LEGO City Undercover Review | 10 april 2013 00:00 | Auteur: Benjamin

Waarschijnlijk wordt er voor vele mensen gesproken als men stelt dat LEGO een vrij groot aandeel had in de vroege kinderjaren. Zo was daar bijvoorbeeld de City-lijn, waar elk potentieel levensarchitect zich bezig kon houden met elektrisch bestuurbare treinen, huisjes, auto’s, politiebureaus en tankstations, inclusief alle snelwegen, verkeersborden en stoplichten. Nu, anno 2013, is de City-lijn van LEGO in een gamesausje gegooid met de titel LEGO City Undercover voor de Wii U.

De laatste LEGO-game die we hier op N1ntendo gerecenseerd hebben, was LEGO In de Ban van de Ring. Het was niet alleen de zoveelste LEGO-game, het was ook de zoveelste LEGO-game die zich afspeelde binnen een bepaald bestaand universum, zoals een filmreeks of een superheld. Het is dan ook een opluchting om te zien dat LEGO City Undercover een geheel nieuwe game is die zich in zijn eigen universum afspeelt. Vanwege dit feit introduceert dit spel ook zijn geheel eigen personages. De hoofdrolspeler is Chase McCain, een politieagent die als oudgediende weer terugkeert naar zijn stad. Hij wordt opgevangen door de vrouwelijke burgemeester van de stad, omdat LEGO City de laatste tijd geteisterd wordt door ernstige vormen van criminaliteit en de aartsrivaal van Chase, Rex Fury, uit de gevangenis ontsnapt is. Chase wordt al snel bij zijn vertrouwde politiekorps ondergebracht, waar hij niet door iedereen met open armen ontvangen wordt. Meteen wordt hij gekoppeld aan Frank Honey, de klunzige en naïeve collega van Chase. Samen met zijn collega’s en andere bekenden moet Chase achterhalen wat de oorsprong van alle criminaliteit is waarbij hij undercover gaat om zo dicht mogelijk bij Rex Fury te komen.

79


Komische taferelen
Al direct bij het openingsfilmpje, waar je door een kapitein per boot naar de stad gebracht wordt, komt één van de sterkere aspecten van de game naar voren: de scherpe, komische, soms wat flauwe, maar toch o-zo hilarische teksten van de personages. De conversaties tussen de characters zijn erg aangenaam om te aanschouwen en in combinatie met de LEGO-stijl zorgt dat voor één van de meest grappige games die sinds tijden verschenen is. Het spel neemt zichzelf niet al te serieus en de combinatie van de sterke personages en de aandoenlijke LEGO-stijl werkt behoorlijk op je lachspieren. Daarbij hebben alle figuren een heerlijk stereotype karakter. Zo eet de korpschef alleen maar donuts en is Rex Fury een echte ruige bad guy, wat bijdraagt aan de algehele sfeer in de game.

Kijkend naar de gameplay is de vergelijking met de Grand Theft Auto-reeks snel gemaakt en deze is niet geheel onterecht. LEGO City Undercover speelt zich af in de stad LEGO City waar je vrij in rond kunt lopen, rennen, rijden, vliegen, klimmen en klauteren. Je kunt elke auto, brommer, scooter of fietser aanhouden en zelf in het desbetreffende voertuig springen om zo door de hele stad te crossen. Daarnaast wordt de stad bewoond door een hele hoop voetgangers die altijd wel iets mompelen of naar je roepen, waardoor de stad een wat levendiger karakter krijgt. Helaas blijft het daar wel bij, want naast de missies gebeurt er verder weinig in de stad. De inwoners van LEGO City rijden slechts wat rond in hun wagens en lopen doelloos over de stoep en onderling is er weinig tot geen interactie, wat jammer is. De opbouw van de game en de missies zelf zijn vrij logisch in elkaar gezet. Je kunt op elk gewenst moment starten met de missie door simpelweg naar de aangewezen locatie in de stad te gaan. Mocht je daar even geen zin in hebben, dan kun je jezelf ook verliezen in alle geheimen die LEGO City te bieden heeft in de vorm van verborgen LEGO-bouwstenen op allerlei daken en in kleine steegjes.

75


Hoofdmissies
De hoofdmissies in LEGO City Undercover zijn min of meer gelijk gebleven met de missies uit de laatste LEGO-games. Dit betekent dat je continu voorwerpen aan het slopen en herbouwen bent tot nieuwe voorwerpen, zoals muren waar je tegenop kunt klimmen of trampolines waardoor je hogerop kunt komen. Al dat gesloop en gebouw leid je meestal naar enkele vijanden die met een paar simpele comboaanvallen met de X- en Y-knop te verslaan zijn. Toch zijn de missies zeer afwisselend. Zo moet je de ene keer als undercover agent de vreemdste voorwerpen voor verschillende bendeleden stelen, terwijl je de andere keer deze bendeleden juist moet afluisteren om hun plannen te achterhalen. Echter, net als in de andere LEGO-games moet ook LEGO City Undercover het niet hebben van zijn lastige gevechten of ingewikkelde puzzels en dat is dan ook direct het zwakke punt van de game. De moeilijkheidsgraad ligt op een dusdanig laag niveau dat je met twee vingers in je neus de missies kunt doorlopen.

Ondanks de lage moeilijkheidsgraad is het de moeite waard om de missies, als je verder in de game gevorderd bent, te herspelen. Bij de eerste keer dat je een missie speelt, zul je vaak genoeg voorwerpen tegenkomen waar je op dat moment nog niets mee kunt, of plekken die je nog niet kunt bereiken. Dit komt dan doordat Chase dan niet de juiste vaardigheid heeft. Nieuwe vaardigheden speel je vrij door middel van het verkrijgen van verschillende beroepsvermommingen. In totaal kan Chase zich tot acht verschillende beroepen vermommen die ieder hun eigen vaardigheid kennen. Zo kan de dief gemakkelijk deuren open breken met zijn breekijzer en heeft de brandweerman de vaardigheid om brandjes te blussen. Binnen deze acht beroepen kun je Chase ook nog omtoveren tot een ander type personage, wat in totaal voor zo'n 280 verschillende vermommingen zorgt. Het aantal vaardigheden blijft echter te allen tijde bij acht. Door terug te keren naar eerder gespeelde missies en naar plekken toe te gaan die je eerder niet kon bereiken, speel je nieuwe auto’s en vermommingen vrij, zoals een andere brandweerman of een andere politieagent. De verschillen in de vermommingen zijn leuk uitgevoerd en vormen daarmee een goede beloning voor je inzet, ook al heeft het gameplay-gewijs geen impact.

78


Extra missies
De extra missies die door de stad verspreid zijn, variëren van het achtervolgen van dieven tot aan het neermeppen van bendeleden tot aan het racen van een bepaald parcours binnen de tijd. Je kunt jezelf tientallen uren verliezen in het spelen van dit soort missies, waardoor je nooit verveeld raakt in het spel. In de stad vind je tevens allerlei plekken waar je grotere LEGO-voorwerpen kunt bouwen. Deze zogenaamde superbouwsels vereisen een hoog aantal LEGO-blokjes die je verzamelt door objecten te vernielen. Hierdoor kun je bijvoorbeeld voertuigbestelpunten en helikopterplatforms bouwen om respectievelijk een vrijgespeeld voertuig naar keuze of een helikopter te bestellen. Met de hoofdmissies ben je zo’n 25 uur bezig, maar als je echt alle unlockables en extra missies wil ontgrendelen en voltooien, kun je dit bijna verdubbelen.

Verwijzingen
Gedurende je missies en in de stad kom je vele verwijzingen naar films en Nintendo in het algemeen tegen. Zo komt The Shawshank Redemption voorbij, zijn er zaken te herkennen die je aan Batman doen denken en speelt ook Nintendo als bedrijf een rol met allerlei knipogen naar bekende Nintendo-voorwerpen zoals sterren en pijpen. Elke verwijzing die je tegenkomt zal dan ook een glimlach op je gezicht toveren, ook omdat de game soms een beetje de draak steekt met bepaalde films.

Wii U GamePad en Miiverse
LEGO City Undercover is alleen te spelen met de Wii U GamePad. Tijdens de game wordt op het touchscreen een plattegrond van de stad afgebeeld, waardoor je altijd direct kunt zien waar de volgende missie plaats zal vinden. Het touchscreen wordt ook ingezet om door menu’s te bladeren als je bijvoorbeeld extra personages en wagens wil aanschaffen.

76


Maar dat is niet alles, want de Wii U GamePad vormt als het ware een portaal tussen jou en de gamewereld, doordat Chase te allen tijde een zakcomputer bij zich draagt die qua vorm verdacht veel lijkt op de Wii U GamePad. Hierop ontvangt hij alle videogesprekken van bijvoorbeeld opdrachtgevers en collega’s van de politie. Deze worden dan op de Wii U GamePad en door de speakers van de Wii U GamePad weergegeven, waardoor je het idee hebt dat je middenin het verhaal staat. Ook wordt de Wii U GamePad gebruikt als scanner in bepaalde missies. Zo heeft het apparaat de mogelijkheid om de omgeving te scannen op interessante voorwerpen, door deze voor de televisie te houden en in in het echt te bewegen. Middels deze techniek zul je ook zo nu en dan gesprekken van criminelen af moeten luisteren. Je kunt op bepaalde punten zelfs hilarische gesprekken van burgers onderling afluisteren. Al met al wordt de Wii U GamePad niet op hele revolutionaire manieren gebruikt, maar geeft het net een leuke draai aan het geheel. Voor gamers die niet zo'n voorstander zijn van de Wii U GamePad zal het gebruik ervan absoluut niets af doen aan de algehele kwaliteit van de game, terwijl liefhebbers juist van de kleine momenten dat hij wel op speciale manieren gebruikt wordt kunnen genieten.

LEGO City Undercover ondersteunt ook Miiverse doordat je foto’s die je maakt met de Wii U GamePad direct in de game kunt delen met je Wii U-vrienden. Echter wordt zo'n foto ook met het standaard bericht 'Moet je deze foto zien!' geplaatst, waardoor de standaardfunctie om in Miiverse foto's te delen effectiever is dan de functie in de game verwerkt zit. Het is goed om te zien dat Miiverse direct in de game ingebouwd zit, alleen is het jammer dat de uitvoering minder is. Wat jammer is, is dat de game geen enkele vorm van multiplayer ondersteunt, waar de LEGO-games doorgaans wel om bekend staan. Het was erg tof geweest om LEGO City met een vriend te ontdekken, maar helaas zit dat er niet in.

77


Graphics
De stijl van LEGO, en met name de City-lijn, past de game als gegoten. De kleurrijke wereld wordt goed en netjes weergegeven en de sfeer is prima in orde. Technisch gezien zijn er wel wat kleine aanmerkingen te maken, zoals dat sommige objecten of personages er van dichtbij niet zo spectaculair uitzien. In een game als deze spelen sfeer en de animaties van de personages echter een belangrijkere rol en dat is in het geval van LEGO City Undercover prima in orde. Wat helaas wel echt een kwaal is, is de aanwezigheid van de onontkoombare laadtijden. Het is niet ongebruikelijk dat je enkele tientallen seconden naar een laadbalk aan het kijken bent, wat de vaart er een beetje uit haalt. Deze langere laadtijden komen bijvoorbeeld voor op het moment dat je van de stad het politiebureau in gaat en vice versa. Tevens zie je deze laadtijden terug voor het inladen van een cutscene, wat op den duur behoorlijk storend is.

Geluid en Nederlandse vertaling
Niet alleen de graphics, maar ook het geluid is goed verzorgd met tijdens achtervolgingen spannende muziekjes en lekker klinkende geluidseffecten. Bovendien verdient de game een pluim voor de Nederlandse vertaling. De gehele game is naast het Engels ook in het Nederlands te spelen, waardoor niet alleen de tekst, maar ook de stemmen in het Nederlands zijn. De stemmen zijn door professionele mensen ingesproken, waardoor sommige stemmen voor mensen die vaak naar Nederlands gesproken tekenfilms kijken, bekend in de oren zullen klinken. Daarnaast passen de stemmen erg goed bij het verwachtingspatroon van de personages, waardoor het helemaal geen schande is om de game in het Nederlands te spelen. Er zit zelfs een referentie in de game naar een boek van een Nederlandse schrijfster.

80


Conclusie
LEGO City Undercover is een game waar menig Wii U-bezitter trots op mag zijn. De game zit barstensvol content, boordevol humor, sterke teksten en is bovendien erg sfeervol. De Wii U GamePad wordt leuk ingezet en de open wereld past uitstekend bij een LEGO-game. Wat betreft gameplay is er ten opzichte van de vorige LEGO-games weinig veranderd en dat is dan ook een zwakker punt van deze titel. Tevens is de moeilijkheidsgraad aan de lage kant, maar deze minpuntjes zul je al gauw voor lief nemen zodra de onhandige Frank weer een enorme grijns op je gezicht tovert door zijn naïeve opmerkingen. LEGO City Undercover laat iedereen het nostalgische plezier van LEGO op een hedendaagse wijze ervaren.
8,8
N1-score
  • + Enorme hoeveelheid content met een hoop vrij te spelen extra's
  • + Heel veel humor met leuke verwijzingen, goede teksten en sterke personages
  • + Leuk gebruik van de Wii U GamePad
  • + Open stad en LEGO een goede match
  • + Nederlandse vertaling en stemmen meer dan prima verzorgd
  • - De moeilijkheidsgraad ligt te laag
  • - Wat betreft gameplay is er weinig veranderd ten opzichte van de vorige LEGO-games
  • - Te lange laadtijden
Next articleDeep Silver schrapt plannen voor Wii U-games Previous articleNieuwe details schijnen licht op de bizarre micro challenges...

Reacties van gebruikers

Avatar
Monokuma | 10 april 2013 08:10 | #218271
Goede review!
Ik heb hem ooit gespeeld bij mijn vriend, best wel leuk Smile .
Avatar
NintendoJeroen | 10 april 2013 12:37 | #218275
Mooie review! Ik deel de mening van de recensent, hoewel ik me niet stoor aan de te lage moeilijkheidsgraad of het tweede minpunt.
Avatar
offensive | 10 april 2013 13:19 | #218277
Vermaak me prima met deze game vooral het ontdekken van de stad is erg leuk. Vooral in het begin van de game is dat erg leuk je hebt dan steeds van die momenten okay dit kan ik dus ook nog doen of dit kan ik dus ook nog gaan verzamelen. Vond de hoofdmissie' s niet zo heel erg leuk om te doen mede door het feit dat ze wel heel erg simpel van opzet zijn, heb je bijvoorbeeld groene verf nodig om een deur te openen is deze altijd in de buurt te vinden sla alles kapot en je kan de verfwisselaar bouwen enz, hier had van mij wel iets meer uitdaging in mogen zitten. Zit nu op ongeveer 80% van de game.
Avatar
Rico B. | 10 april 2013 18:03 | #218294
Goede Review, ik ga hem denk ik niet kopen ik houd van moeilijk dus dit spel is vast niks voor mij. maar ik houd ook van grappig en leuk daar gaat het om dus misschien...
Avatar
JPD | 19 april 2013 13:43 | #218551
Ik vind het jammer dat het nog steeds niet mogelijk is om verzamelde stenen naar eigen inzicht te gebruiken om iets te bouwen.
Het principe van Banjo:Nuts&Bolts op de Xbox360 had hierbij goed gewerkt en was op zijn plaats geweest.

Verder geinig spelletje, vooral voor de WiiU markt die nog niet verzadigd genoemd kan worden ;-)

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

LEGO City Undercover

Platform: Wii U
Genre: Action Adventure
Ontwikkelaar: TT Games
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 1
Online-ondersteuning: Nee
Releasedatum: 28 maart 2013

Screenshots