Wii Fit U Review | 13 november 2013 23:13 | Auteur: Daan

''My body is ready.'' Met deze wijze woorden van Reggie Fils-Aime werden we geïntroduceerd tot de originele Wii Fit. Het was een titel die na het succes van Wii Sports het bredere publiek aanspoorde om een Wii aan te schaffen. Ondanks dat Wii Fit en de uitbreiding Wii Fit Plus niet bepaald voor core-gamers bestemd waren, wisten veel gamers zich er uitstekend mee te vermaken. Nu staat er een nieuwe uitbreiding op het concept klaar voor een HD-console. Wii Fit U biedt deze winter een scala aan nieuwe activiteiten. Valt de upgrade in goede aard of is Wii Fit U niet vernieuwend genoeg voor de nieuwe console-generatie?

Als je op een ware opvolger van Wii Fit zit te wachten dan is het belangrijk om te weten dat Wii Fit U dit werkelijk niet is. Het bouwt wel op de fundering die de vorige twee games hebben neergelegd en biedt nieuwe manieren om actief bezig te blijven. Het bevat echter ook veel content uit de vorige titels. Alle bestaande yoga-, aerobic- en spieruitdagingen en balance-games zijn aanwezig. Het is een verademing dat deze content direct beschikbaar is, ongeacht of je ervoor kiest om al je opgeslagen bestanden van de Wii over te hevelen naar de Wii U. Het betekent dat zowel nieuwkomers als veteranen gelijk aan de slag kunnen en een persoonlijk doel kunnen bepalen. Wel moet je bij bepaalde oefeningen of games de hogere moeilijkheidsgraden vrijspelen en deze zullen nog steeds via de reguliere wijze moeten worden verdiend. Je ontgrendelt de verschillende moeilijkheidsgraden automatisch stapsgewijs.

34


Nieuwe games, nieuwe kansen
Ondanks alle bekende content zijn er ook nieuwe onderdelen te vinden in de Aerobic en Balance Games secties. Het is niet nodig om ze allemaal te benoemen, maar we schromen niet om de meest aangename activiteiten te belichten. Het eerste punt wat gelijk opvalt is dat deze nieuwe activiteiten niet per definitie gebruik maken van de Wii U GamePad. De games die wel gebruik maken van de nieuwe controller staan sterk in de schoenen en het is jammer dat niet iedere game geschikt is voor Nintendo's nieuwste gadget. We zien de kracht van de Wii U GamePad met name terug in het onderdeel Scuba Search. In Scuba Search probeer je de diepte van de oceaan te verkennen en gebruik je de Wii U GamePad als gids. Het doel is hier om zeedieren te vinden en schatten op te sporen, want dit alles levert je constante stroom aan punten op. In het begin heb je maar drie minuten tot je beschikking, maar zodra je de opties ontgrendeld om langer te mogen duiken komt het spel werkelijk goed tot zijn recht. Een ander degelijk voorbeeld is Dessert Course. In deze activiteit werk je als ober en probeer je allerlei soorten gebak af te leveren aan klanten in een balzaal. De game maakt gebruik van zowel het Wii Balance Board als de Wii U GamePad. Op het Wii Balance Board beweeg je stapvoets, terwijl je met de controller het gebak probeert te balanceren. De minigame wordt moeilijker na elke ronde en introduceert nieuwe gebaksoorten, die steeds meer uitdaging bieden. Bij het goed balanceren van het gebak ontstaan al snel hilarische taferelen en dat zorgt voor vermakelijke gameplay.

Naast spellen die gebruik maken van de combinatie van de Wii U GamePad en het Wii Balance Board, zijn er ook een aantal spellen die gebruik maken van een Wii Remote Plus en het Wii Balance Board. De kracht van deze besturingsmogelijkheid zul je in overvloed ervaren als je Free Climbing aan het spelen bent, want hier heb je zelfs twee Wii Remote Plus-controllers voor nodig. In Free Climbing klim je door je armen zo ver mogelijk te strekken en verscheidene onderdelen vast te grijpen. Om je klaar te maken voor de vervolgstap, zul je een paar stappen op het Balance Board moeten doen om wat naar voren te kruipen. Het is een behoorlijk actieve minigame en het geeft je zonder meer een workout. De besturingsopzet wordt daarom ook gebruikt in de nieuwe dansonderdelen. Hierbij moet je de instructies van een dansleraar precies opvolgen. De accurate bewegingen die je moet uitvoeren met twee Wii Remote Plus controllers zorgen voor een uitdaging en maakt de belevenis nog extravaganter in vergelijking met bijvoorbeeld Just Dance. In totaal zijn er acht verschillende routines beschikbaar en deze variëren van Jazz tot Hula. Het is geen volledige dansgame, maar een fraaie toevoeging aan de bekende Wii Fit-ervaring.

28


Ten slotte zijn er nog een aantal extra spellen die alleen het Wii Balance Board gebruiken en dat is vrij opmerkelijk, aangezien het pakket al aardig gevuld is. Het gebruik van de Wii U GamePad is hier volledig optioneel, maar er is op zijn minst wel wat aandacht aangegeven. Een goed voorbeeld is de Ultimate Obstacle Course. Tijdens dit event draai je constant je houding op het Wii Balance Board om daarna wat stappen te zetten. Het lijkt net alsof je een platformer binnenstapt en dat jij, als Mii zijnde, het strijdtoneel als held betreed. Op de Wii U GamePad zie je een kaart, waardoor je een goed overzicht hebt van alles wat er op je pad komt. In Trampoline Target is het de bedoeling om te hurken en jezelf uit te strekken op precies het juiste moment. Het klinkt wellicht gemakkelijk, maar het is veel moeilijker dan het lijkt. Zodra je op de trampoline valt, kun je optioneel naar beneden kijken op de Wii U GamePad en zul je de balans op een goede manier moeten verdelen. Het is vermakelijk, maar het vraagt je volledige concentratie. Je kunt met de Wii U GamePad ook de meeste spellen zonder een televisie spelen en het simpelweg ervaren op de controller. Het gebruik van Off-TV Play kende nooit zoveel nut als hier, want je kunt op deze manier iets anders op de televisie aanschouwen terwijl je lekker sportief en gezond bezig bent, waardoor de drempel om de game te blijven spelen veel lager is.

Een persoonlijke trainer
Je kunt ervoor kiezen om elke activiteit individueel te selecteren en proberen je best te doen, maar dan kennen je sessies weinig focus. Het is daarom beter om voor de Wii Fit U Routines te kiezen en een programma te zoeken dat bij jou wensen aansluit. Je hebt de keuze om vijf aspecten van je lichaam te trainen: Lifestyle (schouders en rug-, relax- en opwarmoefeningen), Health (trainen van je buik, vet verbranden en slanker en leniger), Youth (postuur, lichaam en geest en benen en heupen), Form (heupen en billen, armen en figuur) en Vitality (Circulatie, vertering en instap routines). Elk aspect bestaat uit drie onderdelen, waar drie specifieke oefeningen aan gekoppeld zijn. Wil je een instap routine, dan kies je voor Vitality en Light Routine en hierop volgend krijg je dan drie oefeningen voor je neus. In dit voorbeeld zijn dit Beginner Dance, Rowing Regatta en Scuba Search. Wat handig is, is dat je van te voren verteld wordt hoelang de sessie zal duren. Het is een simpele maar doeltreffende manier om dingen gedaan te krijgen en elk programma kent een goede, duidelijke focus. Dit aspect kennen we uit Wii Fit Plus, maar is hier wel uitgebreid met de nieuwe oefeningen.

32


Wil je echter liever iets meer persoonlijks, dan heb je de mogelijkheid om zelf routines in te stellen. Hier heb je de keuze uit alle oefeningen in het gehele spel en mix je de favorieten samen voor een langere rit. Alsof dat nog niet genoeg is, is er ook een Personal Trainer optie, waarbij je een Training type en de moeilijkheidsgraad van te voren aan kunt geven. Daarnaast kan het spel snel een programma in elkaar flansen gebaseerd op het aantal calorieën dat je kwijt wilt raken of de hoeveelheid tijd die je wilt gaan spenderen. Al deze onderdelen maken Wii Fit U nog beter en uitgebreider dan voorheen en dit helpt je om langer gemotiveerd te blijven.

Nieuw in Wii Fit U zijn de Miiverse-functionaliteiten en hiermee kun je in contact komen met gelijkdenkenden op de service. Je kunt ervoor kiezen om een eigen community te maken, een code in te voeren van een community die je kent of simpelweg deel te nemen aan de communities die Nintendo al voor je heeft klaarstaan. De Nintendo beheerde communities focussen zich goed op verscheidene aspecten als High Scores of mensen die werken aan hun balans. Het grote probleem is dat Miiverse hier meer is bedoeld om informatie tussen vriendengroepen te delen, dus het is fijner om in een community te zitten waar dat simpelweg kan. De andere gebruikers in de community kunnen zien hoeveel progressie je hebt gemaakt en kunnen je scores opzoeken onder de knop Training History. Het moet gezegd worden dat dit de meest uitgebreide stel functies voor Miiverse ooit zijn en het laat duidelijk zien dat de service flexibel inzetbaar is.

18


De Fit Meter
Iedereen kan Wii Fit U, op het moment van schrijven, gratis downloaden van de Nintendo eShop en het volledige spel voor een maand proberen zonder extra kosten. Als je echter langer door wilt gaan dan een maand, dan word je verplicht gesteld een Fit Meter aan te schaffen. De Fit Meter is een interessant apparaat dat niet alleen registreert hoeveel stappen er gezet worden. De Fit Meter voelt wanneer er veranderingen zijn in hoogtes en meet in welke intensiviteit de stappen zijn gezet. Daarnaast kun je op het beeldscherm van het accessoire allerlei statistieken en informatie bekijken waaronder het aantal verbrande calorieën, je doel aan verbrande calorieën, tijd en temperatuur. Door de Fit Meter informatie naar Wii Fit U te verzenden, krijg je een duidelijk een uitgebreid overzicht van alles wat je die dag hebt gedaan. De informatie wordt na het bekijken 50 dagen opgeslagen, zodat je op de korte termijn je progressie terug kunt zien. Voor mensen die serieus bezig zijn met hun conditie, is het een aanrader om het apparaatje in huis te halen. Haal het echter niet voor de speciale uitdagingen die in Wii Fit U verstopt zitten en dat zijn de Walking en Climbing challenges. Hier worden je stappen of beklimmingen omgezet in kilometers en kun je proberen speciale routes in-game af te werken. De enige beloning die je krijgt voor het voltooien van deze uitdagingen, is dat je extra shirts vrij speelt voor je Mii en dat is niet bepaald een beloning die bij de inspanning past.

Graphics en geluid
Grafisch gezien lijkt Wii Fit U veel op zijn voorgangers en dat is teleurstellend. Er wordt niet veel met de kracht van de Wii U gedaan om het er allemaal stralender uit te laten zien. De graphics zijn niet de focus van de game, maar wat meer details in de omgevingen of een meer strakke look waren welkom geweest. Het is echter nog steeds kleurrijk en de Mii's geven alles een humoristisch tintje, dus het spel heeft wel degelijk zijn charme. Het muzikale aanbod groeit met iedere Wii Fit-titel en dat is wederom hier geen uitzondering. Er zijn meer nieuwe nummers te horen dan in de vorige delen en er is ook duidelijk meer variatie. Dit komt niet alleen door de dansonderdelen, maar ook door de grote verschillen in de verscheidene aspecten van de software. De muziek sluit altijd naadloos aan op de omgeving.Conclusie
Wii Fit U is net zoals de vorige delen een leuke en aangename manier om in beweging te blijven. Het is jammer dat de Wii U GamePad slechts mondjesmaat wordt gebruikt, maar je kunt de meeste activiteiten alleen op de Wii U GamePad spelen dankij Off-TV Play en dat is enorm handig. Het helpt dat de nieuwe onderdelen ook gewoon leuk zijn om te spelen, waardoor de problemen minder opvallen. De look is echter wel een gemis, want die heeft (naast de HD-upgrade) geen verandering ondergaan, ongeacht hoe kleurrijk het er ook allemaal uitziet. Daarnaast is de nieuwe Fit Meter alleen werkelijk handig als je de Wii Fit U trainingen ook volledig serieus neemt en dat is niet voor iedereen weggelegd. Er zijn twee challenges die het apparaatje ondersteunen, maar ze zijn nauwelijks boeiend of vermakelijk. Nintendo's fitness game behoudt ondanks alles zijn charme en voor wie al een Wii Balance Board heeft is het verplichte kost. De nieuwkomer zal echter nog meer plezier eraan beleven, want het pakket is met 80 verschillende activiteiten uitermate breed.
8
N1-score
  • + Meer dan 80 verschillende activiteiten in het pakket
  • + Sterke nieuwe onderdelen in Aerobic en Balance Games
  • + Verscheidene manieren om jezelf te trainen
  • + Uitstekend gebruik van de Miiverse-mogelijkheden
  • - Weinig veranderingen in de look
  • - Fit Meter alleen nodig als je het serieus neemt
Next articleJapanse verkoopcijfers 4/11/2013 - 10/11/2013: Battlefield 4... Previous articleEiji Aonuma praat over zijn kijk op Miyamoto en blijft graag...

Reacties van gebruikers

Avatar
Yosher2 | 14 november 2013 00:17 | #226583
Dit is nou niet bepaald een game die het van de look moet hebben, dus dat minpunt valt weg als je het mij vraagt. Ik heb de vorige delen nooit gespeeld en/of gehad, maar ben wel van plan deze + Balance Board in huis te halen.
Avatar
monsternon | 14 november 2013 07:48 | #226589
Vind de 2 min punten beetje dom.
Avatar
Mangamusicfan | 14 november 2013 08:19 | #226590
nooit gehad en zal het ook nooit niet in huis halen, naar niet zeggen dat het er wel leuk uitziet en ik volkomen kan begrijpen dan veel mensen het wel willen hebben!
Avatar
The Iron Ghoul | 14 november 2013 09:51 | #226596
ik ben van wiifit 1 naar 3 gegaan. dan zie je meteen de veranderingen. als je een deel al hebt kan je voor 20 euro deze kopen dus is het geen slechte deal

ik train thuis en doe af en toe joggen, dan is het wel een goede aanvulling om je bmi en zo te checken.
Avatar
Volleybaas | 14 november 2013 17:37 | #226611
collapse
ik wacht wel op super smash 4
Avatar
HooksinVincent | 16 november 2013 03:40 | #226706
Reactie op post #226611 van Volleybaas
Ik mis een hoofdletter en een leesteken, foei!

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Wii Fit U

Platform: Wii U
Genre: Fitness
Ontwikkelaar: Nintendo
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: Onbekend
Online-ondersteuning: Ja
Aantal spelers online: N.v.t.
Releasedatum: 01 november 2013

Screenshots