Assassin's Creed IV: Black Flag Review | 20 januari 2014 23:33 | Auteur: Mink

De Assassin’s Creed-serie is op dit moment het pareltje van Ubisoft. Jaarlijks laat deze ontwikkelaar en uitgever een nieuw deeltje verschijnen in de winkelketens. In 2012 verscheen voor het eerst een volwaardig deel uit de Assassin’s Creed-serie op een Nintendo-console. Dit deel, Assassin’s Creed III, beloonden we met een zeer nette 9,2 in onze review omdat het volgens ons de beste versie van het spel was. Assassin’s Creed IV: Black Flag is het volgende deel in de reeks en weet met haar Caraïbische sfeer hoge ogen te gooien. Is het Ubisoft wederom gelukt om Assassin’s Creed IV: Black Flag voor de Wii U de beste versie te maken, of is het dit keer slimmer om het spel op een andere console te kopen?

Assassin’s Creed IV: Black Flag is op vele fronten hetzelfde als zijn voorgangers, maar toch heeft Ubisoft genoeg veranderingen en verbeteringen toegepast om het spel als nieuw aan te laten voelen. Je speelt met Edwar Kenway en moet vele vijanden verslaan, huizen beklimmen, door jungles rennen en zult veldslagen op zee meemaken. Assassin’s Creed is een actie-avonturenspel met vele verstopte RPG-elementen met een strak verhaal om dit geheel samen te houden.Yo Ho! Yo Ho! A Pirate Life For Me
Na het uitspelen van Assassin’s Creed III kampt iedere speler met vele vraagtekens. Is Desmond Miles daadwerkelijk gestorven en zo ja, hoe verder? Wanneer je Assassin’s Creed IV: Black Flag opstart, is er gelijk iets merkwaardigs: je bent in het vijandelijke Abstergo Industries beland. Het verhaal van Desmond Miles is grotendeels ten einde en je bent een mysterieus, nieuw personage. Dit is niet alleen jammer, maar ook een gemis. De games in de Assassin’s Creed-serie hadden losse verhalen en de lijm die ervoor zorgde dat het één episch verhaal werd, was Desmond Miles. Het nieuwe personage is gelukkig nog in mysterie gehuld, waardoor Ubisoft er nog veel mee kan doen. Toch is het personage dat we ondertussen alweer zes jaar volgden verdwenen en dat is een gemis. Het verhaal houdt echter niet op in de tegenwoordige tijd, want in de Animus, een hightech apparaat dat je in staat stelt om de geschiedenis te beleven, is gelukkig genoeg te beleven.

Eenmaal in de Animus begint het spel pas echt op gang te komen. In Assassin’s Creed III speelde je als de vrijheidsstrijder Connor Kenway. Ditmaal mag je zijn grootvader spelen: Edward Kenway, een piraat bij uitstek. Edward is gevaarlijk, sluw, achterdochtig, charmant en heeft een tong zo scherp als zijn zwaarden. Bij een heftige zeeslag vlieg je overboord en half bewusteloos strand je op een onbewoond eiland. Al snel achtervolg je een scheldende sluipmoordenaar en je uiteindelijke doel is om hem van kant te maken. Je rooft zijn kledij en neemt daarmee ook zijn identiteit voor een tijdje over. Wanneer je vervolgens naar de tempeliers wordt gestuurd, blijkt niet alles wat het lijkt.

111


Hoewel bij vorige delen de sluipmoordenaars de grootste rol speelden in de serie, staan de spotlights dit keer op de piraten. De sluipmoordenaars hebben zeker een belangrijke doch kleine rol, maar het voelt niet zo aan als een Assassin’s Creed-spel. Het gehele spel lijkt meer op een rip-off van de serie in plaats van de hoofdserie, wat zeer jammerlijk is. Hiermee is Assassin’s Creed IV: Black Flag qua verhaal geen waardig deel in de serie.

The Fight
Een bekend concept uit Assassin’s Creed-spellen is het verslaan van vele vijanden zonder gezien te worden. Ook in dit deel zijn er genoeg mogelijkheden om jezelf onzichtbaar te maken in de menigte, te schuilen in bosjes of op daken te klimmen en vanaf daar een nietsvermoedende wachter uit te schakelen. De vijanden zijn niet de slimste en zelfs wanneer je een heel schip ongezien hebt vermoord op de kapitein na, zal de kapitein rustig rondjes blijven lopen en zich niet gaan afvragen waar zijn crew is gebleven. Wanneer de kapitein echter een lijk tegenkomt, zal hij wel actie ondernemen en alert de boosdoener vinden.

Edward Kenway start met simplistische zwaarden en één geweertje. Je kunt hem naarmate het spel vordert met genoeg dukaten verbeteren. Zo heb je de mogelijkheid om sterkere, snellere en doeltreffendere zwaarden aan te schaffen. Ook kun je met de juiste onderdelen je outfit verbeteren. Zo kun je zorgen dat je meerdere geweren bij je hebt en sterkere bepantsering draagt. Deze verbeteringen zorgen ervoor dat je gemakkelijker kunt winnen van sterkere vijanden of meerdere vijanden binnen een kortere tijd kunt doden.

5


What Shall We Do With The Drunken Sailor
De gevechten beperken zich niet alleen tot de grond, je kunt en moet ook vele gevechten voeren op zee. Deze zijn van een andere aard dan de gevechten op het land. Met je schip kun je verschillende kanonnen afvuren op andere schepen in de buurt. Wanneer je in gevecht komt met een schip, moet je proberen zo min mogelijk te incasseren en zoveel mogelijk van het vijandige schip te vernietigen. Vervolgens krijg je de keuze of je het schip naar de bodem van de oceaan wil sturen of het wil enteren. In het laatste geval enteren vele bemanningsleden via touwen het vijandige schip en zo ook jijzelf. Je moet dan enkele doelstellingen voltooien, zoals het vermoorden van tien vijandelijke bemanningsleden of het opblazen van enkele tonnen buskruit, om de vijand te overtuigen de witte vlag te hijsen. Je kunt vervolgens een aantal opties overwegen om te beslissen wat je met het schip doet: je repareert jouw schip met onderdelen van het veroverde schip, je verlaagt je gezochtheidsniveau door de bemanning in leven te laten en ze weg te laten varen of je maakt één van jouw bemanningsleden tot kapitein en gebruikt dit schip in je vloot. Dit alles is goed en realistisch in beeld gebracht en weet een extra diepgang toe te voegen. Al met al zijn gevechten op zee nog nooit zo leuk en spannend geweest in een game.

Net zoals bij Edward kun je ook jouw schip verbeteren. Hiervoor moet je iets meer dukaten neerleggen, maar dat is het wel waard. Je begint met tien simpele kanonnen, enkele vuurtonnen en een roeibootje om te jagen op zee. Na vele uurtjes, duizenden dukaten, kilo’s aan metaal en hout kun je jouw schip uitbreiden met bijvoorbeeld 26 kanonnen, mortieren en een stevigere romp. De uitbreidingen zijn geheel vrijwillig maar wel verstandig. Gevechten tegen grote schepen zijn haast onmogelijk te winnen tenzij je zelf met zwaarder geschut komt aanzetten. Dit alles zijn leuke RPG-elementen waarmee je jezelf vele uurtjes kunt bezighouden. Deze uurtjes worden vervolgens gezellig gemaakt door je zinggrage bemanning. Deze heren houden de zeilen strak en het dek schoon terwijl ze hun kelen schor zingen met ouderwetse zeemansliederen. Dit is een genot om naar te luisteren.

108


Kingston Town
Assassin’s Creed IV: Black Flag kent veel verschillende gebieden om naar toe te reizen. Zo heb je Kingston, Nassau en tientallen kleine bewoonde en onbewoonde eilanden. De verschillende gebieden kennen ook allemaal hun eigen identiteit. Havana lijkt op een klein Europese stad en is zelfs gebaseerd op Venetië uit Assassin’s Creed II. Havana heeft een heerlijke sfeer en weet menig piraat te overtuigen om hier een thuisbasis te starten. Nassau, de stad van de piraten, is een zooitje. De smerigheid druipt bijna letterlijk van het stadje af en weet juist daarom zeer overtuigend over te komen. De stad is een toonbeeld van vrijheid en het leven zonder echte regels. Het is dan ook zeer logisch dat iedere hoek van de straat bezet wordt door dronken zeemannen met een halfvolle fles rum in hun handen. Kingston is de laatste grote stad en weet een geheel andere sfeer neer te zetten. Het voelt aan als een Zuid-Afrikaans dorp dankzij de grote hoeveelheden natuur gecombineerd met stedelijkheid. In het ontwerpen van Kingston heeft duidelijk de meeste dagen gezeten, want alles lijkt eraan te kloppen. Wanneer je de stad op eigen wil gaat ontdekken, voelt alles meer dan goed aan. Buiten Firenze uit Assassin’s Creed II om, is dit de beste stad uit de gehele Assassin’s Creed-reeks.

De grote steden zijn bij lange na niet zo groot als ze in voorgaande Assassin’s Creed-spellen waren. Dit komt doordat buiten deze steden nog heel veel andere plekken zijn die te bezoeken zijn met Edward. Kleine bewoonbare eilanden, onbewoonbare eilanden en zelfs zandbanken bevatten verzamelitems en wil je voor de honderd procent gaan, dan moet je deze allemaal gaan zoeken en afstruinen. Dit is een opdracht die vele uurtjes van je tijd vereist maar voor de echte sluipmoordenaars genoeg voldoening oplevert.

7Kill all the animals!
Een ander element uit Assassin’s Creed IV: Black Flag is het jagen op dieren. Dit werd geïntroduceerd bij Assassin’s Creed III en wist gelijk hoge ogen te gooien. In dit deel is de focus van het jagen op dieren verkleind en dat is vrij jammer. Toch is er voor de jager genoeg te doen op de verschillende Caribische eilanden. Zo kun je zelfs op krokodillen jagen, herten doden en ook konijnen van hun vacht ontdoen. Echte vernieuwing zit er niet in, maar het jagen beperkt zich ditmaal ook niet tot alleen het land.

Nieuw in dit deel is de mogelijkheid om te jagen op zee. Wanneer je in de verte een walvis, haai of ander groot dier ziet, kun je erop afgaan en in je roeiboot stappen. Eenmaal in je roeiboot gaat de jacht beginnen en is het wachten met een harpoen in je hand. Wanneer je jouw slachtoffer ziet gooi je er een harpoen op af en hoop je dat je raakt. Dit alles heeft te maken met timing en voorzichtigheid. Wanneer je te snel gooit kan het dier ontkomen en wanneer je te laat gooit is de grote vis al verdwenen. Eenmaal geraakt is het gevecht niet over, maar is het pas net begonnen. Je zult de dieren nog vele keren moeten raken en staarten moeten ontwijken wil je de winst binnenhalen. Op deze dieren jagen is een tijdrovende actie maar beloont gelukkig goed. Daarbij is het ook nog eens enorm leuk om te zien hoe er vroeger op deze grote wezens werd gejaagd.

112


Wii U-features
De Wii U GamePad werd in Assassin’s Creed III enorm goed gebruikt. Dit kwam mede doordat het verwisselen van wapens erg stom werd toegepast in de andere versies. Deze ergerlijke fout hebben de ontwikkelaars niet nog een keer gemaakt bij Assassin’s Creed IV: Black Flag en dat is een fijne gedachte voor de mensen die de andere versie kopen, maar maakt gelijk de Wii U-versie minder interessant. De Wii U GamePad wordt alsnog gebruikt als landkaart en weet sommige elementen fijn te implementeren op het apparaat, maar het weet totaal geen meerwaarde te creëren. Tel daarbij op dat de Wii U-versie veel meer framedrops kent dan de andere versies en dat het grafisch niet kan tippen aan de PlayStation 4-versie en je begrijpt al snel dat de Wii U-versie ditmaal niet de beste versie op de markt is. Sterker nog, het kan misschien wel bestempeld worden als de slechtste. Nu is het verschil niet gigantisch groot, maar toch is het verschil groot genoeg om het spel eerder voor een andere console te halen mits je die al in huis hebt.

Grafisch en geluid
Assassin’s Creed IV: Black Flag kent een tropische sfeer waar de zeeschildpadden zomaar voor je voeten kunnen verschijnen. De levendige omgeving is een goed voorbeeld van hoe een spel eruit moet zien en zelfs met de framedrops blijft het een echt mooi spel. Zoals de woeste golven inslaan op de zijkant van je schip of zoals de zonnestralen je verblinden op de weerspiegeling van de zee is onbeschrijfelijk realistisch. Al met al is dit een grafisch hoogstandje.

De uitgebreide variatie aan levendige wezens en de vele bewegingen die het spel rijk zijn maken allemaal hun eigen geluid. De slappe tong van een dronken piraat maakt het luisteren naar een Engelsman vele malen comfortabeler. De verschillende wilde dieren maken verschillende geluiden in diverse situaties. Zo schreeuwt een poema uit onmacht wanneer Edward hem neersteekt en zal een hert geen piepje laten horen. Het struinen door de dichtbegroeide bosjes is tevens zeer realistisch nagemaakt en daaruit is te concluderen dat Ubisoft meer dan genoeg aandacht heeft besteed aan de presentatie, hetgeen zeker zijn vruchten heeft afgeworpen.

109


Together we will fight?
De online ervaringen van Assassin’s Creed III waren allesbehalve om over naar huis te schrijven en ook bij het vervolg heeft Ubisoft geen goede manier gevonden om de online ervaring te verbeteren. De verschillende modi zijn geen van allen interessant ten opzichte van de offline singleplayer. Het verhaal is het sellingpoint van de Assassin’s Creed-serie is en de multiplayer is voor maar een zeer niche doelgroep bedoeld. Degenen die echt kicken op online gevechten zullen ook bij Assassin’s Creed IV: Black Flag het leuk vinden om een potje Team Deatmatch of Free for All te spelen, maar het heeft eigenlijk niet zo’n toevoegende waarde.

De Assassin’s Creed-serie heeft altijd enkele sequenties gekregen die los te koop zijn in de online winkel van je console. Deze downloadbare content voegt over het algemeen niets toe aan het verhaal, maar biedt leuke, interessante uitstapjes naar andere plekken vol met nieuwe missies. De Wii U-versie van dit spel moet het helaas zonder doen want Ubisoft heeft gemeld dat er geen downloadbare content vrij komt voor Nintendo’s console. Hiermee is het duidelijk dat de Wii U-versie onderdelen mist.

114


Conclusie
Assassin’s Creed IV: Black Flag weet op vele punten genoeg plezier te leveren. Het verhaal van Edward is er eentje met veel list en bedrog zoals we van echte piraten gewend zijn. De meesterlijke zeegevechten en de grote vrijheid op zee zijn stuk voor stuk nog nooit zo goed uitgevoerd als nu. Dit is bij uitstek de beste piratenspel ooit gemaakt en weet vanaf het begin je interesse vast te houden. Als Assassin’s Creed-titel weet dit spel echter enorm teleur te stellen. De gameplay is geweldig, maar het is geen Assassin’s Creed. Hiermee is het wel een goed spel, maar geen waardig vervolg op Assassin’s Creed III. Daarbij is de Wii U-versie zeker de matigste versie die te krijgen is doordat er haast geen enkele Wii U-feature is gebruikt. Ben je opzoek naar een grote open wereld, de beste piratengame ooit of naar een luchtig actie-avonturenspel? Dan is Assassin’s Creed IV: Black Flag absoluut een aanrader. Hoopte je op een waardig vervolg van Assassin’s Creed III en voel je jezelf geen piraat? Koop deze titel dan pas wanneer hij voor een budgetprijs over de toonbank gaat.
8,7
N1-score
  • + Beste piratenspel
  • + Sterk verhaal
  • + Grafisch indrukwekkend
  • + Veel content
  • + Zee gevechten goed uitgewerkt
  • + RPG-elementen werken fantastisch
  • - Geen waardig Assassin's Creed-spel
  • - Slecht gebruik Wii U GamePad
  • - Vervelende framedrops
Next articleNieuwe filmpjes, screenshots en details van Donkey Kong Country:... Previous articleNintendo Downloads - Week 4 (Unepic, Super Mario Bros.: The...

Reacties van gebruikers

Avatar
yjahmesio | 20 januari 2014 23:44 | #230047
Ik heb nog een frame drops mee gemaakt, maar ben ook niet ver in de game. Tot nu toe vind ik het echt een top spel, had niet verwacht dat het zo mooi op de WiiU zou zijn. Ik heb de PS3 versie en Xbox360 versie gespeeld, en de WiiU versie is echt mooier, dat had ik echt verwacht, had weer een gare port verwacht zoals gewoonlijk. Maar Ubisoft heeft echt top presentatie geleverd op het grafisch gebied moet ik zeggen, jammer dat het een Xbox360 port is, waardoor je problemen hebt met framerate drops. Maar grafisch hebben ze tenminste wat aangedaan....

Ik vind het echt een vetter spel dan ik had verwacht......8.7 is een mooi cijfer voor Black Flag.
Avatar
Stonedoll | 21 januari 2014 10:55 | #230060
collapse
Mag hier alsjeblieft spoiler alert bij staan? Ik, en ik denk ook anderen, hebben dit spel nog niet gespeeld.
Avatar
hsBoy1 | 21 januari 2014 12:40 | #230062
Reactie op post #230060 van Stonedoll
Inderdaad. Het is dat ik AC 3 gespeeld heb. Zet het er dan ff bij of schrijf het anders op. Het is jammer om in 1 zin al te lezen waar je een heel spel lang naartoe werkt...
Avatar
DarkCaBo | 21 januari 2014 17:16 | #230067
Framedrops had ac3 ook last van... Maar echt heel hinderlijk werd dit niet...

Ik had gehoopt dat bij ac4 dit probleem opgelost was maar helaas...

Denk wel dat dit met een update of volgende versies opgelost kan worden als ze meer ervaring hebben met het WiiU systeem...

Heb ac3 voor 9,99 uit de eShop gekocht... Als ac4 ook met een vergelijkbare aanbieding komt ga ik hem kopen/downloaden Smile
Avatar
Jordy_Q_Dragon | 22 januari 2014 22:48 | #230107
Mooi cijfer voor een fantastische game!

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Assassin's Creed IV: Black Flag

Platform: Wii U
Genre: Action Adventure
Ontwikkelaar: Ubisoft Montreal
Uitgever: Ubisoft
Aantal spelers lokaal: Onbekend
Online-ondersteuning: Ja
Aantal spelers online: Onbekend
Releasedatum: 22 november 2013

Screenshots