NBA 2K13 Review | 19 april 2013 12:10 | Auteur: Mink

NBA 2K13 is de nieuwste telg uit de NBA-reeks en de makers proberen hiermee het basketbalgenre naar een hoger niveau te tillen. Het spel kent alle teams, spelers en potentiële aanwinsten van de officiële NBA en deze zijn allemaal speelbaar. De populariteit die deze sport in de Verenigde Staten kent zal het in ons kikkerlandje waarschijnlijk nooit kennen, maar de games zijn absoluut de moeite waard. Zo beoordeelden wij NBA 2011 met een 8,5 in onze review. Is 2K Games in staat om hetzelfde hoge niveau vast te houden of lukt het deze keer niet om een slam dunk te scoren?

1


Zonder algemene kennis van basketbal of van de NBA-reeks word je als nieuweling aardig aan je lot overgelaten, want je zult geen introductie of een algemene tutorial krijgen. De vele knoppencombinaties zitten wel verstopt in één van de vele menu’s, maar de uitvoering van de meeste acties vergt toch een bepaald inzicht. Als nieuweling van deze serie ben je snel geneigd het spel op te geven, omdat je in het begin geen betere resultaten behaalt. Wanneer je een groot aantal wedstrijden verslindt en het niet opgeeft dan zie je jezelf, zoals het een echte basketballer betaamt, steeds beter worden. Dit geeft een euforisch gevoel en stimuleert je om door te gaan.

Balvaardigheid
De geloofwaardigheid van een realistische sport-game is een punt dat het spel kan breken of maken. De snelle actie van de sport is daarom feilloos overgenomen in het spel en dankzij de natuurlijke besturing goed overgebracht op de speler. Doordat men de rechter analoge stick inzet als Rotation Stick, is het geheel naar een nog hoger niveau getild. Met de Rotation Stick kun je tegenstanders gemakkelijk op het verkeerde been zetten en de bal al dribbelend tussen je benen door laten schieten of achter je rug laten glijden. 2K Games heeft een goede keuze gemaakt door geen Wii-afstandsbediening of andere vorm van bewegingsbesturing toe te voegen aan de game. NBA 2K13 staat qua gameplay als een huis dankzij de snelheid en precisie van de knoppen die zowel de Wii U GamePad als de Wii U Pro Controller je bieden.

nba-wii2-0011


RookieYear
De belangrijkste speelmodus uit NBA 2K13 is MyCareer. In deze mode speel je met één enkele speler, terwijl de rest van het team bestuurd wordt door de computer.Wanneer je de mode voor het eerst opstart, moet je enkele vragen beantwoorden en een jonge speler selecteren. De speler kun je vervolgens een eigen positie, rugnummer, geboortedatum en bijnaam geven en daarnaast kun je nog tientallen andere eigenschappen toekennen. Als deze gegevens zijn verwerkt, speel je een wedstrijd waarbij de Amerikaanse scouts van grote en kleine teams op de voorste rij zitten. Je moet gelijk bewijzen wat je waard bent en iedere fout die je maakt kan fataal zijn en je ervan weerhouden om bij de “big guys” te komen. Wanneer de wedstrijd wordt afgefloten starten er drie verschillende intake-gesprekken: de scouts stellen je twee vragen en bij elke vraag horen vier mogelijke antwoorden. Vervolgens komt een uitslag waarbij iedere gescoute basketballer wordt benoemd. Dit is een langdradig proces en wanneer blijkt dat jij niet bij de beste dertig zit dan heb je jammer genoeg voor niets zitten kijken. Je wordt dan op de bank gezet en krijgt weinig minuten op het veld. Het toont wederom aan dat de game zeer realistisch is, maar voor beginners is het een grote afknapper.
Wanneer je wél gescout wordt, begint het basketbal-avontuur pas echt. Je zult wedstrijden moeten spelen en jezelf moeten verantwoorden tegenover je coach. Het publiek, vervelende journalisten en andere teamgenoten toespreken behoort ook tot het takenpakket van een professionele basketballer. Daarnaast is er tijd om je fictieve Twitter-account te bekijken voor de laatste roddels en oefeningen te doen om jezelf met verdiende punten te verbeteren. Wanneer je beter in het team ligt of enorm populair bent bij de fans zullen de commentatoren dat ook daadwerkelijk vermelden in het spel. Dit alles zorgt voor een echte basketbal-sfeer, waarbij de media alles in de gaten probeert te houden. De toevoeging van de media in NBA 2K13 is vermakelijk en interessant. Iedere uitspraak die je maakt tegenover een journalist is op het veld terug te vinden. Mocht je een egocentrisch antwoord geven en je team met de grond gelijk maken, dan word je minder snel aangespeeld en gaat je Team Chemistry omlaag, maar je populariteit onder de kijkers omhoog. Dit resulteert in meer belangstelling van andere teams en commentatoren die je uitspraken citeren en je meer aandacht geven. Wanneer je besluit dat je team belangrijker is dan de mediageile fans, dan zullen je teamleden en de coach dit waarderen. Je wordt daarvoor beloond met meer speelminuten op het veld en een betere interactie tussen je teamgenoten.

nba-wii2-0014


Skills
Je hebt, zoals eerder vermeld, de mogelijkheid om je speler te verbeteren met verdiende punten. De zogenaamde “Skill Points” verdien je als je een goede wedstrijd hebt gespeeld. Je zult tevens punten verdienen wanneer je een assist maakt, de bal door de basket krijgt, een shot blokkeert of een bal steelt. Bij belangrijke wedstrijden, bijvoorbeeld tegen je rivaal, worden deze punten uiteindelijk zelfs verdubbeld. Met deze Skill Points kun je upgrades kopen, waarmee je bepaalde aspecten van je spel (zoals dunken, balvaardigheid en passen) kunt verbeteren. Verder kun je bepaalde “Signature Skills” kopen, die ervoor zorgen dat je bijvoorbeeld een driepunter in het net krijgt in plaats van op de ring. Deze vele upgrades hebben allemaal ook nog verschillende levels wat ervoor zorgt dat je nooit uitgekocht raakt. De verschillende upgrades zijn extreem duur, waardoor je eerder geneigd zult zijn om te sparen voor een grotere upgrade dan snel je punten over de virtuele toonbank te gooien. Je zult minder snel echte verbeteringen zien, maar het geeft je meer voldoening wanneer je een upgrade kunt kopen die bij je past en waarvoor je lang hebt gespaard. De upgrades zijn leuk en geven je de nodige motivatie om goed te blijven spelen.

MyPlayer
Je kunt in de MyPlayer mode met de punten die je verdiend hebt in bijvoorbeeld de MyCareer mode of in een online match je speler op allerlei manieren wijzigen. Met de punten kun je niet alleen vele verschillende outfits kopen, maar ook speciale gear die je speler zal dragen tijdens wedstrijden. Denk hierbij aan enkelbanden, een hoofdzweetband of een polsbandje. De voorwerpen zorgen er niet voor dat je speler beter gaat presteren, maar geven je wel de kans om met je speler op te vallen. Voor sommige spelers zal het leuk zijn om een personage te veranderen naar eigen inzicht en een band op te bouwen met de virtuele sportman, maar voor het gros van de spelers zal deze mode niet van toegevoegde waarde zijn.

2


Online
De online-multiplayer modus van NBA 2K13 is goed uitgewerkt en kent verschillende opties. Met Quick Match speel je bijvoorbeeld een wedstrijd tegen een andere speler waarbij je zelf je team mag kiezen. De online competities zijn een leuke afwisseling en winnen tegen een tegenstander van vlees en bloed geeft meer voldoening dan tegen een computer. Verder geeft de online modus nog de mogelijkheden om een twee-tegen-twee-wedstrijd te spelen, met je vrienden online te spelen en de statistieken van jezelf, vrienden en tegenstanders te bekijken en te vergelijken. Het bijhouden van scores zorgt ervoor dat je iedere wedstrijd wilt winnen om te voorkomen dat je bestempeld wordt als een slechte speler. Tevens geven alle gewonnen wedstrijden je een betere algemene score en dit verlengt de levensduur van het spel op een positieve manier.

Wanneer je Wii U met het internet verbonden is heb je bovendien de mogelijkheid om NBA Today te benutten. In deze mode kun je de wedstrijd spelen die op de desbetreffende dag ook in de real-life NBA competitie wordt gespeeld. Als er op een dag meerdere wedstrijden op de agenda staan dan kun je kiezen welke je wilt spelen. Voor wie de NBA dagelijks volgt, is dit absoluut een hoogtepunt uit de game, je kunt immers kijken of je net zo goed speelt als de heren in Amerika. Tevens heb je de keuze om de wedstrijd te laten spelen door computergestuurde teams, hierdoor kun je kijken of de game enigszins in de buurt komt van de echte wedstrijd. Dit is wederom een leuke toevoeging, maar wel eentje waar je dagelijks slechts enkele minuten in zult rondsnuffelen.

3


Air ball
In de basketbalwereld is het de gewoonte om “Air ball!” te roepen wanneer een bal het board, net en de ring totaal mist. In NBA 2K13 zijn helaas ook enkele grote missers te vinden. De grootste fout ligt verborgen in de besturing en openbaart zich wanneer je niet op het hard-eikenhouten veld staat, want de standaard functies van de A- en B-knop in de menu's lijken te zijn omgedraaid. Sinds jaar en dag staat de A-knop bekend als 'bevestigen' en de B-knop als 'annuleren'. 2K Games is zo slordig geweest om de besturing geheel van de Xbox 360- en PlayStation 3-versie over te nemen naar de Wii U-versie. Hierdoor is de eeuwenoude gewenning van de A- en B-knop opeens verkeerd. Een andere ‘Air Ball’ zijn alle menu’s, want die zijn onnodig ingewikkeld en kunnen vaak tot frustratie leiden. Er zitten veel lagen in de menu’s verwerkt en wanneer je er meerdere hebt getrotseerd en je drukt per ongeluk op de A-knop in plaats van op de B-knop, dan zul je al deze menu’s wederom moeten doorkruisen. Een procedure die de titel ‘Air Ball’ waardig is.

Nog een gemist shot van NBA 2K13 zijn de Wii U GamePad-mogelijkheden. De game maakt hier nauwelijks gebruik van en dat is jammer. Wel kent de game een zogenoemde “Gatorade Biometric Scanner”. Hiermee kun je de vermoeidheid en de lichaamswarmte van de spelers bekijken. Wanneer je spelers koken van adrenaline zijn ze zeer gemotiveerd om de bal door de basket te gooien. Als je spelers echter enorm afgekoeld zijn, zullen ze meer moeite hebben om een snelle actie te voltooien. Deze toevoeging is leuk gedaan, maar is totaal overbodig omdat de motivatie van een speler ook van het beeld afspat zonder de scanner. De Wii U GamePad wordt verder alleen gebruikt voor de Off-TV Play functionaliteit die naar behoren werkt. De potentie van de Wii U GamePad wordt echter niet waargemaakt, want de unieke controller biedt in NBA 2K13 weinig toegevoegde waarde. Zo was het fijner geweest als het touchscreen van de Wii U GamePad gebruikt kon worden om tactieken op te tekenen of om je teamgenoten een richting uit te sturen, mogelijkheden die nu niet in het spel aanwezig zijn.

4


Beeld en geluid
Het geluid in NBA 2K13 is dik in orde en kent geen missers. Het geluid van nieuwe sportschoenen die over hard eikenhout glijden, het gejuich van het publiek en de commentatoren die hun zegje doen zijn allemaal realistisch en zorgen ervoor dat je jezelf bij een echte basketbalwedstrijd waant. Verder kent de game een afspeellijst met 24 nummers van verschillende grote artiesten, zoals U2 en Coldplay. Jay-Z is in deze soundtrack goed vertegenwoordigd en dit komt omdat hij de executive producer is van de game. De game kent gelukkig de optie om nummers uit de afspeellijst te halen, want sommige nummers zijn niet voor iedereen een genot voor het oor.

Grafisch gezien zal NBA 2K13 niet van je beeldscherm spatten. Je zult geen zweetdruppels kunnen identificeren tussen de warrige haren en je zult de glimlach van het publiek niet zien wanneer er een populaire point guard het veld op stapt. Wel kun je de snelle actie, de grote billboards en het verschil in spelers detecteren. 2K Games heeft duidelijk haar best gedaan op de spelers, de snelheid van het spel en de belangrijke objecten. Grafisch gezien had het spel toch een paar treden hoger kunnen staan, maar het gebrek aan detail doet geen afbreuk aan het geheel.

Conclusie
NBA 2K13 weet op een overtuigende manier een geloofwaardig basketbal-gevoel over te brengen. De game kent vele modi en deze zijn stuk voor stuk goed uitgewerkt. MyPlayer, MyTeam en de online mogelijkheden werken allemaal top en zijn zeer vermakelijk. Je zult het spel vooral spelen voor MyCareer en deze brengt je dan ook uren aan speelplezier. Het spel probeert op unieke wijze gebruik te maken van de Wii U GamePad dankzij de toevoeging van Off TV-play en de Gatorade Biometric Scanner. De toegevoegde functies zijn echter overbodig en maken de potentie van Nintendo’s nieuwe controller niet waar. Ook moet nog even benadrukt worden dat de game te ingewikkeld is voor nieuwelingen, maar NBA 2K13 game bewijst wel dat doorzetten loont. Grafisch gezien kon 2K Games zeker meer uit de Wii U halen dan het nu doet, maar het doet gelukkig geen afbreuk aan de setting. De vele realistische geluiden en de soundtrack maken de sfeer en daarmee de game compleet. Ben jij een echte doorzetter of een veteraan op basketbal-gebied dan is deze game een absolute must have!
8,6
N1-score
  • + Vele speelmodi
  • + Realistische besturing
  • + Grote soundtrack en levensechte geluiden
  • + Perfecte basketbal-sfeer
  • + MyCareer is goed voor oneindig speelplezier
  • - Wii U GamePad wordt niet optimaal benut
  • - Menu’s zijn onnodig ingewikkeld
  • - Te ingewikkeld voor beginners
Next articleVeel nieuwe details en twee video's van Mario and Donkey Kong:... Previous articleVeel nieuwe informatie en off-screen beelden van Mario& Luigi:...

Reacties van gebruikers

Avatar
jochem | 19 april 2013 13:59 | #218552
collapse
Goede review! Maar kan het dat ik deze review een paar dagen geleden ook al online zag staan? Heb hem toen niet gelezen, maar ik vond het vreemd.
Avatar
Quint | 19 april 2013 14:15 | #218556
Reactie op post #218552 van jochem
Hij heeft eerder (per ongeluk) voor een aantal minuten online gestaan ja, dus je was er toen snel bij Wink .

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

NBA 2K13

Platform: Wii U
Genre: Sports
Ontwikkelaar: Visual Concepts
Uitgever: 2K Games
Aantal spelers lokaal: 5
Online-ondersteuning: Ja
Aantal spelers online: 5
Releasedatum: 20 december 2012

Screenshots