Super Mario 3D World Review | 19 november 2013 19:00 | Auteur: Mink

Super Mario 3D World
Super Mario 64, Super Mario Sunshine, Super Mario Galaxy en Super Mario Galaxy 2 zijn de vier 3D Mario-titels welke verschenen op drie verschillende consoles. Nu de Wii U in de winkelschappen ligt, was het slechts een kwestie van tijd voordat een nieuwe 3D Mario werd aangekondigd. Tijdens de afgelopen E3 was het dan zover: Super Mario 3D World kwam in gekleurde letters op het beeld. Niet iedereen was even enthousiast over deze titel, zo waren mensen teleurgesteld dat er geen Super Mario Galaxy 3 aankwam en legde het publiek de connectie met Super Mario 3D Land. In de afgelopen vijf maanden heeft Nintendo er alles aan gedaan om het publiek onder de indruk te krijgen. Is Super Mario 3D World het grote Mario-avontuur waar we met zijn allen op hebben gewacht, of heeft Nintendo de plank mis geslagen?

Super Mario 3D World heeft één groot verschil met de vorige 3D Mario-spellen; het gehele avontuur is met vier man te spelen in plaats van één. Je kunt met de trouwe paddenstoel Toad, de altijd gekidnapte Princess Peach, de eeuwige nummer twee Luigi en de rode loodgieter Mario de verscheidene levels onveilig maken en de tirannie van de kwaadachtige Bowser proberen te stoppen. Dit is absoluut geen gemakkelijke taak en de eventuele hulp van één of meerdere vrienden is dan ook een vaak verlichtende toevoeging.

24


The Story Teller
Mario, Luigi, Toad en Princess Peach lopen samen door het bekende Mushroom Kingdom wanneer ze een vreemde, doorzichtige Warp Pipe tegenkomen. Hieruit komt een licht getraumatiseerde Sprixie, een feeachtig wezen van niet-aardse afkomst, die paniekerig een verhaal vertelt over een kwaadaardig monster. Dit monster heeft al haar vriendjes en vriendinnetjes in glazen potten gestopt en het feetje vreest voor het leven dat zij de volgende is. Nog voordat de fee haar hele verhaal kan doen, komt Bowser uit de doorzichtige Warp Pipe, kidnapt het feetje om vervolgens de Warp Pipe weer in te duiken. Zonder aarzeling, met uitzondering van Luigi die twijfelt over zijn toegevoegde waarde en mogelijke gevaren, duiken de vier de aartsrivaal achterna.

De verhalen uit de Super Mario-reeks staan niet bekend als diepgaand of intrigerend, de uitzondering daargelaten. Ook ditmaal weet het verhaal niet te bekoren. Er ontstaat geen affectie voor de feetjes en dit is zeker jammer maar absoluut geen gemis. Het gehele verhaal wordt zonder woorden aan je verteld en al snel zal je de problemen van de Sprixie achter je laten om aan het echte avontuur te beginnen.

7


Gameplay
Super Mario 3D World kent heel veel levels en weet genoeg variatie erin te brengen. Ieder personage heeft zijn eigen zwaktes en krachten en dat is bij ieder level goed te merken. Kom je tegenover grote leemtes te staan of ben je een beginnende speler, pak dan de zwevende Princess Peach. Heb je maar weinig tijd om een level te voltooien en houd je van snelheid, ren dan met Toad naar de vlaggenmast. Moet je grote bergen beklimmen waar grote sprongen het geheel gemakkelijker maken, pak dan de kampioen hoogspringen Luigi. Ben je liever op alle vlaktes gelijk en vind je het niet erg nergens in uit te blinken, wees dan de all-rounder Mario. De variatie van de verschillende personages is goed uitgewerkt, maar deze is wel uit de oude trukendoos gehaald. Super Mario Bros. 2 Mario Madness voor de Nintendo Entertainment System kende dit systeem al en na het spelen van Super Mario 3D World voor de Wii U, kunnen we alleen maar beamen dat dit systeem niet is aangetast door de tand des tijds.

Geen enkel Mario-spel ontkomt aan het grote arsenaal van power-ups. Ook Super Mario 3D World heeft een groot deel van haar gameplay te danken aan de nieuw bedachte en de oude bekende power-ups. De nieuw geïntroduceerde power-ups zijn van een hoge kwaliteit gemixt met een voldoening brengende fun-factor. Zo is er de Cat Suit, waarmee je verandert in een kat. Je kunt hierdoor op muren klauteren, vijanden met je staart verslaan en als een echte katachtige altijd op je pootjes terecht komen. Deze power-up kent, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Fire Flower en Boemerang power-up, geen projectielen om af te vuren. Ook nieuw is de Double Cherry. Wanneer een speler in aanraking komt met de Double Cherry ontstaat er een dubbelganger. Deze kloon neemt alle latere power-ups met zich mee en kan tevens projectielen afvuren wanneer de speler dat kan. Hierdoor kun je met wel vier Mario’s een vuurregen op je vijanden loslaten. Beide power-ups zijn zeer vermakelijk en dankzij verschillende puzzels ook nog eens uitdagend. Zo heb je platformen waar minimaal vijf mensen op moeten staan. Stel je speelt met drie vrienden, dan heeft slechts één iemand een Double Cherry nodig. Speel je helemaal alleen, dan moet je vier Double Cherry’s hebben gepakt en er geen verloren zijn. Dit is slechts één voorbeeld van de vele creatieve puzzels die Nintendo in het spel heeft verwerkt.

1


Level design and Big Bosses
Nintendo heeft bijna alles uit de kast gehaald om de spelers een enorm scala aan vernieuwende levels voor te schotelen. De vele verschillende werelden en levels voelen slechts in het begin lichtelijk eentonig. Je start, volgt een parkoers en moet met drie groene sterren de bovenkant van de vlaggenmast zien te halen. Hoewel je in de eerste wereld gelijk toegang krijgt tot de Cat Suit, kan deze het eentonige gevoel niet wegnemen. Vanaf de derde wereld komt er een brede glimlach op je gezicht en merk je dat Nintendo echt alles in het spel heeft gestopt wat ze wilden. Onzichtbare wegen, de vele nieuwe vijanden en de vele paden zorgen ervoor dat de levels totaal niet lineair aanvoelen. Slechts enkele levels, welke op twee handen te tellen zijn, hebben een rechttoe-rechtaan sfeer. Hoewel dit normaal gesproken juist negatief is in een 3D Mario, is dit dankzij de creatieve input juist een verfrissing. Zo moet je soms als een 2D-shooter vele vijanden zien neer te halen terwijl het juiste pad voor je voeten verschijnt en dan ben je weer over een racebaan aan het cruisen met Mario Kart-muziek op de achtergrond.

Super Mario 3D World wordt niet alleen dankzij zijn vrijwel identieke naam vergeleken met Super Mario 3D Land. Zo kent het Nintendo 3DS-spel eenzelfde uiterlijk. Eén van de grootste nadelen van dit handheld-avontuur waren de grote bazen; deze waren te herhalend en veel te gemakkelijk. Super Mario 3D World kent dit nadeel gelukkig niet. Hoewel het spel enkele eindbazen heeft gerecycled en sommige zelfs in het spel vaker voorkomen, zijn deze over het algemeen veel lastiger. De nieuw geïntroduceerde eindgevechten zijn gelukkig een lust voor het oog en doen een beroep op je vaardigheden. Het eindgevecht is zeer spannend en weet je iedere seconde aan te grijpen.

11


Extra’s
De Wii U kent vele toepassingen en Super Mario 3D World lijkt van vele markten thuis te zijn. Het spel ondersteunt het sociale verkeer van de Wii U en voegt daar interessante mogelijkheden aan toe. Zo kun je in vrijwel ieder level een stempel vinden en deze gebruiken om je Miiverse-berichten op te leuken. Verder ondersteunt het spel alle mogelijke controllers: de Wii U GamePad, de Wii U Pro Controller, de Wii-afstandsbediening en de Wii-afstandsbediening met Nunchuck en als laatste de Wii Classic controller. Tevens kun je met alleen de Wii U GamePad spelen dankzij Off-TV Play, een ondertussen niet weg te denken feature van de Wii U. Als laatste kent de Wii U ook vele mogelijkheden in-game; zo kun je in de microfoon blazen om vijanden van hun à propos te brengen, geheime blokken of paden vrijgeven door met je stylus over het touchscreen van de Wii U GamePad te glijden en kun je vijanden tijdelijk vasthouden. Deze toepassingen werken over het algemeen goed en zijn in vrijwel geen enkel level een verplichting. Wanneer dit wel nodig is om het level te halen, ben je verplicht om te dansen naar Nintendo's pijpen. Dit is jammer want deze controls doen toch lichtelijk afbreuk aan de gameplay.

Chaos and control
Super Mario 3D World is, dankzij de toevoeging van een vier speler multiplayer, totaal verschillend met zijn voorgangers. De interessante en leuke toevoeging laat je kennismaken met de grootste chaos in tijden. Met tranen in je ogen van het lachen kun je met drie vrienden de werelden onveilig maken. Teamgenoten oppakken en in de afgrond proberen te gooien, snel alle power-ups verzamelen en snel door het level rennen zijn slechts enkele mogelijkheden om het je vrienden zo lastig mogelijk te maken.

17


De andere manier om Super Mario 3D World te spelen met drie vrienden is via het puntensysteem. Na het behalen van een level komt een tabel tevoorschijn en deze geeft aan welke speler de meeste punten heeft verzameld. Deze punten zijn een weerspiegeling van het aantal verslagen vijanden, verzamelde muntjes, gevonden geheime sterren en hoe hoog je in de vlaggenmast weet te komen. De winnaar wordt beloond met een kroontje en deze gaat mee naar het volgende level. Het leuke hiervan is, is dat samenwerking je net zo ver, dan wel niet verder, brengt dan elkaar tegen te werken. De multiplayer in Super Mario 3D World staat als een huis en weet zowel de chaosliefhebber als de controlefreak in jezelf vrij spel te geven.

Betoverend
Dit vernieuwende en vooral indrukwekkend uitziende avontuur is voor het eerst echt te bezichtigen in HD. De besneeuwde bergtoppen, bewegende grassprietjes en de kalme en woeste wateren zijn stuk voor stuk prachtig in Mario-stijl in beeld gebracht. Het kinderlijke uiterlijk spreekt sommigen misschien niet aan, maar dat neemt niet weg dat het allemaal adembenemend is.

Super Mario 3D World kent een zeer breed arsenaal van magische klanken en betoverende muzieknoten. Per level wordt de perfecte sfeer gecreëerd dankzij de achtergrondmuziek. Speel je tegen een immens grote hoofdbaas dan neemt de muziek je mee naar het donkerste plekje in het Sprixie Kingdom. Loop je over de wereld op zoek naar dat ene level zonder groene ster, dan word je door rustgevende muziek begeleid. Alles klopt aan de gecomponeerde muziek en daarvoor verdient het gehele muzikale team een dikke pluim. Slechts Super Mario Galaxy kan de verhalende geluiden overtreffen.Klik hier om de meningen van de andere redactieleden over de multiplayer-modus in Super Mario 3D World, de conclusie, het cijfer en de plus- en minpunten te bekijken.
Next articleEr zijn meer dan één miljoen games uit de One Piece: Unlimited-serie... Previous articleNintendo Downloads - Week 47 (Sonic Lost World demo's, EDGE...

Reacties van gebruikers

Avatar
Banjo | 19 november 2013 19:13 | #226956
Kan niet wachten!! Helaas nog ruim een week wachten.
Avatar
Wesleye98 | 19 november 2013 19:27 | #226958
Lekker cijfer! Nog een weekje en dan kunnen we er tegen aan!
Avatar
wessel7 | 19 november 2013 20:05 | #226963
Ergens staat Prixie in plaats van Sprixie. Wink Voor de verderest mooie review en mooi cijfer!
Edit: In de vierde alinea staat de fout
Avatar
HooksinVincent | 19 november 2013 20:14 | #226964
Alleen cijfer gezien, over anderhalve week zelf maar ervaren!
Avatar
Chocoprins | 19 november 2013 20:38 | #226966
klinkt echt als een SUPER game! ik MOET hem hebben! Wink Wink Wink ook een mooi cijfer! Mario
Avatar
Taken NL | 19 november 2013 21:05 | #226968
Leuk review, vooral de verschillende meningen.

IK was ook één van die mensen die zwaar teleurgesteld was bij de aankondiging, dat is na een latere trailer helemaal omgeslagen.
In eerste instantie dacht ik dat dit een slap aftreksel was van de 3DS versie, maar na de bewuste trailer werd vrij snel duidelijk dat dit toch echt wel een heel nieuwe game is.
Liever had ik een Mario 64 achtige game zelfs met een remake had ik blij geweest, maar goed deze Mario is er ook één om naar uit te kijken.
Avatar
Mangamusicfan | 19 november 2013 22:06 | #226974
las leuk weg en leuk om de verschillende meningen te lezen!
Kan nu helemaal niet meer wachten!
Avatar
yjahmesio | 19 november 2013 23:12 | #226985
collapse
wat een cijfer heeft deze game gekregen,op maar 1site heeft die onder de negen gekregen, op meer dan acht site over de negen. op vier sites een tien gekregen,dit moet wel weer een top game zijn!!!!
Avatar
Wesleye98 | 20 november 2013 08:22 | #226991
Reactie op post #226985 van yjahmesio
collapse
Tienen heb ik nog nergens gezien. Wel een 9.3, 9.6, veel 9.5en en een 8.5.
Avatar
offensive | 20 november 2013 10:13 | #226995
Reactie op post #226991 van Wesleye98
Avatar
Maarten707 | 20 november 2013 07:08 | #226990
Kijk zo verschrikkelijk veel uit naar deze game!
Avatar
Martijn | 20 november 2013 10:20 | #226996
Nog even geduld! Ben erg benieuwd. Ik denk dat deze Mario een heleboel dingen van eerdere games heeft bundeld, zonder de vernieuwing te vergeten. Het lijkt me een erg leuk spel, zeker met meerdere mensen. Het straalt bergen plezier uit! Het spel krijgt wederom hoge cijfers. Toch een reden om veel Wii U's te verkopen deze kerst. Kan niet wachten!

Mariogames moeten het niet van hun verhaal hebben. Toch was de opening van "Super Mario Galaxy" een even zwak verhaal, maar wel heel indrukwekkend uitgebeeld. Het spel kreeg ook meer diepgang door Rosalina's verhaal. "Galaxy" 1 had daarmee een veel beter verhaal dan "Galaxy 2". Ik ben blij dat Nintendo van het "Peach is ontvoerd" verhaal is afgestapt. Nu is ze speelbaar, wat meer variatie in de gameplay brengt. Het begon afgezaagd te worden.

Is overigens voor het eerst dat ik de titel lees als "Super Mario Bros. 2 Mario Madness". Zo staat er geen "Mario Madness" op de handleiding of cartridge, dus ik ga ervan uit dat deze tagline op het doosje geen deel van de titel is. De titel is gewoon "Super Mario Bros. 2".

Enkele dagen geleden verscheen ook dit artikel op internet:
"Shigeru Miyamoto: ‘Super Mario Galaxy 3′ Still a Possibility"
Avatar
Nathan | 20 november 2013 17:34 | #227029
Goede review. Duidelijke meningen. Goed cijfer. Goed spel.
Avatar
Belleystar | 20 december 2013 21:59 | #228698
Ik ga de review lezen. Ik moet wel nog tot kerst wachten voor het spel.

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Super Mario 3D World

Platform: Wii U
Genre: Platformer
Ontwikkelaar: Nintendo
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 4
Online-ondersteuning: Ja
Aantal spelers online: N.v.t.
Releasedatum: 29 november 2013

Screenshots