Bayonetta 2 Preview | 17 juli 2013 15:03 | Auteur: Marco

Het is alweer zo'n vier jaar geleden dat de originele Bayonetta verscheen voor de Playstation 3 en de Xbox 360. Nu is Bayonetta, de Umbra Witch met sexy kleding gemaakt van haar eigen haren en haar vier kenmerkende pistolen, terug van weggeweest. Nintendo liet eind 2012 compleet onverwacht weten dat er gewerkt werd aan Bayonetta 2. Vervolgens deed Nintendo er nog een schepje bovenop en maakte duidelijk dat het hier ging om een Wii U Exclusive. Op de E3 Nintendo Direct trailer werd duidelijk dat het uiterlijk van Bayonetta een kleine makeover heeft gekregen. Zo is zij bij de kapper geweest en zijn haar guns voorzien van een nieuw likje verf. Verder lijkt de formule van overdreven actie en geweld volledig intact gebleven en gingen wij op jacht naar Angels in de E3 demo.

De demo begin met een keuze tussen 'Normal' of 'Touch'. ‘Normal’ betrof de normale knoppenbesturing zoals we die kennen uit het eerste deel, de touch-besturing daarentegen maakte alleen gebruik van het touchpad van de Wii U GamePad. Verder was de game in te stellen op vijf verschillende moeilijkheidsniveaus waarbij 'Very Easy' en 'Easy' exclusief gereserveerd waren voor de touch-modus. In deze modus bewoog je Bayonetta door de stylus naar de gewenste plek op het scherm te slepen, terwijl ontwijken en springen respectievelijk werden uitgevoerd door snel naar rechts of omhoog te slepen. Het aanvallen van vijanden gebeurde simpelweg door ze met de stylus te selecteren. De game werd hiermee als het ware gereduceerd tot een spel dat je normaal op je smartphone of tablet zou spelen, om op deze manier de game toegankelijk te maken voor de casual- of minder ervaren spelers. Voor de klassieke ‘Bayonetta-ervaring’ zal echter gekozen moeten worden voor de normal modus.

12


Veel geknal en enorme stilettohakken
Voor beginners werd een tutorial geboden, waarin werd uitgelegd hoe je met Bayonetta kon rondrennen, springen en ontwijken. Door aanvallen op het allerlaatste moment te ontwijken ontstaat er Witch Time, en zul je in slow motion vijanden extra hard kunnen terugpakken. Verder werd duidelijk gemaakt hoe je normale aanvallen en combo's kon uitvoeren, zoals het schieten met je vier pistolen of het schoppen met enorme stilettohakken die in de lucht ontstaan. Een leuk detail is dat deze aanvallen ontstaan uit Bayonetta's haar, wat vervolgens ten koste gaat van haar kleding. Wanneer vijanden bijna verslagen zijn kan Bayonetta een zogenaamde 'Torture Attack' uitvoeren. Hierbij wordt er een groot marteltuig zoals een gehaktmolen of guillotine tevoorschijn getoverd en vindt de vijand op pijnlijke wijze zijn eind. Dit soort aanvallen zien er bruut en lekker bizar uit en geven de game een aparte feel. Nieuw in dit deel is de Umbran Climax, een superaanval die kan worden uitgevoerd wanneer de blauwe bolletjes linksboven in het scherm volledig gevuld zijn. Deze meter vult vanzelf bij het succesvol ontwijken of uitvoeren van combo's.

Lekker chaotisch
Het eerste level van de demo geeft gelijk een goede indruk van hoe bizar en over the top de game wel niet is. Zo ga je het gevecht aan met allerlei Angels, terwijl je boven op een straaljager staat die met volle snelheid door een bos van wolkenkrabbers raast. Alsof dit nog niet gek genoeg is word je ook nog door een enorm monster achternagezeten en moet je zijn aanvallen ontwijken. Op een bepaald moment word je bijgestaan door Jeanne, eveneens een Umbra Witch en je grote rivaal uit de eerste game. Waarom Jeanne ditmaal besloten heeft je te vergezellen was echter uit de demo niet af te leiden.

8


Deze achtbaanrit loopt vloeiend over in het volgende level, waar de straaljager wordt omgeruild voor een rijdende trein boven op een brug. Terwijl alles om je heen instort of aan gort geslagen wordt moet je het opnemen tegen het enorme monster uit het vorige level. Tijdens dit gevecht word je wederom bijgestaan door Jeanne, die je een handje helpt bij het uitschakelen van dit monster. Opnieuw loopt de game na een kort scorescherm vloeiend over in het volgende level. De demo eindigt met een gevecht tegen een enorme eindbaas die plotseling vanuit een andere dimensie opduikt en de ziel van Jeanne weet te stelen. Bayonetta tovert zichzelf vervolgens een paar zwarte vleugels waarna het gevecht zich verplaatst naar het luchtruim. Hier zul je al schietend en schoppend de eindbaas een kopje kleiner moeten maken.

Kleurrijk en gevarieerd
Grafisch ziet de game er op het eerste gezicht erg indrukwekkend uit. Met name de ingame filmpjes spatten echt van je scherm en tonen wat van de meest indrukwekkende graphics op de Wii U tot nu toe. De personages en monsters zien er zeer gedetailleerd uit en de omgevingen zijn kleurrijk en lekker gevarieerd. Toch zijn er, ondanks de razendsnelle actie, af en toe wat wazige textures te vinden, die al het pracht en praal wat indammen. Dit is jammer, maar toch zijn de graphics er lichtelijk op vooruit gegaan in vergelijking met Bayonetta op de Playstation 3 en Xbox 360. Daarnaast is de geweldige en unieke artstyle van de game misschien nog wel belangrijker dan de graphics zelf. Helaas was het op de E3-beursvloer behoorlijk luidruchtig en was het moeilijk om een goede indruk te krijgen van de muziek en geluidseffecten uit Bayonetta 2. De trailer van de game bevat echter wel lekker opzwepende muziek die zeer goed bij de game lijkt te passen.Conclusie
Nintendo lijkt met Bayonetta 2 een geweldige Wii U exclusive in handen te hebben. De game zit barstensvol met over the top actie en bloederig hack and slash-werk en richt zich voornamelijk op een wat volwassener publiek. Wel probeert de game ook toegankelijk te zijn voor minder ervaren spelers door naast de normale besturing en moeilijkheidsniveaus ook een eenvoudige touch-ervaring aan te bieden. Bayonetta zelf heeft een kleine makeover gekregen en beschikt daarnaast over een aantal nieuwe vaardigheden, maar de game bevat nog steeds dezelfde formule uit het eerste deel. Ook grafische ziet de game er indrukwekkend uit en kent de artstyle veel kleur en variatie. Er zijn op dit gebied echter nog wel wat verbeterpuntjes, zoals enkele wazige textures.

Op dit moment is er nog geen officiële releasedatum van Bayonetta 2 bekend, maar vermoedelijk verschijnt de game in het eerste kwartaal van 2014.
Next articleOff-screen beelden tonen multiplayer van Cloudberry Kingdom Previous articleShin'en: "We zullen het aanbod om een F-Zero-game te maken weigeren"

Reacties van gebruikers

Avatar
Mdz79 | 17 juli 2013 15:55 | #221655
Ik heb het sinds het eerste deel me vermaakt.
Ik hoop dat ze meer bazen er in doen.
Voor de rest ben ik er tevreden mee.
Avatar
Volleybaas | 18 juli 2013 16:58 | #221688
Door aanvallen op het allerlaatste moment te ontwijken ontstaat er Witch Time, waarin je in slow motion vijanden extra hard kunnen terugpakken.
===
deze even fixen Wink

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Bayonetta 2

Platform: Wii U
Genre: Action
Ontwikkelaar: PlatinumGames
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 1
Online-ondersteuning: Ja
Aantal spelers online: 2
Releasedatum: 24 oktober 2014

Screenshots