Top & Flop 10 van 2013 - Wii U, Nintendo 3DS en Nintendo eShop Special | 29 december 2013 22:30 | Auteur: Mink

Top 10 van 2013 - Nintendo 3DS
De Nintendo 3DS is met 2013 in zijn derde levensjaar beland en het is duidelijk dat deze handheld nog lang niet aan vervanging toe is. Met een gemiddelde score van 8,7 blijkt hoe sterk de Nintendo 3DS het afgelopen jaar is geweest. Het aanbod is daarbij zeer gevarieerd: van puzzelen tot platformen en Role Playing Games. Zeker dit laatste genre is flink vertegenwoordigd in de lijst. Verder komen er ook zeer bekende namen voor in de lijst, zo passeren Donkey Kong, The Legend of Zelda, Mario & Luigi, Fire Emblem en Professor Layton de revue. Het rustige leven op een boerderij in Harvest Moon 3D: A New Beginning opent deze Nintendo 3DS-lijst.

10. Harvest Moon 3D: A New Beginning – 7,8
Harvest Moon 3D: A New Beginning voor de Nintendo 3DS brengt vele nieuwe mogelijkheden met zich mee en deze zijn grotendeels goed uitgewerkt. Het spel kent een langzame start, is op audiovisueel gebied niet heel sterk en kent een omslachtige besturing. Desondanks is het één van de betere Harvest Moon-spellen. Met de vernieuwingen, die je toelaten om zowel je boerderij als de stad te veranderen van lay-out, komen vele mogelijkheden vrij. Zo zijn er nieuwe bewoners of nieuwe doelstellingen. Harvest Moon 3D: A New Beginning is daarmee wellicht wel een vers begin voor de serie om een doorstart te maken.

3


9. Professor Layton en de Erfenis van de Azran – 8,0
Het zesde deel van de Professor Layton-serie werd met gemixte gevoelens ontvangen op de redactie. Dit is het laatste deel waarin onze goedgeklede vriend Layton verschijnt. Professor Layton en de Erfenis van de Azran weet een ijzersterk verhaal neer te zetten waarbij het geheel enorm uitgebreid aanvoelt. Daarbij haalt het veel uit de Nintendo 3DS want grafisch is het zeer mooi. Jammer genoeg weet dit zesde deel de sleur er niet uit te halen. De vernieuwingen zijn ver te zoeken en de Nederlandse voice-overs zijn emotieloos. Desalniettemin een aanrader voor de puzzelaar.

8. Shin Megami Tensei: Devil Survivor Overclocked – 8,1
Ook de nummer negen van deze Top 10 heeft als grootste pluspunt dat het spel een snoeihard verhaal heeft. In Shin Megami Tensei: Devil Survivor Overclocked blijft het geheel zich ontwikkelen. Deze Japanse Role Playing Game weet sterke gameplay neer te zetten waarbij het demonensysteem de kroon spant. Het grootste nadeel van het spel is dat het eigenlijk ontwikkeld is voor de Nintendo DS. Hierdoor is het geheel grafisch vrij zwak en kent het geen toffe Nintendo 3DS-features.

155


7. Shin Megami Tensei: Devil Summoner – Soul Hackers – 8,5
Shin Megami Tensei: Devil Summoner – Soul Hackers is een dungeon crawler bij uitstek. Het spel legt echter meer focus op puzzelen en hiermee weet het spel zich goed te onderscheiden van soortgelijke games. Het gehele avontuur is voorzien van goede voice-acting en weet qua verhaal een redelijke indruk achter te laten. Het geduld dat het spel vraagt aan de spelers is jammerlijk en de cutscenes zijn niet je van het. Toch is dit een zeer nette titel waar spelers zich uren mee kunnen vermaken.

-. Monster Hunter 3 Ultimate – 8,5
Monster Hunter 3 Ultimate voor de Nintendo 3DS heeft wellicht hetzelfde punt ontvangen als de Wii U-versie, maar heeft andere voor- en nadelen. Het blijft echter grotendeels hetzelfde spel waardoor ook de Nintendo 3DS-versie tweemaal zoveel content kent als zijn voorganger op de Wii. Het spel is grafisch erg indrukwekkend en een voorbeeld voor andere spellen. Helaas kan de Nintendo 3DS-versie alleen online spelen via de Wii U en is het haast een must om een Circle Pad Pro (XL) aan te schaffen. Toch blijft dit jagen op monsters enorm indrukwekkend.

-. Etrian Odyssey IV: Legends of the Titan – 8,5
Dat de Nintendo 3DS het goed doet bij de Japanse Role Playing Games is ondertussen wel duidelijk. Etrian Odyssey IV: Legends of the Titan laat dit wederom blijken. Uniek aan dit spel is dat je via een first-person-perspectief door de verschillende kerkers kunt lopen. Dit geeft het geheel een andere diepgang, maar helaas is het uiterlijk van de kerkers zeer saai en eentonig uitgewerkt. Verder biedt de gamel je ruim 35 uur aan content en is het spel op niveau. Het gebrek aan verhaal is het grootste minpunt, maar dat wordt door de rest meer dan goed gemaakt.

6


6. The Legend of Zelda: A Link Between Worlds – 8,7
The Legend of Zelda: A Link Between World speelt zich af in de alom geprezen wereld van A Link to the Past. De verwachtingen waren hoog aangezien dit het vervolg is op deze klassieker. A Link Between Worlds is een waardig vervolg en weet op vele fronten hoog te scoren. Zo kent de game een geweldig 3D-effect dat daadwerkelijk een verschil maakt, is het tempo van de gameplay lekker hoog en kent de game interessante sidequests met voldoende beloning. Het verhaal en sommige nieuwe features zijn redelijk mager, maar dat mag de pret niet drukken.

-. Donkey Kong Country Returns 3D – 8,7
Donkey Kong Country Returns 3D is een Nintendo 3DS-remake van de Wii-versie. Het spel kent vele verbeteringen ten opzichte van het origineel, maar heeft ook enkele vreemde spelmechanieken overgenomen van het origineel. Een voorbeeld hiervan is het blazen, wat het spel grotendeels stillegt zonder reden. Dit Donkey Kong-avontuur is geweldig voor de handheld, kent daarbij zeer sterke 3D-effecten en is zelfs beter speelbaar dan het origineel. Helaas worden StreetPass en SpotPass totaal overgeslagen en dat is jammer. Gelukkig is er meer dan genoeg te doen en is de negende wereld zelfs moeilijk voor de echte hardcore-spelers.

5. Pokémon X/Pokémon Y – 8,8
Met Pokémon X en Pokémon Y is de best verkochte RPG ook op de Nintendo 3DS te vinden. Dit nieuwe Pokémon-spel bevat nieuwe wezens, een nieuwe regio en een nieuwe vijand. Het spel kent daarbij één van de beste verhalen uit de reeks en biedt een geheel nieuwe manier van evolueren. Deze Mega Evolutions zorgen voor een hele nieuwe diepgang. Jammer genoeg zijn de 3D-effecten schaars en onduidelijk, voegen de horde battles en sky battles vrijwel niets toe en komt het geheel langzaam op gang. Ondanks dat ontwikkelaar GameFreak een paar flinke fouten heeft begaan hebben ze toch een geweldig eindproduct afgeleverd, waar vele uren in gestopt kunnen worden.

91


4. Bravely Default – 8,9
Square Enix heeft het jaar afgesloten met een grote klapper: Bravely Default. Deze RPG brengt een nieuwe dimensie aan het genre. Het “brave”- en “default”-systeem is zeer goed uitgewerkt en maakt het spel een waar pareltje. Bravely Default behoort tot één van de mooiste spellen die dit jaar voor de Nintendo 3DS is verschenen en daar mag Square Enix trots op zijn. Het verhaal is enigszins cliché en het vrijspelen van de nodige jobs gaat iets te traag. De immens goede voice-overs zijn een lust voor het oor en het eindproduct is een aanrader voor iedereen met een Nintendo 3DS.

3. Mario & Luigi: Dream Team Bros. – 9,0
Ook de derde plek wordt dit jaar bezet door een RPG. Wellicht één van de bekendste RPG’s aller tijden is toch wel Mario & Luigi. Dit nieuwe spel uit de reeks is wederom een topper en bevat genoeg content om je 35 uur bezig te houden. Met humoristische dialogen en fijne gameplay-elementen laat Mario & Luigi: Dream Team Bros. zien hoe het daadwerkelijk moet. Jammer genoeg weet het 3D-effect niet te overtuigen en ondersteunt het spel geen StreetPass of SpotPass. Hierdoor lijkt het bijna een Nintendo DS-spel en alleen de grafische kant van de game spreekt dit tegen. Desalniettemin haal je met Mario & Luigi: Dream Team Bros. een geweldig spel in huis dat de bekende loodgieters wederom op avontuur stuurt.

98


-. Animal Crossing: New Leaf – 9,0
Het nieuwste deel uit de Animal Crossing-reeks zorgde ervoor dat de serie naar de Nintendo 3DS kwam. Het principe van de game is hetzelfde als zijn voorgangers, alleen ditmaal met een kleine twist. Je bent niet alleen een inwoner van je dierendorpje, je neemt de rol aan van de burgemeester. Met deze verandering kun je heel de lay-out van je dorp aanpassen, zelf bepalen waar bomen en huizen staan en officiële ceremonies bijwonen. Enige echte minpunten zijn het gebrek aan een Nederlandse taaloptie en de online is communicatie niet optimaal uitgewerkt. Verder is dit absoluut de beste Animal Crossing-game tot nu toe en wordt er geniaal gebruikgemaakt van StreetPass en SpotPass.

2. Fire Emblem: Awakening – 9,2
De beste Role Playing Game die dit jaar in de winkelschappen is verschenen is Fire Emblem: Awakening. Dit strategische turn-based actiespel heeft helemaal door hoe een spel op de Nintendo 3DS moet zijn. De kleine minpunten, de geluksfactor en gebrek aan online battles, vallen in het niet met de vele positieve dingen die het spel rijk is. Het spel kent vele vernieuwingen ten opzichte van zijn voorgangers en weet de bekende moeilijkheidsgraad toch te behouden. Het verhaal neemt je mee op een spannende reis dat uitgebreid kan worden met één van de vele downloadbare content pakketten. Als kers op de taart weet Fire Emblem: Awakening de StreetPass en SpotPass goed te gebruiken.

148


1. Luigi Mansion 2 – 9,4
De absoluut beste titel van de Nintendo 3DS het afgelopen jaar is Luigi Mansion 2. Dit vervolg, van de in 2002 verschenen Nintendo GameCube-game, gaat op dezelfde voet verder als het origineel. Je speelt met Luigi en moet dit keer enkele spookhuizen bezoeken. De angstige loodgieter gaat samen met zijn Poltergust 3000 het pad op. Vrijwel alles aan Luigi Mansion 2 is beter dan het origineel en vormt daarmee een voorbeeld voor menig vervolg. Qua beeld en geluid weet Luigi’s nieuwe avontuur het hoogst te scoren. Het gemis aan Street- en SpotPass worden goedgemaakt met een geweldige multiplayer waar Download Play mogelijk is. Of 2013 het jaar van Luigi is? Luigi Mansion 2 heeft dat absoluut bewezen. Dit is duidelijk de beste aankoop voor je Nintendo 3DS dit jaar.

Klik hieronder om naar de volgende pagina van het artikel te gaan.
Next articleHackers laten glimps zien van het verbinden van de PC en Wii... Previous articleDesign side-kick "Call" onthuld met eerste stukjes artwork uit...

Reacties van gebruikers

Avatar
WALUIGI96 | 29 december 2013 23:11 | #229022
collapse
Mooi artikel, complimenten!
Avatar
Duncan | 30 december 2013 07:25 | #229023
Reactie op post #229022 van WALUIGI96
Vind ik ook. Smile
Avatar
djdadream | 30 december 2013 10:37 | #229025
collapse
Voor mij persoonlijk is LEGO City Undercover de game van de Wii U van dit jaar en op de 3DS/2DS Zelda: a link between worlds. Ik hoop dat snel een LEGO City Undercover II word aangekondigd, liefst al voor eind 2014. Maargoed het is Nintendo.

Nintendo moet eens gaan snappen dat we niet alleen vernieuwingen in games willen, alleen al een F-Zero met 16 a 20 nieuwe tracks, in HD en 32 voertuigen is toch genoeg vernieuwing. Als Nintendo dat niet wil inzien, moet er snel iets aan de top veranderen. Luister eens naar de gamer Nintendo (te vergeefs).
Avatar
The Iron Ghoul | 30 december 2013 11:24 | #229026
Reactie op post #229025 van djdadream
collapse
nintendo is een van de zeer weinige ontwikkelaars die echt tijd neemt voor zijn spellen. 3-5 jaar ontwikkeling is daar normaal en als het dan nog niet goed is stellen ze het gewoon uit. heeft ooit iemand eigenlijk een glitch of bug gezien in een nintendo spel?

dit kan je niet zeggen van bijv ea,activision,epic,take two. om erzo maar een paar te noemen. deze ontwikkelaars brengen nieuwe delen sneller uit dan dat het ontwikkeld wordt. ubisoft heeft dah nog een goede naam met hun assasins creed weten te behouden, maar AC zal nooit 25jaar worden net zoals zelda. want AC is nu al uitgemelkt en aan het doodbloeden.

dat nintendo naar zijn fans moet luisteren daar ben ik het eens mee. ik wil namelijk een nieuwe starfox, maar ze moeten het niet gaan rushen.
Avatar
djdadream | 30 december 2013 15:08 | #229034
Reactie op post #229026 van The Iron Ghoul
Ja maar als er alleen Nintendo games op uit komen, moeten er meer games uit komen per jaar van Nintendo. En ze zien niets in games waar gamers om vragen. Dus zijn het koppige wezens. Heb jij al Pokemon X of Y gespeeld of zelda's, daar zijn genoeg fouten in te ontdekken. Maar daar gaat het niet om. Nintendo moet nu massaal games gaan ontwikkelen en out of hun box gaan denken.
Avatar
Elm | 30 december 2013 12:05 | #229027
Mooi artikel, leuk om te lezen. de 3DS heeft echt goeie spellen trouwens. Smile
Avatar
wiijordends | 30 december 2013 13:07 | #229030
collapse
Leuk.
Zeker over de top 3 ben ik het eens.


Ik kan niet wachen voor de top& flop 10 2013 van de Nintendo 3DS!
Avatar
Quint | 30 december 2013 13:09 | #229031
Reactie op post #229030 van wiijordends
collapse
Die staat op de tweede pagina van dit artikel Smile .
Avatar
wiijordends | 31 december 2013 12:19 | #229065
Reactie op post #229031 van Quint
Daar had ik snel over gekeken Smile

Over de top 3 ben ik het min of meer eens.
Fire Emblem Awakening moest op 1 staan, gevolgd door Zelda: a Link Between Worlds en dan Animal Crossing.

Luigi's mansion is een spel die snel saai wordt na het uitspelen.
Avatar
Mangamusicfan | 30 december 2013 21:01 | #229040
Prima stukje tekst!
Avatar
Banjo | 30 december 2013 23:28 | #229042
Grappig dat Luigi's Mansion 2 op één staat. Ik heb de game bij de release gehaald, twee dagen gespeeld en sindsdien niet meer aangeraakt. Ik weet niet hoe het komt, ik kon er gewoon niet inkomen.. Erg jammer
Avatar
KeviNinja | 04 januari 2014 20:09 | #229182
Wat ook wel in de Flop 10 kon zijn de prijzen van Angry Birds en Doodle Jump op 3DS...
Konden ze net zo goed voor een euro of 3-4 op de Eshop zetten.

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.