Splinter Cell: Blacklist Review | 09 september 2013 15:22 | Auteur: Bas

De Tom Clancy-gameserie staat voor games van overweldigende klasse. Ghost Recon, Rainbow Six en Splinter Cell zijn toonaangevend in de wereld van shooters. Tom Clancy is de auteur van de oorspronkelijke verhaallijnen achter deze games, die het elke keer weer voor elkaar krijgen om gamers aan hun scherm gekluisterd te houden. Hoofdpersonage Sam Fisher is een veiligheidsagent bij Third Echelon, een team binnen de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA. Door middel van sluipen, martial arts-technieken, gedempte wapens en vele gadgets schakelt Fisher in zijn eentje volledige bataljons van terroristen uit. De geest in de schaduw meldt zich opnieuw op een platform van Nintendo in Splinter Cell: Blacklist. Weet dit nieuwe deel in de serie het succes voort te zetten, of kan Sam Fisher beter met pensioen?

You can't stop the blacklist!
Sam Fisher en zijn beste vriend Victor Coste staan op het punt om te vertrekken van Andersen AFB op het eiland Guam. Terwijl ze hun spullen in de helikopter laden geeft Vic Sam een Karambit cadeau, een gebogen, vlijmscherp mes. Dit mes zal tijdens de missies die moeten komen meermaals Sam's leven redden. Ze zijn nog maar net in de lucht of heel de basis explodeert. De heli wordt geraakt door rondvliegende brokstukken en stort neer. Volledig verbouwereerd kruipen de twee heren uit het wrak van de helikopter, vrijwel ongedeerd. Ze sluipen langs groepen terroristen om de stoorzender te bereiken die al het radiocontact onmogelijk maakt. Door een zelfmoordactie van een toch al stervende terrorist raakt Vic ernstig gewond. Na de explosie zet de groep terroristen, die zich The Engineers noemen, een schokkende video op internet waarin te zien is dat zij al moordend door Andersen AFB trekken. The Engineers eisen dat de VS haar soldaten terugtrekt uit alle landen waar zij gestationeerd zijn. Wordt hier geen gehoor aan gegeven, dan stellen zij de "Blacklist" in werking: elke zeven dagen een nieuwe catastrofale aanslag waarbij miljoenen mensen om het leven kunnen komen.

47


Patricia Caldwell, president van de Verenigde Staten, reageert op deze nieuwe dreiging met het vormen van een nieuwe unit binnen de NSA. Fourth Echelon is een feit, bestaande uit ex-special forces Isaac Briggs, hacker Charlie Cole, Sam Fisher en Anna Grimsdóttir, beter bekend als Grim. Hun base of operations is de Paladin, een omgebouwd vrachtvliegtuig met de meest hightech apparaten aan boord. Volgens The Engineers is de Blacklist niet te stoppen, maar Sam Fisher heeft daar een totaal andere filosofie over.

A geek's paradise
De opening van de game beloofd al heel wat. Het verhaal wordt krachtig ingeluid met een stevige hoop actie. Na de cutscene waarin wordt uitgelegd hoe de Paladin werkt, heb je de kans om zelf door het vliegtuig heen te lopen. Volledig uitgerust met de state of the art Strategic Mission Interface (SMI), een ziekenboeg, een werkplaats voor Charlie, een gevangenis en nog veel meer andere mogelijkheden is de Paladin het walhalla voor de hightech spion. Op het kleinste detail is gelet, van de gelaatsuitdrukkingen van je teamgenoten tot de uitwerking van lichte turbulentie op de bewegingen van de personen aan boord. In het vliegtuig zelf kun je al ruim 20 minuten rondkijken. Als je besluit dat het tijd is voor een missie, loop je naar de SMI toe en activeert deze. In een cutscene wordt de situatie uitgelegd in Engels gesproken taal met Nederlandse ondertiteling. Je kunt hier de moeilijkheidsgraad kiezen en vervolgens je uitrusting volledig naar eigen smaak aanpassen. Ben je iemand die het liefst alles op z'n pad opblaast en met veel geweld door linies gevechtseenheden ramt, of ben je eerder iemand die rustig om een hoekje wacht tot een achteloze bewaker langsloopt om hem vervolgens vast te grijpen en te wurgen tot hij van zijn stokje gaat? Voor iedere speelstijl is een wapenkit samen te stellen, de mogelijkheden zijn zo goed als eindeloos.

44


Naarmate je vordert in het spel verdien je steeds meer geld. Hiermee kun je nieuwe uitrusting kopen en de Paladin upgraden. Steeds betere uitrusting geeft je steeds meer mogelijkheden om missies te volbrengen. Sonar-goggles laten je door muren heen kijken, slaapgasgranaten laten vijanden direct afreizen naar dromenland en de kruisboog met verschillende soorten munitie laten je gadgets verder vliegen dan je kunt gooien. De keuze van een dodelijke of niet dodelijke afloop van een gevecht is geheel aan jou. Jaag een kogel door iemands schedel of gebruik je taser om hem bewusteloos tegen de vlakte te werken. De keuzes die het spel je biedt zorgen ervoor dat je missies graag nogmaals zou willen spelen, maar ditmaal bijvoorbeeld zonder dodelijke slachtoffers te maken of zonder betrapt te worden; iets wat van positieve invloed is voor de replay-waarde.

Wat betreft de content...
De content, daar hoeven we geen doekjes om te winden. Splinter Cell: Blacklist is de meest uitgebreide game in de serie tot nog toe. Naast de gebruikelijke hoofdmissies heb je keuze uit vier verschillende soorten secundaire missies. Meldt je bij Briggs voor uitdagende co op-missies. Samen met een andere speler kam je een locatie uit op zoek naar een High Value Target. Grim voorziet je van missies waarbij je volledig ongezien de missie moet volbrengen en soms zelfs zonder bewakers lastig te vallen. Charlie heeft missies voor je waarin je moet knokken tegen eindeloze golven vijanden tijdens het verzamelen van informatie. Kobin, een crimineel die je in een van je eerste missies oppakt, geeft je intel over criminele bendes die je van de aardbodem moet wegvagen.

45


De missies van Kobin en Grim spreken het meest aan, het draait tijdens die missies volledig om de essentie waar de Splinter Cell-games om bekendstaan. Waar de opdrachten van Charlie opdrachten botweg op prijsschieten lijken, hebben de missies van Kobin en Grim veel meer diepgang. Zo kun je tijdens deze missies zelf je pad bepalen, zolang je maar alle opdrachten uitvoert. Ook deze missies hebben een hoge replay-waarde en je zult ze zeker nogmaals spelen, zo niet op een hogere moeilijkheidsgraad. Als dat nog niet genoeg is heb je dagelijks een soort puzzelgame genaamd Gone Dark. Het is de bedoeling de berichten te ontcijferen door nieuwe locaties terug te vinden op de SMI. Dit is een leuke toevoeging die voor de nodige hersenoefening zorgt.

Graphics en geluid
De graphics zijn dik in orde. Het verschil tussen donker en licht is vaak net iets te groot, maar dit went vanzelf. Je kunt de game ook geheel op de Wii U GamePad spelen. Echter is dit door het kleine scherm, gebrek aan overzicht en de mindere beeldkwaliteit niet aan te raden. Het geluid is ook prima. De muziek neemt in intensiteit toe als het spannend wordt, bijvoorbeeld als je betrapt bent door een bewaker of als je je doelwit nadert. Ook de geluiden die uit je omgeving komen dragen bij aan de sfeer en de beleving. Dit alles is in een goede verhouding gegoten door de ontwikkelaar en vormt daarom ook geen reden tot klagen. Voor de doorgewinterde Splinter Cell-fan zal de stem van Sam even slikken zijn. Michael Ironside vertolkte in vele Splinter Cell-games de rol van Sam Fisher maar Ubisoft heeft ervoor gekozen om hem te vervangen door Eric Johnson. Johnson's voice acting skills passen perfect bij Fisher als personage en al na een paar minuten ben je aan de nieuwe stem gewend.

49


Het gebruik van de Wii U GamePad
Ontwikkelaar en uitgever Ubisoft gaf eerder al aan dat de Wii U GamePad een totaal nieuw perspectief biedt voor de Splinter Cell-serie. Een apparaat dat Sam al vanaf het begin van de serie games bij zich draagt is de OPSAT, een soort communicatieapparaat in de vorm van een tablet. Op de OPSAT kon Sam informatie lezen over zijn omgeving, wapens, doelwitten en dergelijke. Bij de voorgaande games moest de boel gepauzeerd worden om OPSAT te kunnen bekijken. Met de Wii U GamePad is dat verleden tijd, want OPSAT is te bekijken en te gebruiken vanaf het touchscreen. Je hebt zo een duidelijk zicht op hoeveel munitie je nog hebt voor je wapens, hoeveel gadgets je van elk nog bij je draagt en vanzelfsprekend kun je door de icoontjes aan te raken snel van wapen of gadget wisselen.

4


Ook de flexibele camera, waarmee je onder deuren door kan kijken en de tri rotor, een vliegend, op afstand bestuurbaar verkenningsvoertuigje, worden met het scherm en de gyrosensor van de Wii U GamePad bestuurd. Later in de game zul je op dezelfde wijze ook UAV's besturen. De Wii U is hierin haar tegenstanders, inclusief de PC, ver vooruit. Het overzicht die dit tweede scherm biedt is onverslaanbaar.

Spies vs. Mercs
Een optie waar Ubisoft al veel over heeft laten weten is de modus Spies vs. Mercs. Spies vs. Mercs is een unieke multiplayer-modus in demolition-stijl. Het team van spionnen probeert informatie te stelen uit de drie server units. De zwaarbewapende huursoldaten moeten dit zien te voorkomen. Waar de spionnen in het voordeel zijn door zich behendig via muren zich voort te bewegen en de schaduw tot het uiterste te benutten, zijn de Mercs in het voordeel door hun zware bepantsering en dodelijke aanvalswapens. Deze multiplayer-modus in combinatie met de hiervoor genoemde secundaire missies zorgen ervoor dat je aan Splinter Cell: Blacklist vele uren zult kunnen besteden zonder verveeld te raken.

48


Ergernis ten top
Tot nu toe klinkt het allemaal fantastisch, en dat is deze game ook. Toch zijn er wat minpunten te bespeuren. Helaas heb je soms niet de tijd om beslissingen af te wegen of precisie-aanvallen uit te voeren. De besturing voelt soms, vooral in stress-situaties, krampachtig aan. Om geruisloos te werk te gaan heb je tijd nodig en moet je heel secuur werken. Helaas heb je door de trage, onprecieze besturing de tijd niet om een grote groep terroristen uit te schakelen zonder dat de rest doorheeft wat er loos is. Dit kan leiden tot veelvuldig geërgerd checkpoints herladen. Ook het besturen van de gadgets en drones met de gyrosensor van de controller laat te wensen over, deze kun je gelukkig wel uitschakelen.

Zwaar tergend zijn de absurd lange laadtijden. Je kunt gerust een missie op laden zetten, naar de wc gaan, een bakje koffie pakken en op je gemak terugwandelen naar de bank. Tegen de tijd dat je terug bent is het introfilmpje van de missie begonnen en kun je je gang gaan. Wel moet gezegd worden dat als de missie eenmaal geladen is, alles ook zeer soepel verloopt, weinig tot geen haperingen vertoont en ook het opslaan van een checkpoint vrijwel ongemerkt verloopt.

46


Conclusie
Splinter Cell: Blacklist is in veel opzichten een geweldige game. Een ijzersterk verhaal, tonnen met actie en de gave uitwerkingen van je acties maken dat de sfeer compleet en passend aanvoelt. De mogelijkheden, de grote keuze uit wapens, gadgets, opties voor je ops-suit en het upgraden van de Paladin zorgen steeds voor nieuwe doelen om naar te streven. Ook na het volbrengen van de hoofdverhaallijn blijft er genoeg over om te doen. Vele secundaire missies en een gave multiplayer-modus zorgen voor uren speelplezier. Helaas laat de besturing af en toe te wensen over en is het zwakke punt van de Wii U, het geheugen, duidelijk merkbaar door de tergend lange laadtijden. Als je missie eenmaal ingeladen is, loopt alles vrij soepel en kun je voluit genieten van deze waardige nieuwe telg in een serie van zeer succesvolle games.
8,1
N1-score
  • + IJzersterk verhaal
  • + Enorme hoeveelheid content
  • + Gave multiplayer
  • + Hoge replay-waarde
  • - Besturing laat het soms afweten
  • - Tergend lange laadtijden
Next articleWinterse beelden in trailer Mario & Sonic op de Olympische Winterspelen... Previous articleEén dozijn nieuwe screenshots tonen woestijnen en toetjes uit...

Reacties van gebruikers

Avatar
nintendo23 | 11 september 2013 07:21 | #223874
Wel een toffe game.
Avatar
NAGILUM | 11 september 2013 22:14 | #223946
Goede review maar het eindcijfer strookt naar mijn mening niet helemaal met alle lof die wordt uitgestrooid in de review. Een 8 is hoog maar ik had een 9 verwacht.

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Tom Clancy's Splinter Cell: Blacklist

Platform: Wii U
Genre: Stealth
Ontwikkelaar: Ubisoft Toronto
Uitgever: Ubisoft
Aantal spelers lokaal: 2
Online-ondersteuning: Ja
Aantal spelers online: 8
Releasedatum: 22 augustus 2013

Screenshots