Donkey Kong Country Returns 3D Review | 19 mei 2013 22:44 | Auteur: Mink

De eerste vijand van Jumpman, een personage dat later uitgroeide tot de bekende loodgieter Mario, was een gorilla wiens hobby het was om met tonnen te gooien en mooie jonkvrouwen te kidnappen. De stropdas dragende aap kreeg echter pas dertien jaar later de legendarische status als waar game-icoon dankzij de game Donkey Kong Country uit 1993 voor de SNES. De serie van Rare was een dusdanig succes dat er een trilogie werd gemaakt met evenredige Game Boy Color- en Game Boy Advance-overzettingen. In het Nintendo 64-tijdperk werd Donkey Kong ingezet voor een 3D-platformer in Donkey Kong 64, maar pas in 2010 keerde hij terug naar zijn roots. Met de toepasselijke naam 'Donkey Kong Country Returns' was het aan de aap om zijn bananenvoorraad - net als in het eerste deel - terug te verdienen. Nu, drie jaar later, komt Nintendo met een remake van deze titel voor de Nintendo 3DS. Is Donkey Kong Country Returns 3D een volwaardige remake of had Nintendo de bekende aap beter niet naar de handheld kunnen brengen?

1


The Banana Story
Donkey Kong Country Returns 3D begint met een grote vulkaanuitbarsting op Donkey Kong Island. Hierdoor worden over het gehele eiland verschillende Tiki's gelanceerd. De Tiki Tak Tribe bestaat uit instrumentachtige wezens die het eiland terroriseren. De Tiki's gebruiken hun hypnotische krachten om de vredelievende dieren alle bananen te laten verzamelen en zo ook de “geheime” opslagplaats van onze bekende aap leeg te roven. Als Diddy Kong dit ziet, grijpt Tiki Tong de kans om Donkey Kong te hypnotiseren. Gelukkig voor onze grote held heeft dit geen effect en Donkey Kong besluit om de Tiki in kwestie alle kanten van zijn boomhut te laten zien. Vanaf dat moment speel je als Donkey Kong en begint je avontuur.

Je springt je boomhut uit om op zoek te gaan naar de locatie van je gestolen bananen. Onderweg kom je vele verschillende wezens tegen zoals gehypnotiseerde dieren, Tiki’s en robotjes die je de weg proberen te versperren. Gelukkig hoeft Donkey Kong dit gevaar niet in zijn eentje te trotseren, want zijn trouwe maatje Diddy Kong zal aan zijn zijde staan en soms zelfs over Donkey Kong's rug rennen om samen de gestolen bananenvoorraad terug te vinden en een eind te maken aan de tirannie van de Tiki's.

2


De bananenzoektocht met een nieuwe besturing
Donkey Kong Country Returns 3D is een remake van de Wii-versie waar gebruik werd gemaakt van bewegingsbesturing. Zo schudde je met je Wii-afstandsbediening en Nunchuk om de grond te laten beven, waardoor de vijanden in je buurt kort verlamd waren. Door tegen plantjes en vlammen te blazen kon je geheime puzzelstukjes en andere items onthullen. In de Nintendo 3DS-versie is deze bewegingsbesturing achterwege gelaten en dit blijkt overduidelijk de beste keus te zijn geweest. In Donkey Kong Country Returns 3D hoef je nergens je Nintendo 3DS te schudden om een koprol te maken en dat werkt een stuk prettiger tijdens het spelen. Vooral dankzij de grotere precisie voor de koprol is het nu een stuk gemakkelijker om lastige sprongen te maken, wat het spel zeer ten goede komt. Ook het blazen blijft gelukkig gewoon zoals in het origineel onder een knop en wordt niet vervangen door bijvoorbeeld het blazen in de microfoon. Toch blijft de in-game handeling een vreemde eend in de bijt, omdat het je snelle spelverloop onderbreekt en daarmee afbreuk doet aan de flow: een grote aap zijn bewegingen zien stoppen om heel voorzichtig een bloemetje weg te blazen is een beetje een combo-breaker.

Donkey Kong Country Returns 3D is net als het origineel een sidescrolling platform-game pur sang. Je loopt van links naar rechts, verzamelt allerlei items, verslaat vijanden en probeert het einde van het level te bereiken. Tussendoor ga je eventueel de hoogte in of zelfs de diepte in richting de achtergrond. De afwisseling is groot en de game voelt daarom aan als een prettige vernieuwing in de hedendaagse sidescrolling platformers. Je beweegt je voort met de analoge stick, met de A- of B-knop kun je springen, de X- en Y-knop gebruik je om te koprollen, te blazen of te rennen en als laatste heb je de R- of L-knop nodig om dingen vast te grijpen. Je kunt nog enkele knoppencombinaties gebruiken om acties te combineren, zoals voor het slaan op de grond, en dat werkt allemaal uitstekend in zijn simpliciteit. Dit komt goed van pas want ieder level en iedere vijand moet je met een nieuwe aanpak benaderen om deze respectievelijk te voltooien of te verslaan. Het touchscreen fungeert als handig overzicht waarin precies staat hoeveel puzzelstukjes, KONG-levels, bananen en bananenmunten je verzameld hebt. Tevens toont het touchscreen hoeveel ballonnetjes je nog hebt, die het aantal levens aangeven. Het is niets spectaculairs, maar wel functioneel.

3


Spelwerelden en dierenvrienden
Donkey Kong Country Returns 3D kent in totaal negen verschillende werelden, met elk een eigen thema. Zo heb je onder andere een fabriekenwereld, een lavawereld en een junglewereld. De negende wereld, met acht levels, is volledig nieuw: het thema betreft 'wolken' en zat niet in de Wii-versie van het spel. Om deze wereld te kunnen spelen, zul je eerst alle andere werelden moeten uitspelen, waardoor deze volledig nieuwe content even op zich laat wachten. Voor degenen die de Wii-versie hebben gespeeld, is dit wellicht een domper. Toch is het de moeite waard om hier naar uit te kijken, want de acht nieuwe levels zijn één voor één aanzienlijk uitdagender dan de andere levels. Het zorgt daarmee voor een welkom extra uur aan nieuwe content, al is het jammer dat spelers voor deze relatief kleine hoeveelheid nieuwigheden eerst het gehele spel moeten doorlopen.

De andere acht werelden kennen zo'n zes tot negen levels per stuk met veel variatie. Zo heb je de uitdagende mijnwagentjes-levels en raket-levels waarbij je met grote snelheid obstakels moet ontwijken en vijanden moet verslaan. Deze levels zijn zeer pittig, maar tegelijkertijd enorm leuk. Je hebt ook levels waarbij één van Donkey Kong's bekende dierenvrienden opduikt: Rambo de neushoorn. Het spel kent helaas geen andere dierenvrienden van Donkey Kong, zoals Enguarde de zwaardvis, Expresso de struisvogel en Winky de kikker. Wel zal Squawks de papegaai zijn opwachting maken, maar hij zal niet voor dezelfde doeleindes worden gebruikt als in de eerste Donkey Kong Country uit 1993. Dit is jammer, want met meerdere dierenvrienden had het spel net dat beetje meer variatie gehad. Gelukkig kent het spel genoeg verscheidenheid aan content om dit gemis te minimaliseren. Rambo de neushoorn is bijvoorbeeld vele malen sterker dan Donkey Kong en Diddy Kong en kan met gemak hele stenen gebouwen met de grond gelijk maken. Het enige zwaktepunt van deze neushoorn is vuur, hetgeen je moet ontwijken als je met het dier de eind-ton wil bereiken.

35


KONG-letters
In ieder level zijn wederom de welbekende letters “KONG” aanwezig, die je allemaal moet verzamelen om zo één geheim level te vinden per wereld. De verschillende KONG-letters verzamelen is voor de perfectionisten een leuke uitdaging, want ze zitten goed verstopt of zijn simpelweg lastig te pakken. Je wordt echter goed beloond, want de geheime levels kennen een hogere moeilijkheidsgraad mede doordat je tussentijds niet op kunt slaan. Weet je alle geheime levels vrij te spelen en te voltooien, dan speel je nog een extra level vrij, wat het zeker de moeite waard maakt om de uitdaging van de KONG-letters aan te gaan.

Puzzelstukjes
Ieder level van Donkey Kong Country Returns 3D zit vol met verschillende puzzelstukjes. Het aantal puzzelstukjes per level varieert tussen de vijf en de negen. De puzzelstukjes kunnen letterlijk overal verstopt zitten: in een plant, achter wat bosjes of in bonusruimtes. De bonusruimtes komen in bijna ieder level terug en zijn helaas zeer eentonig: er zijn in totaal slechts zo'n zes verschillende bonusruimtes, waardoor deze meerdere keren worden herhaald. Zo moet je in iedere bonus binnen dertig secondes alle bananen, bananenmunten en de eventuele rode ballonnen verzamelen. De eentonigheid is jammer, want in de SNES-periode waren deze bonussen een stuk veelzijdiger en daarmee een leukere afwisseling. Zeker gezien je ze nu moet voltooien voor een puzzelstukje, is dit een jammerlijk gegeven.

10


Wanneer je alle puzzelstukjes in één level hebt verzameld, speel je stukjes artwork of bekende nummers uit verschillende werelden vrij, die vervolgens te bezichtigen of te beluisteren zijn in het Extra’s-menu. Wanneer je extra’s aanklikt krijg je de keuze uit vier verschillende galerijen: Image Gallery, Music Gallery, Diorama Gallery en Movie Gallery. De Wii-versie van dit spel had drie galerijen, maar in de Nintendo 3DS-versie zijn dit er vier dankzij de toegevoegde Movie Gallery. Deze gallery kan bij het verzamelen van genoeg puzzelstukjes gevuld worden met elf verschillende video’s. De video's betreffen de cutscenes die je gedurende het spel hebt gezien, maar gezien de goede uitwerking van de filmpjes is het een prettige bijkomstigheid dat je ze opnieuw kunt zien. Dit geldt over het algemeen voor alle extra's: ze betreffen een goede beloning voor het verzamelen van de puzzelstukjes.

Nieuwe, gemakkelijkere modus
Een andere nieuwigheid in Donkey Kong Country Returns 3D ten opzichte van de Wii-versie is een nieuwe, gemakkelijkere hoofdverhaal-modus genaamd 'New Mode'. Deze modus is handig voor de spelers die het origineel op de Wii te moeilijk vonden terwijl de originele modus meer geschikt is voor de mensen die van een uitdaging houden. Wanneer je deze gemakkelijkere modus speelt, krijg je tevens de mogelijkheid om nieuwe items te kopen in Cranky Kong’s Shop. Deze items koop je door middel van Bananenmunten die je in ieder level overal kunt vinden. Ten eerste kun je ballonnen kopen, welke je een extra leven geven. Ten tweede is er de Heart Boost waardoor je een extra hartje krijgt. Ten derde geeft de papegaai Squawks je tijdens de levels hints wanneer er een puzzelstukje in de buurt is. Ook de Map Key en de Banana Juice zijn aanwezig, welke respectievelijk een gesloten level opent en ervoor zorgt dat je tijdelijk tien hartjes hebt. Al deze items zijn nog steeds te koop in de winkel van Cranky Kong, welke net als in zijn voorganger een aangenaam, humoristische invalshoek kent.

7


In de gemakkelijke modus zul je ook drie nieuwe items kunnen kopen: Crash Guard, Green Balloon en de DK Barrel. De Crash Guard zorgt ervoor dat je mijnkarretje of raket tijdelijk onschadelijk zijn, de Green Balloon geeft je een extra kans wanneer je in de afgrond bent gevallen en de DK Barrel geeft je één keer Diddy Kong door enkel op het touchscreen te drukken. Tevens is er de mogelijkheid om in deze modus drie items tegelijkertijd te gebruiken, terwijl dat in de originele modus beperkt is tot één item. Je kunt zelfs drie Green Balloon’s of drie DK Barrels inzetten. Tot slot heeft Donkey Kong in deze zogenaamde New Mode een extra levenshartje, waardoor het totaal uitkomt op drie in plaats van twee. De toevoegingen van de items maken het spel een heel stuk gemakkelijker en daarmee toegankelijker, wat een groter publiek aanspreekt. Aangezien ze niet verplicht zijn, kan een nieuwe speler alsnog een middenweg kiezen door bijvoorbeeld enkel met extra hartjes te spelen. Zo komt Donkey Kong Country Returns een groot aantal spelers tegemoet.

Drie extra modi
Naast het hoofdspel met de reguliere levels, kun je er ook voor kiezen om ze in een andere modus te spelen. Hier zijn er in totaal drie van: Time Attack, Mirror en Play. In de Time Attack-modus is het de bedoeling om het level zo snel mogelijk te voltooien om zo een medaille te verdienen. Je snelste score wordt hier opgeslagen, waardoor je jezelf later weer kunt uitdagen om je tijd te verbeteren. Dit werkt voor sommige spelers aanstekelijk, maar het is wel een gemis dat je de scores niet kunt delen via bijvoorbeeld StreetPass of via een online verbinding. In de Play-modus speel je het level volledig zonder tijdsdruk, wat een nieuwe dimensie met zich meegeeft tijdens het spelen: het is opeens mogelijk om rustig de omgeving tot je te nemen en bijvoorbeeld te genieten van alle bezigheden in de achtergrond. Echter, gezien de tijdsdruk in het hoofdspel nooit echt een groot probleem is, voelt deze modus ietwat nutteloos aan.

4


De laatste modus is de Mirror-mode waarin je slechts één hartje hebt, geen DK Barrel kunt vinden en het level zonder Diddy Kong moet halen. Deze modus zorgt voor een nog grotere uitdaging in het spel en speel je pas vrij na het voltooien van het hoofdverhaal. Het is een goede motivatie om later terug te keren naar de game voor een extra pittige speelsessie. Aan content is er daarom allerminst een gebrek in Donkey Kong Country Returns 3D: het hoofdverhaal zal in totaal zo'n vijftien uur beslaan, maar wil je het spel perfect uitspelen en alle extra's benutten, dan ben je met gemak dertig uur bezig.

Multiplayer
Donkey Kong Country Returns 3D geeft je de mogelijkheid om via Local Play met zijn tweeën te spelen als je twee exemplaren van het spel hebt. Eén van de spelers zal Donkey Kong zijn terwijl de andere de rol van Diddy Kong op zich neemt. Het spel zal de vooruitgang opslaan bij Donkey Kong terwijl Diddy Kong's vooruitgang niet wordt opgeslagen. Dit werkt voornamelijk goed wanneer de speler die Donkey Kong speelt niet verder komt en hulp nodig heeft. Het is een leuk concept dat goed werkt, maar het was beter geweest als de vooruitgang in de multiplayer modus op beide systemen zou worden opgeslagen. Het is tevens niet mogelijk om online samen te spelen, terwijl een game als Luigi's Mansion 2 bewees dat online samenspel van grote toevoegende waarde kan zijn. Het is daarom dan ook een gemis, want niet iedereen heeft kennissen in de buurt om het spel mee te spelen, terwijl de game er aanzienlijker leuker door wordt.

Het is ook jammer dat Donkey Kong Country Returns 3D geen enkele vorm van StreetPass en/of SpotPass ondersteunt. Deze functies hadden de game nog Nintendo 3DS-waardiger kunnen maken, hoe suf de toepassingen ook waren geweest. Nu voelt het vooral als een gemiste kans en dat is jammer.

9


Graphics en geluid
Donkey Kong Country Returns 3D heeft ontzettend goede 3D-effecten: niet alleen spatten de cutscenes van het beeldscherm, ook tijdens het spelen zien we onze bekende gorilla in een derde dimensie rondlopen, rennen, springen en klimmen zoals alleen apen dat kunnen. Speltechnisch voegt het weinig toe, maar je wordt wel meer in de beleving gezogen. De Wii-versie van de game ziet er echter wel wat strakker uit, wat mede komt doordat de Wii-versie 60 FPS kende, terwijl dat bij dit deel gehalveerd is. Dat neemt echter niet weg dat de Nintendo 3DS-versie er zeer indrukwekkend uitziet voor een handheld-titel.

De magische achtergrondbeat, de vijanden die een angstkreet uiten en het geluid van Diddy Kong terwijl hij vrolijk uit zijn doos bevrijd wordt, komen allemaal goed tot zijn recht op de Nintendo 3DS. Het kan qua volheid niet tippen aan de Wii-versie van het spel, maar de Nintendo 3DS-versie weet zich geluidstechnisch toch staande te houden tegenover zijn grotere broer.Conclusie
Donkey Kong Country Returns 3D is een geweldig spel dat dankzij de nieuwe, gemakkelijkere modus voor meer mensen toegankelijker is dan het Wii-deel. Het 3D-effect van de Nintendo 3DS komt erg goed tot zijn recht en maakt de ervaring een stuk sterker. De gameplay was al ijzersterk in het Wii-deel, maar is nu nog beter door de aanpassingen in de besturing. Doordat het schudden en blazen in de microfoon dit keer zijn vervangen door knoppen, zijn lastigere sprongen een stuk gemakkelijker te maken en biedt het spel daarom meer plezier. De acht nieuwe levels zijn tevens van een dusdanig hoog niveau dat ze zelfs een uitdaging bieden voor de veteranen. In combinatie met de vele andere extra's biedt het spel content die je met gemak dertig uur kan vermaken en dat is bijzonder veel. Toch is het zo dat indien je de Wii-versie al hebt voltooid, het lastig is om de Nintendo 3DS-versie aan te raden, want daar is relatief gezien te weinig nieuwe, interessante content voor. Heb je het avontuur echter nog niet eerder beleefd dan is Donkey Kong Country Returns 3D zonder enige twijfel een aanschaf waard. Nintendo verlegt met Donkey Kong Country 3D de platformgrenzen op de Nintendo 3DS en dat is een bijzonder knappe prestatie.
8,7
N1-score
  • + Ruim dertig uur aan ijzersterke content
  • + Betere besturing dan in Wii-versie maakt het spel leuker
  • + Acht nieuwe levels die zeer uitdagend zijn
  • + 3D-effect is goed uitgewerkt
  • + De nieuwe, gemakkelijkere modus maakt het spel toegankelijker voor meer spelers
  • - Relatief gezien weinig vernieuwingen tegenover de Wii-versie
  • - Local Multiplayer slaat de progressie maar op één cartridge op
  • - Het blazen blijft een vreemd concept en de bonusruimtes zijn nog steeds eentonig
  • - Geen StreetPass- of SpotPass-ondersteuning
Next articleGerucht: Resident Evil 7 boxart en logo mogelijk gelekt Previous articleSEGA: "Sonic Lost World heeft nieuwe gameplay en vijanden"

Reacties van gebruikers

Avatar
Benny | 19 mei 2013 23:22 | #219413
Wordt weer centjes uitgeven deze week Smile Mooie review!
Avatar
JoelSch1 | 20 mei 2013 12:56 | #219424
Lijkt me een erg leuk spel! Ook omdat ik de wii versie nog nooit gespeeld heb. Misschien ga ik hem wel kopen Smile .
Avatar
Hoofdletter R | 20 mei 2013 13:59 | #219431
hmm, ik blijf er toch bij dat het Wii deel me meer boeit... Het is goed om te zien dat 3DS-ers er ook mee aan de slag kunnen, maar het consolegevoel blijft imo toch altijd beter.
Avatar
Banjo | 20 mei 2013 15:06 | #219438
De Bonus Ruimtes eentonig?!
Nou ja, als dat al als minpunt wordt gezien heeft 't geen zin om de hele review te lezen.
Bye Smile
Avatar
NAGILUM | 20 mei 2013 15:17 | #219439
Lekker kritische review. Als oude DKC-fanaat had ik af en toe wat moeite met de shaky controls van de Wii dus deze ga ik halen!
Avatar
calvin122 | 21 mei 2013 22:31 | #219496
Echt een leuke revieuw is dit Very Happy
Ga'm meteen downloaden donderdag!
Hoeveel gaat hij kosten? €39,99
Avatar
CouchPotato | 22 mei 2013 15:42 | #219529
Kan niet wachten om deze binnenkort te gaan spelen. Ik denk niet dat ie qua sfeer DKC zou kunnen evenaren, die ik nog steeds beschouw als 1 van de beste games ooit gemaakt, maar toch geweldig! Smile

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Donkey Kong Country Returns 3D

Platform: Nintendo 3DS
Genre: Platformer
Ontwikkelaar: Monster Games
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 2
Online-ondersteuning: Nee
Releasedatum: 24 mei 2013

Screenshots