Wii Party U Review | 23 oktober 2013 18:00 | Auteur: Daan

Op de Wii werden vele feesten gevierd, al waren ze niet allemaal van dezelfde kwaliteit. Wii Sports en Wii Sports Resort waren de grootste hits onder het wereldwijde publiek, maar er was één die toch ook bijzonder goed te pruimen was: Wii Party, een game van een studio die bijna ten dode opgeschreven was, NdCube genaamd. Hudson, de makers van de Mario Party-titels, zou overgenomen worden door Konami waardoor vele medewerkers hun vertrouwde werk gedag moesten zeggen. Deze mensen kwamen allemaal naar NdCube en hun eerste titel in de nieuwe opstelling was gelijk een gigantisch succes. Na Mario Party 9 en een helpende rol in Wii Play Motion keert de developer terug naar waar het allemaal begon, maar nu op de Wii U met Wii Party U.

100


Kom samen voor een TV-party
Net als het origineel is Wii Party U een partygame in hart en nieren en kent het verscheidene modi om je mee te vermaken. De optie waar je waarschijnlijk de meeste tijd in zal stoppen is TV-party, waar vijf uiteenlopende spelborden te vinden zijn. De allerbeste is GamePad-eiland die, zoals de naam al aangeeft, heel slim gebruikmaakt van de Wii U GamePad. Op dit bord gooi je niet simpelweg dobbelstenen om jezelf naar voren te helpen, maar speel je speciale minigames en deze kennen een goede variatie. Zo moet je jouw geluk beproeven op een heuse slotmachine of gebruik je een pijl en boog om op een wiel van nummers te schieten. Als iemand ver voor staat, krijgen deze personen moeilijkere versies van deze minigames voorgeschoteld. Sta je ver achter, krijg je makkelijkere versies. Het is wellicht een beetje oneerlijk, maar er worden onderweg voldoende reguliere minigames gespeeld en deze zullen je nog verder naar voren trekken. Een ander aangenaam onderdeel is dat je bij speciale poorten de Wii U GamePad moet omdraaien, tegen je borst aan moet houden en moet proberen verscheidene figuren te vormen. Dit is niet alleen vermakelijk, maar ook nog eens aangenaam uitdagend.

De andere vier spelborden maken niet actief gebruik van de Wii U GamePad, maar dat betekent niet dat ze niet vermakelijk zijn. Zo is er de Dobbelmarathon, waar je door minigames te winnen een groot aantal dobbelstenen verdient en dit kan oplopen tot maximaal tien. Met deze dobbelstenen probeer je hoge ogen te gooien om zo de route van ongeveer driehonderd vakjes door te komen. Dit klinkt enorm, maar het kan bijzonder snel gaan en vooral als je bedenkt dat het lot bepaalt op welk vakje je nu weer zal landen. Je zult ook aardig wat één versus drie-games spelen, waar de eenzame speler op interessante manieren gebruikmaakt van de Wii U GamePad. Zo moet de Wii U GamePad-speler vallen neerleggen in een doolhof en is het de taak aan de Wii Remote-spelers om deze te omzeilen. Daarnaast zijn er vakjes die je naar achteren of voren duwen, waardoor het altijd een verrassende strijd is tot het bittere einde. Eén versus drie-games worden ook gespeeld in de Mii-modeshow, waar je over een klein bord beweegt en probeert onderdelen van kostuums te verzamelen. Door kostuums te showen bij het hoofdpodium, wordt je beloond met punten en degene met de meeste punten op het einde is de winnaar. Het beste is om complete pakjes bij elkaar te sprokkelen, want dit kan je dubbele punten opleveren en dat kan cruciaal zijn voor de eindstrijd. Dit is een aangenaam gegeven en het leukste is nog wel dat je delen van kostuums van andere kunt pikken, waardoor zij met minder punten aan de eindstreep belanden.

18


Een ander spelbord is de Knikkerlawine, waar je probeert zo goed mogelijk te scoren in minigames om knikkers te verdienen. Deze laat je in een machine vallen en door deze schoonheden juist te mikken, kun je er vele punten mee scoren. Het is de bedoeling om de knikkers in een gat te laten vallen en deze zijn allemaal een compleet ander aantal punten waard. Dit klinkt als iets dat je op de kermis hebt gespeeld en dat is ook zo. Het winnen van de minigames betekent niet direct dat je de winnaar wordt van het spel en dat geeft Knikkerlawine een lekker onheilspellend gevoel. Als laatste is er Vijf Op Het Veld, waar je door minigames te winnen als eerste keuzes mag gaan maken. Deze keuzes hebben betrekking op het vormen van voetbalteams en de meest ideale teams kunnen worden gevormd door goed op de nummers te letten. Net als het klassieke spel Rummikub zijn de juiste combinaties meer punten waard en dit kan ervoor zorgen dat je flink op je vrienden kunt vooruitlopen. Een goede focus en logisch nadenken komen hier samen en het is leuk om snel te spelen.

Knotsgekke thuisparty’s
Een ander belangrijk onderdeel van de Wii Party-series is de Thuisparty en in Wii Party U kent dit onderdeel veel meer opties dan voorheen. Bijzonder aan deze grote minigames is hoe goed ze de Wii Remotes en de Wii U GamePad samen inzetten. Het zijn wat grotere minigames die maximaal dezelfde tijd vragen als de kleinere speelborden en ze kunnen soms wel dertig minuten in beslag nemen. Eén hilarisch voorbeeld is Knoppenkronkels, wat je makkelijk kunt omschrijven als een co-op versie van Twister. Je zult al spoedig merken dat twee handen per persoon helemaal niet goed zijn om alle opdrachten succesvol te kunnen uitvoeren, maar met een goed team kom je al een heel eind. Een andere positieve ervaring was Speurneuzenpark, waar één persoon met de Wii U GamePad rond kan kijken in de omgeving en dit probeert uit te leggen aan andere spelers. Zij spelen tegen elkaar met de afstandsbediening zijwaarts en proberen jou als eerste te bereiken. In Raad Die Tronie zul je gekke bekken moeten trekken naar de camera van de Wii U GamePad en dit moet je doen door middel van een aanwijzing. Aan de spelers is het nu om er achter te komen wat je precies denkt en dit levert gegarandeerd hilarische situaties op. Ook is er Krabbelkampioen waar ieder iets tekent op de Wii U GamePad. Iedereen krijgt dezelfde opdracht, tenminste, dat lijkt zo. Eén iemand heeft een compleet andere tekenopdracht gekregen en je zult erachter moeten komen wie dat is. Naast deze vier zijn er nog vier te vinden, maar wat deze zijn zul je zelf uitvinden.

99


Met zijn tweeën een GamePad-Party
Naast al het geweld voor meerdere spelers, kun je ook met twee personen veel plezier hebben. Hiervoor heb je slechts de Wii U GamePad nodig en hier speel je allerlei soorten spellen mee die je kiest uit een menu. In het pakket wat in de winkels zal liggen, komt de game niet alleen met Wii-afstandsbediening Plus maar ook met een standaard voor de Wii U GamePad. Door deze te gebruiken, kun je optimaal genieten van verscheidene spellen die je samen aan een tafel kunt spelen. De meest simpele voorbeelden zijn Tafelvoetbal en Tafelhonkbal, waar je miniversies speelt van deze sporten door ieder alleen maar gebruik te maken van een control stick. De herspeelbaarheidsfactor is hoog, omdat ze makkelijk zijn op te zetten en het lang vermakelijk blijft. Het Knikkercircuit is een tikkeltje uitgebreider, gezien je hier probeert knikkers langs allerlei obstakels te zeulen. Hier maak je niet alleen gebruik van control stick om doolhoven te voltooien en wippen van richting te veranderen, maar ook van de schouderknoppen om knikkers nieuwe hoogtes te laten bereiken. Helaas zijn er weinig stages in de aanbieding, maar het laat wel uitstekend zien wat de mogelijkheden van de controller zijn in een dergelijke set-up.

Hoofd, Schouders, Mii En Teen is een andere versus game waar je een getweakte versie speelt van Vier Op Een Rij. Je probeert hier echter rijen van drie te vormen en het draait hier om de drie delen van een lichaam. Je verdient punten door verscheidene rijen te maken en zodoende het gehele speelbord. Gaandeweg speel je verschillende minigames tegen elkaar en door ze te winnen kun je een blokje in jouw kleur veranderen. Er zijn ook co-op minigames, welke worden gespeeld in Dierbare Herinneringen, waar je probeert plaatjes van dieren te onthouden en te verzamelen. Door minigames te winnen mag je wat extra spieken op het bord en dat maakt de gehele rit wat gemakkelijker. Het leuke aan de co-op en versus tafelminigames is dat ze in de mode ook los te spelen zijn, wat handig is voor een paar snelle battles. De laatste optie in GamePad-Party is Puzzelpartners, waar je samen een puzzel probeert te vormen op een groot speeloppervlak. Dit maakt wederom alleen maar gebruik van de sticks en je zult goed moeten samenwerken om de grotere blokken naar hun einddoelen te tillen.

101


Minigames, nogmaals minigames en alleen spelen
De Minigames-sectie is het laatste onderdeel van onze tocht en het doet wat je zou verwachten. Je kunt hier alle minigames vrij op je gemak spelen en dat is leuk voor een paar snelle ronden. Net als met de originele Wii Party en Mario Party 9 zijn er ook verscheidene andere manieren om de minigames te ervaren, maar het grote probleem is dat ze niet zo interessant zijn als voorheen. Bruggenbouwers is eigenlijk het meest boeiende onderdeel, gezien je samenwerkt om punten te verdienen en een einddoel probeert te bereiken. De andere twee opties zijn verkapte toernooien die niets bijzonders doen om het interessant te houden en dat maakt ze niet echt een goede keus. Voorheen was het zo dat je constant naar speciale doelen werkte op een interessante manier, maar hier ga je alleen van minigame naar minigame en wint degene met de meeste punten.

Het is ook niet goed gesteld met singleplayer content in het pakket, want hier zijn de opties zeer beperkt. Je kunt de minigames in een speciaal toernooi spelen en er zijn wat Uitdagingen waar je aan kunt deelnemen. Het jammere aan de Uitdagingen is dat er maar vijf zijn, terwijl er meer minigames zijn die perfect zouden zijn om nog langer te spelen. Ze zijn vermakelijk voor hoe kort de momenten ook mogen zijn, want twee van deze speciale spellen gaan niet oneindig door. De spellen Knopsport en Ballonnenbeukers stoppen als je de honderd bereikt, dus er is weinig reden om ze nog verder te spelen. Daarnaast is er Appelravage, waar je zoveel mogelijk appels verzamelt terwijl je obstakels ontwijkt, hetgeen al een hele kunst op zich is. De andere twee opties kennen een iets langere houdbaarheid en dit geldt in het bijzonder voor Kruisblokkenpuzzel. Het is een volwaardig puzzelgame met vijftig uitdagingen, een endless mode en een optie om het tegen elkaar op te nemen. Voor Het Blok is ook best aangenaam, maar dit is een pure multiplayer-ervaring. Je probeert hier op blokken te schieten met de Wii Remote en hoe meer er omvallen, hoe meer punten je scoort.Graphics en geluid
Wii Party U heeft een vriendelijke en aangename look en het ligt zeker in lijn met het vorige deel voor de Wii. De omgevingen en aankleding van de Mii-personages is bij elk bord, minigame en optie anders en dit zorgt voor flink wat variatie in de presentatie. De komische reacties van de Mii's maken alles compleet en het voelt alsof ze in hun eigen kleine wereld zitten. Grafisch is het niet overweldigend, maar het doet zijn werk. De muziek is in dit opzicht hetzelfde, gezien het de verscheidene omgevingen van meer kleur voorziet. De variatie aan vrolijke deuntjes brengen je in een goed humeur en creëren een partysfeer. Het aantal muziekcomposities is in ieder geval groter dan het origineel, waar de nummers af en toe werden herhaald.

Conclusie
Wii Party U is een uiterst vermakelijke partygame voor de Wii U en het raakt in vele opzichten de juiste noten. Er wordt sterk gebruikgemaakt van de Wii U GamePad in de verscheidene onderdelen van het pakket en het plezier voor maximaal vier personen is sterk aanwezig. TV-party en Thuisparty voldoen aan ieders tijdbeperkingen en er zullen al snel favorieten worden gevonden. Als je alleen speelt, verwacht dan niet dat je vele uren in Wii Party U kunt stoppen. Hoewel de meeste onderdelen alleen te spelen zijn, voelt het allemaal niet hetzelfde en het is niet de perfecte manier om dit spel te spelen. Het Minigames-menu kent ook minder opties dan verwacht en dat is toch jammer. Dat gezegd hebbende, het is duidelijk dat Wii Party U op een aangename manier mensen samenbrengt deze winter en dat is waar het allemaal om te doen is.
8
N1-score
  • + Gemakkelijk om op te pakken
  • + Vermakelijke speelborden
  • + Betere en grote selectie aan Thuisparty-spellen
  • + Sterk gebruik van de Wii Remotes en Wii U GamePad
  • - Niet erg geschikt voor de eenzame speler
  • - De minigame modi zijn niet zo interessant
Next articleBravely Default Deluxe Collector's Edition bekendgemaakt Previous articleDe beëindiging van de Wii-productie is specifiek voor Japan

Reacties van gebruikers

Avatar
The Iron Ghoul | 23 oktober 2013 18:29 | #225652
ik ga hem zeker halen. lijkt me leuk met vrienden nu we eindelijk gears of war horde op insane hebben uitgespeelt
Avatar
JoeyvanAwesome | 23 oktober 2013 19:18 | #225655
collapse
Er staat nogal wat foutjes in. Een boel rare zinnetjes en andere tikfoutjes, maar ik zal niet teveel kritiek leveren, want ik weet uit ervaring dat de redactie daar niet zo goed tegen kan. Kon het toch niet over mijn hart verdragen om "dolhof" niet te melden. Succes met verbeteren! Smoking
Avatar
ThanosReXXX | 23 oktober 2013 19:37 | #225657
Reactie op post #225655 van JoeyvanAwesome
Als je dan zelf nog even "staat nogal wat foutjes in" verandert in "staan nogal wat foutjes in" en "over mijn hart verdragen" in "over mijn hart verkrijgen", dan hoef je verder niemand meer te verbeteren, ook jezelf niet. Wink
Verbeter de wereld, begin bij jezelf...
Avatar
Wesleye98 | 23 oktober 2013 19:34 | #225656
Mooi cijfer. Ik kan hem denk ik morgen al ophalen, aangezien hij bij GameMania al binnen is. Heb er wel zin in en deze zal op iedere verjaardag klaarstaan.
Avatar
Jordy_Q_Dragon | 24 oktober 2013 09:19 | #225669
Goede review!
Avatar
Maarten707 | 25 oktober 2013 17:13 | #225757
collapse
Goed cijfer, heb slechtere reviews gezien met slechte cijfers. Heb hem al sinds woensdag, kan sinds vandaag eindelijk op Miiverse posten.
Avatar
Wesleye98 | 25 oktober 2013 18:26 | #225763
Reactie op post #225757 van Maarten707
En wat vind jij van de game? Al met vrienden/familie gespeeld? Ik wel! Echt keileuk! Vooral de thuisparty, met name Waterdragers. Wel grappig om door de kamer te rennen...

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Wii Party U

Platform: Wii U
Genre: Party
Ontwikkelaar: Nintendo
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 5
Online-ondersteuning: Ja
Aantal spelers online: N.v.t.
Releasedatum: 25 oktober 2013

Screenshots