Terugblik op 2013 met wist-je-datjes Special | 30 december 2013 23:25 | Auteur: Redactie

Terugblik op 2013 qua Nintendo-nieuwigheden - Benjamin
Hoewel onze buiken nog bol staan van het uitgebreide kerstdiner, is de tijd van terugkijken ook alweer aangebroken. 2013 was in alle opzichten een jaar van uitersten. Waar Nintendo het enorm goed deed met de Nintendo 3DS, zit het met de Wii U juist behoorlijk tegen, terwijl wij bij N1ntendo een zeer goed jaar achter de rug hebben met meer exclusieve content en nieuwe aanwinsten voor de redactie. Voordat we de kurken laten knallen nemen we je mee langs alle belangrijke en minder belangrijke gebeurtenissen van 2013.

DIRECT to you!
Nintendo begon 2013 met goede moed in de hoop om een jaar later een geweldig jaar af te kunnen schrijven. Met de Pokémon Direct en de onthulling van Pokémon X en Pokémon Y, keken fans al reikhalzend uit naar alle verrassingen die Nintendo de rest van het jaar nog te bieden had. Al snel werden de verlangens vervuld, want nog geen drie weken later kwam Nintendo voor het eerst sinds de E3 van 2012 met een nieuwe reeks aan first-party Wii U-titels in een speciale Nintendo-spellen Direct waar Yarn Yoshi, X, Wii Party U en The Legend of Zelda: The Wind Waker HD aangekondigd werden. Als kers op de taart werd ook nog eens bekendgemaakt dat de nieuwe 3D-Mario, Mario Kart en Super Smash Bros. voor het eerst getoond zouden worden op de E3 van dat jaar. Nintendo maakte veel beloftes, al boden ze wel al direct hun excuses aan voor de software-droogte in februari van dit jaar.

pokemon-infographic-starter-types


Ook de Nintendo 3DS kreeg in meerdere Nintendo Direct-presentaties de nodige aandacht. Zo werd in februari een nieuwe Mario Golf, een nieuwe Mario & Luigi en Donkey Kong Country Returns 3D aangekondigd, die allemaal nog dit jaar zouden verschijnen. Een maandje later kregen we nog meer potentiële toppers voorgeschoteld. Zo kregen we de aankondiging en de allereerste beelden van de nieuwe The Legend of Zelda-game voor de Nintendo 3DS, die later de subtitel 'A Link Between Worlds' zou krijgen. Ook kreeg de Wii U nog aandacht met de eerste aangekondigde systeemupdate die het systeem aanzienlijk sneller zou maken. Toch zat het Nintendo-fans dwars dat het relatief stil bleef rondom Nintendo’s nieuwste systeem. Naast een verbeterde Wii U-versie van de eerder verschenen Monster Hunter 3-Tri en het meer dan geslaagde LEGO City: Undercover, schoot het maar niet op met nieuwe Wii U-games. Ook third-party’s hadden het moeilijk, met een latere release van bijvoorbeeld Need for Speed: Most Wanted U die verkooptechnisch jammerlijk gefaald heeft, en EA heeft doen besloten om hun support voor de Wii U op een laag pitje te zetten.

I hope you understand
Voornamelijk het eerste deel van 2013 stond dan ook in het teken van de vele excuses van Nintendo. Van de grote gaten bij het verschijnen van nieuwe titels en het uitstellen van meerdere Nintendo-games zoals Game & Wario, Pikmin 3 en Wii Fit U, tot de problemen met het downloaden van Wii U-systeemupdates en het later verschijnen van de zogenaamde ‘zomer-update’. Het zat Nintendo keer op keer tegen, mede door allerlei doemscenario’s van analisten en critici. Naar buiten toe probeert Nintendo te laten zien dat het allemaal zo slecht niet gaat. Zo kondigen ze met een speciale Nintendo Direct een exclusieve deal met SEGA aan voor het verschijnen van enkele nieuwe Sonic-games, exclusief voor Nintendo-systemen. Zo werd Sonic Lost World aangekondigd voor zowel Wii U als Nintendo 3DS en werden de sportieve activiteiten van Mario, Sonic en vrienden voortgezet op de Wii U met Mario & Sonic op de Olympische Winterspelen – Sotsji 2014. Veel fans hadden hun hoop gevestigd op de E3 van 2013 waar Nintendo al haar fouten goed zou moeten maken.

Totdat Nintendo meldde dat er dit jaar geen grote persconferentie zou komen, maar dat de informatie met een van tevoren opgenomen Nintendo Direct-presentatie wereldkundig gemaakt zou worden. Het nieuws van de nieuwe 3D-Mario, Mario Kart, Super Smash Bros. en meer maakten daardoor iets minder impact, helemaal omdat de uitzending kampte met technische problemen. Fans waren verder verdeeld over de aankondigingen van Nintendo. Men hoopte op een episch nieuw avontuur van Retro Studios, maar zij kwamen ‘slechts’ met een vervolg op Donkey Kong Country Returns in de vorm van Donkey Kong Country: Tropical Freeze. Ook de nieuwe Mario-game was niet wat veel fans gehoopt hadden, maar Nintendo had nog steeds alle vertrouwen in haar Wii U.Voor N1ntendo was de E3-periode een razend spannende tijd. Voor het eerst in de dertienjarige geschiedenis zijn we met vier man afgereisd naar Los Angeles om daar verslag te doen van al het nieuws. Middels de dagelijkse video-items, de blogs en hands-ons hielden we jullie van alles op de hoogte. Tevens deden we in 2013 via video-items verslag van nog veel meer evenementen en speciale gebeurtenissen waar we meer dan eens het nieuws mee haalden. Zo hadden we een interview met Dave Cox over Castlevania: Lords of Shadow – Mirror of Fate. Hij liet weten dat hij graag met Nintendo zou samenwerken aan een Zelda-game en gaf hij tekst en uitleg waarom Castlevania: Lords of Shadow 2 niet naar de Wii U komt. Later in het jaar hadden we een gesprek met David Corless van SEGA Europe over Sonic Lost World en wisten we hem te ontfutselen dat er geen Nintendo 3DS-versie van de nieuwste Mario & Sonic-game zal verschijnen, in tegenstelling tot wat andere buitenlandse media eerder meldden. 2013 was hoe dan ook een goed jaar voor N1ntendo.nl TV met maar liefst vijftien verschillende afleveringen. Voor volgend jaar hebben we nog meer in het verschiet, maar daar lees je op de volgende pagina meer over.

Meer nieuws
Het Nintendo-nieuws in de rest van 2013 werd gedomineerd door slecht Wii U-nieuws. Zo nam Nintendo in oktober maatregelen om de verkoop te stimuleren door de prijs met ongeveer €50 te laten zakken en alternatieve bundels aan te bieden. Een andere verrassing in het najaar was de aankondiging van de Nintendo 2DS, het nieuwste lid van de Nintendo 3DS-familie. Deze nieuwe handheld kan niet dichtgeklapt worden en kan geen 3D-beelden weergeven, maar speelt wel alle Nintendo 3DS-games af. Ondertussen keken fans erg uit naar de release van Pokémon X en Pokémon Y op 12 oktober van dit jaar, maar tot het zover was kon men zich inlezen in onze recensie die al op 4 oktober 2013 verscheen. Nintendo onthulde in de tussentijd meer over Super Mario 3D World die in november het levenslicht zou zien, maar er kwam ook het trieste nieuws dat Donkey Kong Country: Tropical Freeze 2013 helaas niet meer zou halen. Ondertussen werden Nintendo 3DS-fans blij gemaakt met nieuwe toptitels, zoals The Legend of Zelda: A Link Between Worlds en Bravely Default, terwijl Super Mario 3D World Wii U-eigenaren eindelijk blij kon maken met een kwalitatieve titel, al heeft het qua verkopen misschien niet helemaal gedaan wat Nintendo gehoopt heeft. Toch is er ook nog goed nieuws voor Nintendo, want de verkopen van de Wii U zijn in Japan in de laatste weken van het jaar gestegen tot boven de 100.000 verkochte exemplaren in één week.

104


It’s the hard knock life
Wij kunnen ons voorstellen dat Nintendo niet heel erg tevreden terugkijkt op 2013. Hoewel de Nintendo 3DS het prima deed, was het geen al te best jaar voor Nintendo’s laatste spelcomputer. Het lijkt er daarom op dat 2014 hét jaar van de Wii U moet gaan worden met grote releases zoals Donkey Kong Country: Tropical Freeze, Mario Kart 8, Super Smash Bros. en nog meer onaangekondigde titels. Wij kijken hoe dan ook uit naar wat 2014 allemaal te bieden heeft wat betreft de wereld van Nintendo en wensen Nintendo het grootste succes van de wereld. Op de volgende pagina lees je meer over het wel en wee van N1ntendo in 2013 en vind je onze bekende en geroemde wist-je-datjes met interessante en niet zo interessante weetjes en persoonlijke feitjes over N1ntendo en de afzonderlijke redactieleden.
Next articleKamiya: "In 2014 wordt er een nieuw project volledig opgestart" Previous articleHackers laten glimps zien van het verbinden van de PC en Wii...

Reacties van gebruikers

Avatar
Hoofdletter R | 30 december 2013 23:40 | #229043
ach, wie kijkt er uberhaubt wél tevreden terug op 2013? Het was echt een rotjaar voor mij... Ik hoor echt veel mensen roepen dat 2013 een slecht jaar was (en niet alleen op games gebeid).

Ik hoop echt dat 2014 meer awesomeheid gaat bieden en ook een nieuwe baan voor mij...
Avatar
DenniSundaY | 31 december 2013 00:04 | #229044
Omg deze ga ik niet allemaal lezen haha! Wat een lijst! Ging helemaal stuk toen ik deze las:

Een Utrechtse kroegganger dacht dat de N1-redactie bestond uit LARPers?

Zo zie ik ze ook voor me Razz
Avatar
Wessel | 31 december 2013 00:36 | #229046
Wist je da sommige wist-je-datjes eindigen met een vraagteken en sommige met een punt?
Avatar
Mangamusicfan | 31 december 2013 09:43 | #229048
leuk artikel!
Avatar
Lietje | 31 december 2013 09:59 | #229052
collapse
Patrick nog altijd hoopt op een vervolg op Golden Sun: Dark Dawn?

Helemaal mee eens Very Happy
Avatar
Patrick | 31 december 2013 17:44 | #229077
Reactie op post #229052 van Lietje
collapse
Wist je dat..

Patrick er helemaal geen vertrouwen in heeft dat dit vervolg ooit gaat komen?

De reboot met Dark Dawn heeft ongeveer 50% van de totale verkopen(rond de 700.00) van Golden Sun: The Lost Age gehaald en dat lijkt mij toch echt te weinig om nog een vierde te maken. Ach wie weet over 6 jaar weer Razz
Avatar
Lietje | 02 januari 2014 10:56 | #229124
Reactie op post #229077 van Patrick
Maar daarom kunnen we nog steeds wel hopen op een nieuw deel (A)
Avatar
W00tstock | 31 december 2013 10:26 | #229055
collapse
leuk artikel. het klinkt als een leuke boel op redactie.

waarom is op een site over Nintendo, Nintendo aps het 9e bedrijf dat bedankt wordt bij de 'speciale dank'? hebben de andere meer gepresteerd?
Avatar
Quint | 31 december 2013 11:14 | #229057
Reactie op post #229055 van W00tstock
Nee, die lijst is volledig willekeurig Smile .
Avatar
The Iron Ghoul | 31 december 2013 12:33 | #229067
ik hoop dat nintendo het lukt om een second coming van de wiiU te doen net zoals bij de 3ds. het moet denk wel lukken doordat er zeker 12 games in 2014 mij en veel andere gamers aanspreken plus het feit dat de xbone en ps4 geen interesante spellen krijgen die niet op de ps360 komen
Avatar
Nathan | 01 januari 2014 01:34 | #229095
Die wist-je-datjes zijn geniaal!
Avatar
Sjakmachien | 02 januari 2014 00:21 | #229121
Weer leuk^^

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.