N1ntendo's Top 10 van 2013 Special | 03 februari 2013 15:05 | Auteur: Marcel

N1ntendo's Top 10 van 2013
Geduld is een schone zaak, maar vooruitkijken kan nooit kwaad. Daarom is het nu tijd om aan te tonen dat ook 2013 een geweldig jaar zal worden voor Nintendo-gamers. Met een nieuwe (oude) The Legend of Zelda, Pikmin en een aantal originele games wacht ons veel speelplezier op de Wii U en de Nintendo 3DS.

Het opstellen van een top 10-lijst is niet eenvoudig als je niet genoeg games hebt om de lijst mee te vullen. We werden echter gered uit onze impasse toen Nintendo een sloot aan nieuwe veelbelovende titels voor 2013 en verder aankondigde. Aangezien in 2012 een aantal games werd uitgesteld zul je een paar toppers uit onze top-10 lijst van vorig jaar terugvinden. Ook is Ninja Gaiden 3: Razor’s Edge ondertussen al verschenen en, zo bleek uit onze review, zeker de moeite waard om eens te bekijken.

ninjagaiden31

Onderstaande lijst mag er wellicht compleet uitzien, maar deze is zoals altijd onder voorbehoud: met Nintendo weet je nooit wat er nog allemaal komen gaat qua verrassingen en uitstellen. Zo meldde het bedrijf onlangs van plan te zijn in totaal zo'n tien Nintendo 3DS-games uit te brengen dit jaar, waarvan nog niet alle titels bekend zijn. Als kers op de taart heeft Nintendo-baas Satoru Iwata speelbare versies beloofd van een gloednieuw 3D Super Mario avontuur voor de Wii U en Mario Kart Wii U op de E3 in juni, maar in een vorige Nintendo Direct suggereerde Nintendo of Europe-president Satoru Shibata dat Mario in 2013 rust zou krijgen. Om die reden hebben we besloten om Mario Kart Wii U en de nieuwe 3D Super Mario niet in de onderstaande top 10-lijst mee te rekenen, hoe graag we de titels dit jaar ook zouden willen zien. Hetzelfde geldt voor "X", de Shin Megami Tensei/Fire Emblem crossover en de nieuwe Super Smash Bros. Desondanks blijft er wat ons betreft zeker een indrukwekkende lijst over, waarbij we op de tweede pagina ook nog stilstaan bij een aantal titels die onze top 10 net niet gehaald hebben:

10. Game & Wario
Nintendo hoopt Game & Wario snel uit te brengen en wij snappen waarom. De Wario-games staan garant voor tientallen, zo niet honderden microgames die een feestavond voorbij laten vliegen. Het is daarom des te opvallender dat de grootste vernieuwingen in Game & Wario juist ‘grotere’ spelletjes betreffen van het formaat Wii Sports en Wii Sports: Resort. Zo kunnen we met Disco Jimmy op de lange latten gaan staan die ons overlevert aan de precisie van de Wii U GamePad en kun je in een andere mini-game de Wii U GamePad gebruiken als fotocamera om verdachten op te sporen. Nintendo weet gelukkig zelf ook goed wat de sterke punten van de Wario-games zijn en om de titel nog wat meer multiplayer-kracht te geven zijn er nieuwe spelletjes bedacht die je met twee spelers op allerlei gekke manieren op één Wii U GamePad kunt spelen. Game & Wario verschijnt nog in maart voor de Wii U in Japan en Nintendo heeft aangegeven dat het spel ook buiten Japan zeer snel uitgebracht zal worden.

gamewario2

9. LEGO City: Undercover
Een game die je misschien niet zult verwachten op dit lijstje is LEGO City: Undercover, maar deze LEGO GTA lijkt zowel de speelgoed- als gamewereld op zijn kop te gaan zetten. De LEGO-games zijn bedoeld voor kinderen, maar ontwikkelaar Traveler’s Tales weet dat er genoeg ‘volwasssen’ kinderen rondlopen die het LEGO-speelgoed nog steeds een warm hart toedragen. Zo kan het gebeuren dat een game over een politie-achtervolging in een grote LEGO-stad, scènes kent die een parodie vormen op de film The Shawshank Redemption. Het zijn juist deze eigenschappen en de toegankelijke gameplay die de LEGO-games net zoals de blokjes geschikt maken voor jong en oud. Of Traveler’s Tales genoeg technisch kunnen in huis heeft om in plaats van een lineair co-op avontuur een open-world action-adventure game te bouwen met bijna 300 verschillende gameplay-variaties door de verschillende kostuums valt nog te bezien, maar het idee alleen al maakt van LEGO City: Undercover een game om in de gaten te houden. De speelse stad kan vanaf 28 maart in de Europese winkels gevonden worden.

46

8. Rayman Legends
Ubisoft en Nintendo zijn ondertussen twee handen op één buik. De Franse uitgever lijkt zelfs een aantal van Nintendo’s karakteristieke trekjes over te nemen. Op Nintendo-achtige wijze besloot de uitgever dat Rayman Legends ten tijde van de Wii U-lancering kwalitatief nog niet goed genoeg was. Een bericht over het uitstel volgde en als pleister op de wond verscheen er een leuke demo die het wachten op dit avontuur alleen maar onverdraaglijker heeft gemaakt. De full-HD graphics van de Wii U, nieuwe grafische effecten en bijzondere ritmische gameplay maken de kern van Rayman Legends nog sterker, terwijl de toevoeging van touchscreen-sidekick Murphy het singleplayer-avontuur gevarieerd houdt en lokale multiplayer voor maar liefst vijf spelers mogelijk maakt. Het wachten op deze topper in wording wordt bijna beloond, want op 28 februari verschijnt Rayman Legends exclusief voor de Wii U.

RL_NP_ThreeAgainstOne

7. Animal Crossing: New Leaf
De Animal Crossing-serie groeit langzaam uit tot één van Nintendo’s meest lucratieve franchises. Na het iets te voorspelbare Animal Crossing: City Folk voor de Wii heeft Nintendo de serie even laten rusten om op de Nintendo 3DS een prachtige comeback mogelijk te maken. De nieuwe Animal Crossing geeft je niet alleen controle over je eigen huis, maar over de inrichting van het hele dorp. Als burgemeester heb jij de touwtjes in handen. Dat bloemen planten, communiceren en digitaal consumeren in 2013 nog steeds aanslaat bij een groot publiek blijkt uit de Japanse verkoopcijfers: Nintendo heeft alleen al in Japan bijna drie miljoen gamers blij gemaakt met Animal Crossing: New Leaf en hoopt daar dit jaar nog een groot aantal Europese Nintendo 3DS-bezitters aan toe te voegen. Dit zal mogelijk zijn in het tweede kwartaal van dit jaar.

new_leaf-13


6. Yarn Yoshi
In 2011 bracht Nintendo samen met ontwikkelaar Good Feel het koddige Kirby’s Epic Yarn op de markt. Kirby’s wereld bestond niet langer uit dromen, maar uit touwtjes en stukjes stof. De wereld van Kirby's Epic Yarn was speels en avontuurlijk, maar omdat Kirby-games vrijwel altijd weinig uitdaging bieden en Kirby buiten Japan weinig populariteit kent, is het geen verrassing dat een ander Nintendo-personage de ‘Yarn’-serie mag voortzetten. Yoshi heeft na ruim veertien jaar een nieuw eigen console-avontuur. De spirituele opvolger van Yoshi’s Story kent zelfs Nintendo-veteraan Takashi Tezuka als supervisor. Hoe het project zich verder ontrafelt, is nog onzeker. In ieder geval is een belangrijke reden voor de ontwikkeling van de nieuwe Yoshi-game volgens Nintendo-baas Satoru Iwata de mooie en stijlvolle grafische presentatie en daar zijn wij het na het zien van de eerste beelden zeker mee eens. Aangezien de game al eerder de geruchtenmolen passeerde en de titel speelbaar oogde, verwachten we dat Yarn Yoshi nog dit jaar het levenslicht zal zien.

3

5. Luigi’s Mansion 2
Luigi staat altijd in de schaduw van Mario, maar een enkele keer mag het onhandige broertje naar de voorgrond stappen. Nadat in 2002 Luigi’s Mansion verscheen, komt er nu na ruim tien jaar een vervolg op de titel die in het teken staat van spoken. In de game gebruikt Luigi een stofzuiger om een gevaarlijk landhuis te ontdoen van griezels. De gameplay typeert zich door de spontane humoristische scènes die soms ontstaan tijdens de Benny Hill-achtige taferelen van het spoken jagen. Anno 2013 heeft een game echter meer nodig dan een paar spoken en grappige scènes en daarom kent Luigi’s Mansion 2 een nieuwe levelstructuur en meerdere gereedschappen om de spoken mee te verjagen. Bovendien heeft Nintendo recentelijk een aantal multiplayer-mogelijkheden uit de doeken gedaan die geschikt zijn voor wel lokale multiplayer als online multiplayer. Dat wij ernaar uit kijken, blijkt wel uit onze - niet één of twee - maar drie hands-ons. De game is al een lange tijd in ontwikkeling en het digitale spookhuis kan na veel geduld in maart betreden worden.

30


4. Fire Emblem: Awakening
Met Fire Emblem: Awakening ontwaakt de serie uit een diepe slaap. De Fire Emblem-games werden altijd geroemd door de goede gameplay en kregen hoge review scores van de critici, maar qua verkoopcijfers wilde het niet echt vlotten met de serie. Nintendo besloot om het roer om te gooien en kwam met een nieuwe grafische stijl op de proppen die de Japanners wel aansprak. Met nieuwe moderne features, zoals DLC-uitbreidingen en nog meer nadruk op het character-building, tilde men de game met succes naar een hoger niveau. De in Japan al razend populaire titel komt bijna een jaar na de release aldaar naar Europa. Fire Emblem: Awakening giet de traditionele strategy-RPG gameplay in een nieuw jasje en verschijnt in het tweede kwartaal exclusief voor de Nintendo 3DS.

12


3. The Legend of Zelda: The Wind Waker HD
Met Pikmin 3 en Luigi’s Mansion 2 worden de Nintendo GameCube-dagen herleefd. Nintendo heeft echter nog een finale Nintendo GameCube-klapper op stapel staan om de Triforce compleet te maken. Na meer dan tien jaar na de oorspronkelijke release verschijnt er een high-definition remake van The Legend of Zelda: The Wind Waker. Zelda-producer Eiji Aonuma en zijn team waren vrolijk aan het experimenteren met hun nieuw verkregen HD-hardware om een nieuwe grafische stijl voor de volgende The Legend of Zelda-game uit te zoeken. Aonuma merkte verbaasd op dat de tijdloze cel-shaded-graphics van The Legend of Zelda: The Wind Waker met moderne technologie nog mooier werden. Al snel stond het hele Zelda-team achter het plan om een volwaardige remake van The Wind Waker te ontwikkelen en buiten grafische verbeteringen van dit epische avontuur belooft Nintendo om de gameplay te fine-tunen. Gaat men er voor kiezen om de beruchte Triforce-quest te vervangen met de volgens geruchten geschrapte dungeons en of worden er veranderingen aangebracht in het zeilen? We blijven jullie deze vraag verschuldigd tot Nintendo meer van de game laat zien. We verwachten en hopen dat verdere onthullingen snel volgen, want The Legend of Zelda: The Wind Waker HD staat al voor de herfst van dit jaar gepland voor de Wii U.

8

2. Pokémon X – Pokémon Y
Het zijn deze keer geen kleuren of edelmetalen, maar letters die de subtitel vormen voor de volgende generatie van Pokémon-games. Na voorzichtige probeersels met isometrische omgevingen en console adventure-games is het tijdperk van volwaardige 3D Pokémon-avonturen nu eindelijk aangebroken. Afgezien van de opvallende Europese stijl lijken de Pokémon-games niets aan charme verloren te hebben. Hetzelfde lijkt te gelden voor de gameplay: nog steeds wordt het solide battle-systeem gebruikt, evenals alle strategische diepgang die we gewend zijn uit de vorige titels. Nintendo zet hoog in, want de titels verschijnen voor het eerst in de geschiedenis van de Pokémon-franchise wereldwijd in dezelfde maand, wat flinke verbeteringen en vernieuwingen op het gebied van de online multiplayer moet bieden. In oktober van dit jaar mogen we direct aansluiten om samen met de Japanners, Amerikanen en mede-Europeanen met de nieuwe starters Froakie, Chespin en Fennekin op avontuur te gaan.

4


1. Pikmin 3
In 2013 ziet het langverwachte vervolg op de Nintendo GameCube-klassieker Pikmin 2 dan eindelijk het levenslicht. Met realistische HD-graphics, Remote Play-ondersteuning en diverse nieuwe Pikmin hoopt Nintendo de serie nieuw leven in te blazen. Nintendo-grootmeester Shigeru Miyamoto heeft zelf een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling en heeft laten doorschemeren dat de game uitdagend zal worden voor Pikmin-veteranen, terwijl nieuwe spelers dankzij de multiplayer-opties ook van het spel kunnen gaan genieten. De normaal zo hardwerkende Pikmin hebben wat ons betreft een veel te lange vakantie gehad en het wordt de hoogste tijd dat we weer samen met de belhamels op verzameljacht gaan, ondanks de recentelijke aankondiging dat de beruchte timer terug zal keren. Na meerdere malen de releasedatum te hebben verschoven heeft Nintendo kenbaar gemaakt dat Pikmin 3 in het tweede kwartaal zal verschijnen voor de Wii U.

12
Next articleNieuwe screenshots en artwork van Shin Megami Tensei IV voor... Previous articleRune Factory 4 bevestigd voor de Verenigde Staten: vergroot...

Reacties van gebruikers

Avatar
Monokuma | 03 februari 2013 15:07 | #216245
Pikmin 3 kan ik me zeker voorstellen Smile
Avatar
JORISGUY7XD | 03 februari 2013 15:13 | #216247
collapse
Nou Yarn Yoshi, nee echt niet!
Avatar
Banjo | 03 februari 2013 18:42 | #216257
Reactie op post #216247 van JORISGUY7XD
Hoezo niet?
Avatar
Markiewong | 03 februari 2013 16:01 | #216249
Wat mij betreft mogen Yarn Yoshi en Lego City hoger in deze lijst. Vooral van Yarn Yoshi verwacht ik veel vanwege Tezuka. Game en Wario lijkt me trouwens ook een tof spel na de screenshots van afgelopen week!
Avatar
Hoofdletter R | 03 februari 2013 17:34 | #216253
collapse
Ik vind Animal Crossing echt zo afschuwelijk lelijk... Waarom maken ze niet gewoon wat mooiere characters??? Het ziet er zo kinderachtig en lelijk uit dat het mij al niet eens meer boeit of het een toffe gameplay heeft.

Verder wel een prima vooruit kijk lijstje...

Ik zou er echter Smash bros U nog in plaatsen, maar die is waarschijnlijk nog niet voor 2013 bevestigd zeker?
Avatar
iemand | 03 februari 2013 18:19 | #216255
Reactie op post #216253 van Hoofdletter R
Daar staat iets over in de tekst.
Avatar
Banjo | 03 februari 2013 18:43 | #216258
Reactie op post #216253 van Hoofdletter R
collapse
Ja joh, laten we allemaal een game beoordelen om zijn graphics!
Want dat zegt echt ALLES over een game, joepie!!
Avatar
iemand | 03 februari 2013 20:02 | #216268
Reactie op post #216258 van Banjo
Ik kan me er best wat bij voorstellen. Als ze een Zelda zouden maken waarbij alles roze is en alle personages tweedimensionale babies zouden zijn zou ik ook afhaken, hoe goed de gameplay ook is.
Avatar
Hoofdletter R | 04 februari 2013 09:12 | #216296
Reactie op post #216258 van Banjo
collapse
Niet zo scheinheilig doen heh, je weet dondersgoed dat ik niet alleen maar om graphics geef. Maar ik vind het toch wel een doorslaggevende factor. Het is het eerste wat je te zien krijgt van een game en de eerste indruk moet gewoon goed zijn. Als ik al die puntige smoelen zonder enige diepte van die lelijke characters zie, dan sla ik de game bij voorbaat al over. Ik vind het ook een slap excuus om te zeggen (vanuit de ontwikkelaar, niet van uit jou) dat het om de gameplay gaat en dat de graphics gewoon de stjl is die ze gekozen hebben... ik vind het gewoon luiheid om dat excuus keer op keer te gebruiken en steeds weer diezelfde achterhaalde graphics te gebruiken. Ik lach me gewoon rot als ze dit ook zo op de wii U gaan uitgeven.
Avatar
Roland | 04 februari 2013 10:18 | #216297
Reactie op post #216296 van Hoofdletter R
Zo is nou eenmaal de stijl van Animal Crossing. En dat de texturen en randen niet zo scherp zijn heeft te maken met het feit dat het een 3DS spel is, afbeelding vergroot is en een stilstaand beeld is. Nintendo is een van de weinige bedrijven die hun screenshots niet photoshoppen, vandaar dat alle afbeeldingen van spellen er meestal minder mooi uitzien dan dat ze werkelijk zijn. Als je het spel op je 3DS speelt dan vallen de slechte graphics heus wel mee.
Avatar
Markiewong | 03 februari 2013 19:13 | #216263
Reactie op post #216253 van Hoofdletter R
En toen werd de game markt nog zieliger...
Avatar
azkirby | 03 februari 2013 20:00 | #216267
Reactie op post #216253 van Hoofdletter R
Ieder zijn mening, maar ik kijk nu al uit naar Animal Crossing.
Avatar
Yosher2 | 03 februari 2013 17:44 | #216254
Eerlijk gezegd snap ik de hype rond Pikmin niet zo. Ik heb de eerste twee delen gespeeld (echter niet uitgespeeld) en mij liggen deze games niet zo. Maar goed, ieder z'n ding.

Zelf kijk ik als Yoshi fan toch het meest uit naar Yarn Yoshi. Ik hoop alleen dat deze niet zo makkelijk is als Kirby's Epic Yarn. Verder kijk ik nog uit naar Pokémon X en Y, Zelda: The Wind Waker (ook al heb ik het origineel ook al uitgespeeld), Fire Emblem, Luigi's Mansion, Rayman Legends, en eventueel Animal Crossing: New Leaf, als deze eindelijk genoeg nieuws toevoegt ten opzichte van de DS versie. De Wii versie was absoluut niet de moeite waard.

Daarnaast kijk ik ook uit naar Mario Wii U en Mario Kart uiteraard, maar voor deze is het nog niet zeker of ze in 2013 verschijnen. Super Smash Bros. zal vast en zeker pas op z'n vroegst volgend jaar verschijnen, zeker geen 2013 titel.
Avatar
Banjo | 03 februari 2013 18:44 | #216259
Ik kijk vooral uit naar Pokémon en Animal Crossing.. Maar Luigi's Mansion heeft ook zeker mijn aandacht getrokken en als Pikmin 3 net zo speelt als de Pikmin game in Nintendo Land ga ik die ook misschien proberen Smile
Avatar
skull kid | 03 februari 2013 19:06 | #216262
collapse
Doe mij maar: Yarn Yoshi, Pokemon X, Luigi's mansion, Pikmin 3 en Monster Hunter Ultimate 3DS(ookal staat deze er niet tussen).
Avatar
Marcel | 04 februari 2013 00:16 | #216288
Reactie op post #216262 van skull kid
Zie voor Monster Hunter 3: Ultimate de eervolle vermeldingen op pagina 2 http://www.n1ntendo.nl/article/40059/n1ntendos-top-10-van-2013/o/2
Avatar
iemand | 03 februari 2013 20:30 | #216270
Die van mij :

1-Pikmin 3
2-Rayman Legends
3-Lego City
4-Pokemon
5-Luigi's mansion
6-The Wind Waker
7-Fire Emblem

Verder heb ik nergens interesse in behalve GTA5, Dark Souls 2, Sim City, Starcraft 2 heart of the swarm en Metal Gear Solid ground zeroes.
Avatar
yjahmesio | 03 februari 2013 22:52 | #216279
die van mij:

1-pikmin 3
2-wonderful 101
3-rayman legends
4-wind waker reborn
5-mario kart u
6-3d mario
7-aliens c m
8-wii party u
9-castlevania mirror of fate
10-luigi manson

Ik denk namelijk dat mariokart en mario 3d eind dit jaar uitkomen, vandaar ik ze die erbij heb.
Avatar
benjamin_NL | 04 februari 2013 07:35 | #216295
rayman legends komt bij mij op 1 de rest zie ik vanzelf wel hiervoor heb ik ook de wiiu gekocht de demo heeft me al door de kamer doen stuiteren
Avatar
Joost | 04 februari 2013 21:18 | #216319
Rayman & Colonial Marines, als die games in de schappen liggen haal ik nog wel 'ns zo'n Wii U...
Avatar
Masterswordish | 07 februari 2013 14:35 | #216383
Heel goed artikel! Ik ben rustig aan het sparen voor een Wii U(de PS4/Xdoos 720 wachten maar even) en krijg er steeds meer zin in.

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Animal Crossing: New Leaf

Platform: Nintendo 3DS
Genre: Simulation
Ontwikkelaar: Nintendo
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 4
Online-ondersteuning: Ja
Aantal spelers online: 4
Releasedatum: 14 juni 2013

Fire Emblem: Awakening

Platform: Nintendo 3DS
Genre: Strategy
Ontwikkelaar: Intelligent Systems
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 2
Online-ondersteuning: Nee
Releasedatum: 19 april 2013

Game & Wario

Platform: Wii U
Genre: Minigames
Ontwikkelaar: Nintendo
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 5
Online-ondersteuning: Ja
Aantal spelers online: N.v.t.
Releasedatum: 28 juni 2013

LEGO City Undercover

Platform: Wii U
Genre: Action Adventure
Ontwikkelaar: TT Games
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 1
Online-ondersteuning: Nee
Releasedatum: 28 maart 2013

Pikmin 3

Platform: Wii U
Genre: Strategy
Ontwikkelaar: Nintendo
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 2
Online-ondersteuning: Ja
Aantal spelers online: N.v.t.
Releasedatum: 26 juli 2013

Pokémon X

Platform: Nintendo 3DS
Genre: RPG
Ontwikkelaar: Game Freak
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 2
Online-ondersteuning: Ja
Aantal spelers online: 2
Releasedatum: 12 oktober 2013

Pokémon Y

Platform: Nintendo 3DS
Genre: RPG
Ontwikkelaar: Game Freak
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 2
Online-ondersteuning: Ja
Aantal spelers online: 2
Releasedatum: 12 oktober 2013

Rayman Legends

Platform: Wii U
Genre: Platform
Ontwikkelaar: Ubisoft Montpellier
Uitgever: Ubisoft
Aantal spelers lokaal: 5
Online-ondersteuning: Ja
Aantal spelers online: N.v.t.
Releasedatum: 30 augustus 2013

The Legend of Zelda: The Wind Waker HD

Platform: Wii U
Genre: Adventure
Ontwikkelaar: Nintendo
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 1
Online-ondersteuning: Ja
Aantal spelers online: N.v.t.
Releasedatum: 04 oktober 2013

The Wonderful 101

Platform: Wii U
Genre: Mass-Hero Action
Ontwikkelaar: Platinum Games
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 5
Online-ondersteuning: Ja
Aantal spelers online: N.v.t.
Releasedatum: 23 augustus 2013

Yoshi's Woolly World

Platform: Wii U
Genre: Platformer
Ontwikkelaar: Good Feel
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 2
Online-ondersteuning: Ja
Aantal spelers online: N.v.t.
Releasedatum: 26 juni 2015