Donkey Kong Country Returns 3D Preview | 06 mei 2013 22:44 | Auteur: Benjamin

In de begindagen van de Nintendo 3DS had Nintendo er een handje van om oudere games over te zetten en er een 3D-sausje aan toe te voegen. Voorbeelden hiervan zijn de Nintendo 64-klassiekers The Legend of Zelda: Ocarina of Time en Star Fox 64. Nintendo heeft hier blijkbaar nog niet genoeg aan, want dit voorjaar komen ze met Donkey Kong Country Returns 3D, een remake van de Wii-game uit 2010, die een 8,5 kreeg in onze review. Wij speelden alvast enkele levels.

De platformer Donkey Kong Country Returns verscheen in 2010 voor de Wii en was ontwikkeld door Retro Studios, eerder verantwoordelijk voor de Metroid Prime-reeks. Deze 3D-remake is echter overgezet door Monster Games, de makers van Excite Truck en Pilotwings Resort. Het feit dat Donkey Kong Country Returns slechts ruim drie jaar oud is, maakt deze remake aan de ene kant overbodig. Aan de andere kant geeft het spelers die de Wii-game gemist hebben de kans om hem alsnog op zakformaat te kunnen spelen.

2


Besturing en verschillen
De basis van de game is hetzelfde gebleven ten opzichte van de Wii-versie. Je rent en springt met Donkey Kong door verschillende sidescrolling levels en werelden met als doel de Tiki’s te verslaan. Waar je in de Wii-versie gebruik maakte van de controllers om Donkey Kong op de grond te laten slaan, is dat in deze Nintendo 3DS-versie mogelijk met een druk op de X- of Y-knop. Dit zorgt ervoor dat de flow, die nog wel eens ontbrak bij de Wii-versie, hier meer aanwezig is. Een element dat in de Wii-versie afbreuk deed aan het geheel, is echter ook hier aanwezig. In de levels vind je her en der plantjes die verborgen elementen schuilhouden. Net als in de Wii-versie moet je in deze Nintendo 3DS-versie bukken en op de knop drukken om plantjes omver te blazen. In onze speelsessie met de Nintendo 3DS-versie gebeurde het echter wel eens dat je ineens ging bukken terwijl je de Circle Pad zijwaarts drukte en juist naar rechts ging lopen terwijl je wilde bukken. Gelukkig kun je via de instellingen deze besturing op de vierpuntsdruktoets zetten, waardoor dit probleem zich niet meer voordoet.

Naast de standaard modus bevat deze Nintendo 3DS-versie ook een New Mode, wat kortgezegd een easy-mode is. Zo kun je in deze modus nieuwe items aanschaffen zoals de groene ballon die je op het laatste moment nog kan redden van een verkeerd getimede sprong. Daarnaast heeft Donkey Kong een extra leven om je te behoeden voor een game over-scherm en heeft ook Diddy Kong een extra hartje, mocht je hem uit een barrel vrijgelaten hebben. Sommige levels in de game kunnen behoorlijk pittig zijn, waardoor deze New Mode voor beginnelingen een welkome toevoeging is. Het is echter onbegrijpelijk dat de modus deze benaming gekregen heeft, terwijl er feitelijk bijzonder weinig nieuw is.

3


Nieuwe levels
Naast de eenvoudigere modus bevat deze Nintendo 3DS-versie ook acht nieuwe levels. Elk nieuw level speelt zich af in één van de acht werelden, wat zorgt voor extra variatie. Wat ons opviel bij deze nieuwe levels was dat deze behoorlijk pittig zijn en meerdere pogingen vereisen om ze te kunnen doorlopen. In onze speeltijd hebben we slechts het jungle- en vulkaanlevel kunnen spelen, maar deze beloven veel goeds voor de overige zes nieuwe levels. Er werden vooralsnog geen nieuwe gameplayelementen geïntroduceerd, maar er wordt voortgeborduurd op de rest van de game. Het is fijn dat er voor degene die de Wii-versie al gespeeld heeft ook echte nieuwe content in deze Nintendo 3DS-versie aanwezig is, maar het is de vraag of dit een aankoop rechtvaardigt.

Graphics en geluid
Zoals de titel al weggeeft, bevat deze remake ook 3D-beelden. Vanwege het feit dat je in de levels meer dan eens de diepte en de voorgrond in gaat, komt het 3D-effect goed naar voren. Vooral in de jungle-levels zorgt het 3D-effect dat de wereld meer tot leven komt. De muziek komt verder prima over op de Nintendo 3DS en houdt zich goed staande ten opzichte van de Wii-versie.

4


Voorlopige conclusie
Donkey Kong Country Returns 3D lijkt een prima remake te worden. Hoewel het even wennen is, speelt de game goed weg op de Nintendo 3DS. Toch blijft het jammer dat er voor degene die de Wii-versie al uitgebreid gespeeld heeft maar weinig nieuwe content is. Hoewel de nieuwe levels die wij alvast konden spelen genoeg uitdaging boden, is het de vraag of deze nieuwe levels in combinatie met de makkelijkere modus een tweede aanschaf rechtvaardigen. Voor nieuwelingen lijkt Donkey Kong Country Returns 3D een meer dan vermakelijke Nintendo 3DS-game te zijn, ook al zijn enkele minpunten uit de Wii-versie zoals het blaasprincipe, ook hier aanwezig.
Next articleTweede ronde aan informatie en artwork van Animal Crossing:... Previous articleDisney verkoopt EA exclusieve rechten voor het maken van core...

Reacties van gebruikers

Avatar
Benny | 08 mei 2013 10:11 | #219007
Hmz... heb de game op de Wii al behoorlijk veel gespeeld.. DK blijft echter wel de sh*t natuurlijk...

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Donkey Kong Country Returns 3D

Platform: Nintendo 3DS
Genre: Platformer
Ontwikkelaar: Monster Games
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 2
Online-ondersteuning: Nee
Releasedatum: 24 mei 2013

Screenshots