N1ntendo’s Top 10 van 2014 Special | 12 januari 2014 01:32 | Auteur: Patrick

Met 2013 net achter de rug wordt het tijd om onze gedachten op 2014 te richten. Dit doen we zoals gewoonlijk met onze eigen samengestelde top 10 van 2014. Voor Nintendo 3DS-gebruikers was 2013 een schitterend jaar. Helaas was dit voor Wii U-gebruikers anders. Enkele titels die het tij kunnen keren, werden uitgesteld en enkele games waar erg veel van verwacht werd, scoorden helaas matig. Hoe ziet dat er uit voor 2014? Met enkele grote namen als Donkey Kong, Super Smash Bros. en Mario Kart op komst kunnen we niet anders dan enthousiast zijn.

Het was dit jaar voor sommige redactieleden lastig een top 10-lijst samen te stellen, omdat er niet heel erg veel games zijn aangekondigd. Toch zijn we er weer in geslaagd om een mooie top 10 samen te stellen uit een lijst van ongeveer 55 titels. Ieder redactielid heeft individueel zijn of haar top 10 voor 2014 gedeeld waardoor we deze lijst hebben kunnen opstellen door punten toe te kennen. In de lijst van dit jaar vind je maar één titel terug die ook in de lijst van vorig jaar stond. Daarnaast is één van de eervolle vermeldingen van vorig jaar opgenomen in 2014's top 10.

Let er op dat onderstaande lijst bestaat uit games waarvan we al weten dat ze (waarschijnlijk) uit gaan komen dit jaar. De lijst is niet compleet, want er zullen ongetwijfeld nog meer titels uitkomen dit jaar waar we nu niets van afweten. Daarbij was er een aantal titels waarvan we verwachten dat deze in 2015 verschijnen. Deze komen terug in de Eervolle Vermeldingen-feature die binnenkort geplaatst wordt.

10. Hyrule Warriors (Wii U)
Waar vele fans ondertussen hoopten op meer nieuws over de nieuwe The Legend of Zelda-game voor de Wii U, kwam Nintendo in de Nintendo Direct van 18 december met Hyrule Warriors (voorlopige titel). Hyrule Warriors wordt een Hack-‘n-slash-game in de wereld van The Legend of Zelda gemaakt door Tecmo Koei. Tecmo Koei maakte eerder games als Dynasty Warriors en Samurai Warriors. In de eerste beelden die getoond werden, zag je hoe Link grote hordes vijanden opblies met bommen en de Fire Rod en ze in de pan hakte met zijn zwaard. De game wordt beduidend anders dan we gewend zijn van de The Legend of Zelda-reeks, maar toch kijken we uit naar deze titel en de mogelijkheden die het zal bieden. Zo zijn we erg benieuwd of we bijvoorbeeld ook met andere personages uit het universum kunnen spelen, zoals Ganondorf, Darunia, Impa, Groose en Nabooru.9. Yoshi’s New Island (Nintendo 3DS)
Yoshi’s New Island is de eerste van twee Yoshi-games die terugkomt in deze top 10-lijst. De Yoshi’s Island-reeks verscheen in 1995 voor het eerst op de SNES. De game kenmerkte zich met een unieke, getekende grafische stijl. In deze nieuwe Yoshi’s Island-game komt deze getekende stijl nog meer terug. Wederom ga je met Baby Mario op je rug op pad en zul je grote aantallen vijanden in eieren veranderen om ze vervolgens weg te schieten. In onze hands-on waren we nog niet echt enthousiast over deze game, maar we hebben goede hoop dat de uiteindelijke versie beter wordt. Vooral een hoger aantal innovatieve spelelementen zou het spel goed doen. Met het recente nieuws dat de director van het origineel uit 1995, Takashi Tezuka, het project begeleidt, gaan we er vanuit dat dit goed komt en plaatsen we daarom Yoshi's New Island op de negende plek.

9


8. Professor Layton vs Phoenix Wright: Ace Attorney (Nintendo 3DS)
In het najaar van 2013 zijn Professor Layton en de erfenis van de Azran en Phoenix Wright: Ace Attorney - Dual Destinies voor de Nintendo 3DS verschenen. Beide titels werden erg goed ontvangen. Zo scoorde de Professor Layton-game een 8,0 in onze review en kreeg Phoenix Wright: Ace Attorney – Dual Destinies zelfs een 8,8. In 2012 heeft ontwikkelaar Level-5 een cross-over van deze twee franchises uitgebracht in Japan: Professor Layton vs Phoenix Wright: Ace Attorney. In dit avontuur worden de puzzels van de Professor Layton-serie gecombineerd met de rechtszaal uit Phoenix Wright. De game belooft vele lastige raadsels en hersenkrakende rechtszaken. In augustus vorig jaar maakte Level-5 bekend deze game ook naar Europa te gaan brengen en in maart 2014 is het zover. Bij ons staat hij sindsdien in de agenda genoteerd.

1


7. Bayonetta 2 (Wii U)
In 2012 kondigde Nintendo tijdens een Nintendo Direct uit het niets Bayonetta 2 exclusief aan voor de Wii U. In onze top 10-lijst van vorig jaar kon je Bayonetta 2 ook al terugvinden in de eervolle vermeldingen, maar helaas is de game vorig jaar niet meer verschenen. Een release in 2014 lijkt nu erg waarschijnlijk en zodoende verovert hij dit jaar een plaats in de top 10. Bayonetta 2 is een Hack-‘n-slash-game en het eerste deel van deze serie werd goed ontvangen dankzij de opvallende verschijning van Bayonetta en omdat alles over the top was. Zo rende je op raketten terwijl je grote hordes monsters afmaakte en zag je vele spectaculaire scènes. Het afgelopen jaar hebben we Bayonetta 2 al op verschillende evenementen kunnen spelen en het belooft meer van hetzelfde te worden, maar dan op een positieve manier. De game weet de grafische kracht van de Wii U goed te benutten en lijkt de chaotische, bloederige actie van het eerste deel een niveautje hoger te tillen. Voor ons genoeg reden om uit te kijken naar Bayonetta en haar fratsen.

9


6. Yarn Yoshi (Wii U)
Yarn Yoshi is de tweede genoteerde Yoshi-game in deze top 10–lijst, welke vorig jaar ook al plek zes opnam in onze top 10. Helaas is het project niet meer uitgekomen in 2013, waardoor je Yarn Yoshi opnieuw terugvindt in deze lijst. Yarn Yoshi is heftig geïnspireerd door het in het 2011 verschenen Kirby’s Epic Yarn voor de Wii. De wereld van Yoshi bestaat hierdoor touwtjes en stukjes stof. Dit is de eerste keer sinds vijftien jaar dat Yoshi weer terugkeert in een eigen, nieuw console-avontuur. In 2013 is er echter nauwelijks nieuwe informatie verschenen over de game en dat is erg jammer. De eerste beelden bevielen ons echter zeer goed en dat samen met de goede herinneringen aan Kirby's Epic Yarn zorgt ervoor dat we toch weer warm lopen voor Yarn Yoshi.

2


5. Kirby Triple Deluxe (Nintendo 3DS)
Een andere oude bekende die dit jaar terugkeert met een nieuw avontuur is Kirby. Toen Kirby Triple Deluxe voor de Nintendo 3DS in de Nintendo Direct van 1 oktober 2013 werd aangekondigd, hadden we niet verwacht dat hij al zo snel uit zou komen. In Japan kan men er al sinds 11 januari mee aan de slag en de verwachting is dat Europa niet veel later zal volgen. In dit nieuwe platformavontuur met Kirby in de hoofdrol loop je niet alleen van links naar rechts, maar wissel je ook tussen een voor- en achterkant. Dit geeft de ontwikkelaar de mogelijkheid om nieuwe puzzels toe te voegen. Net als eerdere delen kent Kirby weer een groot aantal nieuwe Copy Abilities, waarvan er nu al 26 bekend zijn. Enige nieuwkomers hierin zijn Bell Kirby en Beetle Kirby, waarmee hij zich respectievelijk kan beschermen of met bellen kan slaan en vijanden aan zijn hoorn kan spiesen. Het ziet er hiermee naar uit dat deze nieuwe Kirby-titel genoeg vernieuwing zal bieden, wat fans van het platform-genre zonder twijfel zal bekoren.

7


4. Donkey Kong Country: Tropical Freeze (Wii U)
Donkey Kong Country Returns was de Wii-reboot van de Donkey Kong Country-serie van de SNES. Het spel werd goed ontvangen, zowel in de pers als qua verkopen en daarom komt ontwikkelaar Retro Studios in februari met een vervolg in de vorm van Donkey Kong Country: Tropical Freeze. Eigenlijk stond DK's nieuwe avontuur al eind 2013 op de planning, maar hij werd uitgesteld om om de afwerking te raffineren. We hebben deze nieuwe Donkey Kong Country-game ondertussen op verschillende evenementen mogen proberen en het voelt als een ouderwets vermakelijke game die Donkey Kong Country Returns niet alleen evenaart, maar ook op sommige punten verbetert. Daarbij kun je nu met meer speelbare personages aan de slag: Dixie Kong keert terug en ook Cranky Kong is toegevoegd aan het arsenaal. Tevens zijn de onderwaterlevels uit het SNES-tijdperk terug van geweest uit en maakt het spel gebruik van dynamische, wisselende cameraposities. Wij kunnen niet wachten om vanaf 21 februari 2014 weer de aap uit te hangen.

49


3. "X" (Wii U)
Tijdens de Nintendo Direct van januari 2013 kondigde Nintendo ‘X’ van Monolith Soft aan voor de Wii U. We verwachten veel van de ontwikkelstudio Monolith Soft, bekend van onder andere Xenoblade Chronicles voor de Wii, welke wij beloonden met een 9,6 in onze review, en Baten Kaitos voor de Nintendo GameCube, welke wij eerder een 9.0 gaven. Monolith Soft’s X is net als vorige Monolith Soft-titels een RPG die immens grote omgevingen zal kennen. De gevechten lijken wederom een mix tussen real-time en turn-based te worden, waarbij kolossale vijanden de norm van de dag vormen. Daarbij kent dit deel transformerende mechs die zowel gebruikt kunnen worden als wapentuig als vervoersmiddel. De eerste trailers toonden ook de grafische pracht die met dit alles gemoeid zal gaan, waardoor wij likkebaarden uitkijken wanneer dit spel dit jaar in de schappen zal liggen.2. Mario Kart 8 (Wii U)
Sinds de Super Nintendo verschijnt er op elke Nintendo-console en -handheld een Mario Kart-game en met de Wii U is dat niet anders. Op de E3 van 2013 deed Nintendo Mario Kart 8 officieel uit de doeken en dat ging gepaard met veel geklap. We hebben het genoegen gehad om het spel al eens aan de tand te voelen en dat smaakte naar meer. Klassieke spelelementen zoals de motoren uit Mario Kart Wii en het zweefvliegen uit Mario Kart 7 keren terug, maar er zijn ook nieuwe dingen terug te vinden. Zo wordt in dit deel de aandacht veelal gevestigd op de anti-zwaartekracht. Door deze nieuwigheid kun je op bepaalde plekken op de race-banen over muren rijden, waarbij je kart lichtelijk boven de vloer zweeft. Ook de graphics kennen een flinke upgrade, waardoor dit mogelijk de meest complete Mario Kart-ervaring tot op heden kan worden.

WiiU_MarioKart8_scrn15_E3


1. Super Smash Bros. (Wii U/Nintendo 3DS)
De nieuwe Super Smash Bros. voor de Wii U en de Nintendo 3DS is de absolute favoriet van 2014 binnen de redactie en liet Mario Kart stiekem best ver achter zich. In Super Smash Bros. Wii U/3DS is het net als in de vorige titels de bedoeling dat je als Nintendo-personage de andere characters het veld uitslaat. Dit concept zat al in het Nintendo 64-deel van Super Smash Bros. uit 1999 en is sindsdien op elke Nintendo-console opnieuw toegepast. Vooral Super Smash Bros. Melee voor de Nintendo GameCube zorgde ervoor dat de serie voor velen één van de hoogtepunten van een spelcomputergeneratie werd. Dit keer brengt Nintendo de game echter ook naar de Nintendo 3DS en wij zijn erg benieuwd hoe dat gaat uitpakken. Als Nintendo dezelfde kwaliteit naar de Nintendo 3DS weet te brengen dan heeft de handheld er zeer waarschijnlijk weer een parel bij. De verwachtingen zijn in ieder geval erg hoog, maar met project-leider Masahiro Sakurai die zijn lichaam letterlijk kapot werkt tijdens de ontwikkeling, lijkt dat meer dan terecht. We kijken sinds de aankondiging op de E3 van 2011 al enkele jaren reikhalzend uit naar de titel en die anticipatie bereikt dit jaar zijn piek.

WiiU_SmashBros_scrnS01_05_E3
Next articleShin'en: "We willen graag games uitgeven die 100% klaar zijn... Previous articleAnonieme developer beschrijft rampzalige Wii U ontwikkeling...

Reacties van gebruikers

Avatar
Sjakmachien | 12 januari 2014 02:45 | #229626
Ik vind het een beetje jammer dat Prof. LaytonXPhoenix zo laag staat, en ik ben aangenaam verrast door nummer 10.
Avatar
luke04 | 12 januari 2014 08:03 | #229627
collapse
Super Smash Bros en Kirby Triple Deluxe ga ik sowieso kopen!
Avatar
Chocoprins | 12 januari 2014 11:00 | #229635
Reactie op post #229627 van luke04
ik ook! zien er allebei leuk uit Smile
Avatar
Ricardo | 12 januari 2014 09:08 | #229628
Ik ga dit jaar op zijn minst Kirby Triple Deluxe, Yarn Yoshi, Mario Kart 8 en Super Smash Bros. (Wii U en heel misschien wat later nog een keer voor 3DS) kopen...
En natuurlijk Zelda U, als deze in 2014 uitkomt.
Avatar
Smooch | 12 januari 2014 09:21 | #229629
Heel het lijstje voor mij.... Heerlijk je eigen geld kunnen uitgeven. Drooling
Avatar
The Iron Ghoul | 12 januari 2014 10:37 | #229631
op kirby en zelda na ga ik ze allemaal kopen
Avatar
Banjo | 12 januari 2014 10:54 | #229634
collapse
Ik ga ze bijna allemaal kopen..
Layton vind ik saai, Hyrule Warrios lijkt me niets, Smash Bros wacht ik af want Brawl was behoorlijk saai en tegenvallend en Bayonetta hoef ik sowieso niet. Razz
Avatar
SpijkerJasper | 12 januari 2014 13:51 | #229641
Reactie op post #229634 van Banjo
want Brawl was behoorlijk saai en tegenvallend


Wel apart want toen Brawl net uit was waren de fans behoorlijk enthousiast over de game en na die tijd hoorde ik alleen maar negatieve dingen. Hoewel ik de intro net wat minder spectaculair vind dan die van Melee en de soundtrack eerder kwantiteit boven kwaliteit is (veel simpele remixen en weinig sfeervolle/magische tracks zoals Melee) deden andere elementen zoals de uitgebreide singleplayer (veel gespeeld met m'n broer) en de level editor weer veel goed. Pracht van een game naar mijn mening. Niks mis mee Smile

Wat betreft Smash Bros Wii U: klopt het nog steeds dat de maker (ben even z'n naam kwijt) o.a. minder personages, geen story mode en geen cut-scenes wil in de nieuwe game? Misschien is dat al weer achterhaald. Tot nu toe kijk ik rijkhalzend uit naar deze game. Graphics zijn toppie, al vind ik 't verschil tussen deze en Brawl kleiner dan destijds van Smash Bros 64 naar Melee. Is de Wii U niet op z'n minst 2X zo krachtig dan de Wii Razz Tot nu toe zie ik niet veel meer dan poppetjes met meer glans en in HD. Al ziet Bowser er wel strak uit moet ik zeggen.
Avatar
-Decem10- | 12 januari 2014 12:15 | #229637
Hyrule Warrios lijkt mij niets. Ik wil een echte Zelda HD, zoals op de E3 2011 getoond werd.
Avatar
Hoofdletter R | 12 januari 2014 12:21 | #229638
Ik ben het helemaal eens met # 1 en 2. Voor mij had DK tropical freese op 3 gestaan en yarn yoshi op 4... de rest trekt mij vrij weinig aan...
Avatar
SpijkerJasper | 12 januari 2014 13:40 | #229640
collapse
Van mij had Project CARS wel op 10 mogen staan ipv Hyrule Warriors. Laatst genoemde game ziet er nou niet bepaald fraai uit moet ik zeggen en los van de naam (Zelda = Nintendo = instant buy?) lijkt 't me 'n niet echt bijzondere titel. Voor het echte Hack & Slash werk ben je beter af bij Bayonetta 2 lijkt me. Project CARS daarentegen is niet alleen een aanwinst in het genre op de Wii U (die bijna geen fatsoenlijke race games heeft) maar ook grafisch een pareltje gaat worden.
Avatar
Fl@ppy2 | 12 januari 2014 16:51 | #229658
Reactie op post #229640 van SpijkerJasper
Totaal mee eens.
Avatar
nintendo23 | 12 januari 2014 14:06 | #229644
1Tropical Freeze
2 Mario Kart 8
3 Smash brothers
4 Bayoneta 2
5 Yarn Yoshi

En de rest van 6 t/m 10 laat Nintendo nog zien hoop ik.
Avatar
SpijkerJasper | 12 januari 2014 14:19 | #229645
1. Mario Kart 8
2. Super Smash Bros. Wii U
3. Project CARS
4. Project 'X'
5. Bayonetta 2

Liever had ik de echte Zelda bij voorbaat op nummer 1 willen zetten maar aangezien daar nog helemaal niks over bekend is...
Avatar
MarioKarter | 12 januari 2014 16:38 | #229657
collapse
1. Super Smash Bros. for Nintendo 3DS
2. Mario Kart 8
3. Yarn Yoshi
4. Kirby: Triple Deluxe
5. Donkey Kong Country: Tropical Freeze
6. SteamWorld 2
7. Yoshi's New Island
8. Professor Layton vs. Phoenix Wright: Ace Attorney
9. Chibi-Robo! Photo Finder (niet aangekondigd voor Europa)
10. Dr. Kawashima's Duivelse Brain Training: Kun jij je blijven concentreren?
Avatar
SpijkerJasper | 12 januari 2014 17:09 | #229659
Reactie op post #229657 van MarioKarter
collapse
Smash Bros komt ook naar de Wii U hoor Razz
Avatar
Hoofdletter R | 12 januari 2014 21:23 | #229690
Reactie op post #229659 van SpijkerJasper
maar niet iedereen heeft een wii u ( Razz )
Avatar
skull kid | 12 januari 2014 17:25 | #229661
collapse
1. "X"
2. Smash Bros
3. Mario kart
4. Bayonetta 2
5. Hyrule warriors
6. DK
7. Yarn Yoshi
8. Watch Dogs
9. verder heb ik nog nie.. Wellicht weer een keer kirby?

Ik snap niet dat mensen zo bashen op Hyrule warriors.. Lekker hakken op al die zelda baddies. Zolang het maar niet te makkelijk wordt. Verder hoop ik nog dat er een Monster Hunter naar europa komt en vette beelden van de nieuwe zelda en een vette nieuwe IP en/of metroid/F-zero.
Avatar
SpijkerJasper | 12 januari 2014 18:24 | #229666
Reactie op post #229661 van skull kid
Ik snap niet dat mensen zo bashen op Hyrule warriors.. Lekker hakken op al die zelda baddies. Zolang het maar niet te makkelijk wordt.


Oh maar daar is niks mis mee hoor Smile Alleen de graphics zien er gewoon niet uit. Misschien dat de uiteindelijke game er mooier uit gaat zien maar vooralsnog lijkt het gewoon een Wii game in HD. Daar heb ik de Wii U niet voor gekocht Razz
Avatar
yjahmesio | 12 januari 2014 17:34 | #229662
mijn lijst ziet er zo uit, en ik ga ze allemaal kopen.

1. Monolith soft X
2. Mariokart 8
3. Smash bro's
4. Donkey kong
5. Bayonetta 2
6. Watch dog
7. Hyrule warroirs
8. Yarn yoshi
9. Project cars
10. laat ik open,omdat er nog games aangekondigd worden volgens Iwata....

ik word arm,want ik wil ook nog een xboxone kopen aan het einde van dit jaar.
Avatar
Aeruon | 12 januari 2014 18:01 | #229664
collapse
Volgens mij werd Kirby: TD op 1 oktober 2013 aangekondigd Wink
Avatar
Patrick | 12 januari 2014 18:51 | #229672
Reactie op post #229664 van Aeruon
Erg scherp. Je kunt merken dat ik mijn gedachten op 2014 heb gericht Smile
Avatar
Insominso0 | 12 januari 2014 20:43 | #229687
1. Mario Kart 8
2. Super Smash Bros.
3. Watch dogs
4. Project Cars

Meer heb ik niet op het oog voor dit jaar.
Avatar
Captain-Retardo | 13 januari 2014 08:33 | #229700
Enige games die mij niet aanspreken op dat lijstje zijn Hyrule Warriors en Layton.

Snap sowieso de appeal van Layton niet. Het is niet meer dan een heel duur puzzelboekje met wat verhalende elementen. Er is weinig "game" aan Layton.
Avatar
I and I | 19 januari 2014 17:28 | #229977
Alle spellen op deze lijst zijn die ook bij mij op de wenslijst staan. Ben echt benieuwd naar sommigen, zoals bijvoorbeeld Hyrule Warriors. Dynasty Warriors heb ik veel delen van grijs gespeeld dus ik twijfel er niet aan dat deze mij ook zal bekoren.

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Bayonetta 2

Platform: Wii U
Genre: Action
Ontwikkelaar: PlatinumGames
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 1
Online-ondersteuning: Ja
Aantal spelers online: 2
Releasedatum: 24 oktober 2014

Donkey Kong Country: Tropical Freeze

Platform: Wii U
Genre: Platformer
Ontwikkelaar: Retro Studios
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 2
Online-ondersteuning: Ja
Aantal spelers online: N.v.t.
Releasedatum: 21 februari 2014

Hyrule Warriors

Platform: Wii U
Genre: Hack-'n-slash
Ontwikkelaar: Koei Tecmo
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 2
Online-ondersteuning: Ja
Aantal spelers online: N.v.t.
Releasedatum: 19 september 2014

Kirby Triple Deluxe

Platform: Nintendo 3DS
Genre: Platform
Ontwikkelaar: Nintendo
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 4
Online-ondersteuning: Nee
Releasedatum: 16 mei 2014

Mario Kart 8

Platform: Wii U
Genre: Kart Racing
Ontwikkelaar: Nintendo
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 4
Online-ondersteuning: Ja
Aantal spelers online: 12
Releasedatum: 30 mei 2014

Professor Layton vs. Phoenix Wright: Ace Attorney

Platform: Nintendo 3DS
Genre: Overige
Ontwikkelaar: Level-5
Uitgever: Capcom
Aantal spelers lokaal: 1
Online-ondersteuning: Nee
Releasedatum: 28 maart 2014

Super Smash Bros. for Nintendo 3DS

Platform: Nintendo 3DS
Genre: Fighting
Ontwikkelaar: Namco Bandai
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 4
Online-ondersteuning: Ja
Aantal spelers online: 4
Releasedatum: 03 oktober 2014

Super Smash Bros. for Wii U

Platform: Wii U
Genre: Fighting
Ontwikkelaar: Namco Bandai
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 8
Online-ondersteuning: Ja
Aantal spelers online: 4
Releasedatum: 28 november 2014

Xenoblade Chronicles X

Platform: Wii U
Genre: Action RPG
Ontwikkelaar: Monolith Software
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 1
Online-ondersteuning: Ja
Aantal spelers online: 2 - 32
Releasedatum: 04 december 2015

Yoshi's New Island

Platform: Nintendo 3DS
Genre: Platformer
Ontwikkelaar: Arzest
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 2
Online-ondersteuning: Nee
Releasedatum: 14 maart 2014

Yoshi's Woolly World

Platform: Wii U
Genre: Platformer
Ontwikkelaar: Good Feel
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 2
Online-ondersteuning: Ja
Aantal spelers online: N.v.t.
Releasedatum: 26 juni 2015