Disney Infinity Review | 30 september 2013 14:25 | Auteur: Daan

Disney is een bedrijf met veel historie achter zijn naam die tot de dag van vandaag vele mensen aanspreekt. Wat als er een digitale plek zou zijn om speciale werelden te ontdekken en hierin vrij te spelen? Dit waren waarschijnlijk de eerste gedachten achter Disney Infinity, die nu op een verscheidenheid aan platformen is verschenen zoals de Wii, Wii U en Nintendo 3DS. Vandaag kijken we naar de Wii U-versie, die van een afstandje veel lijkt op de Skylanders-serie van Activision. Wanneer je echter de game beter onder de loep neemt, merk je al snel dat er flinke verschillen zijn tussen beide concepten. Hoe diep gaan deze ideeën en is het werkelijk interessant om constant geld uit te geven aan figuren? We doken in de titel en probeerden erachter te komen.

Gein trappen met de Play Sets
Wanneer je de game voor de allereerste keer opstart, word je direct verwelkomd door een rits aan Disney-figuren. Ze geven je wat voorproefjes op wat komen gaat in een fantastische opening en al snel leer je dat Disney Infinity twee belangrijke onderdelen kent, de Toybox en de Play Sets. Deze Play Sets zijn diverse grotere werelden om te ontdekken in avontuurlijke 3D-omgevingen. Het spel wordt geleverd met drie van deze werelden, welke elk kent zijn eigen bijzondere eigenschappen kent. Met Monsters University wandel je over een groot schoolterrein en probeer je als Sully of andere figuren iedereen het stuipen op het lijf te jagen. De gameplay hier is gericht rondom stealth en hiervoor zul je op gebouwen moeten klimmen en obstakels moeten overbruggen. Een agressieve speelstijl wordt niet echt op prijs gesteld, waardoor je constant moet nadenken over je volgende zet. Met The Incredibles is dat wel anders, gezien je als een superheld door het universum loopt. Door vijanden uit te schakelen ontdoe je een grote stad van allerlei soorten gevaar. Ben je op zoek naar avontuur, dan zal The Pirates of Caribbean je wellicht meer bekoren. Je reist rond op je schip, gaat aan land om schatten te vinden en probeert een grote rits aan missies te doorlopen.

105


Alledrie de werelden zijn goed uitgewerkt en maken uitstekend gebruik van de licenties. Elke Play Set kent ongeveer zes uur aan speelplezier, waardoor de teller van het basispakket al snel oploopt tot 20 uur. Wat je wel moet begrijpen, is dat alle missies niet erg moeilijk zijn. Dit valt te begrijpen, gezien de makers proberen een zo groot mogelijk publiek voor zich te winnen. De lage moeilijkheidsgraad is echter geen storende factor. Dit kan helaas niet gezegd worden van de multiplayer in deze sets. Het basispakket komt met drie figuren, ieder uit een locatie van de Play Sets. Als je met een vriend wil spelen, moet je een extra figuur uit de winkelschappen vissen. Dit wordt al snel een dure grap, wat niet betekent dat je geen plezier kunt hebben, maar het wordt je wel flink moeilijk gemaakt. Ook kun je niet in elk universum elk personage kiezen zoals in Skylanders, maar mag je alleen spelen met de personages die bij dat universum horen. Dit zorgt voor extra ongemak, omdat het je vrijheid in het spelen beperkt.

Naast het basispakket zijn er nog twee andere Play Sets in de winkels verkrijgbaar, waarin twee figuren en een kristallen vierkant zitten om een nieuw portaal te openen. Voor deze zul je diep in de buidel moeten tasten, mocht je nog meer avonturen willen beleven, en dit is wel degelijk pijnlijk.

85


De besturing in de Play Sets is uitstekend en het spel speelt lekker weg, maar dat betekent niet dat er geen problemen zijn. Het besturen van het personage werkt altijd met de linkerstick en het draaien van de camera doe je met de rechter, maar buiten dat verschilt de besturing per Play Set. Je acties worden tussen Play Sets constant gewisseld, waardoor je eerst rustig moet gaan bekijken hoe alles nu weer in elkaar steekt. Soms zul je simpelweg moeten wachten op een instructie van het spel, maar hier raak je snel aan gewend. Als je alleen speelt, kun je de Play Sets ook alleen op de Wii U GamePad spelen en dit is zeker fijn. Het spelen met de televisie aan is toch net wat plezieriger, maar beide opties bevatten alle mogelijkheden.

Diepgang met de Toy Box
De Toy Box laat de missies achter zich en stelt je in staat om te maken wat jij wilt. Met een groot scala aan mogelijkheden en opties kun je je eigen spellen en ideeën tot leven brengen. Zaken als achtergronden, gebouwen, objecten en zelfs muziekstukken kunnen worden verdiend door de Play Sets te doorlopen, waar ze als gekleurde Disney Infinity-bollen de omgevingen extra kleur geven. Daarnaast kun je in Play Sets ook in-game geld verdienen, waardoor je aan een roulette kunt draaien om nog meer opties vrij te spelen. Het assortiment aan opties is groot en het enige limiet hier is jouw creativiteit. Dat is echter nog niet alles: als je zelf geen behoefte hebt om dingen te creëren, dan kun je de levels van anderen downloaden via het internet. Disney gooit wekelijks vijf nieuwe creaties online die worden gekozen uit inzendingen van spelers. Het is helaas is niet duidelijk op basis waarvan ze worden uitgekozen.

96


In tegenstelling tot de Play Sets is het hier mogelijk om te spelen met elk beschikbaar personage en dat is zeker niet verkeerd. Daarnaast kun je de Toy Boxes ook spelen met maximaal drie vrienden via het internet, waardoor je nooit helemaal alleen hoeft te staan. Het bouwproces in de Toy Box begint lichtelijk verwarrend. Het duurt echter niet lang totdat je de controls onder de knie hebt en lekker aan het bouwen bent. De Wii U GamePad wordt hier gebruikt om te scrollen tussen alle voorwerpen en dit werkt voortreffelijk. Dit laat op de televisie ruimte over om een goed overzicht te geven van de progressie. Dit is absoluut handig als je iets zeer complex aan het bouwen bent en heel precies te werk moet gaan.

Hoewel de meeste voorwerpen van de Toy Box in de game te vinden zijn, is er een goed aantal vergrendeld. Deze kun je alleen bemachtigen door speciale Power Discs in de winkel aan te schaffen. Ze kennen een redelijke prijs, maar je weet pas wat je krijgt als je het zakje opent. Het kunnen altijd dezelfde zijn, waardoor het niet echt aantrekkelijk wordt om er veel te kopen en het verzamelen ervan een vieze nasmaak krijgt.Graphics en geluid
Disney Infinity is geen spel wat hoge ogen gaat gooien als het op de details aankomt, maar het ziet er alsnog vrij aangenaam uit. De omgevingen zitten vol met kleur en er is heel wat variatie te vinden in de verschillende werelden op zich. Er zijn wel wat kleinere glitches te vinden in deze open wereld game, zoals een personage dat vast komt te zitten in een muur, maar het is niets ernstigs. Wat echter niet door de beugel kan zijn de superlange laadtijden en een camera die niet altijd doet wat jij wil. Er valt mee te werken, maar het blijft een storende factor. De muziek en voice acting in de game komen zeker van goede huize, maar dat mag je ook wel verwachten van Disney. Verschillende muziekstukken komen direct van de verschillende films en series en dat maakt Disney Infinity een feest van herkenning. De stemmen geven de werelden nog wat extra kleur en de meeste van de niet-speelbare personages geven duidelijke hints voor de volgende opdracht. De game is zowel in het Nederlands als in het Engels te spelen, dus je kunt het spel doorlopen op de manier die jij prettig vindt.

Conclusie
Disney Infinity is een uniek project en het laat zeker een hoop potentie zien. De verscheidene Play Set-werelden zijn leuk uitgewerkt en zijn daarnaast voortreffelijk om te spelen. Ze mogen wellicht wat simpel zijn, maar de Disney-stijl en stemmen maken een hele hoop goed. Daarnaast biedt de Toy Box een leuke manier om eigen dingen te creëren en hierin samen te spelen met vrienden. De Wii U GamePad is hier een goed hulpmiddel voor en dat maakt een aanschaf op dit systeem aantrekkelijk. Het is echter niet allemaal goud wat er blinkt en dit zien we vooral met de lange laadtijden en de verwarrende opstartfase van het spel.. Daarnaast kleeft een minpunt aan elke stap van het kopen van Play Sets, figuren en Power Discs. De meest geniepige vinden we in de multiplayer voor de Play Sets, maar niets anders gevraagd wordt dan om wat extra geld in het handje van Disney te gooien. Zo ver heeft Activision nooit willen gaan met Skylanders en dat is eigenlijk het meest schokkende. Een fantastisch spel, maar met een gemeen randje.
8
N1-score
  • + Kleurrijke Play Sets maken het geheel bijzonder
  • + Zelf eigen werelden bouwen in Toy Box
  • + Het speelt allemaal goed weg
  • + Sterke presentatie, in het bijzonder de voice acting
  • - Lange laadtijden en wat kleinere glitches
  • - Druk om extra figuren/onderdelen aan te schaffen
Next articleEuropese Nintendo Direct aangekondigd voor morgen 16:00 Previous articleNieuw subdoel bereikt van Shantae: Half-Genie Hero, speel als...

Reacties van gebruikers

Avatar
Jordy_Q_Dragon | 30 september 2013 15:11 | #224650
Mooi cijfer!
Avatar
Banjo | 30 september 2013 15:44 | #224651
Beetje laat met de review? Razz
Avatar
Smooch | 30 september 2013 16:36 | #224656
collapse
Persoonlijk vind ik het minpunt voor de druk om extra figuren aan te schaffen onredelijk. Je weet gewoon als je dit koopt dat je dan de figuurtjes moet sparen als je alles uit het spel wilt halen. Het hoort bij de hele beleving.

De review is inderdaad wat laat, als je niet precies weet wat Disney Infinity is, is het verrekte lastig uit te zoeken vind ik. Zelf zou ik ook graag een review over de 3DS versie zien, die compleet anders is dan de console variant.
Avatar
Patrick | 30 september 2013 20:26 | #224675
Reactie op post #224656 van Smooch
Hier de review van de Nintendo 3DS-versie.
Avatar
Captain-Retardo | 01 oktober 2013 00:09 | #224693
Lijkt mij een leuk spel, maar het kopen van poppetjes wil ik liever niet. Heb de 1e Skylanders, maar zonder alle personages voelt het voor mij niet compleet aan.

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Disney Infinity

Platform: Wii U
Genre: Platform
Ontwikkelaar: Avalanche Software
Uitgever: Disney Interactive Studios
Aantal spelers lokaal: 4
Online-ondersteuning: Ja
Aantal spelers online: 4
Releasedatum: 20 augustus 2013

Screenshots