Phoenix Wright: Ace Attorney - Dual Destinies Review | 02 november 2013 18:48 | Auteur: Bas

De charismatische advocaat Phoenix Wright is terug van zijn reces. Sinds zijn laatste zaken in Phoenix Wright Ace Attorney: Trials en Tribulations in oktober 2008 werd het stil rond de advocaat met zijn gestroomlijnde kapsel en typerende linker wijsvinger. Zijn eeuwige rivaal Miles Edgeworth verscheen in 2010 nog in de spin-off Ace Attorney Investigations: Miles Edgeworth en daarmee heb je het wel gehad. Op 24 oktober 2013 maakte Phoenix Wright echter zijn rentree op de Nintendo 3DS in Phoenix Wright: Ace Attorney - Dual Destinies. Weet hij opnieuw de eer van zijn serie games te verdedigen of is de herintrede van Phoenix Wright in contradictie met de voorgaande games?

De Ace Attorney-serie is een tekst based avontuur waarin je verschillende zaken voorgeschoteld krijgt. Het is aan jou de taak om Phoenix Wright en zijn kompanen bij te staan in de lastige rechtszaken die hen te wachten staan. Door logisch na te denken, de juiste beslissingen te nemen en de getuigen onder druk te zetten, komt de waarheid aan het licht. Geloof in je cliënt en in je eigen capaciteiten en je zult elke zaak tot een goed einde kunnen brengen. Echter als je verzaakt in de rechtszaal wordt je genadeloos afgemaakt en gaat je cliënt achter de tralies.

209

It's getting hot in here...
16 December, 10:17 District Rechtbank - Rechtszaal nr. 4.
De zaak rondom een incident met een bom wordt behandeld door de rechter en de jury. Een getuige legt zijn verklaring af, de rechtszaal is doodstil. Plots breekt er paniek uit. De bom, die als bewijsstuk diende, is plots begonnen met aftellen. De rechtszaal wordt bliksemsnel ontruimd, maar het is te laat om de bom nog onschadelijk te maken. Een moment nadat de rechtszaal ontruimd is, explodeert het bewijsstuk en verwoest rechtszaal vier. Men gaat er vanuit dat iedereen de ruimte tijdig verlaten heeft. Explosieven-expert Ted Tonate wordt naar binnen gestuurd om de situatie te beoordelen. Even later blijkt dat de explosie toch een slachtoffer geëist heeft. Het lichaam van detective Candice Arme, belast met het onderzoek naar het incident dat op die dag behandeld werd, ligt roerloos tegen een brok steen. De beschuldigende vingers wijzen naar een jong meisje genaamd Juniper Woods.

17 December, 09:25 District Rechtbank - Lobby nr.5.
Athena Cykes is diep in gedachten over de zaak welke die dag behandeld zal worden in de rechtbank. De bom die gisteren een rechtszaal in puin legde heeft diepe indruk gemaakt en de spanning is te voelen. Apollo Justice, de collega van Athena, verschijnt ten tonele. Beiden werken ze voor Wright Anything Agency, het advocatenkantoor van Phoenix Wright. Apollo was de dag ervoor de advocaat van de verdachte in de bomzaak toen plots de vlam in de pan sloeg. Apollo raakte door rondvliegend puin gewond. Toch moet en zal hij Juniper Woods bijstaan in de rechtszaak van vandaag. Athena en Apollo overleggen over de strategie als Apollo plots flauw valt. Hij is niet in staat om de verdediging van Woods aan te voeren en zodoende besluit Athena haar debuut als advocate te maken. Apollo probeert haar nog op andere gedachten te brengen maar Athena wil daar niets van weten. Zo trekt ze ten strijde, niet geheel zeker van haar zaak en bloednerveus.

212

All Rise!
De intro van Phoenix Wright: Ace Attorney - Dual Destinies grijpt direct aan. Je voelt de spanning door het introfilmpje in anime-stijl. Je ziet mensen rennen voor hun leven, de gelaatsuitdrukkingen drukken pure angst uit, de bom tikt meedogenloos monotoon op de achtergrond. In een witte flits is de rechtszaal plots in een berg puin veranderd. Het kippenvel staat je op de armen al tijdens de eerste twee minuten van de game. Dat belooft heel wat, maar maakt de game die belofte ook waar?

De gameplay is bij een tekst based game over het algemeen niet heel spannend. Ook bij Phoenix Wright: Ace Attorney - Dual Destinies bestuur je de game met de stylus en het touchscreen. Op het onderste scherm staat een grote rode knop met een pijl, welke je gebruikt om de volgende regel tekst te laten verschijnen. De tekst versnellen kun je, indien gewenst, met de B-knop doen. Ook kun je de microfoon van de Nintendo 3DS gebruiken om luidkeels ‘OBJECTION!’ te schreeuwen, een optie die de inleving in positieve zin beïnvloedt. Het spel opslaan kun je op elk gewenst moment en ook heb je de mogelijkheid om al wat al gezegd is nog eens op je gemak na te lezen.

213

De game kent twee verschillende delen. De onderzoeksfase, waarin je de kans krijgt om de plaats delict grondig te onderzoeken en bewijsmateriaal te verzamelen, en de rechtszaak zelf, waarin je uit alle macht je cliënt uit zijn benarde positie moet zien te krijgen. De interactie met de omgeving is bij het onderzoeken dik in orde. Je kunt een ruimte van alle invalshoeken bekijken en bijna alles kan onderzocht worden. Verder kom je op de locaties rond de plaats delict verschillende personages tegen, welke je kunt ondervragen en ook bewijsstukken kunt voorleggen. Dit kan je een andere kijk geven op het bewijsmateriaal en de zaak zelf.

Alle informatie die je tijdens je onderzoek hebt verzameld en alle bewijsstukken die in je dossier zitten, komen goed van pas tijdens de rechtszaak. Het gaat er hard aan toe en de openbaar aanklager staat lijnrecht tegenover de verdediging. Verwijten vliegen over en weer, lastige vragen moeten beantwoord worden en je moet jezelf meermaals uit een benarde situatie zien te redden. Op het moment dat je de aanklager in de hoek kunt zetten door keer op keer al zijn assumpties te verwerpen met bewijsmateriaal en goed doordachte theorieën, komt de advocaat in je los. Je voelt de euforie wanneer je in het gelijk gesteld wordt en de tegenslag als de aanklager je theorie met de grond gelijk maakt en je weer terug bij af bent. Deze inleving komt tot stand door een steengoede combinatie van uitgekiende gameplay, geanimeerde personages en de serieuze uitdaging die de game biedt. Tel daar de geweldige dosis humor, waar de Ace Attorney-serie om bekend staat, bij op en je hebt een fantastische formule voor een game. Je zult regelmatig dubbel liggen van het lachen wanneer er een gevatte opmerking gemaakt wordt of wanneer er iets gebeurt wat totaal niet in het plaatje van een rechtszaal past.

208

Wat de inleving echter soms in de weg staat is een overdaad aan zinloze informatie. Dit hoort bij een game die volledig op tekst draait, maar desalniettemin kan het de voortgang in het verhaal behoorlijk vertragen. Dit kan leiden tot irritaties en ook kun je de draad kwijtraken. Eén minpunt in een overweldigende game.

Emoties en een goed geheugen
Athena Cykes en Apollo Justice hebben beiden hun eigen specialiteiten. Athena kan met haar psychoanalytische vermogen aflezen of getuigen iets verborgen houden aan de hand van hun emoties. Deze vaardigheid komt bijzonder goed van pas en bewijst meerdere keren zijn nut. Wel is het een beetje jammer dat er slechts vier emoties afgelezen worden en dat het vaak nogal duidelijk is welke emotie op dat moment niet op zijn plaats is. Ook de vaardigheid van Apollo om de feiten van een zaak volledig te herhalen in zijn geheugen biedt weinig uitdaging. Phoenix Wright zelf heeft geen specialiteit zoals zijn twee assistenten, dit wordt echter goed opgelost doordat Athena Phoenix vergezelt in de rechtszaal. Zo kun je alsnog aanspraak maken op haar accurate analyses en tegelijk als je favoriete, charismatische en doortastende advocaat spelen. Wanneer je met welk personage speelt is vastgelegd per zaak.

214

Rechtspraak in 3D
De 3D-functie van de Nintendo 3DS wordt door Phoenix Wright: Ace Attorney - Dual Destinies uitermate goed benut. Op het moment dat je de schuifregelaar naar boven duwt, komen de personages echt tot leven. Je krijgt het gevoel alsof je daadwerkelijk met iemand in gesprek bent en dit komt aan de inleving ten goede. De grafische kracht wordt ook voldoende benut, echter zijn oneffenheden duidelijker zichtbaar als je in 3D speelt. Dit zie je echter meer bij Nintendo 3DS-games, dus geheel nieuw is het niet en ook is het niet storend of ergerlijk. De muziek en geluiden zijn wel herhalend maar dat hoort bij de Ace Attorney-serie. De hoge pling-geluidjes bij verbazing, het geluid alsof iemand een stoot in zijn gezicht krijgt bij een overdonderende gebeurtenis en triomfantelijke muziek als je de aanklager keihard terugpakt met harde bewijzen. De geluiden, de muziek en de vormgeving van de verschillende locaties voelen authentiek aan, typisch voor een game in de Ace Attorney-serie.

DLC, your Honor
Capcom heeft de game DLC ready gemaakt. Op dit moment kun je een kostuumpack downloaden, zodat Phoenix, Apollo en Athena iets anders hebben om aan te trekken. De verwachting is dat er over een paar maanden nieuwe zaken toegevoegd worden die men tegen betaling kan downloaden. Niet dat je die nu al nodig zou hebben, want met vijf uitgebreide zaken ben je zeker 25 uur zoet. Ook vind je in het menu ‘DLC en Extra's’ de introvideo's in anime-stijl en nadat je de game hebt afgerond zul je hier ook illustraties en artwork kunnen bekijken. Spotpass brengt je op de hoogte van nieuwe content in het DLC menu.

215

Conclusie
Phoenix Wright: Ace Attorney - Dual Destinies is een overweldigende game. Voor hen die niet bekend zijn met de serie zal dit een goede eerste kennismaking zijn. De kneepjes van het vak worden subtiel uitgelegd in de eerste rechtszaak. Voor de veteranen zal deze game voldoende uitdaging bieden en zij zullen ook de authentieke Ace Attorney-sfeer kunnen proeven. Grafisch heeft de game een serieuze overhaul gekregen in vergelijking met de voorgaande games in de serie. De geanimeerde personages, de 3D-beelden en de van positie veranderende camera tijdens de rechtszaken zuigen je in het spel, geholpen door een ijzersterke gameplay en rechtszaken die je aangrijpen. Een minpuntje is de overdaad aan overbodige informatie, wat de game soms serieus kan vertragen, en de nieuwe vaardigheden van de kompanen van Phoenix Wright zijn net te simpel om een goede toevoeging te zijn. Desalniettemin krijgt deze game een dikke voldoende en een waardige plaats in de Ace Attorney-serie, van onze kant hoor je in ieder geval geen OBJECTIONS!
8,8
N1-score
  • + Geweldige gameplay
  • + Overweldigend 3D-effect
  • + Zuigt je onherroepelijk het verhaal in
  • + Gezonde dosis humor
  • + Ruim voldoende content
  • - Overbodige informatie zorgt soms voor vertraging
  • - Specialiteiten van Athena en Apollo niet echt uitdagend
Next articleSonic op ijs in nieuwe video van Mario & Sonic op de Olympische... Previous articleSchiet erop los op Aarde en daarbuiten in een live-action trailer...

Reacties van gebruikers

Avatar
Twan | 03 november 2013 01:09 | #226080
Goede review en een mooi punt. Smile
Avatar
Sixth Pegasus | 03 november 2013 14:29 | #226098
Zeker goede review.
Ik het wel vreemd dat ze redelijk bekende voice actors hebben ingehuurd om steeds maar een paar zinnen te zeggen, er hadden ook wel een paar extra scènes buiten de cutscenes ingesproken kunnen worden.

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Phoenix Wright: Ace Attorney - Dual Destinies

Platform: Nintendo 3DS eShop
Prijs: €24,99
Genre: Point 'n Click Adventure
Ontwikkelaar: Capcom
Uitgever: Capcom
Aantal spelers lokaal: 1
Online-ondersteuning: Nee
Releasedatum: 24 oktober 2013

Screenshots