De Geschiedenis Part 2... Special | 13 januari 2003 06:45 | Auteur: Michiel

Na 9 jaar van ongekent succes kwam er een opvolger van de Gameboy Classic. Hij werd ditmaal voorzien van een ietwat snellere processor, maar nog steeds gebaseerd op de oude 8bit. De grootste toevoeging was nog het kleurenbeeldscherm. In plaats van 4 kleuren van de oude Gameboy, kon deze maar liefst 56 kleuren tegelijk op het scherm neerzetten. De nieuwe handheld kreeg dan ook de toepasselijke naam: Gameboy Color.

1998, de Specs.

We spreken vanuit het jaar 1998, de Gameboy Color is gearriveerd. Echt revolutionair is de Gameboy Color niet ten opzichte van zijn voorganger. De processor is opgewaardeerd van 4Mhz naar 8Mhz en het scherm is scherper geworden met een resolutie van 160x144 Pixels. Een groot voordeel is echter wel het kleurenbeeldscherm. Hij kan 32,768 kleuren weergeven of 56 tegelijk. Ook heb je nu nog maar 2 AA batterijen nodig om 30 uur te spelen. De cartridges hebben een opslagruimte van 64 Mbit (even ter vergelijking, de N64 heeft ‘maar’ 256 Mbit opslagruimte). Hij is iets groter geworden dan de Gameboy Pocket, maar echt vervelend is dit niet. Dat dit alles weer tot nieuwe mogelijkheden geleden heeft, hoef ik jullie niet te vertellen.

Nog een enorm pluspunt is dat de GBC met 99% van de spellen Backwards compitable is. De spellen van de Gameboy Classic kan je dus gewoon doorspelen op je GBC. En ditmaal nog in kleur ook. Veel stelt dat niet voor, de spellen worden omgezet in 7 tot 10 kleuren.

De Gameboy Color was meteen in 6 kleuren verkrijgbaar. Rood, paars, groen, transparant paars, geel en turqoise. De prijs destijds was 69.99 Engelse Ponden, omgerekent zo’n 210 gulden.

De games.

Een belangrijke reden waarom de Gameboy Color ook deze keer weer wist te winnen (zie Concurrentie) was het aanbod van games. De Gameboy Color kende, net zoals de Gameboy Classic, een groot aantal toptitels.

Pokémon.
Pokemon1

Je had het waarschijnlijk al aan zien komen, we gaan het hier uitgebreid hebben over Pokemon. Een belangrijke titel, want dit is een van de hoofdredenen waarom de Gameboy Color zo aansloeg. De developper GameFreak werd een aantal jaren terug overgenomen door Nintendo. Belangrijke reden was een erg ambitieus idee. Het idee erachter was dat je meer dan 150 beestjes moest vangen om het spel uit te spelen. Je kon deze beestjes trainen door tegen andere te vechten. Deze wezentjes heten Pocket Monsters, in Europa en de U.S beter bekend als Pokémon.
Het spel sloeg erg aan in Japan en dus besloot Nintendo het ook naar Europa te brengen. Het spel kwam in 3 verschillende delen. Pokémon Red, Blue en Yellow. De drie delen waren over het algemeen hetzelfde, maar er zat een aardig vernuftig plan achter. In een deel zaten namelijk Pokémon die je in de andere delen niet kon vinden. Als je het spel dan toch uit wilde spelen moest je met andere systemen linken waardoor je die Pokémon alsnog kon ‘ruilen’. Ook kon je tegen elkaar vechten met je Pokémon die je doorvoor hebt getraind.

Jij speelt Ash, een kleine jongen die graag Pokémon trainer wil worden en uiteindelijk alle 150 (hij wist nog niks van de #151 af) Pokémon vangen. Je begint in een dorp waar je afscheid van je moeder neemt en je reis begint. Het eerste doel van je reis is om de Pokémon league te winnen. Om deze te mogen betreden moet je 8 zogenaamde Badges zien te halen. Om deze badges te krijgen moet je alle gyms van het land aandoen en dan de Gym leader verslaan. Om bij deze gyms te komen moet je natuurlijk wel wat doen. Je zal moeten vliegen en varen op je Pokémon, en natuurlijk vechten met je Pokémon.

pokemon2
Pokemon Yellow

Nintendo liet het niet alleen bij Pokémon Games. Ook ruilkaarten, een tv-serie en knuffelbeesten ontbraken niet.

2 jaar later kwamen Pokémon Gold en Crystal uit. Veel was er niet veranderd. De Graphics hadden een boost gekregen en er zaten 100 Pokémon meer in. Toch werd deze nog goed verkocht. De rage is hier in Europa nu een beetje weg. Op moment van schrijven is de nieuwe Pokémon in Japan uit. Er zijn in minder dan een maand tijd al 2,5 miljoen stuks over de toonbank gevlogen, wat bewijst dat Pokémon nog steeds erg populair is. Meer over de nieuwe Pokémon bij de ‘toekomstige games’.

The Legend of Zelda: Oracle of Ages/Seasons

De verhaallijnen van de 2 games hebben veel gemeen.

Oracle of Ages
Het verhaal speelt zich af in het land Labrynna. De kwaadaardige tovenares Veran heeft het lichaam van Nayru, het Orakel van de Tijd, overgenomen. Veran gaat terug naar het verleden, waar ze een gigantische toren zal bouwen om het zonlicht te onderscheppen dat op weg is naar de aarde. Zo kan het Kwaad zich over het land verspreiden. Jij speelt wederom als Link. Aan jou de taak om hem te helpen om de heks tegen te houden. Om dit te doen moet je naar het verleden reizen. Dit doe je door middel van een Harp. Hoe meer liedjes je verzamelt, hoe meer je van het land te zien krijgt.

Ages

Oracle of Seasons
Het verhaal van Oracle of Seasons zit ietwat invoudiger in elkaar, maar het speelt nog steeds erg lekker. Dit keer speelt Onox de vertegenwoordiger van het kwaad. Hij ontvoerdt de Din, de Oracle of Seasons. Door de volgorde van de seizoenen te veranderen, hoopt Onox chaos te brengen in Holodrum. Hij sluit Din op in een kristal op de top van de Temple of Seasons. Waar de Harp in Oracle of Ages Link hielp op zijn quest, helpt de Rod of Seasons hem in Oracle of Seasons. Hoewel het allemaal wat minder origineel is dan Ages, speelt de game net zo lekker.

Seasons

Extraatje
Omdat de twee Zelda games aan het einde van het Color tijdperk uitkwamen, heeft Nintendo er een extraatje ingedaan voor mensen die de game op een Advance spelen. Je kan dan namelijk in een shop items kopen, waar je nooit in kan komen met de Gameboy Color.

De tijd na de GBC

De Gameboy Color hield het in verhouding niet lang vol. Slechts 4 jaar domineerde de console haar markt. Toch is het een console die een uniek plaatsje in Nintendo’s trofeeën kast verdient, mede vanwege vele toptitels. 4 jaar later, in Maart 2002, kwam de echte opvolger van de 8bit Gameboy. De Gameboy Advance werd geboren en leeft nog steeds in volle glorie. Ook deze Gameboy is een waardige opvolger. Games als Golden Sun, Advance Wars, Super Mario Advance, Mario Kart, Sonic en vele andere titels houden de Handheld op een hoog niveau. En de Gameboy Advance is nog lang niet op. Toekomstige toppers, zoals Golden Sun II, Advance Wars II, Sonic II en Splinter Cell maken het een mooie toekomst.
Next articleDe 10 van Konami Previous articleNieuwe CSI screens...

Plaats een reactie

De reacties bij dit bericht zijn gesloten.