Shin Megami Tensei: Devil Survivor Overclocked Review | 31 oktober 2013 12:00 | Auteur: Patrick

De Shin Megami Tensei-serie is een bekende JRPG-serie van Atlus. Jaarlijks verschijnen verschillende games en ook kent de serie verschillende spin-offs. De Devil Survivor-serie is hier één van. Shin Megami Tensei: Devil Survivor Overclocked is een Nintendo 3DS-port met verbeteringen ten opzichte van het in 2009 voor de Nintendo DS verschenen origineel, Shin Megami Tensei: Devil Survivor. De originele game ontving veel lovende kritieken en wordt gezien als een van de beste tactical RPGs voor de Nintendo DS. Europa heeft deze parel helaas niet mogen meemaken in 2009 maar met Shin Megami Tensei: Devil Survivor Overclocked brengt Atlus de game alsnog naar Europa toe. Wat heeft deze port Europa te bieden en is het gelukt om de originele DS-game naar een hoger niveau te tillen?

Shin Megami Tensei: Devil Survivor Overclocked is al sinds 29 maart 2013 beschikbaar in Europa en sinds 25 september 2013 is de game ook beschikbaar als digitale download in de Nintendo 3DS eShop. Bij de originele release had de game veel problemen waardoor uitgever Ghostlight genoodzaakt was om in juni een patch uit te brengen. Voor het spelen van de game is het downloaden van deze patch een must. Shin Megami Tensei: Devil Survivor Overclocked is een tactical RPG met turn-based gevechten. In een gevecht beweeg je jouw personages over een speelveld zoals in bijvoorbeeld Final Fantasy Tactics en in de Fire Emblem-serie. Zodra je naast een vijand staat kun je deze aanvallen en start een klassiek turn-based gevecht. Wil je de game van het begin tot eind spelen dan ben je al snel dertig tot veertig uur verder hetgeen met name te maken heeft met de hoge moeilijkheidsgraad. Atlus staat bekend om het maken van uitdagende games en deze game is geen uitzondering. Atlus heeft in deze port een Easy-modus toegevoegd om de game ook voor nieuwe spelers toegankelijker te maken. De Easy-modus zorgt ervoor dat je sneller ervaringspunten verdient waardoor je personages sneller sterker worden. Dit is een goede toevoeging als je niet continu bezig wilt zijn met het perfectioneren van je team.

4


Ingesloten in centrum Tokyo

Het verhaal is het belangrijkste onderdeel van deze game. Samen met twee vrienden, Atsuro en Yuzu, ga je op bezoek bij je neef, Naoya, in de binnenstad van Tokyo. Je komt Naoya onderweg tegen en krijgt zogenaamde COMP’s in je handen geduwd. De COMP’s hebben veel weg van een Nintendo DS. Je komt al snel er achter dat Naoya iets gedaan heeft met deze COMP en dat er een Demon Summoning-app op staat. Nadat je deze opent verschijnen plots drie demonen die je moet verslaan. Dit is de start van een groots en meeslepend avontuur waarin je vele keuzes moet gaan maken. Na het verslaan van de drie demonen kom je erachter dat de binnenstad van Tokyo onder quarantaine staat en dat alle communicatie met de buitenwereld is afsloten. Ook is er geen elektriciteit en voedseltoevoer, waardoor al snel een chaos ontstaat. In eerste instantie lijkt het te gaan om een gaslek maar al snel kom je erachter dat het gaat om een grote uitbraak van demonen. Samen met Atsuro en Yuzu ga je op zoek naar een uitgang maar al snel wordt jouw lot verbonden met het lot van alle mensen in het quarantainegebied. Je kunt de “death clocks” van andere mensen zien, waaruit blijkt dat alle mensen in het quarantainegebied binnen zeven dagen zullen sterven. Dit is nog maar het begin van het verhaal, dat zich gedurende het gehele spel blijft ontwikkelen en op alle fronten ontzettend veel diepgang kent. Je ontmoet vele personages die hun verhaal vertellen waardoor je echt een band met ze opbouwt. Vooral de vele keuzes die je moet maken hebben invloed op het verhaal en de personages, waardoor er uiteindelijk zes verschillende eindes mogelijk zijn. Het verhaal is meeslepend en blijft boeien. Alles wordt je uiteindelijk duidelijk en dat zorgt er samen met de connectie die je opbouwt met de personages voor dat je deze game wil blijven spelen tot het eind.

8


Dialogen en gevechten

Je speelt de game vanuit een kaart van de binnenstad van Tokyo. Je selecteert telkens een locatie en kunt dan vanuit die locatie dialogen met andere personages starten of gevechten in gaan. In de game speel je door zeven dagen heen terwijl een klok loopt. Bij iedere dialoog en elk gevecht waar een klok bijstaat gaat een half uur voorbij. Hierdoor zul je keuzes moeten maken omdat je niet alle dialogen kunt activeren zonder dat andere verdwijnen. Dit betekent dat je op verschillende momenten moet kiezen tussen verschillende personages. Dit zijn niet bepaald makkelijke keuzes omdat je in de meeste gevallen tussen erg toffe personages moet kiezen.

image2011_0121_1216_2


Deze game draait erom dat je vecht met je demonen. Je vecht met magie of met fysieke aanvallen en iedere demon heeft zijn eigen krachten. Kies je om vanuit de kaart een gevecht te starten dan verschijnt een in hokjes opgedeeld speelveld. Vervolgens kies je met welke personages je gaat vechten. In het begin zijn dat alleen Atsuro, Yuzu en jezelf, later zijn er meer opties. Ieder personage kan daarnaast twee demonen in zijn team opnemen. Op het veld loop je rond om andere personages of demonen aan te vallen. Het is mogelijk om enkele aanvallen te gebruiken op het speelveld om zo bijvoorbeeld verder te kunnen lopen. Ook kun je magie te gebruiken. Zodra je naast een vijand staat heb je de optie om aan te vallen en een turn-based gevecht in te gaan. Samen met je twee demonen vecht je dan tegen maximaal drie vijanden.

3


Het demonsysteem is erg uitgebreid en het zal een onderdeel van het spel zijn waar je veel tijd in gaat stoppen. Je bent continu bezig om een zo sterk mogelijk team samen te stellen en dat is ook nodig. Je kunt demonen kopen in de Demon Auction door middel van Macca, een beloning die je ontvangt als je vijanden verslaat. De Demon Auction zal als je vordert in het verhaal steeds meer gevuld raken met sterkere demonen. Daarnaast kun je met Demon Fusion twee demonen met elkaar fuseren om een sterkere demon te creëren. In totaal zijn er meer dan 150 demonen te creëren die ieder hun eigen uiterlijk en krachten hebben. De Demon Auction en Demon Fusion werken goed en er zijn zodoende veel mogelijkheden om je team naar eigen smaak in te delen. Dit maakt het demonsysteem een van de leukste bezigheden van de game.

Het gevechtssysteem kent veel diepgang. Zo zijn er actieve skills, passieve skills en kun je een skill selecteren die aan het begin van een turn-based gevecht geactiveerd wordt. Je kunt maximaal drie actieve en drie passieve skills selecteren per personage. Een actieve skill is bijvoorbeeld een magische aanval en dankzij een passieve skill krijg je bijvoorbeeld minder of zelfs geen schade door fysieke aanvallen. Tijdens de gevechten ben je ook continu bezig om aanvallen van andere demonen over te nemen. Aan het begin van het gevecht kun je per personage kiezen welke aanval je wilt “stelen”. Als je dan met het juiste personage de vooraf bepaalde demon doodmaakt krijg je de aanval die je vervolgens weer aan een van je personages kunt geven. Dit zorgt voor een extra strategische toevoeging die erg belonend is als je er goed gebruik van maakt. De gevechten zijn uitdagend en erg leuk maar duren vaak ook erg lang. Op sommige momenten gebeuren er ook dingen waar jij zelf niets aan kunt doen waardoor je een gevecht verliest en dat is af en toe best frustrerend. Hierdoor dwingt de game je echter strategischer na te denken over je personage- en demonkeuze, wat goed past bij een tactical RPG.

6


Graphics en Geluid

Helaas verliest Shin Megami Tensei: Devil Survivor Overclocked het op het gebied van graphics. Grafisch is de game gewoon achterhaald. De demonen zien er in gevechten niet uit en er wordt geen gebruik gemaakt van de 3D-functionaliteiten van de Nintendo 3DS. Dit is echter niet direct een spelbreker omdat de gameplay en het verhaal de slechte graphics meer dan compenseren.

Het geluid is echter wel erg goed in deze game verwerkt. Alle geluiden kloppen, van de sfeergeluiden tot aan de aanvallen die je in gevechten doet. De game is daarnaast volledig ingesproken door stemacteurs en dit is met het oog op de hoeveelheid tekst zeker geen overbodige luxe. Het is heerlijk dat je ook gewoon kunt luisteren naar wat er verteld wordt. De stemacteurs weten daarnaast gevoel over te brengen in de dialogen waardoor je nog meer het gevoel hebt verbonden te zijn met de personages.

Eigenlijk een Nintendo DS-game

Shin Megami Tensei: Devil Survivor Overlocked kent geen StreetPass, geen SpotPass en geen 3D-effecten en is daarmee eigenlijk gewoon een DS-game. Toch is Devil Survivor Overclocked een completere versie van de originele DS-game. Zo heeft Atlus de volledige voice-acting toegevoegd, kent het spel meer demonen, is de Easy-modus toegevoegd en kent de game een achtste dag die het verhaal nog net wat meer diepgang geeft. Ook zijn er extra aanvallen toegevoegd om het aantrekkelijker te maken om een van je personages te specialiseren in fysieke aanvallen. Toch lijkt magie beter te werken dan fysieke aanvallen, waardoor fysieke aanvallen niet direct uitnodigend zijn om te gebruiken.Conclusie

Deze Nintendo 3DS-versie van Shin Megami Tensei: Devil Survivor is de beste versie van de game. Toch voelt het meer aan als een Nintendo DS-game omdat er geen gebruik gemaakt wordt van de functionaliteiten van de Nintendo 3DS. Dit is erg jammer, want Atlus had door deze functionaliteiten toe te voegen net iets meer uit de game kunnen halen. De graphics zijn achterhaald en het is jammer dat er niets bedacht is voor StreetPass. Alles wat de originele game echter goed maakte is hier wederom aanwezig. Een meeslepend verhaal dat zich blijft ontwikkelen, vele personages met ieder hun eigen verhaal waardoor je een band opbouwt met de personages en de diepgang in het demonensysteem. Daarnaast zorgt de toevoeging van de voice-overs ervoor dat de hoeveelheid tekst draaglijk blijft. Dit is de eerste keer dat de Devil Survivor-serie Europa aandoet en daarmee alleen al biedt Atlus Europa voldoende. Desondanks is het jammer dat de game niet voelt als een echte Nintendo 3DS-game.
8,1
N1-score
  • + Meeslepend verhaal dat zich blijft ontwikkelen
  • + Je voelt echt connectie met de personages
  • + Diepgang van het demonensysteem
  • + Voice-overs maken de hoeveelheid tekst draaglijk
  • - Er wordt geen gebruik gemaakt van de 3DS-functionaliteiten
  • - De graphics zijn achterhaald
Next articleBewegende beelden en informatie van Mario & Sonic op de Olympische... Previous articleHet perk-systeem en onwaarschijnlijkheden omtrent DLC van Call...

Reacties van gebruikers

Avatar
NintendoJeroen | 31 oktober 2013 12:19 | #225955
collapse
Goede review, een van de betere 3DS-games dit jaar imo
Avatar
Nathan | 31 oktober 2013 12:28 | #225956
Reactie op post #225955 van NintendoJeroen
Betere DS-game voor de 3DS, bedoel je zeker?
De Shin Megami Tensei franchise is een goede, maar dit spel valt mij wel een beetje tegen
Avatar
JORISGUY7XD | 31 oktober 2013 22:37 | #225982
Goede review en een mooi cijfer.

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Shin Megami Tensei: Devil Survivor Overclocked

Platform: Nintendo 3DS
Genre: RPG
Ontwikkelaar: Index Corporation
Uitgever: Ghostlight
Aantal spelers lokaal: 1
Online-ondersteuning: Nee
Releasedatum: 29 maart 2013

Screenshots