Super Mario 3D World Review | 19 november 2013 19:00 | Auteur: Mink

Multiplayer-meningen, conclusie & cijfer
De multiplayer van Super Mario 3D World hebben we met een gedeelte van de crew gespeeld. In deze speelsessie waren onder meer Benjamin, Dyon, Marco, Patrick en Mink aanwezig. Hieronder vind je de mening van Benjamin, Dyon, Marco, en Patrick van deze nieuwe Wii U-titel waarbij de focus vooral wordt gelegd op de multiplayer.

Patrick's mening
De speelsessie met Benjamin, Mink, Dyon en Marco was erg interessant. De game speelt vloeiend weg en voelde aan als een standaard Mario-game. De besturing wende snel en de gespeelde levels hadden ieder iets unieks. Er moet gezegd worden dat een echte wow-factor ontbrak. De multiplayer zorgde echter voor meer dan voldoende plezier. Een medemens af en toe van het level afgooien, staat gegarandeerd voor gelach. De chaos in de multiplayer is gewoon heerlijk. Deze chaos wordt ook nog eens vergroot in de levels met de nieuwe Double Cherry power-up. De ranglijst dat aan het einde van ieder level getoond wordt, zorgt voor een competitieve onderlinge strijd. Wat de chaos alleen maar ten goede komt. De multiplayer van Super Mario 3D World is een echte aanrader. Geniet van de chaos en zit elkaar zo nu en dan flink in de weg. Dit zorgt ervoor dat je een erg plezierige speelsessie hebt met je vrienden.

19


Marco's mening
Wanneer Nintendo op het punt staat om een nieuwe Super Mario game aan te kondigen lopen de verwachtingen vaak erg hoog op. Helemaal na het succes van de Super Mario Galaxy games voor de Wii, die door velen gezien worden als een van de beste en meest vernieuwende games uit de serie. Persoonlijk was ik daarom lichtelijk teleurgesteld toen Nintendo op de E3 van dit jaar Super Mario 3D World voor de Wii U uit de doeken deed. De game leek namelijk teveel op een HD versie van Super Mario 3D Land voor de Nintendo 3DS, zonder echt iets nieuws met zich mee te brengen.

Na een zeer aangename speelsessie met een aantal leden van de N1ntendo crew moet ik zeggen dat ik wel positiever over de game ben gaan denken. Zo is het multiplayer aspect van de game weer als vanouds en hebben we een aantal uur dolle pret beleefd. De besturing verloopt weer heerlijk soepel en ook de stijl is weer zoals we dat van een Super Mario game gewend zijn.

Maar dat is nou net hetgeen waarop de game naar mijn mening beter had gekund. Vrijwel alles is al een keer eerder gedaan en de game biedt daarom veel te weinig vernieuwing. Het kattenpakje, wat overigens een hele leuke toevoeging is, gaat daar helaas weinig verandering in brengen. De graphics zien er lekker scherp en kleurrijk uit, maar lijken de grafische capaciteiten van de Wii U niet volledig te benutten. Daarnaast wil er tijdens een verhit multiplayer potje wel eens enorme chaos ontstaan, wat op zichzelf erg leuk is maar waardoor je als speler het soms het overzicht verliest. Dit heeft als gevolg dat je soms onnodig veel levens verliest, wat enige frustratie kan oproepen.

Al met al is Super Mario 3D World een leuke game maar is het hoog tijd dat Nintendo het hele Mario concept eens flink op de schop neemt.

20


Benjamin's mening
Op de grote, nieuwe Super Mario-game kan ik me altijd verheugen, maar met de aankondiging van Super Mario 3D World was ik een stuk sceptischer dan gebruikelijk. Nintendo gooit het met Super Mario 3D World vooral op de multiplayer, maar verzekert ons er ook van dat de game voor de eenzame speler genoeg plezier met zich mee brengt. Ik ben zo'n eenzame speler die meestal alleen geniet van verschillende soorten titels, waardoor ik nog steeds behoorlijk sceptisch was. Met de andere N1ntendo-redactieleden doken we achter het grote scherm om Super Mario 3D World met z'n vieren te ervaren.

De keuze voor Super Mario 3D World als multiplayer-game heeft mij ook enigszins verrast. De New Super Mario Bros.-games zijn goed geschikt voor meerdere spelers, dus waarom dan niet de 3D Mario als echte singleplayer-game bewaren? Aangezien de 3D Mario-games qua opzet veel vrijer zijn, je meer je eigen route kunt bewandelen en meer kunt ontdekken ten opzichte van de 2D Mario-games, vind ik Super Mario 3D World veel minder geschikt als multiplayer-titel. Waar de ene speler lekker snel door het level wil gaan, wil de andere speler het juist rustig aan doen en alle geheimen zoals groene sterren en stempels verzamelen. Dit zijn twee totaal verschillende soorten speelstijlen die maar lastig kunnen samenwerken in het spelen van een level, waardoor er (vooral voor de speler die meer wil ontdekken) irritatie ontstaat. Hoewel de camera wel degelijk een stukje uitzoomt, is dat wel vrij beperkt waardoor de speler die achteraan loopt vaak naar voren 'gewarpt' wordt. De hectiek die de game met zich meebrengt zorgt ook nog voor extra chaos, waardoor het overzicht vaak verloren gaat.

Desalniettemin kun je je prima vermaken met de multiplayer-mode van Super Mario 3D World, omdat dat weer komische situaties oplevert. De game is qua gameplay misschien niet heel vernieuwend, maar een multiplayer-optie in een 3D platformgame als deze is dat wel. Voor mij als singleplayer-speler is dat echter niet voldoende om mij omver te blazen van de kwaliteit van Super Mario 3D World als geheel, want daarvoor wil ik toch eerst goed in het avontuur duiken. En ja, dat helemaal in mijn eentje.

21


Dyon's mening
Toen ik voor het eerst Super Mario 3D World op de E3 aanschouwde was ik lichtelijk teleurgesteld. Met de verwachting dat Nintendo met een Mario Galaxy-opvolger zou komen was dit niet hetgeen waar ik op hoopte. Vijf maanden zijn inmiddels gepasseerd en na vele demo’s heb ik, samen met een select groepje van de redactie, de multiplayer op mijn gemak kunnen spelen.

Als ik samen met een groep vrienden aan het gamen ben, ben ik al gauw de persoon die fungeert als het irritatiefactortje. Ik houd er van om snel door een level te rushen en mensen te ergeren door ze van een klif af te gooien. Super Mario 3D World leent zich hier uitermate goed voor. Chaos is tijdens de multiplayer alom aanwezig en als je daar niet van houdt heb je gelukkig de keus om de game gewoon in je eentje te spelen. Ik ben daardoor ook blij dat deze game geen online-multiplayer heeft. Dit zou in vele gevallen alleen maar tot irritatie leiden omdat de game als co-op dan waarschijnlijk onspeelbaar zou worden.

Hier ligt ook gelijk mijn kritiekpunt. Ondanks dat ik mij erg vermaakt heb met de multiplayer is de game (uiteraard) meer een singleplayer. Tijdens de multiplayer zijn er een aantal levels die je enkel in je eentje kan spelen en in de overworld bepaalt altijd speler één naar welk level er wordt gelopen.

Al met al vind ik Super Mario 3D World een leuke game. De multiplayer is leuk voor de spaarzame keren dat je met een grote groep vrienden de game speelt, maar is niet iets wat tot in de eeuwigheid leuk blijft. De replay-waarde is daardoor niet al te groot, maar dat is bij geen enkele Mario-titel zo geweest. Wat je hiervoor wel krijgt is een goed uitgewerkte game met originele levels en een hoop nieuwe gameplay-elementen zoals de kloonkersen en het kattenpakje. Super Mario 3D World is een toffe singleplayer-game met een leuke multiplayer als gimmick.

Algemene conclusie
Super Mario 3D World is misschien niet het 3D Mario-avontuur waar iedereen op zat te wachten, maar desalniettemin is het een absolute aanrader voor iedere Wii U-bezitter en Nintendo-fan. De vele geheimen, grote werelden en uitdagende levels zijn stuk voor stuk adrenaline verhogend. Tel daarbij op dat het geheel gehuld is in een mooi HD-hoesje waarbij alles op zijn plek valt met de hartverwarmende muziek. De multiplayer zorgt voor genoeg plezier en lachbuien, mits je van totale chaos houdt of duidelijke afspraken maakt. Hoewel het verhaal net zo mager is als in vele Mario-spellen, de echte uitdaging pas begint bij het verzamelen en je soms verplicht wordt om te blazen in de microfoon, blijft dit een absolute must. Mario maakt zijn 3D entree met een overweldigende prestatie die de Wii U absoluut ten goede komt.
9,3
N1-score
  • + Heel veel content
  • + Magische omgevingen
  • + Prachtige muziek
  • + 3D Mario met multiplayer
  • + Stempels voor Miiverse
  • - Echte uitdaging pas na de credits
  • - Soms verplicht blazen in de microfoon of gyroscoop gebruiken om rond te kijken
Next articleEr zijn meer dan één miljoen games uit de One Piece: Unlimited-serie... Previous articleNintendo Downloads - Week 47 (Sonic Lost World demo's, EDGE...

Reacties van gebruikers

Avatar
Banjo | 19 november 2013 19:13 | #226956
Kan niet wachten!! Helaas nog ruim een week wachten.
Avatar
Wesleye98 | 19 november 2013 19:27 | #226958
Lekker cijfer! Nog een weekje en dan kunnen we er tegen aan!
Avatar
wessel7 | 19 november 2013 20:05 | #226963
Ergens staat Prixie in plaats van Sprixie. Wink Voor de verderest mooie review en mooi cijfer!
Edit: In de vierde alinea staat de fout
Avatar
HooksinVincent | 19 november 2013 20:14 | #226964
Alleen cijfer gezien, over anderhalve week zelf maar ervaren!
Avatar
Chocoprins | 19 november 2013 20:38 | #226966
klinkt echt als een SUPER game! ik MOET hem hebben! Wink Wink Wink ook een mooi cijfer! Mario
Avatar
Taken NL | 19 november 2013 21:05 | #226968
Leuk review, vooral de verschillende meningen.

IK was ook één van die mensen die zwaar teleurgesteld was bij de aankondiging, dat is na een latere trailer helemaal omgeslagen.
In eerste instantie dacht ik dat dit een slap aftreksel was van de 3DS versie, maar na de bewuste trailer werd vrij snel duidelijk dat dit toch echt wel een heel nieuwe game is.
Liever had ik een Mario 64 achtige game zelfs met een remake had ik blij geweest, maar goed deze Mario is er ook één om naar uit te kijken.
Avatar
Mangamusicfan | 19 november 2013 22:06 | #226974
las leuk weg en leuk om de verschillende meningen te lezen!
Kan nu helemaal niet meer wachten!
Avatar
yjahmesio | 19 november 2013 23:12 | #226985
collapse
wat een cijfer heeft deze game gekregen,op maar 1site heeft die onder de negen gekregen, op meer dan acht site over de negen. op vier sites een tien gekregen,dit moet wel weer een top game zijn!!!!
Avatar
Wesleye98 | 20 november 2013 08:22 | #226991
Reactie op post #226985 van yjahmesio
collapse
Tienen heb ik nog nergens gezien. Wel een 9.3, 9.6, veel 9.5en en een 8.5.
Avatar
offensive | 20 november 2013 10:13 | #226995
Reactie op post #226991 van Wesleye98
Avatar
Maarten707 | 20 november 2013 07:08 | #226990
Kijk zo verschrikkelijk veel uit naar deze game!
Avatar
Martijn | 20 november 2013 10:20 | #226996
Nog even geduld! Ben erg benieuwd. Ik denk dat deze Mario een heleboel dingen van eerdere games heeft bundeld, zonder de vernieuwing te vergeten. Het lijkt me een erg leuk spel, zeker met meerdere mensen. Het straalt bergen plezier uit! Het spel krijgt wederom hoge cijfers. Toch een reden om veel Wii U's te verkopen deze kerst. Kan niet wachten!

Mariogames moeten het niet van hun verhaal hebben. Toch was de opening van "Super Mario Galaxy" een even zwak verhaal, maar wel heel indrukwekkend uitgebeeld. Het spel kreeg ook meer diepgang door Rosalina's verhaal. "Galaxy" 1 had daarmee een veel beter verhaal dan "Galaxy 2". Ik ben blij dat Nintendo van het "Peach is ontvoerd" verhaal is afgestapt. Nu is ze speelbaar, wat meer variatie in de gameplay brengt. Het begon afgezaagd te worden.

Is overigens voor het eerst dat ik de titel lees als "Super Mario Bros. 2 Mario Madness". Zo staat er geen "Mario Madness" op de handleiding of cartridge, dus ik ga ervan uit dat deze tagline op het doosje geen deel van de titel is. De titel is gewoon "Super Mario Bros. 2".

Enkele dagen geleden verscheen ook dit artikel op internet:
"Shigeru Miyamoto: ‘Super Mario Galaxy 3′ Still a Possibility"
Avatar
Nathan | 20 november 2013 17:34 | #227029
Goede review. Duidelijke meningen. Goed cijfer. Goed spel.
Avatar
Belleystar | 20 december 2013 21:59 | #228698
Ik ga de review lezen. Ik moet wel nog tot kerst wachten voor het spel.

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Super Mario 3D World

Platform: Wii U
Genre: Platformer
Ontwikkelaar: Nintendo
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 4
Online-ondersteuning: Ja
Aantal spelers online: N.v.t.
Releasedatum: 29 november 2013

Screenshots