SteamWorld Dig Review | 14 augustus 2013 21:08 | Auteur: Daan

De SteamWorld serie van Image & Form begon drie jaar geleden op DSiWare, met SteamWorld Tower Defense. Het was een aangename tower defense titel, waarin een aantal concepten op zijn kop werden gegooid. In plaats van als een stelletje schietgrage mensen, speelde je als hardwerkende robots die in mijnen de werkten. Deze moesten echter in Tower Defense boven de grond aan de slag om hun eigen hachjes te redden van de ondergang en dit ging zeker nooit zonder slag of stoot. Nu de mensen verslagen zijn en de wereld in puin ligt gaat het verhaal weer verder en gaan wij nu zelf de mijnen in, in een nieuwe Nintendo eShop-titel. Was deze radicale verandering een goed idee of had de developer beter bij strategy games kunnen blijven?

In SteamWorld Dig speel je als Rusty, een eenzame robot die aankomt in het stadje Tumbleton. Hij heeft een testament van zijn oom ontvangen, waarin staat dat Rusty nu de nieuwe eigenaar is van een mijn in de stad. Met Rusty's oom in stukken is het nu aan hem om van Tumbleton een welvarende stad te maken. Gelukkig hoeft hij dit niet helemaal alleen op te knappen. Tumbleton kent een scala aan kleurrijke personages, die ieder eigen plannen hebben over wel en wee van de plaats. De dialogen gaan niet al te diep, maar het verhaal is vermakelijk en het houdt zeker de interesse hoog tijdens de reis.

3


Verschillende onderdelen, één game
In SteamWorld Dig ga je de diepe schachten van de mijnen binnen om het onbekende te gaan ontdekken, wat iets wegheeft van de oudere Metroid-spellen. Je zult, net als in deze oudere titels, speciale locaties ontdekken zoals grotten, waar je speciale vaardigheden kunt vinden om Rusty nog sterker te maken. Waar de aandacht echter enorm anders ligt in SteamWorld Dig, is dat er een grotere focus ligt op platform-elementen. Dit is waar de nieuwe vaardigheden belangrijk worden. Zo krijg je al snel de mogelijkheden om te rennen en om een watergestuurde supersprong uit te voeren. De verschillende obstakels spelen slim in op deze vaardigheden en ze zijn enorm handig als je de grotere wereld aan het ontdekken bent.

De grotere wereld van de mijnschachten ontdek je met behulp van een pikhouweel om zodoende blokken kapot te slaan en nieuwe wegen te creëren. In het begin kun je nog maar weinig en dit is waar de mineraalstenen om de hoek komen kijken. Door deze stenen te verzamelen en ze terug te brengen naar de aardkorst, kun je ze verkopen bij de trade shop in Tumbleton en hiermee verdien je aardig wat geld. Dit kan gespendeerd worden aan upgrades zoals betere pikhouwelen, waardoor je meer terrein kunt afstruinen. Andere opties zijn grotere tassen om mineralen te dragen of betere lantaarns om langer onder de grond te blijven. Daarnaast zijn er reguliere voorwerpen te koop als ladders en lampen die je overal in de grotten kunt plaatsen. In SteamWorld Dig is het belangrijk alle kleine dingen onder controle te hebben terwijl je aan het spelen bent, wat in het begin wennen is. Het kost wat moeite om met het graven volledig op gang te komen, maar daarna is het een erg fijne bezigheid.

2


Het is belangrijk om te weten dat gevaar verstopt zit in bijna iedere hoek. De verscheidene omgevingen zitten tot de nok toe gevuld met vijanden die je met alle plezier neer zullen halen als je niet oplet. Blokken kunnen zelfs soms onder je voeten wegbreken en zo wordt je opeens opgesloten met een vijand. Snelle reflexen en wat goede mijnbouwkunsten zijn absoluut noodzakelijk om jezelf in de race te houden. Het verslaan van vijanden levert altijd wat items op, waarmee je je gezondheid of de lantaarnolie naar boven bij kunt schroeven. Als je wordt geveld door een vijand of een rots, dan verlies je jouw gevonden stenen en de helft van je verdiende geld. Deze schatten kunnen weer teruggevonden worden op de plek waar je ze hebt achtergelaten en dit vormt een prima straf voor de speler die niet zat op te letten.

Herspeelbaarheid en presentatie
SteamWorld Dig neemt ongeveer 13 uur in beslag om alles te zien en het spel blijft vermakelijk, ook om het spel meerdere keren te doorlopen. Hoewel de paden niet veranderen, zullen de mineralen en vijanden nooit op dezelfde plekken liggen en dit maakt een tweede doorloop meteen fris. Ook kun je je strategieën omgooien elke keer dat je speelt, wat zorgt voor extra vermaak. Uiteraard kent de game een begin en een einde, maar wat ertussen gebeurt is vele malen belangrijker en zal nooit compleet twee keer hetzelfde zijn. Het ontdekken van grotten en het creëren van nieuwe paden wordt nooit saai en hier straalt uit hoeveel aandacht aan het product is geschonken.

4


De grafische presentatie in de titel is indrukwekkend, met in het bijzonder hoe er gebruik gemaakt wordt van 2D sprite art om de wereld sfeer te geven. Hoewel sommige werelden allesbehalve kleurrijk overkomen, compenseert SteamWorld hiervoor door alles een solide gevoel mee te geven. De textures hebben veel aandacht gekregen en hun compositie straalt op de schermen van de Nintendo 3DS. Alles komt nog meer tot leven met de 3D-effecten, gezien er een duidelijk onderscheid wordt gemaakt tussen de voor- en achtergronden. De muziek voegt daarnaast extra stijl toe, omdat elk nummer een sterk westerngevoel met zich meedraagt. De gitaren en geluidseffecten geven de omgeving extra sfeer en de benodigde kleur.

Conclusie
SteamWorld Dig is een frisse en unieke game op de Nintendo 3DS en één van de betere digitale titels op Nintendo's 3D handheld. Hoewel het graven even duurt om van de grond te komen, is het maar een kleine stap naar een vindingrijk avontuur. Je krijgt namelijk de volledige controle om een grote mijn te ontdekken op de manier die jij wilt en dat wordt nooit saai, ook niet na de 13 uur die je eigenlijk nodig hebt om alles te zien. Het verzamelen van de stenen, het verslaan van vijanden en het ontdekken van grotten blijft aangenaam voor vele uren en dit voornamelijk omdat de game niet te voorspellen valt. We zijn maar weinig Nintendo eShop titels tegen gekomen die dit doen en dit maakt het wonderbaarlijker wanneer een developer het voor elkaar weet te boksen.
9
N1-score
  • + Uitstekende presentatie
  • + Plezierige gameplay elementen
  • + Blijft leuk na diverse playthroughs
  • + Test je reflexen tot het uiterste
  • - Duurt even voordat het graven van de grond komt
Next articleMultiplayer Call of Duty: Ghosts onthuld in een nieuwe trailer... Previous articleVeel actie en transformaties in Engelse launchtrailer van The...

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

SteamWorld Dig: A Fistful of Dirt

Platform: Nintendo 3DS eShop
Prijs: €8,99
Genre: Adventure Platformer
Ontwikkelaar: Image & Form
Aantal spelers lokaal: 1
Online-ondersteuning: Nee
Releasedatum: 07 augustus 2013

Screenshots