Batman: Arkham Origins Blackgate Review | 03 december 2013 23:20 | Auteur: Benjamin

Na de vele avonturen van Batman op de grote spelcomputers, waagt hij zich nu aan een avontuur op de handheld-systemen. Hoewel Batman: Arkham Origins Blackgate bijna dezelfde naam heeft als de meest recente game voor de consoles, is het een compleet andere titel die zich anders laat spelen en een geheel nieuw verhaal heeft. Is ook deze game de moeite waard?

Batman: Arkham Origins Blackgate voor de Nintendo 3DS speelt zich af na het verhaal van de nieuwe game Batman: Arkham Origins, die voor onder andere de Wii U verschenen is. Batman heeft zijn eerste ontmoeting met Catwoman en met haar hulp neemt hij het op tegen drie bekende vijanden: The Joker, Penguin en Black Mask. Alle drie hebben zij snode plannen die zich allemaal in en rondom de gevangenis genaamd Blackgate afspelen. Het gebied is verdeeld in drie delen, Cell Blocks, Administration en Industrial, met nog een extra locatie genaamd Lighthouse. Elke vijand is de baas over één van de drie eerder genoemde onderdelen en je zult ze allemaal af moeten gaan.

18


Plattegrond
Batman: Arkham Origins Blackgate is een 2.5D adventure-platform game in de stijl van de oude Metroid-titels. De game is ontwikkeld door Armature Studio waar ook mensen werken die voorheen aan de Metroid Prime-serie gewerkt hebben. Je beweegt je voornamelijk naar links, rechts, boven en beneden. Om jezelf niet te verliezen in het hele gebied heb je op het onderste scherm de beschikking over een plattegrond waar ook je bestemming. Via een knop op het touchscreen kun je het gehele gebied beter bekijken en door de gehele plattegrond bladeren. Hier komt echter ook het eerste zwaktepunt van de game naar boven. Het gebied kent veel gangen en paden die over elkaar heen lopen in meerdere verdiepingen. Op de kaart wordt alles echter plat weergegeven, waardoor je dus nooit kunt zien op welke verdieping je je precies bevindt. Soms kan dit een onnodig ingewikkelde zoektocht naar een bepaald punt opleveren, omdat je geen idee hebt op welke verdieping je moet zijn en je je momenteel bevindt.

Je begint het avontuur met een vrij kale Batman die alleen over zijn Grapnel beschikt om op hoger gelegen plekken te komen. Voor bijna elke ladder en muurtje die hij tegenkomt maakt hij hier gebruik van om erop te klimmen, wat soms nog wel eens frustrerend kan zijn omdat het geheel daardoor wat trager gaat dan wanneer Batman simpelweg op het muurtje klimt. Gedurende het avontuur wordt je pak uitgebreid met typische Batman-gadgets, zoals de Batclaw, Gel Launcher en Batarang. Door deze items te gebruiken kom je steeds verder en verder in de gevangenis en kun je ook locaties bereiken waar je voorheen niet bij kon. Het gevoel van exploratie is in deze game goed uitgewerkt, al moet je wel houden van het zogenaamde backtracken. Hierdoor keer je regelmatig terug naar al eerder bezochte locaties, al is dit gelukkig niet te vaak het geval. Alle locaties in de gevangenis zijn variërend genoeg en bieden genoeg afwisseling.

14


Detective Mode
Dat de game mede ontwikkeld is door oud-medewerkers van Retro Studios is voornamelijk te merken aan het gameplay-aspect van de Detective Mode, vergelijkbaar met de scanner uit de Metroid-serie. Door je vinger op het touchscreen te houden, activeer je de Detective Mode waarna je met de Circle Pad het gebied kunt inspecteren op sporen en geheimen. Dit moet je op een gegeven moment heel erg vaak doen, waardoor het soms wel eens op je zenuwen kan werken en de snelheid iets uit de game gehaald wordt. Het systeem werkt verder prima en zorgt er ook voor dat er genoeg zaken verstopt liggen, zoals documenten en andere spullen waar je extra content mee kunt vrijspelen, bijvoorbeeld concept artwork.

Gelijk aan de recente Batman-games op de spelcomputers zijn de gevechten met verschillende vijanden. Door gebruik te maken van knoppencombinaties met de vier actieknoppen kun je verschillende aanvallen uit de hoge hoed toveren, al wordt het nooit zo gevarieerd als in de console-versies. Een frustrerend aspect in deze gevechten (met voornamelijk meerdere vijanden) is dat je de vijand die het dichtstbij staat automatisch aanvalt. Sommige vijanden vereisen een andere aanpak omdat ze bijvoorbeeld een ander wapen hebben, waardoor je je daar op wil focussen en de juiste aanvallen wil kiezen. In zulke momenten gebeurt het soms dat je dan de verkeerde vijand een klap in zijn gezicht geeft, waardoor je onnodig schade oploopt van andere vijanden. Een andere tactiek die bij vijanden met vuurwapens het meest praktisch is, is gebruik te maken van de stealth-actie. Door je te verstoppen in de duisternis en uit het zicht te blijven, kun je de vijanden één voor één geruisloos uitschakelen, al komen dit soort spelsituaties maar mondjesmaat voor en dat is jammer.

19


Eindbazen
Wel erg vermakelijk zijn de baasgevechten die de game rijk is, al is het ook hier spijtig dat dit er niet al te veel zijn. Deze gevechten kunnen erg pittig zijn, omdat je zorgvuldig uit moet zoeken hoe je deze het beste kunt uitschakelen door voornamelijk gebruik te maken van de omgeving, zoals goten in de grond om je te verstoppen of het activeren van alarmbellen om de vijand op het verkeerde been te zetten. Hoewel je in deze gevechten vaak keihard afgestraft wordt met de dood door een fout die je begaat en je het gevecht weer opnieuw moet beginnen, blijven ze wel vermakelijk en is het een interessant onderdeel van de ervaring die Batman: Arkham Origins Blackgate biedt.

Na het hoofdverhaal, dat zo’n zeven uur in beslag neemt en daardoor aan de korte kant is, is er in de game niet zo heel erg veel meer te beleven afgezien van het vrijspelen van alle extra onderdelen zoals concept artwork en extra kostuums. De game kent geen multiplayer-mode, StreetPass of SpotPass-opties en dat is jammer. Wel speel je na het voltooien van het verhaal de New Game Plus-mode vrij, waardoor je het nog eens op kunt nemen tegen de eindbazen in een eigen gekozen volgorde.

15


Graphics en geluid
Batman: Arkham Origins Blackgate ziet er prima uit. De stijl wordt goed neergezet en komt sterk naar voren op de schermen van de Nintendo 3DS, wat mede komt door de goede uitvoering van het 3D-effect. De gevangenis komt echt tot leven en de diepte komt door het 3D-effect goed uit de verf. De normale vijanden zijn visueel gezien een stuk minder indrukwekkend, vooral als de camera op ze inzoomt na het geven van een genadeslag. Ze zijn dan erg ongedetailleerd en zien er allemaal exact hetzelfde uit en dat is jammer. Een heel groot probleem is dit echter niet, omdat de camera normaal gesproken een stuk verder uitgezoomd is. De cut scènes in de game hebben een geheel eigen stripboekstijl wat erg veel wegheeft van de klassieke Batman-strips. De verdere presentatie in de vorm van geluid en muziek is ook goed uitgewerkt met een volledige (Engelstalige) voice-acting voor de belangrijke personages in de game, wat op overtuigende wijze neergezet is. Voor deze momenten biedt de game ook een optie voor Engelse ondertiteling. De muziek is ook sfeerverhogend en biedt prima ondersteuning voor de gameplay.

Conclusie
Batman: Arkham Origins Blackgate is een prima vermakelijke 2.5D Metroidvania-game, al kent de game wel duidelijk zijn gebreken. Zo is de plattegrond soms bijzonder onoverzichtelijk en zorgt het gemis van een spring-knop voor frustrerende momenten omdat Batman voor bijna elk muurtje zijn Grapnel tevoorschijn tovert. Het exploreren van de omgeving door gebruik te maken van verschillende Batman-items is goed uitgewerkt, maar is door het bijna constante gebruik van de Detective Mode soms onnodig langzaam. Wat betreft de gevechten zijn het voornamelijk de eindbazen en de stealth-actie die de show stelen. Het is jammer dat de game qua duur aan de korte kant is, want een Batman-game in deze stijl heeft nog veel meer potentie dan dat Batman: Arkham Origins Blackgate waar heeft kunnen maken.
7,2
N1-score
  • + Goede exploratie-gameplay in een toffe omgeving
  • + Leuke eindbaasgevechten en stealth-actie
  • + Sterke presentatie met prima 3D-effect
  • - Plattegrond onoverzichtelijk door gemis aan verdiepingen
  • - Detective Mode wordt te vaak gebruikt
  • - Game is aan de korte kant
Next articleReggie Fils-Aime gaat een nieuwe kijk op een aankomend Wii U-spel... Previous articleFranse verkoopcijfers van Nintendo 3DS en Wii U

Reacties van gebruikers

Avatar
Mangamusicfan | 04 december 2013 08:31 | #227695
Goed geschreven!
Game maar is opkrikken, als hij flink afgeprijsd is!
Avatar
Lucas | 27 mei 2014 09:47 | #235218
Wat nu dus het geval is. Smile

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Batman: Arkham Origins Blackgate

Platform: Nintendo 3DS
Genre: Action
Ontwikkelaar: Armature Studio
Uitgever: Warner Bros.
Aantal spelers lokaal: 1
Online-ondersteuning: Nee
Releasedatum: 08 november 2013

Screenshots