EDGE Review | 28 december 2013 14:16 | Auteur: Daan

Two Tribes brengt hun klassieke spellen naar de Nintendo eShop op de Wii U. Eerder deze maand probeerden we al Toki Tori, welke we een 8.2 gaven in onze review. Er waren weinig vernieuwingen voor deze nieuwkomer. Gelukkig is dit niet het geval met hun tweede ''Classic'', want EDGE is nog nooit op een Nintendo-console verschenen. De puzzelgame, die oorspronkelijk uitkwam op mobiele platformen, hoopt hoge ogen te gooien met meer dan honderd levels en de mogelijkheid om via Off-TV Play te spelen. Weet deze kleine titel ons positief of negatief te verrassen?

2


Een reis van vier hoeken
In EDGE beweeg je een kubus door een pittige hindernisbaan, waarbij je alleen maar gebruik maakt van de vierpuntsdruktoets of de linker stick op de Wii U GamePad. Het is een makkelijk te begrijpen besturing die je vlug onder de knie zal hebben. Je moet proberen zo goed mogelijk door ieder parkoers te komen en het liefst zo snel als het kan. Dit is wat moeilijk in het begin, hetgeen voornamelijk te maken heeft met het perspectief. EDGE wordt gespeeld vanuit een isometrisch oogpunt en je hebt geen optie om de camera aan te passen. Dit zal voor velen flink wennen zijn, voornamelijk als de uitdagingen pittiger worden en je soms niet weet waar je naartoe moet. Dit probleem komt niet uitermate veel voor, maar het is wel degelijk een punt dat gewenning vereist. Je kunt dan gebruikmaken van een kaart, waar de complete lay-out goed en degelijk op te zien valt.

Snelheid is echter niet de enige factor die speelt, want overleven wordt ook op prijs gesteld. Tijdens de uitdagingen kom je verschillende obstakels tegenkomen en deze obstakels kunnen leiden tot een akelig ongeval voor de kubus. Hiermee verspil je ook kostbare tijd, maar deze gevolgen zijn nog prima te overzien. De levels hebben checkpoints en als je te pletter valt, beland je dicht bij het laatste voltooide doel. Overal op de baan liggen kleinere kubussen, welke je moet oppikken voor het beste eindresultaat. Ze zitten verstopt in alle hoeken en gaten en het kan makkelijk gebeuren dat je er een paar mist. Al deze factoren komen samen in één score, waarbij je letters van S+ tot D krijgt voorgeschoteld om je beoordeling te bepalen. Dit zorgt niet alleen voor motivatie om zo goed mogelijk te presteren, maar ook voor motivatie om een level opnieuw te voltooien.

4


Levels die het verschil maken
De levels ogen in eerste instantie erg eenvoudig. Ze introduceren je op goede wijze tot alle elementen, maar beetje bij beetje komt de ware kracht van EDGE naar voren. Je kubus moet zijn leven wagen op bewegende platformen, schakelaars aanraken of transformeren in bepaalde objecten. Zo is er een level waar je aan het einde verandert in een robot en op een epische manier de eindstreep haalt.

Naast het regulier laten rondrennen van het blokje, leer je na een flink aantal levels de EDGE-beweging. Door deze move in te zitten kun je blijven kleven aan een ander blok en zodoende bijvoorbeeld de overzijde van een gat bereiken. Zodra de EDGE-beweging wordt geïntroduceerd, beginnen de stages zich daadwerkelijk te ontplooien en begint de game pittige vormen aan te nemen.

3


Het EDGE-pakket op de Wii U is de meest complete versie op de markt. Het bevat niet alleen alle standaard levels, maar ook de Extended DLC. Dit was oorspronkelijk bedoeld als bonuscontent voor de Steam-uitvoering op de PC, maar Wii U-gebruikers kunnen hier nu optimaal van genieten. Niet alleen voegt het nieuwe puzzels toe, maar ook nieuwe concepten. Zo moet je bijvoorbeeld de strijd aangaan met een duistere kubus die jou ervan wilt weerhouden om het einde te bereiken. Daarnaast zijn er extra bonuslevels, waar alles nog net een tikkeltje uitdagender is dan voorheen. EDGE biedt zeker genoeg om een langere tijd zoet ermee te zijn, vooral als je een S-rank wilt halen op iedere stage. Buiten alle content en Off-TV Play om wordt de Wii U GamePad niet echt gebruikt. De game wordt met €3,99 voor een redelijke prijs aangeboden, waardoor het niet geheel onverwacht komt dat er weinig extra functionaliteiten gebruikt worden. Desalniettemin is het jammer dat er niet wat extra aandacht aan besteed is.

Graphics en geluid
EDGE ziet er uitstekend uit en draait soepel op 60 frames per seconde. Hoewel het er simplistisch uitziet, kent het een duidelijke en scherpe look. De polygoon kubussen en omgevingen geven het spel daarnaast een futuristische uitstraling en dat valt te waarderen. Wat het allemaal nog meer de goede kant opduwt is de soundtrack, die helemaal in het straatje van de game past. EDGE bevat muziek die geïnspireerd is door 8-bit tunes, maar het kent meer instrumenten en creëert op deze wijze zijn eigen sound. De tunes zelf zijn aanstekelijk en vrolijk en het elektronische karakter is alleen maar een extra opsteker!Conclusie
Hoewel EDGE op het eerste gezicht simpel oogt, kom je snel bedrogen uit als je daadwerkelijk begint met spelen. De begrijpbare besturing zorgt ervoor dat je geen tijd verknoeit en bij elk level wordt het een beetje moeilijker. Met meer dan honderd levels om te doorlopen en proberen te verbeteren, ben je zeker een tijd zoet met deze titel. Het is jammer dat de Wii U GamePad alleen maar Off-TV Play opties benut. Daarnaast moet je wat wennen aan het isometrische oogpunt, maar dat hoeft niet al te lang te duren. Als je op zoek bent naar een uitstekende puzzelgame voor je console voor een goede prijs, dan ben je gegarandeerd bij EDGE aan het juiste adres.
8,5
N1-score
  • + Begrijpbare besturing
  • + Meer dan 100 levels aan content
  • + Uitstekende presentatie
  • + Halen van alle S-ranks een goede uitdaging
  • - Alleen Off-TV Play met de Wii U GamePad
  • - Isometrisch oogpunt vraagt wat gewenning
Next articleNintendo eShop van Nintendo 3DS vanavond en vannacht weer offline Previous articleCapcom: "We zijn op volle kracht bezig aan een nieuw deel van...

Reacties van gebruikers

Avatar
nickjet | 28 december 2013 14:39 | #228987
leuke game, 5 jaar geleden al gemasterd op mijn iphone xD
Avatar
MarioKarter | 28 december 2013 15:57 | #228991
collapse
Daan, ben jij toevallig NintenDaan op Youtube? Devil
Avatar
Mink | 28 december 2013 16:12 | #228992
Reactie op post #228991 van MarioKarter
collapse
Ja, dat klopt. Onze Daan is de beroemde NintenDaan Cool
Avatar
MarioKarter | 28 december 2013 17:04 | #228994
Reactie op post #228992 van Mink
Haha, ik dacht, ik zie overal NintenDaan's filmpjes, is Daan misschien NintenDaan. Ik ben trotse volger, keep up the good work Daan!

(Daarnaast komt ook dat Daan Nederland invulde bij Just Dance 2014...)
Avatar
Belleystar | 05 januari 2014 16:47 | #229199
Ziet er wel tof uit

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

EDGE

Platform: Wii U eShop
Prijs: €1,99
Genre: Puzzle
Ontwikkelaar: Two Tribes
Uitgever: Two Tribes
Aantal spelers lokaal: 1
Online-ondersteuning: Nee
Releasedatum: 21 november 2013

Screenshots