Skylanders: Swap Force Review | 03 november 2013 23:47 | Auteur: Daan

Net als de afgelopen jaren is Skylanders in overvloed aanwezig op diverse spelcomputers. Een paar dagen geleden namen we de handheld-versie van Skylanders: Swap Force onder de loep, welke wij met een 7.5 in onze review beoordeelden. De originele Skylanders op de Nintendo 3DS was gemaakt door Vicarious Visions en zij zijn nu de hoofdontwikkelaar van Swap Force. Na twee games maakt de oorspronkelijke developer Toys for Bob plaats voor vernieuwing, al levert dit wel nieuwe vraagstukken op. Kan een nieuwkomer Toys for Bob's werk wel op een goede manier doorzetten? We voelden dat er met Giants een hoogtepunt was bereikt, vooral gezien we hem een 9.3 gaven in de review. Kan Vicarious Visions dit overtreffen en de game op de Wii U nog beter tot zijn recht laten komen?

23


Chaos en wanorde in Skylands - deel 3
De grote slechterik, Kaos, is wederom iets kwaadaardigs van plan en wil Skylands eens succesvol overnemen. De krachtige onderdeur van nog geen 1,50 meter lang wil gebruikmaken van vier wezens die elke honderd jaar de wereld van zijn magie voorzien. Door een geheim wapen in te zetten dat iedereen slecht maakt, hoopt hij deze wezens naar zijn zijde te trekken. Daarna zal hij van het ritueel gebruikmaken om duisternis over heel Skylands te verspreiden. Het verhaal gaat helaas iets minder diep dan de vorige twee games, maar er valt nog steeds veel te lachen. Een groep van kleurrijke personages zal je bijstaan tijdens de reis en je informatie verschaffen als je in de HUB-wereld bent. Ditmaal betreft het het dorp Woodborrow en het is hier groter en aangenamer dan in het luchtschip van het tweede deel. Je kunt meer vrij rondlopen en met de lokale bevolking een praatje maken. Daarnaast is het verhaal makkelijk te volgen, gezien alle personages zijn voorzien van voice acting en je kunt kiezen uit zowel Nederlands als Engels.

Een herintroductie
Net als de vorige twee avonturen bestaat Skylanders: Swap Force uit driedimensionale levels en hier ligt een nadruk op platform-elementen en het oplossen van puzzels. Het grootste verschil met de vorige games is echter dat de personages nu kunnen springen, terwijl ze in de vorige games altijd een lanceerplatform nodig hadden. De keuze hiervoor is niet verwonderlijk, gezien Vicarious Visions de originele Nintendo 3DS-game heeft ontwikkeld. Daar kozen ze voor meer platformachtige elementen, waardoor het een compleet andere titel werd. Hoewel het niet het meest vernieuwende aspect is van Skylanders, zorgt het voor een meer speelser leveldesign en van dezelfde uitstekende kwaliteit als voorheen. Het springen betekent echter niet dat het genre wisselt, gezien er nog steeds een grotere focus ligt op avontuurlijke elementen en aanvalstechnieken.

16


De avontuurlijke elementen zijn vooral te vinden in de extra missies in ieder level. Er is een waslijst van doelen om te behalen en deze liggen enorm uiteen. Zo moet je bijvoorbeeld bepaalde voorwerpen verzamelen of een groot aantal vijanden verslaan. Het zorgt ervoor dat spelers soms van het reguliere pad afstappen en dit kan ze ook eens extra's opleveren. Zo zijn er schatkisten die geld bevatten en hiermee kun je Skylanders-personages upgraden en zodoende extra mogelijkheden geven. De cadeaus zijn weer een andere beloning en deze bevatten hoedjes, die je personage op specifieke fronten sterker maken. Het is mogelijk om met de hoeden de aanvalskracht te verhogen of de Skylander gerichter te laten schieten. Er kan gewisseld worden tussen de hoedjes, zodat je altijd het gewenste voordeel kunt selecteren afhankelijk van de situatie.

Ten aanval gaan is altijd een belangrijk onderdeel van Skylanders geweest en met Swap Force is dat geen uitzondering. Elke Skylander kent drie aanvallen en door deze te combineren kun je grote reeks aan vijanden zeker de baas blijven. Door vijanden te verslaan verdien je experience en langzamerhand zul je de creaturen in levels zien stijgen. Het is belangrijk in deze hack and slash-onderdelen dat de besturing sterk in zijn schoenen staat en gelukkig is dat het geval. De game ondersteunt verscheidene controllers als de Wii Remote en Nunchuk combo, de Classic Controller Pro, de Wii U Pro-controller en natuurlijk de Wii U GamePad. Onze persoonlijke favoriet blijven de Wii Remote en Nunchuk, omdat hun motion controls worden ingezet voor het openmaken van sloten en schatkisten. Dat gezegd hebbende, de Wii U GamePad is ook bijzonder aantrekkelijk en dit komt doordat je het spel hiermee Off-TV kunt spelen. Als je op de televisie speelt, wordt de Wii U GamePad gebruikt om informatie weer te geven. Zo kun je makkelijk naar de status van je personage kijken en heb je lijstje van missies altijd in de aanslag, zonder dat hiervoor de game onderbroken hoeft te worden. Het zijn fraaie opties en ze passen zeker goed bij een game als Skylanders.

34


Meer uitdagingen dan ooit
De speciale uitdagingen, die overal in de levels verborgen zitten, zijn ook weer terug. Voorheen was het zo dat je de uitdagingen enkel kunt doen wanneer je beschikt over een Skyland van een bepaald element dat de uitdaging vergt. Nieuw in deze versie van Skylanders zijn de Swap Force personages, die een boven- en onderkant hebben die je los kunt koppelen. Door bepaalde benen en bovenlijven te combineren krijg je personages die twee verschillende elementen bevatten. Nu zul je vaker in Swap Force locaties tegenkomen waar je beide soorten uitdagingspoorten, elementen en combinaties zult vinden. Dit zorgt ervoor dat er nog steeds genoeg uit de spellen te halen valt. Wat anders is aan de uitdagingen van Swap Force is dat ze uitgebreidere bonuslevels afwisselen met speciale minigames die een aangename afwisseling vormen. In een vroeg stadium zul je bijvoorbeeld bij een luchtpoort in een kanon moeten stappen en schoten moeten richten op vijftig vijandige schepen. De minigames zijn ontzettend aangenaam en zorgen voor een rit met veel variatie en verscheidene regels.

Over minigames gesproken, de natuurlijke elementen zijn nu niet de enige die een belangrijke rol spelen in het geheel. Elk Swap Force-personage heeft speciale vaardigheden in zijn benen, welke van pas komen in de uitdagingen. Je zult klimmen op muren, racen door de lucht met raketlaarzen, of platformsecties moeten doorkomen waar je alleen kunt springen. Door deze bijzondere minigames te voltooien, kun je ze in een aparte optie nog een keer spelen voor de nodige vertier. Naast de onderdelen die extra poppetjes vragen, is in Skylanders: Swap Force een flink aantal bonusmissies te ontgrendelen. Ze vervangen de heldenuitdagingen uit de vorige games, maar ze hebben ieder nu unieke twists en soms zelfs hun eigen verhaallijnen. Zo ga je bijvoorbeeld op een reddingsmissie om schildpadeieren te redden of moet je een doolhof doorlopen om batterijen te verzamelen en zodoende energie te verzamelen voor de inwoners van Woodborrow. Het zijn vermakelijke extra opdrachten die je zullen bezighouden als je simpelweg niet veel zin hebt in de hoofdverhaallijn.

28


Multiplayer
Zoals gebruikelijk in elke Skylanders game, kun je met zijn tweeën het gehele avontuur doorlopen. Elke speler neemt dan controle over zijn of haar eigen Skylander waarna samen gespeeld kan worden om Kaos en zijn monsters een kop kleiner te krijgen. Er zijn weinig veranderingen op dit vlak, maar deze kant van de game was ook al van goede huize. Hetzelfde geldt voor de al bestaande opties in het onderdeel Strijdarena. In deze modus worden twee Skylanders tegenover elkaar gezet om te zien wie de sterkste is en dit is bijzonder vermakelijk. Uit De Ring is ook terug van weggeweest en hier probeer je de tegenstander uit het veld te duwen. Het is interessant, maar lang niet zo vermakelijk als de arena. Nieuw in Swap Force zijn de Survival-onderdelen en deze kunnen alleen of met een vriend gespeeld worden. In deze onderdelen gaat het erom om een steeds grotere en sterkere groep aan vijanden de baas te blijven en hiermee punten te scoren op lokale en online leaderboards. Je kunt ervoor kiezen om samen te werken of het tegen elkaar op te nemen en beide manieren werken bijzonder fraai. Het is niet zo inventief als sommige multiplayer-aspecten in de vorige games, maar het is nog steeds plezierig en het zorgt voor een aangename tijd.

De negatieve aspecten van de Force
Als je bekend met Skylanders, dan weet je dat je bepaalde personages nodig hebt om alles te zien. Skylanders-liefhebbers zullen na de verscheidene starterpacks nu langzamerhand alle elementen in hun bezit hebben, maar de Swap Force personages gooien vele nieuwe onderdelen achter deze betaalmuren. Het leunt meer op dit aspect dan Giants gezien je maar één reus nodig had voor deze onderdelen en deze zat al in het pakket. Het betekent dat je voor sommige van de vermakelijke minigames extra in de buidel zal moeten tasten en dat is zeker niet voor iedereen weggelegd. Zelfs als je zowel de Nintendo 3DS- als de Wii U-versie is huis zou halen, dan zou deze collectie nog steeds niet helemaal compleet zijn. Van een design-perspectief zijn we ook niet helemaal te spreken over hoe de Swap Force er als figurines uitzien. De reguliere Skylanders maken voor mooie verzamelstukken op een plank, maar de magneten in het midden geven de Swap Force een minder compleet gevoel. Onderdelen kunnen, met voldoende druk, van elkaar af vallen en dat zal voor wat schrammen op de figuren zorgen. Van een afstandje zijn ze zeker te pruimen, maar het is simpelweg niet hetzelfde als de Skylanders en de Giants.

21


Een ander aspect is dat voor iedereen verplicht is dat je een nieuwe Portal of Power moet kopen en het maakt niets uit of je al het andere grut in huis hebt. Het oudere portaal wordt niet meer geaccepteerd en dat is vooral erg zuur als je bij Giants bent begonnen op de Wii U vorig jaar. Volgens de makers waren deze veranderingen nodig, want anders kon het Swap Force-concept niet volledig van de grond komen. Het is een duidelijke redenering en het nieuwe portaal laat gelijk de levels van oudere Skylanders stijgen, maar het is jammer dat er geen goedkopere optie is. Daarnaast vinden we de Portal of Power ook minder mooi, gezien de randen geen lichtgevende aspecten meer hebben. Het maakt het gevoel iets minder magisch dan voorheen gebruikelijk.

Graphics en geluid
De game ziet er uitstekend uit op de Wii U en de verscheidene omgevingen en personages zijn flink opgeschoond. De gehele rit is kleurrijk en een lust voor het oog, wat het aangenaam maakt om te blijven spelen. Zelfs als je alleen op de Wii U GamePad speelt, kun je duidelijk merken dat alles vele malen meer fijner oogt dan op de Wii. De soundtrack en voice-acting maken dit gevoel sterker, gezien de soundtrack wederom gevuld zit met variatie. De epische baasmuziek zal je op het puntje van je stoel zetten, terwijl je in de levels rustig kunt relaxen van de wonderschone rustige noten.Conclusie
Skylanders: Swap Force voor Wii U doet zowel een groot aantal stappen vooruit als achteruit. De levels zijn verfijnder, de variatie is groter, de presentatie is krachtiger en de verscheidene uitdagingen maken de game beter. Al deze positieve onderdelen gaan echter gepaard met meer duidelijke aanwijzingen dat Activision wil dat je geld neerlegt voor de personages. De nieuwe Swap Force-uitdagingen zijn in overvloed aanwezig en dit betekent dat je niet alles zult zien met het basispakket. Het helpt niet echt dat de Swap Force-figuren minder compleet aanvoelen doordat ze van elkaar los te trekken zijn. Wat nog erger is dat je als Skylander-fan zijnde een nieuw portaal moet kopen om in de running te blijven, al zijn de redenen waarom helder. Het spel blijft echter vermakelijk en het is een leuke titel om alleen of met een vriend te spelen. De Wii U GamePad wordt uitstekend gebruikt om informatie te tonen of om simpelweg off-TV te spelen, wat zeker verplichte kost is met een Wii U-titel deze dagen. Mocht je op zoek zijn voor een vriendelijker maar sterk avontuur voor je console, dan blijft Skylanders absoluut geen slechte keus.
8,5
N1-score
  • + Goed gebruik van de Wii U GamePad
  • + Verrassende nieuwe uitdagingen met de Swap Force
  • + Goede mix van platformen, puzzelen en vechten
  • + Extra missies houden het geheel fris
  • + Aangename multiplayer opties
  • - Nieuwe portaal en de Swap Force figurines
  • - Het kopen van de figurines blijft vervelend
Next articleBobsleeën in nieuwe bewegende beelden van Mario & Sonic - Sotsji... Previous articleTwee Japanse reclames van Band Brothers P tonen het meesteren...

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Skylanders: Swap Force

Platform: Wii U
Genre: Adventure
Ontwikkelaar: Vicarious Visions
Uitgever: Activision
Aantal spelers lokaal: Onbekend
Online-ondersteuning: Onbekend
Releasedatum: 18 oktober 2013

Screenshots