Professor Layton en het Masker der Wonderen Review | 18 november 2012 16:40 | Auteur: Kitty

Professor Layton en het Masker der Wonderen verscheen al bij de lancering van de Nintendo 3DS in Japan, op 26 februari 2011, maar in Europa moesten we tot 26 oktober 2012 wachten. Dit vijfde deel van de Professor Layton-serie is het eerste deel dat verschijnt op de Nintendo 3DS, waar het volledig voorzien is van driedimensionale beelden. Een gewaagde zet, maar wellicht werd dat eens tijd. Met vier eerdere delen die zo goed als dezelfde formule toepasten, is het de vraag of er genoeg vernieuwingen te bespeuren zijn die dit nieuwe Professor Layton-deel de moeite waard maken, of dat het de druppel is die de emmer doet overlopen.

maskofchaos

De man met het masker
De eerste drie Professor Layton-delen op de Nintendo DS vormden qua verhaal een trilogie met ieder een eigen spanningsboog en mysteries. Het laatste Nintendo DS-avontuur, Professor Layton en de Melodie van het Spook, startte een nieuwe trilogie en vertelde onder andere het verhaal van hoe Luke en Professor Layton elkaar ontmoetten. Professor Layton en het Masker der Wonderen op de Nintendo 3DS is het tweede deel van deze trilogie en speelt zich af in Monte d’Or, een feestelijke stad midden in de woestijn. Er is een festival aan de gang en elke dag worden parades gehouden. De hele nacht zijn er mensen te vinden op de straten en in de cafés. Layton is naar de stad afgereisd op uitnodiging van zijn jeugdvriendin Angela, die hij al achttien jaar niet meer heeft gezien. In haar uitnodiging schrijft zij dat de stad wordt geterroriseerd door een gemaskerde heer, die met een magisch masker allerlei vreselijke dingen laat gebeuren. Wanneer Layton en Luke de stad bereiken, vallen ze meteen in het feestgedruis van de stad. De gemaskerde heer laat echt niet lang op zich wachten en verandert een aantal aanwezigen in standbeelden. Dan slaat hij zijn vleugels uit en vliegt weg. Layton is niet onder de indruk van de wonderen en zet samen mijn zijn assistente Emma de achtervolging te paard in. Door middel van de stylus kun je tijdens deze achtervolging obstakels ontwijken en de route uitstippelen. De gemaskerde heer ontkomt echter en het team gaat op onderzoek uit.

Een jonge en hedendaagse professor
Professor Layton denkt het masker der chaos te herkennen, dat vroeger van zijn beste vriend Randall was. Randall is echter verongelukt, maar de professor heeft nog gedetailleerde herinneringen van hem. Layton vertelt het verhaal van zijn vriend en je duikt als speler in het geheugen van de professor. Je speelt in flashbacks met een zeventienjarige Layton, jong en met een flinke bos haar. Randall is gek op archeologie en betrekt Layton bij allerlei puzzels en avonturen. Layton heeft echter nog helemaal geen interesse in dit soort dingen en gaat met lichte tegenzin mee. Gaandeweg krijgt hij er echter steeds meer plezier in en komt de puzzelfanaat in hem naar boven. De speelbare herinneringen van Professor Layton wisselen af met het onderzoek in het heden. Oude en nieuwe conflicten raken met elkaar vervlochten en het is aan Layton om erachter te komen wat er aan de hand is. De afwisseling tussen heden en verleden zorgt daarbij voor een spannend verhaal en is een interessante wisselwerking ten opzichte van vorige Professor Layton-vertellingen.

explore_nl

Opnieuw puzzelen, maar dan met iets nieuws
Professor Layton en het Masker der Wonderen kent hetzelfde principe als zijn voorgangers: door puzzels op te lossen en met mensen te praten ontrafel je langzaam een mysterie. Gelukkig voor jou zijn de mensen in de stad niet op de vlucht geslagen voor de ‘wonderen’ van de man met het masker. Sterker nog, het trekt bezoekers, en daarmee wemelt het van mensen die graag een puzzel aanbieden en je soms informatie geven in ruil voor de oplossing. Jezelf voortbewegen gaat zoals vanouds door met de stylus op de landkaart aan te geven waar je naartoe wil. Er zijn vaste locaties die je kunt aanklikken, met op elke locatie een vast uitzicht waarin je dingen kunt onderzoeken. Met een vergrootglas scan je de omgeving en wanneer er iets is om te onderzoeken, zal het vergrootglas even oplichten. Door de omgeving te onderzoeken kun je onder andere hintmuntjes vinden die je kunt gebruiken bij het oplossen van puzzels. Te allen tijde wordt op de kaart aangegeven waar je moet zijn en hoe je daar moet komen, waardoor het makkelijk is het verhaal te doorlopen. Zo kun je zonder problemen voortgang maken, waarbij je je vooral kunt focussen op het oplossen van voorgeschotelde puzzels. Door de oplossing te vinden, verdien je Picarats en als je het mis hebt wordt het aantal Picarats lager. Deze punten kunnen ingezet worden om allerlei bonussen vrij te spelen zoals muziek en profielen van personages.

Nieuw in dit deel is dat het oplossen van puzzels wordt afgewisseld met meer actieve spelelementen, zoals de achtervolging te paard aan het begin van het spel. Een ander voorbeeld wordt voorgelegd op het politiebureau. Een agent vertelt over een reeks gebeurtenissen, waarna jij deze logisch moet koppelen aan een mogelijke oorzaak. Deze vernieuwingen voelen fris aan en zijn daarmee een welkome toevoeging aan de Professor Layton-formule die langzaamaan wat verouderd aan begon te voelen.

3DS_PLMM_0813_Screens_05

Traagheid
Doordat je bij vrijwel elk stukje informatie één of meer puzzels moet oplossen, ontrafelt het verhaal zich soms wat traag. Ook word je vaak op een kleine sidequest gestuurd, bijvoorbeeld om de moeder van een verdwaald kind te vinden of om in Layton’s jeugd zijn vader te zoeken. Dit kan zo nu en dan vervelend aanvoelen, omdat het verhaal dusdanig spannend is, dat je graag wil weten waar het heengaat. Daar komt dan nog eens bij dat het net als in vorige delen soms verplicht is een bepaald aantal puzzels te hebben opgelost voor je verder mag. Je geduld wordt hiermee aardig op de proef gesteld en het is aan het type speler of dit als een positief iets of als een negatief iets ervaren wordt. In de laatste hoofdstukken wordt het tempo echter weer opgevoerd en het verhaal ontknoopt zich in een verrassend einde. Een aanrader is wel om het vorige deel, Professor Layton en de Melodie van het Spook, ook te spelen: dit deel kent een aantal terugkerende personages en hierdoor is enige voorkennis handig. Het is echter geen vereiste, want het spel is prima begrijpelijk en spannend zonder het laatste Nintendo DS-deel gespeeld te hebben.

Zo makkelijk als jij het wil
De moeilijkheidsgraad van de puzzels varieert door het spel heen. In vorige delen waren veel puzzels vergezocht, doordat je bijvoorbeeld buiten de normale puzzel het antwoord moest zoeken. In dit deel is dat een stuk minder frequent aanwezig. Minder leuk is dat sommige concepten vaker gebruikt worden, waardoor je een variatie op een andere puzzel moet oplossen. Er is echter een grote hoeveelheid nieuwe puzzels, ruim 130 stuks, waardoor er in het totaalplaatje genoeg variatie overblijft.

puzzle_14_nl

Bij elke puzzel zijn drie hints en een Superhint te kopen. Voor de gewone hints betaal je één hintmuntje, voor de Superhint twee. Deze Superhint geeft zo ongeveer het hele antwoord weg, maar is optioneel. Gezien de hintmuntjes in grote getale te vinden zijn, is het spel zeer toegankelijk voor het wat jongere publiek en tegelijkertijd optioneel moeilijk voor de wat meer pientere gamers onder ons. Bij elke puzzel is ook ruimte om aantekeningen te maken, zodat je je denkproces kunt noteren. Je kunt nu verschillende kleuren kiezen om mee te tekenen of te schrijven, waardoor er meer overzicht valt aan te brengen in je memo’s. Op deze wijze is je avontuur, dat zo'n vijftien tot 20 uur in beslag zal nemen, een stuk aangenamer.

Drie minigames, extra episodes, voorwerpen en downloadbare puzzels
Naast het hoofdverhaal zijn er weer verschillende andere activiteiten om je mee bezig te houden. Naargelang je vordert in het spel, speel je nieuwe onderdelen vrij voor een drietal minigames dat de echte Layton-fan enige extra uren bezig kan houden. In de eerste minigame bestuur je een speelgoedrobot op een parcours, waarbij je door logisch na te denken de eindstip moet halen. In het tweede spelletje leg je in een winkeltje alle waren op een bepaalde volgorde op de plank, zodat ze allemaal verkocht worden. Ook hier speelt logica een grote rol. De leukste en derde minigame draait om het trainen van een schattig konijntje dat Luke, die met dieren kan praten, van de circusdirecteur krijgt. Dit konijn wil graag bij het circus werken en jij gaat hem daarbij helpen door hem te leren acteren. De meeste emoties of acties leert hij vanzelf, maar soms moet je hem daar een handje bij helpen. Met deze nieuw verworven talenten ga je een toneelstuk opvoeren, waarbij jij beslist wanneer het konijn welk kunstje moet vertonen. In deze minigame werkt de stylusbesturing echter niet altijd optimaal, wat tot enige frustratie kan leiden. Toch zijn de minigames opnieuw leuk bedacht en zijn ze daarom wederom van toevoegende waarde.
rabbitshow_2_nl

Hetgeen wat minder geslaagd is, zijn verschillende extra episodes die Layton’s assistente Emmy heeft verzameld tijdens het verhaal. De episodes betreffen filmpjes van simpele zaken als een gesprek tussen bepaalde mensen of een kort grapje. Ze dragen echter weinig tot niets bij aan de game en zijn meestal vrij saai. Hetzelfde valt te zeggen over de vele voorwerpen die je onderweg tegenkomt en in je koffer kunt opslaan: je kunt er niets anders mee dan er naar kijken. Mocht je het eens zijn met Layton's uitspraak, "een complete verzameling beloont zichzelf’, dan is dit een leuke bezigheid, maar anders zul je teleurgesteld zijn.

Naast de puzzels die je in het spel vrijspeelt, kun je een jaar lang dagelijks via SpotPass een gratis nieuwe puzzel ontvangen. Hiermee is de herspeelbaarheid van Professor Layton en het Masker der Wonderen bizar hoog, want dit brengt het totaal aantal puzzels rond de 500. Professor Layton-fans kunnen haast niets beters wensen, al was de toevoeging van een leuke StreetPass-functie geen overbodige luxe geweest.

Graphics en geluid
Grafisch is Professor Layton en het Masker der Wonderen ontzettend mooi en dit komt vooral door de aankleding van Monte d’Or. De stad is dankzij de vele versieringen, tenten, kleine winkeltjes, grote hotels en palmbomen bijzonder sfeervol. Het laat duidelijk zien dat de Professor Layon-reeks er goed aan heeft gedaan om gebruik te maken van driedimensionale beelden, want het zorgt ervoor dat alles er net wat levendiger uitziet. De 3D-beelden kennen tevens een waardevolle toevoeging, want het zorgt ervoor dat alles nog meer van je beeldscherm afspat. Echter, liefhebbers van de oorspronkelijke stijl hoeven zich geen zorgen te maken, want ook de tekenstijl wordt meer dan eens gehanteerd. Dit is niet alleen het geval in de opnieuw buitengewoon sterke animatiefilmpjes, maar ook in de puzzels zelf.

Op het gebied van de muziek is er weinig tot niets aan te merken. Over het algemeen klinkt alles sfeervol en past het goed bij de gebeurtenissen in het spel. Ook de Nederlandse voice-over is weer terug van de partij en klinkt qua kwaliteit minstens zo goed als voorheen. Degenen die hier in de vorige gedeeltes van konden genieten, zullen daarom geen negatieve verrassingen tegenkomen. Anderen kunnen zich wellicht ergeren aan het hoge voorleesboekgehalte, wat soms af kan doen aan de sfeer van het verhaal. Zo nu en dan klinkt een stem net wat emotieloos, hetgeen je uit het spel zou kunnen trekken.

professor-layton-en-het-masker-der-wonderen-1347377957-12

Conclusie
Professor Layton en het Masker der Wonderen biedt weinig grote vernieuwingen, maar is toch een goede opvolger binnen de reeks. De wat actievere spelelementen, zoals het moeten begeleiden van Professor Layton te paard, zijn vernieuwend genoeg om de inmiddels wat verouderde formule toch wat frisser aan te laten voelen. Daarnaast was de overstap naar driedimensionale beelden een goede keuze, want het zorgt ervoor dat de spelwereld meer dan ooit tevoren tot leven komt. Liefhebbers van de tekenstijl en de geanimeerde tussenfilmpjes kunnen ook opgelucht adem halen, want ook deze blijven regelmatig gehanteerd . Het spel biedt daarbij net als de vorige delen een goed verhaal met een verrassend einde. De afwisseling tussen heden en verleden maakt het ook nog eens extra intrigerend. Qua puzzels is er genoeg variatie en voor de doorgewinterde puzzelaars wordt er dankzij SpotPass dagelijks een nieuwe puzzel voorgeschoteld. Dit brengt het totaal op zo'n 500 nieuwe puzzels, wat het met de extra's zoals de drie minigames een zeer hoge herspeelbaarheid meegeeft. Professor Layton en het Masker der Wonderen bewijst hiermee dat de wonderen de wereld nog niet uit zijn en de professor met zijn hoge hoed nog steeds zijn mannetje staat op de Nintendo 3DS.
8,5
N1-score
  • + Afwisseling puzzels met actievere spelelementen
  • + Succesvol gebruik van driedimensionale beelden
  • + Hantering van oude tekenstijl
  • + Elke dag een nieuwe puzzel via SpotPass
  • + Leuke minigames
  • - Soms wat trage verhaalsvoortgang
  • - Nederlandse stemmen neigen naar voorleesboektoontje
  • - Niet alle extra's zijn even interessant
Next articleWii U eShop, Miiverse, browser en meer in video-beelden en bijbehorende... Previous article49 minuten aan gameplay-beelden van ZombiU

Reacties van gebruikers

Avatar
Sixth Pegasus | 18 november 2012 17:07 | #213828
"voorleesboekgehalte"

DANKU. Eindelijk een goed woord gevonden om de Nederlandse voice-acting mee te beschrijven Yummy Have a cookie.
Avatar
Duncan | 18 november 2012 21:39 | #213854
Goede review. : ]

Ik geef zelf de voorkeur voor Engels stemmen. Nederlands doet toch een beetje afbreuk aan de sfeer van het spel.

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Professor Layton en het Masker der Wonderen

Platform: Nintendo 3DS
Genre: Point and Click
Ontwikkelaar: Level-5
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 1
Online-ondersteuning: Ja
Aantal spelers online: n.v.t.
Releasedatum: 26 oktober 2012

Screenshots