Knytt Underground Review | 09 januari 2014 12:00 | Auteur: Patrick

Knytt Underground is gemaakt door de Zweedse game developer Nifflas. Nifflas maakte in het verleden verschillende freeware-games zoals Knytt, Knytt Stories en Within a Deep Forest. Ook NightSky, een game die begin 2013 voor de Nintendo 3DS eShop verscheen en in onze review een 8,7 kreeg, is van deze ontwikkelaar. In Knytt Underground combineert de ontwikkelaar gameplay-features van voorgaande games om haar tot nu toe grootste game te maken. Nifflas staat bekend om het creëren van een goede sfeer in een spel waarin je een grote wereld moet verkennen. Is het Nifflas dit keer ook weer gelukt om een grote sfeervolle wereld neer te zetten?

Knytt Underground is een game die vol zit met platformactie. Je verkent een grote wereld die bestaat uit in totaal ongeveer 1800 kamers. Het uiterlijk doet denken aan Limbo en het verkennen van de kamers lijkt op de manier van verkenning in de Castlevania-serie. Je kunt de game in een uur of zeven uitgespeeld, maar dan zijn er nog honderden kamers en voorwerpen die je gemist hebt. Alleen de echte verkenners onder ons hebben het geduld en de wilskracht om alle kamers uit te pluizen en daar ben je toch al snel twintig uur mee bezig.De zes bellen van het lot
Je speelt in de game als Mii. Mii kan niet praten, wat in het begin enkele problemen oplevert. Je gaat op zoek naar de feeënoase om een wens te doen om je stem terug te krijgen. Dit loopt echter anders dan gepland en al snel word je vergezeld door Dora en Cilia, twee feeën met ieder een eigen persoonlijkheid. Zo is Dora goedgezind en aardig terwijl Cilia veel scheldwoorden gebruikt en altijd negatief reageert. Al snel wordt duidelijk dat Mii de wereld moet redden door de zes bellen van het lot te laten klinken. Dit is het saaie verhaal van Knytt Underground. Je kunt je afvragen hoe belangrijk een verhaal is voor een game als deze is maar dit verhaal biedt geen duidelijk doel om naartoe te werken. Het was af en toe tergend om door te gaan omdat eigenlijk alle vorm van richting ontbreekt in de game.

7


Stuiter, loop, spring en klim
De game bestaat uit drie hoofdstukken waarvan de eerste twee een soort van tutorial zijn. In het eerste hoofdstuk maak je kennis met Mii en hoe je haar bestuurt en het tweede hoofdstuk doorloop je als een ronde bal waarmee je door de kamers heen stuitert. In hoofdstuk drie komen deze twee besturingen samen waarbij je speelt als Mii die kan veranderen in een bal. Dit doe je door op de R-knop te drukken. Het besturen gebeurt verder volledig met de B- en L-knoppen. Met de B-knop spring je of stuiter je hoger en met de L-knop kun je speciale krachten gebruiken. Bij de besturing heeft het touchscreen verder geen toegevoegde waarde. Door deze gecombineerde besturing kun je vanaf hoofdstuk drie dan ook de gehele wereld van Knytt Underground gaan ontdekken. Het is je taak om de zes bellen van het lot te laten klinken en om daar te komen moet je op zoek gaan naar de juiste wegen. Speel je als Mii dan kun je lopen, springen en klimmen en deze besturing werkt prettig en erg accuraat. Speel je als bal dan stuiter je door de wereld heen. Je zult vaak moeten switchen tussen beide vormen om verder te komen. Je kunt in de game niet aanvallen en moet alle vijandige robots omzeilen met je platformtechnieken. De hoeveelheid vijanden is niet heel erg groot en ze zijn nagenoeg altijd onderdeel van een platformpuzzel. Daarnaast zijn er bijvoorbeeld puzzels met knoppen die je indrukt waarna een poort tijdelijk open gaat. Het is dan aan jou de juiste route zo snel mogelijk te vinden.

Speciale krachten
Naast de standaard platformactie die het lopen, springen, klimmen en stuiteren met zich meebrengt kent de game ook bloemen die je speciale krachten geven. Deze bloemen komen in verschillende kleuren met ieder hun eigen speciale kracht. Zo geeft een witte bloem je de kracht om eenmalig een schot te lossen op vijanden en stelt de groene bloem je in staat tijdelijk vrij rond te vliegen. Dit geeft een unieke draai aan de platformactie en zodoende zul je de speciale krachten vaak tegenkomen om bepaalde platformpuzzels op te lossen. Af en toe moet je zelfs vier tot vijf van deze speciale krachten achter elkaar gebruiken om op je bestemming te komen. Dit zijn vaak erg interessante en uitdagende platformpuzzels.

1


Tijdens het verkennen kom je andere personages tegen die quests voor je hebben en je uitleg geven of helpen. Met deze quests verdien je voorwerpen en munten die nodig zijn om bij de zes bellen te geraken. Iedere bel kent een bewaker die je met een aantal bepaalde voorwerpen moet betalen. Zo moet je bij één van de zes bellen betalen met vijf waardevolle stenen. Deze stenen vind je door heel de wereld heen en helaas wordt er geen richting gegeven, hetgeen echt een groot minpunt is. Je loopt continu doelloos rond in de massale wereld in de hoop een keer een juist voorwerp te vinden. Gelukkig kun je met munten ook doorgang betalen maar toch had een kleine richtingsindicatie de game veel toegankelijker gemaakt voor een groter publiek. De game is overigens volledig speelbaar via Off-TV Play, maar daar blijft het bij qua Wii U-functionaliteiten.

Graphics en geluid
De game is een genot voor het oog. De wereld om je heen is zwart maar de delen waar je loopt zijn erg gedetailleerd en er zijn vele verschillende thema’s te vinden. De ene keer kom je een klein dorpje tegen en de andere keer beklim je een grote waterval. Deze aangename afwisseling zorgt ervoor dat je iedere keer weer die volgende kamer wilt bereiken. Qua geluid hoor je continu een typisch ondergronds deuntje wat goed klopt bij de setting. Ook de geluiden bij de plaformactie en dergelijke zijn goed maar niet opvallend. Op grafisch niveau maakt de game veel meer indruk dan op geluidsniveau.

6


Conclusie
Knytt Underground is een unieke platformer die zeker niet voor iedereen interessant zal zijn. Ben je echter een nieuwsgierige verkenner dan is er geen betere game te vinden. Je eigen weg vinden in de immense wereld met maar liefst 1800 kamers en de uitdagende platformpuzzels zijn dan jouw grootste uitdaging. Voor de gemiddelde speler ligt de uitdaging met name in het door blijven gaan zonder duidelijke richting, gezien dat door het verhaal onvoldoende gegeven wordt. Grafisch is de game een genot voor het oog door haar unieke look en schitterende details. De afwisselende thema’s in de kamers zorgen er daarnaast voor dat het verkennen voldoende afwisseling kent om continu te blijven boeien. Met Knytt Underground is het Nifflas zeker gelukt om een grote sfeervolle wereld neer te zetten. De game zal echter alleen voor de nieuwsgierige verkenners onder ons echt tot de verbeelding spreken.
7,3
N1-score
  • + Een genot voor het oog
  • + 1800+ kamers te verkennen
  • + Grafisch afwisselende thema’s
  • + Uitdagende platformpuzzels
  • - Geen duidelijke richting
  • - Saai verhaal
  • - Alleen voor de nieuwsgierige verkenners onder ons
Next articleNieuwe trailer van Inazuma Eleven 3: Team Ogre Attacks! toont... Previous articleWaarde aandelen Nintendo fors gestegen

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Knytt Underground

Platform: Wii U eShop
Prijs: €8,99
Genre: Puzzle Platformer
Ontwikkelaar: Nifflas' Games
Uitgever: Ripstone
Aantal spelers lokaal: 1
Online-ondersteuning: Nee
Releasedatum: 19 december 2013

Screenshots