Aqua Moto Racing 3D Review | 21 juli 2013 23:50 | Auteur: Daan

Naast de sidescrolling stunt-racer Urban Trial Freestyle, maakt die week nog een extreme sport zijn opwachting maakte in de Nintendo eShop. Met Aqua Moto Racing 3D kunnen spelers op een jetski plaatsnemen en meedoen aan verscheidene races in 3D-omgevingen. De developer, het Zweedse Zordix, heeft echter tot nu toe geen successen afgeleverd op Nintendo-platformen, want hun vorige titels waren aardig beneden peil. Dit werd ons sterk duidelijk gemaakt met Real Heroes: Firefighter 3D, want dit spel gaven wij een lage 3.0 in onze review. Ondanks wat lichte twijfels gingen we aan de slag met deze nieuwe titel en hoopten we op een positieve verrassing.

4


Racen totdat je niet meer kan
In de 3D-racer Aqua Moto Racing 3D is het de bedoeling om op een jetski te proberen verschillende uitdagingen te overwinnen. Het pakket bestaat uit 24 banen en deze zijn verspreid over acht kampioenschappen. Het feit dat elke cup maar drie tracks biedt is prima, want je kunt er gemakkelijk circa tien minuten mee aan de gang. Elk kampioenschap vindt plaats in één gebied en bij elke track worden simpelweg de verschillende obstakels op andere locaties neergezet. Dit moet de indruk wekken alsof je naar een compleet nieuwe locatie bent getransporteerd, maar het oogt wat lui hier en daar. Je doel op iedere track is om langs de verschillende boeien te racen. Het missen van boeien levert strafseconden op en deze kun je zeker niet gebruiken als je probeert een goede tijd neer te zetten. Mis je drie boeien, dan word je gediskwalificeerd en moet je helemaal opnieuw beginnen. De moeilijkheidsgraad van de kampioenschappen is prima in orde en groeit samen met je skills beetje bij beetje. Aqua Moto Racing 3D gooit je niet gelijk in het diepe en houdt de skills van computertegenstanders netjes binnen de perken. Naast de Championship mode is er bar weinig te doen voor de single player, op een simpele Quick Race-optie na. Hier kun je proberen voor een betere tijd te gaan, jezelf trainen voor een nieuw toernooi of gewoon voor je plezier een snel potje spelen.

Vanwege je boostmeter is het tijdens races belangrijk om zo goed mogelijk langs de boeien te varen. Door wat slimme manoeuvres uit te voeren vult deze meter al snel en kun je met een druk op de X-knop wat sneller gaan. Deze boost is handig voor de ramps in de game, want hiermee krijg je extra air en kun je vervolgens allerlei tricks doen. Deze tricks doe je met de vierpuntsdruktoets of je kunt er speciale knoppen voor indrukken op het touchscreen. Door deze correct uit te voeren, kun je bij de landing nog een extra boost verkrijgen en dit kan je een goede voorsprong opleveren. Tijdens de rest van het spel vind je op je touchscreen een kaart en de huidige tussenstand in de race. De trucs worden te snel saai en dit is voornamelijk omdat er maar zes zijn. Na een flink aantal speelsessies wordt het vervelend om naar de animaties te kijken en zou je het op sommige punten liever overslaan. De besturen van de jetski met de Circle Pad werkt solide en hier is niets op aan te merken.

5


Multiplayer en StreetPass
Iets waar Aqua Moto Racing 3D sterk op leunt, is het gebruik van download play voor de multiplayer. Dit betekent dat maar één persoon de game hoeft te bezitten om met maximaal zes personen te spelen en dat is uiterst fraai van de makers. Het geeft Aqua Moto Racing 3D de nodige langere houdbaarheid, want het spel is aardig aan de korte kant. Het doorlopen van alle kampioenschappen neemt ongeveer twee uur in beslag, waarna je naar voorkeur nog verder kunt spelen. Je kunt proberen voor betere tijden te gaan en deze kun je delen via de StreetPass-mogelijkheden van de Nintendo 3DS. Vreemd genoeg kun je geen scores delen via het Nintendo Network, SpotPass of de Vriendenlijst. Dit had wellicht het verschil kunnen maken. Daarnaast is er helaas ook geen optie om het online tegen elkaar op te nemen, waardoor je niet altijd iemand paraat hebt om mee te blijven spelen.

Graphics en geluid
De grootste problemen in Aqua Moto Racing 3D zijn te vinden in de presentatie. In het begin ziet alles er nog wel prima uit, maar zodra je een paar kampioenschappen hebt gehad wordt het minder. In deze latere banen loopt de framerate niet soepel en de tracks zelf verliezen wat van hun detail. Met de 3D-effecten aan zijn de problemen nog erger, gezien de jetski trager lijkt voort te bewegen en tegen het einde van de rit wordt het zelfs moeilijk om het goed te kunnen spelen. Dan is er het opspattend water wat van het voertuig vandaan springt en voornamelijk in 3D het halve scherm blokkeert. Het geluid komt er ook niet ongeschonden uit, gezien je tijdens het jetskiën last zal krijgen van muziek die stottert en op bepaalde punten compleet opbreekt. Als de muziek werkt, is het ook niet echt allemaal hoogstaand. Het is voornamelijk MIDI-achtige muziek dat de klok slaat en het is niet echt vermakelijk om naar te luisteren.Conclusie
Aqua Moto Racing 3D heeft het hart op de juiste plaats, maar weinig dingen werken werkelijk zoals ze horen. De audio en visuele aspecten worden gekenmerkt door vele problemen en ze laten nauwelijks wat heel van de positieve indrukken van de gameplay. Aqua Moto Racing 3D bestuurt bijzonder soepel en de korte cups maken het spel uiterst geschikt voor een handheld. Daarnaast biedt de game download play multiplayer en StreetPass, iets wat hier en daar nog voor leuke momenten kan zorgen. Aan de andere kant is echter het gebruik van enige online-functionaliteiten een groot gemis, hetgeen ervoor zorgt dat de game niet al te vaak uit de kast zal worden getrokken. Aqua Moto Racing 3D had zoveel meer kunnen zijn, maar omdat het zo weinig biedt is het niet echt het downloaden waard.
4,5
N1-score
  • + Korte cups perfect voor de handheld
  • + Moeilijkheidsgraad die groeit met de skills
  • + Aangename besturing
  • + Download play multiplayer en StreetPass
  • - Game aan de korte kant
  • - Gebruiken van tricks wordt snel saai
  • - Problemen met de framerate en muziek
  • - 3D-effecten maken spel onprettig
  • - Geen online-functionaliteiten
Next articleRuim één uur aan gameplay-beelden van Rayman Legends Previous articlePlan voor handheld-versie Super Smash Bros. stond jaren in de...

Reacties van gebruikers

Avatar
Hoofdletter R | 22 juli 2013 11:45 | #221762
collapse
Is dit niet gewoon waveracer van vroeger? Het lijkt er echt heel erg op.
Avatar
ThanosReXXX | 22 juli 2013 21:08 | #221774
Reactie op post #221762 van Hoofdletter R
Laat die laatste 'r' maar weg; je bedoelt Wave Race, bekend van de N64 en GameCube, maar die beide versies steken hier zelfs vandaag de dag nog torenhoog bovenuit.

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Aqua Moto Racing 3D

Platform: Nintendo 3DS eShop
Prijs: €9,99
Genre: Racer
Ontwikkelaar: Zordix AB
Uitgever: Zordix AB
Aantal spelers lokaal: 6
Online-ondersteuning: Nee
Releasedatum: 27 juni 2013

Screenshots