Professor Layton en de Erfenis van de Azran Review | 08 november 2013 14:54 | Auteur: Kitty

In 2011 startte de Professor Layton-serie een trilogie met Professor Layton en de Melodie van het Spook op de Nintendo DS. Twee jaar later verschijnt in Europa het slot van deze trilogie met het zesde deel van de serie. De vorige twee delen haalden een 8 en een 8,5 is onze reviews. Is Professor Layton en de Erfenis van de Azran een waardige afsluiter, of is het een anticlimax?

Alles is verbonden
Hershel Layton is een Londonse professor in de archeologie met een grote voorliefde voor puzzels. Hij lost samen met zijn leerling Luke Triton en zijn assistente Emma mysteries op. In dit deel ontvangt Layton een brief van professor Sycamore, die schrijft dat hij een levende mummie heeft gevonden. Hij vraagt je hulp met het ontrafelen van dit mysterie. Samen met Luke en Emma reis je af naar een sfeervol, besneeuwd bergdorpje genaamd Frysborg. Een inwoonster weet je te vertellen dat er vreemde mannen zijn opgedoken in de stad die ouderwetse kleding dragen. Je ontmoet Sycamore in een grot, waar hij je de mummie toont. Het blijkt een meisje dat ingevroren zit in de ijzige grot. Volgens Sycamore leeft ze nog, maar zit ze in een soort cryogene slaap. De professors bevrijden haar uit het ijs, maar al snel verschijnen de verdachte mannen met hun leider om haar te ontvoeren. Ze ontsnappen in een enorm luchtschip en je team zet de achtervolging in. De vijandige leider Bronev bedreigt je en het meisje raakt van slag, wat een soort superkrachten lijkt te ontketenen. Layton redt het meisje en professor Sycamore legt uit over de Azran. Dit is een legende over een beschaving lang voor de mens. De schurken blijken de bende Targent, die uit zijn op het ontgrendelen van de Azraanse krachten. Alles lijkt in verband te staan met dingen die je ontdekte in eerdere delen, zoals de Stad der Harmonie die oprees uit de zee bij Ambrosia en de oneindige tunnel, bij Monte d’Or. Deze constructies werden gebouwd door deze Azran. Hun technologie mag niet in verkeerde handen vallen, omdat je hiermee de wereld zou kunnen overheersen. Het meisje lijkt de sleutel tot het ontrafelen van de Azraanse mysteries te zijn. Op zoek naar antwoorden zul je de hele wereld afreizen.

122


Puzzelen en onderzoeken
Aan de gameplay van Professor Layton en de Erfenis van de Azran is erg weinig veranderd: je beleeft een avontuur en maakt voortgang door allerlei puzzels op te lossen die je worden voorgeschoteld door personages uit het spel of die worden geactiveerd terwijl je de omgeving doorzoekt. Zo is net als in vorige delen je eerste puzzel om op de kaart te kijken wat je eerste bestemming is. Door puzzels op te lossen kun je Picarats verdienen. Als je een verkeerde oplossing aandraagt, daalt je Picarat-beloning. Met Picarats kun je allerlei extra’s vrijspelen, zoals muziekjes. Alle puzzels komen in je register om nog eens te spelen. De moeilijkheidsgraad van de puzzels loopt sterk uiteen. Zo moet je soms redelijk wat zitten rekenen, terwijl je een andere keer met tegeltjes een afbeelding van een hondje moet namaken. Ook zijn er soms puzzels waarbij je buiten de hokjes moet denken. Zo wordt je gevraagd om uit te rekenen hoeveel kopjes warm water je nodig hebt om een ijsblok te smelten, terwijl je uiteindelijk iets heel anders moet doen. Dit kan grappig zijn, maar soms ook een beetje storend. Met de hintmuntjes kun je telkens tot maximaal vier hints vrijkopen, waardoor elke puzzel valt op te lossen. In totaal zijn er 150 puzzels te vinden. Als je tijdens je avontuur een puzzel mist, kun je hem ophalen bij Keats de kat, die je al vrij snel in je zeppelin kunt verwelkomen. De meeste puzzels zijn optioneel, al moet je sommige puzzels oplossen om verder te komen in het verhaal. Soms is het niet helemaal duidelijk dat dit moet gebeuren, wat storend kan zijn. Ook moet je soms een bepaald aantal puzzels hebben opgelost, waardoor je niet zomaar alles kunt overslaan.

Naast het oplossen van puzzels doorzoek je omgevingen terwijl je het verhaal doorloopt. Het gehele spel speel je via het touchscreen en de knoppen heb je niet nodig. Op je bovenste scherm zie je telkens een ruimte of omgeving, waar je verschillende opties hebt. Met het vergrootglas activeer je de onderzoeksstand, waarna je alles kunt aanklikken om te onderzoeken. Als er iets te doen is, wordt het vergrootglas oranje. Zo kun je je omgeving bekijken en bijvoorbeeld nieuwe puzzels of hintmuntjes vinden, waarmee je tijdens puzzels hints kunt kopen. Ook geven Layton, Luke en Emma commentaren op de dingen die je ziet. Dit kunnen grappige opmerkingen zijn of gewoon observaties en het draagt bij aan de sfeer van het spel. Door op het schoen-icoon te klikken kun je je verplaatsen door de omgeving. Op het onderste scherm zie je een kaart met beschikbare locaties. Soms kun je op een locatie inzoomen om daar verdere dingen te ontdekken.

133


Wat ook terug is uit vorige delen zijn de episodes: korte filmpjes om aanvullende delen van het verhaal te bekijken. Deze episodes zijn soms wel leuk, maar voegen niet erg veel toe. Ze zijn vooral leuk als je meer wilt weten van de personages uit het spel, of niet genoeg kunt krijgen van het hoofdverhaal. Ook kun je weer allerlei spulletjes verzamelen, de zogenaamde ‘schatten’. Deze verzameling heeft geen meerwaarde en is uitsluitend bedoeld voor de fanatieke onderzoekers en verzamelaars.

Kleren kopen en tuinen aanleggen

Er zijn, wederom zoals in vorige delen, drie minigames te spelen. De minst leuke hiervan is Modeadviseur. Klanten geven je een lijst met een wens op basis waarvan jij een outfit voor ze gaat samenstellen. Alle kledingstukken hebben een bepaalde score op uiteenlopende eigenschappen, zoals schattigheid. Door te combineren probeer je aan genoeg van deze eigenschappen in de outfit te krijgen. Dit is niet erg spannend en zal je dan ook waarschijnlijk niet lang kunnen boeien. Bovendien is het erg vreemd om iemand als professor Layton mode-advies te zien uitdelen. Een tweede en leukste minigame is Notenroller. Je overziet een veld met hierop allerlei hindernissen als kuilen en water. Met een eekhoorn rol je vanaf de rand objecten op het veld om zo obstakels te omzeilen en een route te creëren voor de walnoot die je naar een einddoel wilt rollen. Dit is een vrij vermakelijke minigame met redelijk uitdagende puzzels. Als laatste is er Bloementuin. Je hebt keuze uit vier soorten bloemen om je tuin op te fleuren. Elke bloem heeft een energiestraal in een bepaalde richting. Door de bloemen goed te plaatsen zorgen de energiestralen ervoor dat aangrenzende bloemen kunnen bloeien. Op deze manier moet je alle planten in de tuin aan het bloeien krijgen. Deze minigame biedt een aardig puzzel-element en kan je wel even bezighouden.

186


Mysteries
Hoewel de gameplay van de Layton-series draait om het doorzoeken van omgevingen en het oplossen van puzzels, speelt het verhaal een erg belangrijke rol. Professor Layton en de Erfenis van de Azran heeft, net als de eerste vijf delen van de serie, een uitgebreide verhaallijn, waarbij je diep de geschiedenis induikt om allerlei legendes te ontrafelen. Hierbij word je niet alleen bijgestaan door Luke en Emma, maar ook door professor Sycamore en allerlei andere personages. Het grootse verhaal geeft de game een mooie sfeer mee en je zult vaak het idee hebben dat je een boek zit te lezen of een serie zit te kijken. Er worden veel gesprekken gevoerd tussen allerlei personages, die veelal een beetje vreemd archaïsch Nederlands spreken. Ook zijn de gesprekken zijn hier en daar wat te lang en een beetje ongeloofwaardig, wat flink wat spanning uit het verhaal kan halen. Professor Layton en de Erfenis van de Azran blijft echter een puzzelgame, waardoor dit geen heel groot nadeel is te noemen. Het is toch wel jammer, want het verhaal is erg diepgaand en interessant. Criminelen zijn makkelijk weg te krijgen en voorbijgangers zullen je altijd meteen vertrouwen en helpen en lijken een zesde zintuig te hebben om goed en kwaad van elkaar te onderscheiden. Dit maakt een wat kinderlijke indruk, terwijl het verhaal juist erg goed is uitgewerkt. Je reist naar allerlei uiteenlopende plaatsen, waar je de omgeving af kunt struinen, dingen kunt onderzoeken en met mensen kunt praten. Het rondlopen en onderzoeken zal regelmatig worden afgewisseld met mooie cutscenes waardoor je flink zult opgaan in het spel.

In Professor Layton en de Erfenis van de Azran kom je allerlei personages tegen die je in vorige delen ook al tegen het lijf liep. Dit zorgt voor herkenning en geeft je een meer verbonden gevoel met de serie. Zo is inspecteur Grosky weer van de partij, een inspecteur die zijn eigen onderzoek doet naar de organisatie Tangent. Zijn verhaal wordt vervlochten met het verhaal dat jij volgt, waardoor je hier en daar wat hulp krijgt in je onderzoek. Het meeslepende verhaal zorgt ervoor dat je van voor tot achter alles wilt onderzoeken en zien.

168


Beeld en geluid
Naast de sfeervolle dorpjes en omgevingen die Professor Layton en de Erfenis van de Azran biedt, zijn er ook nog eens erg mooie cutscenes die je in het verhaal zuigen. Als je bezig bent met omgevingen doorzoeken, glijdt de camera heerlijk vloeiend van de ene naar de andere kijkhoek mee. De tekenstijl van de Layton-serie leent zich perfect voor 3D-effecten en deze komen dan ook prachtig uit de verf. In je zeppelin-achtervolging aan het begin van het spel vlieg je door een sneeuwstorm, waarbij de sneeuwvlokken je tegemoet vliegen, wat er indrukwekkend uitziet. Terwijl je omgevingen doorzoekt, zullen sommige dingen in het landschap gaan bewegen. Zo klappen ramen open of vallen hoopjes sneeuw op de grond. Deze interactie geeft net dat beetje extra flair.

De mooie beelden van de game worden ondersteund door mooie, sfeervolle muziek. De muziek draagt bij aan het verhaal en maakt het zelfs compleet. Zo klinkt er een rustig deuntje als je op straat gesprekken staat te voeren en dramatische muziek tijdens achtervolgingen. Alle cutscenes zijn voorzien van een volledige voice-over. Net als in vorige delen is de Nederlandse voice-over een beetje jammer, omdat er net iets te weinig emotie in de stemmen zit. Het zou mooi zijn geweest om de speler zelf te laten kiezen in welke taal het spel wordt gespeeld. Desondanks voegt de voice-acting veel toe. Het versterkt de sfeer en geeft de personages meer persoonlijkheid.

StreetPass en extra’s

Professor Layton en de Erfenis van de Azran ondersteunt StreetPass met een optie genaamd Speurtocht. Je krijgt uitdagingen van andere spelers om bepaalde voorwerpen te vinden. Wanneer je zelf voorwerpen hebt gevonden die in de wereld verstopt liggen, kun je andere spelers uitdagen. Door uitdagingen te voltooien kun je verschillende beloningen kiezen, zoals hintmuntjes. Dit is een leuke toevoeging aan het hoofdverhaal. Speelmunten kunnen hier ook voor gebruikt worden, zodat de mensen die weinig of geen StreetPass gebruiken niet buiten de boot vallen. Ook kun je elke dag van het jaar een nieuwe puzzel downloaden. Daarnaast zijn er twintig puzzels om je op weg te helpen, wat een totaal van 385 extra puzzels oplevert. Dit levert een hoop extra puzzelplezier op, waardoor je flink lang lekker kunt doorspelen.Conclusie
Professor Layton en de Erfenis van de Azran is niet erg vernieuwd, maar borduurt voort op een prima formule. Het oplossen van puzzels afwisselen met het beleven van een avontuur en het ontrafelen van mysteries biedt veel speelplezier en het spel ziet er ook nog eens erg mooi uit. De puzzels variëren van gemakkelijk tot vrij moeilijk, waardoor voor elk niveau speler genoeg uitdaging is. Het spel biedt wat je ervan verwacht, niet meer en niet minder. Het verhaal zit erg goed in elkaar en hoewel het tempo voor sommige spelers wat te laag zal liggen, is deze game voor de fanatieke puzzelaars absoluut een goede aanschaf en een mooie afsluiter van de trilogie.
8
N1-score
  • + Diepgaand verhaal
  • + Zeer uitgebreid
  • + Ziet er gelikt uit
  • - Niet erg vernieuwend
  • - Nederlandse voice-overs zijn vaak emotieloos
Next articleDoe mee aan de Olympische Spelen in de launch trailer van Mario... Previous articleNintendo bezig met grote televisie reclame-campagne voor Super...

Reacties van gebruikers

Avatar
MarioKarter | 08 november 2013 16:00 | #226285
Híér wacht ik nou op. Mooi cijfer, goede review, vette game.
Avatar
Stevendek | 08 november 2013 22:53 | #226297
collapse
Ze krijgen hulp van professor sycamore...? Wat gaat die doen? Een charmander of builbasaur geven? Hahaha
Avatar
DarkAngelOfDragons | 09 november 2013 13:59 | #226306
Reactie op post #226297 van Stevendek
Dit is mij dus gisteren ook opgevallen toen ik ben begonnen met spelen! xD
Is dit nu expres gedaan of is dit nu puur toeval? Want het is ook niet echt een naam dat vaak gebruikt word denk ik.
Avatar
Hoofdletter R | 09 november 2013 14:12 | #226307
de minpunten zijn eigenlijk niet verrassend... De nederlandse voiceovers zijn idd emotieloos en slecht ingeleefd... zo praten we als nederlanders echt niet... Maargoed, dat het niet vernieuwend is, mag ook geen grote verrassing zijn... Het zijn vooral de kleine extraatjes die het goed maken in deze serie.
Avatar
Mangamusicfan | 12 november 2013 09:46 | #226394
me nooit verdiept in deze game's.
misschien toch maar is gaan doen houd wel van een goed verhaal en een puzzeltje op zijn tijd!
Avatar
MarioMan | 12 november 2013 20:54 | #226459
Ik heb nog nooit een Layton gespeeld. Hier van mijn eerste Layton kopen?
Avatar
Nathan | 12 november 2013 21:40 | #226470
Me too.

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Professor Layton en de Erfenis van de Azran

Platform: Nintendo 3DS
Genre: Puzzle
Ontwikkelaar: Level-5
Uitgever: Level-5
Aantal spelers lokaal: 1
Online-ondersteuning: Ja
Aantal spelers online: N.v.t.
Releasedatum: 08 november 2013

Screenshots