Nintendo 2DS - het oordeel Special | 21 oktober 2013 14:58 | Auteur: Daan

De andere leden van de Nintendo 3DS-familie kregen bij N1ntendo een uitgebreide test en dat is wederom het geval met de nieuwe Nintendo 2DS. De handheld is inmiddels een week beschikbaar en de gevoelens over het apparaat liggen enorm uiteen. Sommige gebruikers missen het 3D-effect niet, terwijl anderen liever op hun Nintendo 3DS XL blijven spelen. Wat vinden wij van dit niet-opklapbare systeem? Je leest het in dit artikel!

3


Een nieuwe look, een stapel veranderingen
Het is duidelijk te zien dat de baby in deze gelukkige Nintendo 3DS-familie ontzettend verschilt van de rest. Om te beginnen kun je het systeem niet meer dichtklappen, wat sinds de Game Boy Micro niet meer is voorgekomen. Wat je ervoor terugkrijgt is een systeem wat één geheel vormt en dit vraagt wat gewenning. De schermen zitten dichter op elkaar en de verscheidene besturingsmogelijkheden zitten aan de zijkanten naast de twee schermen. De L- en R-toetsen zijn een make-over ondergaan en kennen een omlijning waarop je vingers gemakkelijk kunnen rusten.

Doordat je het systeem niet meer kunt sluiten, zou je geen Sleep Mode verwachten. Deze zit echter met een sleep slider aan de rechter onderzijde van het systeem, die een harde ruk naar rechts vereist. Dit betekent dat je hem altijd nog kan gebruiken voor Street - en SpotPass, al is het aan te raden om hem in een speciaal tasje mee te nemen wat je apart moet aanschaffen voor €9,99.

Een andere opmerkelijke verandering is de verplaatsing van de START- en SELECT-toetsen, die zich nu rechts van het touchscreen bevinden. Hoewel dit bij de Nintendo DS-familie van handhelds gebruikelijk was, is het opmerkelijk om deze knoppen niet meer naast de HOME-knop te zien. De HOME-knop zit nog wel onder het aanraakscherm en heeft nu een vergelijkbare knop als die op de originele Nintendo 3DS.

De Nintendo 2DS is verder voorzien van slechts één speaker aan de linkerkant naast het bovenste scherm. Deze is duidelijker en luider dan de vorige edities van het systeem, maar het is een wereld van verschil met bijvoorbeeld de surround set-up van de Nintendo 3DS XL. De Nintendo 2DS heeft daarnaast geen WiFi-schakelaar, waardoor de mogelijkheden van WiFi en StreetPass niet langer fysiek kunnen worden uitgeschakeld. In plaats daarvan zul je deze settings moeten aanpassen in het hoofdmenu door op een speciale optie te drukken.

22


Geen 3D en batterijduur
De naam Nintendo 2DS legt de nadruk op het meest belangrijke feit van het systeem: het 3D-effect, waar de andere versies zo om bekend staan, is niet meer aanwezig op dit systeem. Dit betekent dat je niet kunt genieten van de verscheidene lagen diepgang in spellen. De grootste spellen uit de Nintendo 3DS-bibliotheek zoals Super Mario 3D Land en Kid Icarus: Uprising maken sterk gebruik van deze mogelijkheden, maar het is een persoonlijke afweging of je het werkelijk zult missen. Opmerkelijk genoeg zijn de twee 3D-camera's aan de achterzijde van het systeem zijn nog wel aanwezig. Deze worden niet gebruikt om 3D-afbeeldingen te schieten, maar meer om diepte te vormen voor de verscheidene AR-mogelijkheden.

De batterijduur van de Nintendo 2DS ligt volgens Nintendo meer in lijn met de Nintendo 3DS XL, gezien je ongestoord bijna zes uur Nintendo 3DS-games in 2D kunt spelen. De batterij zelf is vergelijkbaar met die van de originele Nintendo 3DS, maar gezien er één groot scherm achter de behuizing ligt, valt het langere speelplezier te verklaren. De maximale tijd met Nintendo DS-spellen, die de Nintendo 2DS ook allemaal ondersteunt, ligt tussen de Nintendo 3DS (acht uur) en Nintendo 3DS XL (tien uur) in, met een maximaal aangeven tijd van ongeveer negen uur. Positief nieuws is dat in tegenstelling tot de Nintendo 3DS XL, wel gewoon een power adapter wordt meegeleverd in de doos.

Als klap op de vuurpijl zit een grotere 4GB SD-kaart in de Nintendo 2DS, waarmee je het beste van twee werelden krijgt. Het systeem weegt 260 gram, wat iets zwaarder is dan de 235 gram van de originele Nintendo 3DS. De XL-variant blijft echter nog steeds het zwaarste systeem met een gewicht van 336 gram.

14


Afwegingen
Nu je de belangrijkste factoren van het systeem kent, is het belangrijk om te weten of het systeem de moeite waard is. De Nintendo 2DS ligt voor €129,99 in de schappen, terwijl de Nintendo 3DS nog steeds gemiddeld €169,99 en de Nintendo 3DS XL gemiddeld €199,99 kosten. Is de potentiële €40,00 besparing mooi meegenomen of lever je juist te veel in op het apparaat? Daan en Quint geven hun mening, nadat ze flink wat uren achter de rug hebben op zowel een Nintendo 2DS als een Nintendo 3DS (XL).

Daans mening
1. Wat vind jij de positieve dingen aan de Nintendo 2DS?
De positie is helemaal mijn ding, gezien je vanuit een oogwenk neer kunt kijken op beide schermen. Dit wordt ondersteund door de plaatsing van de knoppen, die nu ongeveer in het midden zitten. Tel daar het design bij op en je zult al snel merken dat sommige spellen meer gebouwd zijn voor dit systeem. Dit is vooral te merken met Kid Icarus: Uprising, waar het op de Nintendo 3DS noodzakelijk is het op een bijgeleverde stand te spelen. Je kunt met gemak je linkerhand goed over de Circle Pad en de L-toets houden, terwijl je met de rechterhand de stylus gebruikt.

Dit brengt mij naar een ander punt van de Nintendo 2DS en dit is duurzaamheid. De L- en R-toetsen zullen in vergelijking tot de Nintendo 3DS minder snel breken en dit komt door hun redesign. Ze voelen meer als Game Boy Advance-knoppen, waar ze een aangename positie aannemen rondom de linker- en rechterzijde van het apparaat. De vierpuntsdruktoets voelt daarnaast niet zo los als de andere delen van de Nintendo 3DS-familie, wat het uitermate perfect maakt voor 2D-platformers. Daarnaast is het gewicht in het systeem beter verdeeld, voornamelijk als je het vergelijkt met de Nintendo 3DS XL, waarbij je kramp kunt krijgen tijdens het spelen. Dit is ook handig voor games die gebruik maken van bewegingsgevoelige besturing, gezien hier nu een betere grip voor is.

25


2. Wat vind jij de negatieve dingen aan de Nintendo 2DS?
Hoewel er vele positieve dingen in het design te vinden zijn, zijn er ook aspecten die mij niet geheel lekker zitten. Voor een systeem met een breder doelpubliek, vind ik dat er beter nagedacht had kunnen worden over de volume-knop. Je moet er flink op leunen met je vinger en dat voelt niet plezierig. Het volume zelf komt uit één speaker en dit is een opmerkelijke verandering. Het geluid dat uit deze ene speaker komt is sterker dan de vorige systemen, maar het was leuker geweest om het geluid vanuit beide kanten te horen. Gelukkig is er een optie om een koptelefoon te gebruiken waardoor je wel stereo-geluid zult krijgen.

Iets anders wat niet helemaal lekker zit, zijn de locaties van de START- en SELECT-toetsen. In tegenstelling tot andere delen van de Nintendo 3DS-familie, zitten deze knoppen nu aan de rechterkant van het systeem. De voormalige set-up lag mij meer voor de hand, gezien ze allemaal gemakkelijk gevonden konden worden onder het touchscreen. Daarnaast zijn deze knoppen nu de meest fragiele van het systeem, terwijl de HOME-knop nu terug gaat naar het oude drukknop-design.

3. Is het kopen van een Nintendo 2DS de moeite waard wanneer je al een Nintendo 3DS (XL) hebt? En wat als je nog geen Nintendo 3DS hebt - wanneer is dit dan een goede keuze?
Als je een Nintendo 3DS XL hebt, zou ik me niet te veel zorgen maken over de Nintendo 2DS. Hoewel er goede redenen zijn om er wellicht één aan te schaffen, heb je met de Nintendo 3DS (XL) de mogelijkheid om games in 3D te spelen. Daarnaast kun je beter genieten van full surround geluid, de grotere schermen en de mogelijkheid om hem in je broekzak mee te dragen.

18


Dat gezegd hebbende, de Nintendo 2DS is een perfect systeem voor thuisgebruik of voor iemand die op zoek is naar een goedkopere optie. De meeste functionaliteiten zijn aanwezig en mocht je vaak een tas met je dragen, dan kan je de Nintendo 2DS nog gemakkelijk overal met je meezeulen. Je zult hiervoor een extra tasje moeten kopen, maar het is een beter systeem om op te focussen als je in de trein of de achterbank van een auto zit. Als je zit te twijfelen tussen deze versie en de originele Nintendo 3DS, zul je moeten kijken of 3D en het dichtklappen belangrijke factoren voor je zijn. Beide designs kennen evenveel problemen, dus je zult zelf moeten wikken en wegen wat bij je past.

4. Indien je een cijfer zou moeten geven aan de hardware, welk cijfer zou dat dan zijn?
Net als met de originele Nintendo 3DS, geef ik de Nintendo 2DS een 8.0 als eindscore. Het design spreekt mij heel erg aan, voornamelijk hoe de verschillende besturingsopties dicht bij elkaar liggen. De knoppen voelen lekker in de hand en ik heb er zover aardig wat uren in verscheidene platformers op zitten. Daarnaast geeft het systeem minder snel het gevoel van kramp dankzij de slimme accenten in het design en omlijsting. Toch zijn er dingen die mij niet lekker zitten zoals de volumeknop, de enkele speaker en de plaatsing van de START- en SELECT-knoppen. In zijn totaliteit is het een systeem dat makkelijk op te pakken is en eenvoud biedt in gebruik. Dat is waar het uiteindelijk voor mij allemaal om te doen is.

Quints mening
1. Wat vind jij de positieve dingen aan de Nintendo 2DS?
Het grootste pluspunt van de Nintendo 2DS is het ergonomische design dat vooral voor kinderhandjes een uitstekende match is. Maar ook voor mezelf vind ik het nieuwe design stiekem een stuk prettiger wegspelen. De handheld is een flink stuk lichter ten opzichte van de Nintendo 3DS XL en dat is vooral voor langere speelsessies een groot pluspunt. Waar ik bij de Nintendo 3DS XL nogal eens een slapende hand krijg of lichtelijk pijn in mijn vingers en gewrichten, daar heb ik daar bij de Nintendo 2DS nooit last van. Dit komt ook doordat je nu gemakkelijker en sneller alle knoppen bereikt, wat het speelplezier ten goede komt. Tevens is de ietwat grotere standaard stylus een handige bijkomstigheid en voelen vooral de schouderknoppen en de START/SELECT/HOME knoppen meer solide aan ten opzichte van de Nintendo 3DS (XL).

5


Bovendien kennen de schermen een zeer sterk nieuw design, wat nog niet eerder is voorgekomen in de dual screen-handhelds van Nintendo: ze buigen lichtelijk naar voren en naar elkaar toe. Dit zorgt ervoor dat de kijkhoek voor de speler aanzienlijk verbeterd is, wat enkel mogelijk is geworden doordat het 3D is weggevallen. Visueel bewust te moeten wisselen tussen het bovenste en het onderste scherm is hiermee zo goed als verleden tijd.

2. Wat vind jij de negatieve dingen aan de Nintendo 2DS?
Het grootste minpunt van de Nintendo 2DS voor mij is de prijs. Ondanks dat het apparaat goedkoper is dan de andere modellen in de Nintendo 3DS-familie, kan ik niet zeggen dat €129.99 een adviesprijs is die het apparaat duidelijk als een leuk hebbedingetje naar voren schuift. €99.99 was perfect geweest en had de Nintendo 2DS wel in de categorie 'leuk voor erbij' laten passen. Het apparaat is nu ten opzichte van een normale Nintendo 3DS slechts €40 goedkoper en voor het inleveren van zaken als 3D-beelden, stereo-geluid, de draagbaarheid en ietwat kleinere schermen is dat bijzonder lastig te verantwoorden.

3. Is het kopen van een Nintendo 2DS de moeite waard wanneer je al een Nintendo 3DS (XL) hebt? En wat als je nog geen Nintendo 3DS hebt - wanneer is dit dan een goede keuze?
Zoals bij het vorige punt uiteengezet, is de Nintendo 2DS helaas door de prijs niet het hebbedingetje wat het had kunnen zijn. Hierdoor is er totaal geen reden om het apparaat aan te schaffen wanneer je al een Nintendo 3DS (XL) hebt.Mocht je op dit moment nog geen apparaat hebben uit de Nintendo 3DS-familie, dan is het voor kinderen onder de zeven jaar een no-brainer om toch voor de Nintendo 2DS te gaan: hij ligt beter in de hand en 3D-beelden mogen vanwege de oogontwikkeling toch niet getoond worden. Voor die doelgroep zijn argumenten zoals stereo-geluid en draagbaarheid tevens amper tot niet relevant, waardoor het besparen van 40 euro dan alleen maar mooi is meegenomen. Voor iedereen boven de zeven jaar zou een Nintendo 3DS (XL) echter een veel logischere keuze zijn.

4. Indien je een cijfer zou moeten geven aan de hardware, welk cijfer zou dat dan zijn?
De Nintendo 2DS zou van mij een 6.0 krijgen, puur om aan te tonen dat het apparaat bestaansrecht heeft. De basisfunctionaliteiten zijn naar behoren en soms zelfs beter dan bij de Nintendo 3DS, maar het kan de relatief hoge prijs niet verantwoorden wanneer je de feiten naast elkaar zet. De Nintendo 2DS is daarmee enkel erg interessant voor een niche doelgroep - kinderen onder de zeven jaar - want anders geldt: "Voor een schamele €40 meer heb je een 'normale' Nintendo 3DS waar je meer aan hebt."
Next articleZeventien minuten aan gameplay-beelden van Batman: Arkham Origins Previous articleWii gaat uit productie en verdwijnt uit de schappen in Japan

Reacties van gebruikers

Avatar
MarioKarter | 21 oktober 2013 16:41 | #225576
Die cijfers lopen best uiteen! Voor de rest, goede review jongens!
Avatar
ThanosReXXX | 21 oktober 2013 16:48 | #225577
Goede, duidelijke review met van beiden een paar interessante stellingen en het gemiddelde cijfer is dus een 7, waar niets mis mee is, zeker niet als apparaat voor erbij. Vooral leuk voor alle neefjes en nichtjes die wat mijn 3DS XL betreft absoluut een straatverbod hebben. Op een enkeling na hebben ze ook allemaal de scharnieren van hun DS Lite of DSi gesloopt, iets dat voor mij ondenkbaar is; ik heb alle handhelds (vanaf Gameboy Color) nog en ze zijn in prima staat.

P.S.

Je bent wel een beetje streng, Quint. Ik denk dat een prijsverschil van €70 als introductie prijs realistisch gezien nooit tot de mogelijkheden had behoord en de doelgroep waar ze zich op richten zal natuurlijk niet focussen op wat er mist, maar op wat het biedt. Bovendien is de doelgroep kleiner dan normaal en een bedrijf moet natuurlijk ook gewoon geld verdienen, dus denk ik dat de prijs slechts aangepast zal worden als de 2DS middels de eerste verkopen zijn bestaansrecht kan bewijzen.
Avatar
wiijordends | 21 oktober 2013 17:40 | #225579
Quints mening sluit het beste aan bij mijn mening!

Alleen heb ik dat krampachtig gevoel nooit ervaren bij de originele Nintendo 3DS.

Over de prijs ben ik volledig mee eens.


En ik zou het ook een 6 gegeven hebben.
Avatar
Stevendek | 22 oktober 2013 10:46 | #225607
collapse
Op de beginpagina hebben jullie een foto gezet van 3 verschillende kleurcombinaties. Hoe komen jullie aan een rood-zwarte?
Avatar
Quint | 22 oktober 2013 11:01 | #225608
Reactie op post #225607 van Stevendek
collapse
Die is exclusief verkrijgbaar in Amerika. De wit/rode is Europa-exclusief Smile .
Avatar
Stevendek | 22 oktober 2013 12:24 | #225610
Reactie op post #225608 van Quint
ahzo Smile

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.