Attack of the Friday Monsters Review | 15 september 2013 21:32 | Auteur: Daan

Nadat we The Starship Damrey allesbehalve uitstekend vonden, gaan onze avonturen met de Guild02-games gestaag verder. Ditmaal stuiten we op Attack of the Friday Monsters! A Tokyo Tale, een titel uit het hoofd van Kaz Ayabe. Deze man is bekend geworden met het maken van avontuurlijke games, welke allemaal in een open wereld plaatsvinden plaats waar je kunt gaan en staan waar je wilt. De laatste drie jaar waren rustig rond Ayabe en zijn team bij Millennium Kitchen, maar nu zijn ze terug in een samenwerking met Level-5. Het is spannend voor de developer, want dit is eerste titel die ook in het westen verschijnt en het is maar afwachten of een anderstalig publiek de thema's begrijpt. Wij doken in de game en bekeken of de game werkelijk je geld waard is.

6


Een aangenaam avontuur
Attack of the Friday Monsters! A Tokyo Tale is geen reguliere game, om de simpele reden dat het avontuur niet draait om zijn gameplay. De nieuwste telg van Millennium Kitchen is een interactief verhaal dat zich afspeelt in het Tokio van de jaren ’70. Dit is een periode in de Japanse geschiedenis waar live-action monster series populair werden bij kinderen. Je speelt als Sotha, een jongen die net is verhuisd omdat zijn ouders in de omgeving een wasserette willen runnen. Zijn ouders zitten niet bepaald op één lijn en zijn vader in het bijzonder lijkt redelijk ongelukkig. Op een vrijdagmiddag, als Sotha wat klusjes opknapt, ontmoet hij wat klasgenoten en deze leren hem over het spel Monster Cards. Monsters Cards is gebaseerd op hun favoriete show en ze spelen het constant. Vervolgens vertellen ze Sotha over het mysterie van de creaturen die elke vrijdagavond lijken op te duiken. Op deze avonden vechten echte monsters tegen elkaar, wat ze een prachtig gezicht vinden. We willen verder eigenlijk niet te veel weggeven, want dan geven we ook een hele hoop van de charme weg. De game biedt een verhaal dat goed te volgen is, met vermakelijke dialogen en interacties tussen de verschillende personages.

De gameplay draait om de interacties met de omgeving en je stuurt Sotha door verschillende locaties om deze zodoende grondig te onderzoeken. Het verhaal is opgebroken in afleveringen, maar niet in de reguliere zin van het woord. De gameplay wordt niet onderbroken voor de overstap naar een nieuw onderdeel en dit geeft het vooral een Professor Layton-achtig gevoel. Zo krijg je met een hoop kleine mysteries te maken en deze worden opgelost wanneer je op bepaalde punten in de game arriveert. De game laat je echter niet stikken als je het even niet meer weet. Op het touchscreen vind je een kaart waar je alle afleveringen die gaande zijn kunt vinden en je kunt er zelfs meer informatie over ze lezen. Er zijn meerdere afleveringen tegelijkertijd gaande, dus dit is handig om op zak te hebben. Door mysteries op te lossen en afleveringen af te sluiten, verkrijg je speciale stenen genaamd Glims. Als je zeven van deze schoonheden verzamelt, dan krijg je een splinternieuwe monster card. Wanneer je er genoeg gevonden hebt, kun je het Monster Cards-spel ermee spelen. Dit spel werkt onder het steen, papier, schaar principes en deze eenheden zijn belangrijk om te winnen. Mocht beide spelers echter hetzelfde symbool hebben, dan gaat je aanvalskracht tellen en dit ligt uiteraard aan het creatuur zelf. Het is een simpel onderdeel van het spel, maar het is wel belangrijk dat je de juiste keuzes maakt. Op sommige plekken is het noodzakelijk dat je Monster Cards speelt, want anders krijg je geen informatie van de kinderen in Tokyo.

4


Herspeelbaarheid en presentatie
Het grootste probleem met Attack of the Friday Monsters is dat het avontuur aardig kort is. De reis duurt van begin tot het einde ongeveer 4,5 uur en dan blijft er weinig over om naar terug te keren. Je kunt Monster Cards blijven spelen en met de inwoners praten, maar dat is niet heel erg bijzonder als je alles eigenlijk al hebt gezien.

De game ziet er op grafisch gebied prachtig uit, met wonderschone omgevingen en aandoenlijke personages. Soms lijkt het alsof de game uit een prentenboek is gekropen en dat is vooral goed te zien in 3D. Hier en daar steken er onderdelen uit en dit geeft het juiste kijkdoos-gevoel. Het helpt om de atmosfeer beter op te snuiven en dit geeft de wereld van Friday Monsters meer waarde. De soundtrack kent ook een prachtige selectie aan nummers en de meeste muziek heeft een orkestraal maar vriendelijk karakter. Daarnaast is het nummer waarmee de game wordt geopend en afgesloten uiterst catchy. Het is zeker iets wat we op CD zouden aanschaffen!Conclusie
Attack of Friday Monsters! A Tokyo Tales is niet iets wat we normaliter zien in Europa, maar het feit dat wij een interactief avontuur voorgeschoteld krijgen is helemaal zo slecht nog niet. Het verhaal over een kleine jongen en zijn ontdekkingen over een stelletje grote monsters is aandoenlijk. Je zult zeker glimlachen tijdens de 4,5 uur dat het spel duurt, maar het is gewoon jammer dat er daarna weinig te beleven valt. Je kunt echter niets negatiefs over de kwaliteit van het product zeggen, want de presentatie straalt op de Nintendo 3DS. Het is zeker geen slechte keuze als je zit te wachten op het volgende Professor Layton-avontuur of als je een vriendelijke game zoekt.
8
N1-score
  • + Interactief en vermakelijk verhaal
  • + Uitmuntende presentatie
  • + Intrigerende soundtrack
  • - Vrij kort avontuur
Next articleEen gekke dierenbende in nieuw beeldmateriaal van Call of Duty:... Previous articleEerste afbeelding van Risky Boots in Shantae: Half-Genie Hero

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Attack of the Friday Monsters! A Tokyo Tale

Platform: Nintendo 3DS eShop
Prijs: €7,99
Genre: Avontuur
Ontwikkelaar: Millennium Kitchen
Uitgever: Level-5
Aantal spelers lokaal: 1
Online-ondersteuning: Nee
Releasedatum: 18 juli 2013

Screenshots