende iconen en objecten zijn zeer duidelijk vormgegeven, waardoor je vrijwel geen handleiding of hulp nodig hebt om te begrijpen welke acties je kunt uitvoeren. De animatie-filmpjes die je tussen de gameplay en dialogen te zien krijgt, geven de game de nodige flair en aangezien het verhaal behoorlijk goed geschreven is en diverse plottwists kent, zul je je niet snel vervelen.

Minigames& No London Life
Level-5 heeft dit avontuur van Layton tevens voorzien van een aantal extra minigames. Zo kun je op den duur een minigame spelen waarbij je een baan moet aanleggen voor een speelgoedtrein. Door gebruik te maken van het touchscreen teken je een spoor en door alle stations te bezoeken, zonder dat de brandstof opraakt, kun je een uitdaging voltooien. In totaal kent Professor Layton en de Melodie van het Spook meer dan vier verborgen minigames met meerdere uitdagingen die naast de in totaal 170 verschillende puzzels garant staan voor uren van intelligente gameplay. De singleplayer is echter met zijn duur van zo'n vijftien uur ook zeker niet verkeerd.

Toch valt er ook een negatieve kanttekening te plaatsen bij het spel. De Europese versie van Professor Layton en de Melodie van het Spook bevat niet het extraatje London Life uit de Japanse en Amerikaanse versies van het spel. Hierdoor mis je als Europese-gamer een mooie uit pixelart vervaardigde mini-RPG met meer dan 100 uur aan gameplay en dat is erg jammer.

i_30683 i_30681

Conclusie
Professor Layton en de Melodie van het Spook zet de Layton-formule met succes voort. De game geeft de fans van de serie meer achtergrondinformatie en nieuwe spelers een goed beginpunt om Layton te leren kennen. Audiovisueel is er in vergelijking met andere Layton-games niets veranderd en ook aan de krachtige gameplay-formule heeft men niet getornd. Wel heeft men intelligente minigames toegevoegd en zijn er 170 puzzels aanwezig om je hersenen op de proef te stellen. Daarbij is het verhaal opnieuw onderhoudend genoeg om je voor lange tijd te vermaken. Al met al zet ook deze grimmige en spookachtige Layton-game alle positieve punten van de Nintendo DS in het zonnetje.
8
N1-score
  • + 170 nieuwe puzzels verhuld in een spannend verhaal bieden uren speelplezier
  • + Stijlvolle handgetekende 2D-graphics en sfeervolle muziek
  • + Extra minigames en downloadbare puzzels
  • + Goede Nederlandse voice-over
  • - Volgt de Layton-formule tot in de puntjes, maar kent daardoor weinig vernieuwing
  • - London Life ontbreekt in de Europese versie
Next articleEerste screenshots vrijgegeven van Dragon Quest VII-remake voor... Previous articleNieuwe screenshots Wii U-versie Epic Mickey 2: Power of Two...

Reacties van de crew

Avatar
Quint | 15 november 2012 12:30 | #213605
We hadden deze review nog in onze backlog staan, het 3DS-deel komt over drie dagen!

Reacties van gebruikers

Avatar
Donnaxlb | 15 november 2012 22:42 | #213629
Hahaha, voelde al verward na ik opeens het plaatje zag op de homepage.

Verder vond ik dit wel 1 van de minste spellen, qua verhaal.
Avatar
Forestcount | 11 december 2012 12:42 | #214912
Dit nog ff aanpassen naar een DS review?

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Professor Layton en de Melodie van het Spook

Platform: Nintendo DS
Genre: Point and Click
Ontwikkelaar: Level-5
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 1
Online-ondersteuning: Ja
Aantal spelers online: n.v.t.
Releasedatum: 25 november 2011

Screenshots