Need for Speed: Most Wanted U Review | 30 maart 2013 19:05 | Auteur: Marcel

Het is voor het eerst sinds de dagen van de Nintendo GameCube dat een multiplatform Need for Speed-game zonder deuken en krassen is overgezet naar een Nintendo-platform. Met Need for Speed: Most Wanted U is het platform opnieuw voorzien van een port van een populaire HD-game. Is Need for Speed Most Wanted U ook op de Wii U de meest gewilde racing-game of kun je er beter met een grote boog omheen rijden?

Alle flauwe woordgrapjes daargelaten heeft het lang geduurd voor Need for Speed: Most Wanted U eindelijk is uitgebracht. De game is ondertussen al een maand of zes beschikbaar voor andere systemen, wat zorgde voor verbazing toen EA aankondigde dat het spel alsnog na de Wii U-lancering uitgebracht zou worden. EA bracht in 2005 ook al een game uit met de titel Need for Speed: Most Wanted, maar behalve de naam heeft ontwikkelaar Criterion Games verder weinig overgenomen uit het ‘origineel’. Need for Speed: Most Wanted U is daarom het beste te vergelijken met Criterions’ eigen Burnout: Paradise.

2

Back to basics
Dankzij de focus op pure arcade race-actie zijn de EA-probeersels van de afgelopen jaren, zoals verhaallijnen in racing-games en uitgebreide tuning garages, zonder pardon door Criterion in de vuilnisbak gedumpt. Een gewaagde zet, want door zich te weerhouden van enige vorm van structuur of een gimmick die de rode draad vormt, balanceert Need for Speed: Most Wanted U continu tussen een dynamische arcade-sfeer en totale chaos.

Direct als je de game start word je met je auto in de fictieve stad Fairhaven afgeleverd. In Fairhaven rijden tien zogenaamde ‘Most Wanted’ auto’s rond die je dient te verslaan, maar voor je de Most Wanted mag uitdagen, moet je eerst Speed Points verzamelen die je krijgt van de races en andere activiteiten in de game. Het eerste dat opvalt in Need for Speed: Most Wanted U is de vrijheid die je als speler hebt. Als je niet tevreden bent met je wagen, dan hoef je slechts naast een andere bolide te parkeren om deze over te nemen. Zo upgrade je binnen enkele seconden van een BMW M3 Coupé naar een McLaren F1 LM. In andere open world games en voorgaande Need for Speed-delen waren sommige delen van de steden afgesloten. In Need for Speed: Most Wanted U daarentegen is vanaf het begin de hele stad beschikbaar als één grote racebaan. Je kunt je uren bezighouden zonder ook maar te beginnen aan de eerste race. Zo is er altijd politie in de buurt die achter je aan komt en zijn er in ieder gebied tientallen auto’s geparkeerd die je kunt overnemen of schansen, flitspalen en andere extra’s die punten opleveren. Alles wat je in de stad doet, wordt bijgehouden in je persoonlijke Autolog en als je een EA Origin Account hebt aangemaakt, worden je records gedeeld met je vrienden. Zo ontdek je bijvoorbeeld dat één van je vrienden een sprong heeft gemaakt van 200 meter op het strand en je krijgt een beloning als je zijn record verbreekt. Op deze manier is er altijd een sportieve competitie met je vrienden, zelfs wanneer je niet tegelijkertijd aan het gamen bent.

3

All the way to the top
Het Autolog en alle andere features van Need for Speed: Most Wanted U vind je in het zogenaamde in-game Easy Drive-menu dat je kunt bedienen met de vierpuntdruktoets. Zo kun je meedoen met races in de stad, je records bekijken, van auto wisselen, upgrades installeren en vrienden en onbekenden uitdagen via de online multiplayer. Bij iedere race heb je de keuze om direct te beginnen of er eerst onder leiding van je GPS-systeem zelf naar toe te rijden. Voor onervaren rijders is het een handige manier om eerst nog even te wennen aan een nieuwe auto, terwijl de race pro’s de mogelijkheid krijgen om alle filler over te slaan. De beschikbare events zijn afhankelijk van je auto. Zo kun je met een Lamborghini Aventador compleet andere races kiezen dan met een Ford Focus. Iedere race is bovendien gekenmerkt met een label dat de moeilijkheidsgraad aangeeft en de beloningen staan op een rijtje. De prijzen variëren van extra Speed Points voor nummer drie tot handige upgrades, zoals off-road banden, voor de nummer één.

De races zelf zijn in principe allemaal hetzelfde opgezet. In de stad is een aantal checkpoints verspreid en je moet deze checkpoints allemaal langs om vervolgens als eerste de finish te bereiken. De game kent geen afgesloten parcours en daardoor kun je vindingrijk met je omgeving omgaan om een race te winnen. Het is echter soms onduidelijk waar de checkpoints precies te vinden zijn en daardoor zul je soms een race moeten herstarten, omdat je te ver van de route bent afgeweken en winnen onmogelijk is.

5

Burnout: Need for Speed
De gameplay van Need for Speed: Most Wanted U lijkt nog het meeste op die van Burnout: Paradise met een vleugje Need for Speed: Underground in de vorm van driften. Het is de bedoeling om knetterhard over de baan te racen en je computergestuurde tegenstanders in te halen of in de prak te rijden. Een botsing met een muur of een andere weggebruiker resulteert in een stijlvolle animatie die de crash mooi in beeld brengt. Je auto wordt opnieuw op de weg geplaatst en je vliegt opnieuw achter je tegenstanders aan. De wegen van Fairhaven worden soms ingeruild voor industrieterreinen of natuurgebieden. Je kunt ook over treinrails rijden en over bruggen en boten springen met je pijlsnelle bolides. Als de politie van Fairhaven merkt dat er een race gaande is dan zal men er alles aan doen om de snelheidsmaniakken te stoppen. De standaard patrol cars worden al snel bijgestaan door wegblokkades, spijkermatten en SUV’s. De behoorlijk agressieve politie kan het je bij vlagen moeilijk maken, maar over het algemeen bieden de andere racers de grootste uitdaging.

Na een X-aantal races heb je genoeg punten verzameld om de eerste Most Wanted te mogen uitdagen. Deze hoofdbazen worden geïntroduceerd met abstracte artistieke filmpjes. Zo ontstaat er een McLaren uit ijskristal en lijkt de Lamborghini Aventador in een futuristische bunker geparkeerd te zijn. De Most Wanted zijn aanzienlijk beter dan de andere racers, maar als je als winnaar uit de tweestrijd komt, mag je als beloning je rivaal van de weg rammen om zijn auto te claimen. Je krijgt zo de vetste en snelste wagens die Need for Speed: Most Wanted U rijk is, maar omdat de meeste content van de game al direct beschikbaar is, mis je ergens een dieper doel en zul je vooral voldoening moeten halen uit het breken van de Autolog records van je vrienden.

6

Online multiplayer
De game heeft een zeer uitgebreide multiplayer mode voor maximaal zes spelers. Ook in dit onderdeel van het spel wordt de grote stad ten volste benut. De host kiest een complete set van events of maakt een eigen selectie van uitdagingen. Vervolgens dienen alle racers naar de juiste meet up plaats te rijden om aan het event te beginnen. De events bestaan uit verschillende onderdelen. Zo zijn er standaard races, maar ook uitdagingen waarbij je bijvoorbeeld de weg moet vinden naar het dak van een hoog gebouw om daar je auto voor een bepaalde tijd te parkeren. Dit gaat niet zachtaardig: je probeert elkaar van het dak te duwen om als laatste ‘king of the hill’ over te blijven en de punten in de wacht te slepen. Mede door dit soort uitdagingen is de multiplayer ook interessant voor de minder ervaren racers. De communicatie verloopt dankzij de microfoon van de Wii U GamePad vrijwel vlekkeloos, hoewel je niet raar moet opkijken als er scheldtirades uit de speakers klinken wanneer je een tegenstander uitschakelt. Opvallend is dat er bij de online races geen politie beschikbaar is. Het is afgezien van de limitatie van zes spelers het enige minpuntje dat is te ontdekken in de multiplayer mode.

Touchscreen assistent
Need for Speed: Most Wanted U kent buiten de online multiplayer mode ook nog een offline multiplayer mode, maar helaas is er geen splitscreen racing aanwezig. In plaats daarvan kan speler twee met de Wii U GamePad speler één assisteren, mits speler één de Wii Remote, Wii U Pro Controller of één van de andere besturingsmogelijkheden gebruikt om te racen. Je medespeler kan bijvoorbeeld de politie tijdelijk tegenhouden, het verkeer uitschakelen, een extra boost geven, dag veranderen in nacht of een stuurhulp inschakelen. Het is min of meer een mode die core-gamers de mogelijkheid geeft om casual-gamers en kinderen bij te staan tijdens het racen, maar ondanks dat het in theorie een leuk concept is, zijn er weinig praktische voordelen. Zo goed als elke tweede speler wil veel liever racen dan een paar knoppen op het touchscreen bedienen om te assisteren.

1

De Most Wanted races kunnen binnen een uurtje of twaalf allemaal voltooid zijn en daarmee is Need for Speed: Most Wanted U qua lengte iets korter dan de gemiddelde Need for Speed. De game kent gelukkig wel een hoop extra uitdagingen, verborgen eastereggs, de eerder genoemde multiplayer en met ruim 40 auto’s is er ook in deze Need for Speed genoeg content aanwezig om je uren bezig te houden. Als kers op de taart heeft EA bovendien de eerste twee DLC-pakketten toegevoegd, maar de extra DLC die ondertussen beschikbaar is voor de andere platformen komt helaas niet naar de Wii U.

Total loss
Need for Speed: Most Wanted U is een goede game, maar kent helaas wat technische problemen die het spel onverhoopt in de vangrail laten belanden. Wie Need for Speed: Most Wanted U intensief speelt, kan er vrijwel zeker van zijn dat de Wii U meerdere keren vastloopt. De zogenaamde ‘hard locks’ zijn tot op heden nog niet verholpen en komen vooral tot uiting als je de Home-knop indrukt of van de Miiverse-functionaliteiten gebruik maakt. We hebben deze functies dankzij het vastlopen dan ook niet optimaal kunnen testen. De Wii U maakt bij een hard lock een hard knerpend geluid en de enige manier om het systeem weer te herstellen, is door de stekker eruit te halen en opnieuw in te pluggen. De Wii U mist behalve een reset-button nog een cruciaal besturingselement dat je eigenlijk voor een racing-game als dit nodig hebt: geen enkele Wii U- of Wii-controller heeft analoge triggers en daardoor is de snelheidscontrole lastiger dan het zou moeten zijn. Als oplossing kun je de tweede analoge stick inzetten om je gas te doseren, maar dit is verre van een ideale situatie.

4

Stijlvolle presentatie
Qua presentatie is Need for Speed: Most Wanted U net zo spectaculair als de gameplay. Fairhaven is een stijlvolle locatie met allerlei verschillende gebieden. Zo kun je racen door straten die voorzien zijn van gedetailleerde winkeltjes en over grote open snelwegen omringd door mooie natuurgebieden. De auto’s in Need for Speed: Most Wanted U kennen allemaal de nodige details en ook aan de schaduwen en reflecties is veel aandacht besteed. De Wii U-versie is dankzij het gebruik van de textures uit de PC-versie ook nog eens een stuk scherper dan de Xbox 360- en PS3-versie van de game. Bovendien zijn alle special effects, zoals de motion-blur van het boosten en de rook van gierende banden, allemaal netjes overgezet. De performance van de Wii U-versie is afgezien van een enkele framedrop als het echt te druk wordt door een combinatie van verkeer, politieauto’s en mede-racers, bijzonder vloeiend. Dit is vooral imposant als je je bedenkt dat de graphics tegelijkertijd op de TV en Wii U GamePad weergegeven worden, want ook Off TV-Play is aanwezig.

Afgezien van het feit dat er geen verhaal aanwezig is, heeft Criterion Games wel geprobeerd om voor een leuke aankleding te zorgen. Voor de races beginnen, word je getrakteerd op leuke, spannende en soms ronduit bizarre introductiefilmpjes. De ene keer vliegen de auto’s, zoals in de beroemde Coruscant Star Wars-scene, door de lucht om neer te dalen voor de race. Andere intro varianten tonen een mooie fly-over van de stad, een rij politie auto’s die over het plafond van een parkeergarage rijden of bijvoorbeeld een groep auto’s die samenkomen om één nieuwe auto te vormen. De nieuwe introductie vervangen het klassieke aftellen tot een race begint en daarmee laat Criterion zien dat men net iets gewaagder bezig is dan andere ontwikkelaars. Ook wordt de stad een stuk persoonlijker door de toevoeging van afbeeldingen van Mii’s en Miiverse-posts op bepaalde plaatsen in het spel. Je kunt de Miiverse-posts net zoals in Super Mario Bros. U direct in de game plaatsen.The sound of the road
De gelicenseerde muziek is altijd een sterk punt in Need for Speed-games en ook Criterion Games heeft een goede smaak. De soundtrack bestaat uit redelijk moderne nummers van onder andere Calvin Harris, maar ook rap en rock-muziek zijn onderdeel van het repertoire. Het geluid van de ronkende motoren en slippende banden is overtuigend en loeiende sirenes van de politiewagens houden de races spannend. De nodige extra geluidseffecten voor boosts en menu-knoppen zijn netjes in een eenduidige stijl verwerkt en maken het geheel af.

Conclusie
Need for Speed: Most Wanted U is een spannende, snelle en dynamische arcade-racer met een aantal zeer toffe, unieke features. De gameplay is dankzij de bijkomstigheid van politie en de vrijheid van de open stad verslavend. De game heeft een groot aantal extra mogelijkheden, zoals een assisterende tweede speler en ondersteuning voor een veelvoud aan controllers, om het ook voor nieuwkomers toegankelijk te houden. En dat terwijl de fans van de serie dankzij de Autolog genoeg ruimte hebben om competitief bezig te zijn, evenals de mogelijkheid om online te spelen. Grafisch is de game mooier dan de Xbox 360- en PlayStation 3-versies en daarmee is Need for Speed: Most Wanted U één van de weinige games die laat zien waar de Wii U tot in staat is. Helaas kunnen de goede afwerking in de vorm van strakke introductiefilmpjes en een behoorlijk goede soundtrack de technische problemen in de vorm van vastlopers niet verhullen. Need for Speed: Most Wanted U is daarmee een zeer gelikt product, maar net niet gelikt genoeg om een uitzonderlijke status te verkrijgen.
8,5
N1-score
  • + Ruime selectie aan auto's en events
  • + Off TV-Play ondersteuning
  • + Grote open stad wordt ook op gameplay-gebied goed benut
  • + Geweldig gevoel van snelheid dankzij dynamische visuals en geluidseffecten
  • + Uitgebreide online multiplayer functionaliteiten
  • + Autolog houdt de game ten alle tijden competitief
  • - Specifieke Wii U extra's, zoals een tweede assisterende speler, stellen weinig voor
  • - Geen toekomstige DLC releases
  • - Technische problemen in de vorm van vastlopers
Next articleRock Band-ontwikkelaar Harmonix werkt aan drie nieuwe spellen Previous articleTurbo: Super Stunt Squad aangekondigd voor Wii U, Wii, Nintendo...

Reacties van gebruikers

Avatar
yjahmesio | 30 maart 2013 19:54 | #218035
Vast lopers zijn inderdaad een minpunt, maar toekomstige dlc komen alleen als de game goed verkoopt heeft criterion aangegeven. ik vind het echt een vet game, vooral door de autolog!

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Need for Speed: Most Wanted U

Platform: Wii U
Genre: Racing
Ontwikkelaar: Criterion
Uitgever: EA
Aantal spelers lokaal: 2
Online-ondersteuning: Ja
Aantal spelers online: 6
Releasedatum: 21 maart 2013

Screenshots