Metroid: Other M - Samus Aran Figma Special | 15 december 2013 12:37 | Auteur: Marco

Het opbouwen van een grote verzameling games is voor menig gamer een streven. Vaak zijn belangrijke punten in zo'n verzameling het verkrijgen van alle games uit een bepaalde serie, prachtige collectors editions, of gewoon een enorme hoeveelheid aan games. Maar voor veel verzamelaars stopt de verzameling niet bij games alleen. Regelmatig wordt een gameverzameling aangevuld met allerlei merchandise. Denk bijvoorbeeld aan dingen als sleutelhangers, soundtrack CD's, actionfigures, beeldjes, posters, gameguides en artbooks. Zo plaatsten wij eerder dit jaar nog een feature waarbij het boek "The Legend of Zelda: Hyrule Hystoria" uitgebreid behandeld werd. Ditmaal nemen we een figure van Nintendo's meest bekende bounty hunter, Samus Aran, onder de loep.

Vorig jaar liet de Japanse speelgoedfabrikant Max Factory weten dat het onder de officiële licentie van Nintendo figures van bekende gamepersonages zou gaan uitgeven. Het duurde dan ook niet lang voordat Samus Aran uit de doeken werd gedaan. Voor fans van de serie was dit een aangename verrassing, want er zijn in het verleden slechts enkele figures van Samus verschenen die vandaag de dag onvindbaar of ronduit onbetaalbaar zijn. Metroid merchandise in het algemeen is eigenlijk heel schaars, in tegenstelling tot dat van Mario of The Legend of Zelda. Door de ongekende vraag naar dit figure bleek de voorraad snel uitgeput. Daarom heeft Max Factory het figure van Samus recentelijk voorzien van een heruitgave, iets wat het bedrijf maar zelden doet.

10

< >


De verpakking
Het eerste punt, waar niet alle verzamelaars evenveel waarde aan hechten maar wat voor sommige toch erg belangrijk is, is de verpakking waarin het figure geleverd wordt. Samus zit verpakt in een relatief compacte doos met aan de voorzijde een raampje waardoor alles goed te bezichtigen is. Wat meteen opvalt is dat er naast het figure nog een aantal extra's in de verpakking zitten. Dit is overigens typerend voor figures uit de Figma serie, welke regelmatig worden voorzien van een grote hoeveelheid extra's waarmee je het figure naar eigen wens kunt aanpassen. De verpakking kent een zwart met oranje kleur en heeft op de zijkanten grote afbeeldingen van Samus staan. Op de achterzijde van de verpakking staan een reeks kleinere afbeeldingen waarin Samus in een reeks van verschillende poses getoond wordt. Dit is eveneens een belangrijke eigenschap van alle Figma's. Verder is de tekst op de doos redelijk miniem, maar omdat het overgrote deel in het Japans is, zal dat minder mensen storen. De verpakking ziet er hierdoor wat simpel uit, maar blijft wel netjes en lekker overzichtelijk. Om aan te geven dat het gaat om een officieel Nintendo-product gaat bevat de doos ook een "Nintendo Seal of Quality" sticker.

Samus Aran in haar Varia Suit
Wie ook maar een beetje bekend is met de Metroid serie weet dat Samus Aran over een aantal verschillende outfits beschikt. Zo is haar sexy Zero Suit redelijk bekend uit met name Super Smash Bros. Brawl en zijn haar Power Suit en Gravity Suit aardig herkenbaar uit games als Metroid Prime. Veruit haar bekendste vorm is toch wel het Varia Suit. Dit pak wordt gekenmerkt door zijn oranje met rode kleur en de enorme ronde schouders en komt voor in vrijwel elke Metroid-game. Het is dan ook geen verrassing dat Max Factory ervoor gekozen heeft deze outfit als uitgangspunt te nemen. In de loop der jaren heeft het Varia Suit in de verschillende Metroid-games een aantal kleine wijzigingen ondergaan en is het langzaamaan geëvolueerd tot de nieuwste variant, die van Metroid: Other M, waar Max Factory dit figure op gebaseerd heeft. Eenmaal uit de doos heeft het figure een hoogte van ongeveer vijftien centimeter en is daarmee in vergelijking met sommige andere figures en beeldjes iets aan de kleine kant.

6

< >


Daar staat tegenover dat de meeste figures en beeldjes meestal statisch zijn, maar dat Figma's in een groot scala aan verschillende posities neergezet kunnen worden. Dit in combinatie met de extra's die worden meegeleverd zorgt ervoor dat vrijwel iedere gewenste vorm aangenomen kan worden. Ben je niet tevreden over een bepaalde pose, of raak je er op uitgekeken? Dan is dit zeer eenvoudig op te lossen door wat aan Samus te sleutelen. Het figure heeft hierdoor soms wel wat weg van een speelgoedpoppetje, maar daar zijn Figma's absoluut niet voor bedoeld. Figma's als deze horen netjes thuis in een vitrine of op een boekenplank naast de gamecollectie. Max Factory heeft daarom ook extra moeite gestoken in het wegwerken of verbergen van schanieren en gewrichten waarmee het figure bewogen kan worden. Dit is overigens zeer goed gelukt, want het overgrote deel van de gewrichten is nauwelijks zichtbaar. Alleen bij de ellebogen en knieën zal het schanier in bepaalde posities redelijk zichtbaar zijn. Voor een figure dat ruim zeventien verschillende gewrichten kent en waarvan zelfs de tenen kunnen bewegen is dit erg netjes. Ook aan de verflaag is veel aandacht geschonken. Zo is het kleurenschema rechtstreeks uit Metroid: Other M overgenomen en heeft Samus een glanzende, haast metaalachtige look. Verder is er zeer goed op de details gelet en bevat de verf op dit exemplaar bijna geen oneffenheden.

De extra's
Zoals eerder al vermeld wordt Samus geleverd met een aantal verschillende extra's. De meest in het oog springende is toch wel de Morph Ball, een transformatie van Samus waarbij ze letterlijk in een bal verandert, die nu los is meegeleverd. Ook worden er vier extra handen meegeleverd, zodat Samus in bijna elk denkbare situatie geplaatst kan worden zonder dat haar handen er vreemd uitzien. Denk aan een gebalde vuist, een vlakke hand, een iets gebolde hand en zelfs eentje met de duim omhoog. Daarnaast zijn er nog een aantal opzetstukjes aanwezig om het iconische arm-kanon te veranderen in de missile launcher of het te laten lijken alsof Samus iets afvuurt. Doordat Samus de gekste houdingen kan aannemen zal het figure niet altijd stabiel blijven staan. Speciaal hiervoor heeft Max Factory, net als bij alle Figma's, een speciale standaard meegeleverd. Deze standaard is volledig doorzichtig en bevat een zeshoekige basis die enigszins lijkt op een Rupee, met daarop het Metroid: Other M logo. Aan deze basis zit een speciale arm die wederom verschillende posities kan aannemen. Het uiteinde van de arm bevat een pinnetje waarop Samus of de Morph Ball geplaatst kan worden. Ondanks dat de standaard doorzichtig is, is het toch jammer om hem te gebruiken omdat Samus er dan gewoonweg iets minder mooi uitziet. Wordt de standaard achterwege gelaten dan wordt het aantal poses waarin Samus netjes blijft staan wel iets beperkt. Om het geheel compleet te maken wordt een speciaal ziplock zakje meegeleverd om de niet gebruikte extra's netjes in op te bergen. Er kleeft echter nog wel een minpuntje aan dit figure: de prijs is redelijk aan de hoge kant. Voor dit relatief kleine figure betaal je al snel een bedrag wat kan variëren tussen de €30 en de €60, een bedrag wat niet iedereen ervoor over zal hebben.

16

< >


Conclusie
Ben je een verzamelaar van Nintendo-merchandise, of ben je gewoon een fan van de Metroid-serie? Dan is dit figure van Max Factory zeker het overwegen waard. Samus is met haar hoogte van vijftien centimeter niet een van de grootste figures, maar dit wordt grotendeels goedgemaakt door de mogelijkheid om Samus naar eigen wens te poseren. Tevens is erg veel aandacht besteed aan de details en zijn alle gewrichten dusdanig weggewerkt dat ze bijna niet opvallen. Hierdoor ziet dit figure van Samus er geweldig uit. En ook de bijgeleverde extra's zorgen ervoor dat je niet snel op dit figure uitgekeken raakt. Als er toch minpunten genoemd moeten worden dan is het de prijs. Voor het formaat van dit figure is de prijs wat aan de hoge kant, hoewel dit per winkel verschilt. Samus is verkrijgbaar via bekende webshops en verschillende gamespeciaalzaken.
Next articleEerste beelden en Japanse releasedatum van Fossil Fighters:... Previous articleTwo Tribes toont nieuwe game van een nieuwe serie op PAX East

Reacties van gebruikers

Avatar
Taken NL | 15 december 2013 13:33 | #228296
Figma heeft een aantrekkelijke prijs maar zelf heb ik de First 4 Figures als voorkeur, zo heb ik Link on Epona in de kast staan.
Avatar
LittleZtar1991 | 15 december 2013 16:20 | #228304
collapse
Ik vind zowel First 4 Figures als Figma goed.
First 4 Figures voegt meer detail toe, en je hebt echt het gevoel dat je iets groots en kostbaars in je hand hebt. (Ik heb Modern en Classic Sonic, en wachtend op Shadow, Mario Tanooki, Worms)
Met Figma heb je echter de vrijheid om je eigen poses aan te nemen. Waardoor je je vitrine nog eens kan laten variëren . Het blijven wel de zelfde poppetjes, maar je kan ze altijd van pose veranderen.
Avatar
Taken NL | 15 december 2013 21:11 | #228308
Reactie op post #228304 van LittleZtar1991
collapse
Ik ben ook aan het twijfelen om die exclusieve Mario te pre-orderen.
Avatar
LittleZtar1991 | 16 december 2013 15:11 | #228317
Reactie op post #228308 van Taken NL
Je twijfel is geheel begrijpelijk. Ik zal ook niet ontkennen dat ik ook nog twijfel.
Want ik vind Mario een te makkelijk uitziend karakter voor die prijs. Vooral als je na gaat dat bijna alle PVC modellen van hem er al prima uit zien, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Sonic.
Avatar
jorden1506 | 15 december 2013 19:45 | #228305
First4Figures is inderdaad ook erg mooi. Tot nu toe heb ik alleen dark link kunnen bemachtigen.
Avatar
Jmaster | 15 december 2013 22:18 | #228310
Die lazer/laser lijkt op kauwgom. Just saying.

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.