Meet the Kongs Special | 16 februari 2014 23:10 | Auteur: Mink

De meest iconische aap uit de gamewereld is zonder twijfel de aap met de rode stropdas; Donkey Kong. Deze aap startte zijn carrière met het kidnappen van schone dames en met het gooien van tonnen naar loodgieters. Niet veel later kreeg de forse aap door dat hij zo niet verder kon en sindsdien gaat hij achter zijn bananen aan of wordt hij zélf gekidnapt. Samen met zijn familieleden loopt hij vele eilanden af, rijdt hij over verschillende parkoers, doet hij aan sporten en zit hij achter speelgoed-Mario’s aan. Donkey Kong Country: Tropical Freeze ligt bijna in de Europese winkelketens en hier kun je alles lezen over de Kongs, hun vijanden en de beste vrienden van de apen.

It’s DK, Donkey/Diddy/Dixie Kong!
Donkey Kong is één van de meest lompe Kongs die je zult tegenkomen. De grote aap rent met gemak verschillende vijanden van het veld en heeft een spiermassa waar Muhammad Ali jaloers op zou zijn. Shigeru Miyamoto bedacht deze aap met de naam Monkey Kong. Hij sprak met Nintendo of America via de telefoon maar door een grote hoeveelheid ruis verstonden ze Donkey Kong. Shigeru had er vrede mee en de naam Donkey Kong is blijven bestaan. Zijn eerste verschijning in de videogamewereld is terug te vinden in 1981 en daarmee is het een van de oudste personages van Nintendo. Hij was de vijand van Jumpman, later Mario genoemd, maar had hier nog geen stropdas om. Deze werd pas geïntroduceerd in de Game Boy-remake van de originele Donkey Kong. Deze vrij oude Kong is het alfamannetje van de groep en hij draagt dan ook letterlijk de andere Kongs. In dit nieuwe avontuur verzet Donkey zich tegenover de tirannie van de Vikingen samen met een paar van zijn familieleden. Donkey Kong is in Tropical Freeze hét hoofdpersonage en zal vergezeld worden door één van de drie andere speelbare personages.

31


Eén zeer bekend familielid van Donkey Kong is zijn kleine neefje en beste vriend Diddy Kong. Deze kent zijn oorsprong dankzij Rare en om specifieker te zijn dankzij Gregory Mayles, bedenker van onder andere de Banjo-Kazooie-serie. Gregory Mayles was de creative director van de studio en heeft Diddy Kong gemaakt zoals we hem nu kennen. Dit kwam doordat een eerder design van Donkey Kong Jr. geen hoge ogen had gegooid bij Shigeru Miyamoto. Hij vond dat het concept teveel afweek van het origineel en niet veel later ontstond Dinkey Kong. Dinkey Kong mocht zijn naam wegens juridische redenen niet houden en werd omgedoopt tot Diddy Kong. Deze veel kleinere en flexibelere aap draagt een rood petje en maakt radslagen zonder pardon. Laat zijn uiterlijk je niet bedriegen, want deze aap weet precies hoe hij de wereld van Donkey Kong redt en heeft dat al meerdere malen gedaan. Bewapend met een Rocket Barrel kan deze aap langer in de lucht blijven en een hang-time creëren, net zoals het geval was bij Donkey Kong Country Returns. Als hij op Donkey Kong’s rug zit, heeft hij zelfs de kracht om Donkey Kong langer in de lucht te laten hangen. Al met al een aap die niet onderschat dient te worden.

Het vriendinnetje van het neefje van Donkey Kong is Dixie Kong. Deze stoere meid is speelbaar in Donkey Kong Country: Tropical Freeze net zoals ze speelbaar was in Donkey Kong Country 2: Diddy’s Kong Quest. Deze stoere meid was het eerste, vrouwelijk speelbaar personage uit de Donkey Kong Country-reeks. Hoewel Candy Kong eerder in de serie voorkwam, had Dixie Kong de eer om voor het eerst als vrouwelijk personage in meerdere spellen te verschijnen. Aan haar uiterlijk is niets veranderd, haar blonde paardenstaart, roze T-shirtje en roze petje zijn nog steeds de herkenningspunten van deze dame. Haar paardenstaart is daarbij niet alleen voor de sier, maar is tevens een handig hulpmiddel. Dixie Kong kan met haar staartje een helikopter nabootsen om zowel haarzelf als Donkey Kong weer de hoogte in te krijgen.

29


Play That Funky Music White Boy
Het laatste speelbare personage uit Donkey Kong Country: Tropical Freeze is tevens de oudste Kong uit de familie. Cranky Kong houdt zijn adviezen dit keer voor zich en heeft besloten om terug te keren van zijn pensioen om mee te gaan vechten tegen de Vikingen. Cranky was er al bij sinds Donkey Kong Country en had hier de rol als oude wijsgeer. Toentertijd had de aap praatjes dat hij alles sneller en beter kon dan zijn kleinzoon, Donkey Kong. Praatjes vullen geen gaatjes en Cranky Kong is hier om zijn woorden meer body te geven. Eerder was Cranky Kong al speelbaar in Donkey Kong Barrel Blast voor de Wii. In deze platformer gaat Cranky Kong echter een stapje verder en vecht hij zij aan zij met zijn kleinzoon. Zijn wandelstok, die hij voorheen gebruikte om Donkey Kong een veeg achter zijn oren te geven, gebruikt Cranky nu om de vele Vikingen een kopje kleiner te maken. Tevens kun je zijn wandelstok gebruiken om veilig over te steken bij stukken begroeid met stekels.

De andere Kong die je tegen zult komen in Donkey Kong Country: Tropical Freeze is de altijd enthousiaste Funky Kong. Deze coole aap heeft besloten om de winkelketen van Cranky over te nemen. Deze broer van Donkey Kong is bewapend met een coole zonnebril, stoere kledij en een algemene badass-factor. Met deze aap in de winkels is het kopen van levens of andere hulpmiddelen geen saaie gebeurtenis meer, maar een leuk familie-uitje.

Meet the Enemies!
Dat de Kongs al vele vijanden hebben verslagen, is geen geheim meer. In eerdere spellen hebben de Kremlings het onderspit moeten delven en hebben de Tiki’s aan het kortste eind getrokken. Hoewel dit vele vijanden zou afschrikken, hebben mysterieuze vijanden hun eigen plan. Binnen enkele minuten hebben ze het gehele DK-eiland omgetoverd tot een winterparadijs en is de familie Kong van het eiland verdreven. De Kongs zinnen op wraak, maar wie mogen ze daarvoor afstraffen?

WiiU_DKCountry_char02_E3


De Snomads (sneeuw en nomaden) zijn de grote boosdoeners in Donkey Kong Country: Tropical Freeze. De Snomads hebben een heel leger opgeroepen om Donkey, Diddy, Dixie en Cranky Kong van het DK-eiland weg te houden. De gemakkelijkste vijand is de pinguïn Tuck. Hiertegen vecht je in vrijwel ieder level en zij zijn het gemakkelijkste te verslaan. Met één klap op Tucks hoofd valt de vijand van het speelveld. Deze pinguïn komt ook nog in een andere variant voor, met een helm op zijn hoofd. Hierdoor is deze iets sterker en kan hij twee aanvallen van de Kongs incasseren in plaats van één.

De Snomads zijn niet alleen vertegenwoordigd door pinguïns. Ook uilen, sneeuwhazen en walrussen zijn van de partij. De sneeuwuilen vliegen en vormen een obstakel bij afgronden en tussen tonnen door. Hares is de naam van de springende vijanden, sneeuwhazen, zoals de kikkers aanwezig waren bij Donkey Kong Country Returns. Bij deze hazen moet je goed timen om op ze te eindigen in plaats van eronder. De walrussen zijn de sterkste vijanden in het spel, hier moet je minimaal drie keer op springen om ze te verslaan. Deze langzame doch sterke beesten zijn erg zwak tegen tonnen, raak je ze hiermee, dan zijn ze direct verslagen.

54


I’m an Animal
De beste vrienden van de apenfamilie zijn de dierenvrienden die in het spel verwerkt zitten. Het aantal dierenvrienden is exponentieel gedaald in vergelijking met de vorige spellen uit het SNES-tijdperk. In Donkey Kong Country Returns kwamen alleen Rambi de neushoorn en Squawks de papegaai terug. In dit nieuwe deel zijn wederom deze twee dieren aanwezig en je zult ze beide nodig hebben om het spel uit te spelen. Rambi de neushoorn heeft ook in deze game een prominentere rol dan Squawks. Squawks is in feite een item die je laat weten waar de verborgen puzzelstukjes liggen door op het juiste moment te gaan schreeuwen.

De grijze neushoorn is echter een heel ander verhaal. Deze dierenvriend is er om bereden te worden door de Kongs. Wanneer Donkey zich op de rug van Rambi bevindt, kan de neushoorn vrijwel ieder gevaar aan. Met hoge snelheden rent Rambi door alle obstakels heen en rijgt hij alle vijanden aan zijn hoorn. De zwakte van dit massieve dier is vuur. Wil je met Rambi het einde van het level halen, zorg er dan voor dat je alle vurige vijanden een kopje kleiner maakt voordat ze aan Rambi komen.

60


Tropical Freeze
Hiermee is er een einde aan de introductie van alle personages. Van Donkey Kong tot de Snowmads tot Funky Kong, vanaf nu zijn ze allemaal één open boek. In Donkey Kong Country: Tropical Freeze voor de Wii U kom je ze allemaal tegen. Donkey Kong is samen met zijn neefje, het vriendinnetje van zijn neefje, zijn opa en zijn broer helemaal klaar voor dit winterse avontuur.
Next articleNieuwe details Transformers: Rise of the Dark Spark geven zicht... Previous articleWiggler en het Mushroom Kingdom in screens en stukjes artwork...

Reacties van gebruikers

Avatar
Hoofdletter R | 17 februari 2014 01:23 | #231590
collapse
Ik zie nu voor het eerst di dikke snorrige snomad... Is dit de eindbaas ook meteen? Zo ja, jammer dat ik nu zijn ware identiteit heb gezien... Ik ga de tekst niet lezen, want ik ken de Kongs toch wel, maar de rest laat ik liever nog een beetje een misterie.
Avatar
Mink | 17 februari 2014 12:21 | #231595
Reactie op post #231590 van Hoofdletter R
Wees maar niet bang, dit is gewoon een vijand die in meerdere levels zit Wink .
Avatar
JORISGUY7XD | 17 februari 2014 07:23 | #231594
collapse
Als de Kongs van DK64 terug komen, dan is er bij mij een droom waargekomen! LMAO
Leuk stukje over DKCTF trouwens! Happy
Avatar
Hoofdletter R | 17 februari 2014 12:42 | #231596
Reactie op post #231594 van JORISGUY7XD
collapse
Really? Die zouden echt geen drol toevoegen aan het spel xD
Ik vond ze ergens toch al overbodig...

Soort van replacables voor de eerdere Kongs.
Dixie > Tiny
Funky > Chunky
Kiddy > Lankey

Ik vond het toendertijd al vreemd dat we de oude vertrouwde kongs niet terugzagen...

Ik ben ook benieuwd of we Candy Kong en Wrinkly Kong nog terugzien... die oma was geloof ik dood? Ze kwam als geest terug in DKC3 geloof ik?
Avatar
Martijn | 17 februari 2014 18:05 | #231617
Reactie op post #231596 van Hoofdletter R
Tja, als je het zo bekijkt. Ik ben bevooroordeeld. Ik heb vooral de "Donkey Kong Country" games gespeeld. Daardoor ligt mijn voorkeur ook bij 2D Donkey Kong games. "Donkey Kong 64" was vast leuk, maar ik heb m' nooit kunnen doen.

Swanky Kong, Candy Kong, Wrinkly Kong, Tiny Kong, Lanky Kong en Chunky Kong hebben we intussen al lang niet meer gezien. Een deel zat in het geflopte "Donkey Kong Barrel Blast, voor de Wii.
Wrinkly Kong is overleden na "Donkey Kong Country 3: Dixie's Double Trouble". In "Dixie's Double Trouble" kon je bij haar langsgaan om het spel te saven of je verzamelde Bananabirds te bewaren. Je ziet haar daar sporten, slapen of "Super Mario 64" spelen. In "Donkey Kong 64" was ze als geest te zien. Ik weet niet of ik dat nou wel zo'n leuke ontwikkeling voor het personage vond.
Vreemd dat Retro nog geen stempel heeft proberen te drukken, met een zelf ontworpen Kong familielid. Geen idee wat voor rol die zou moeten spelen, maar misschien is dat ook wel de reden dat ze het niet deden.

Dit geldt ook voor de bespeelbare dieren. Natuurlijk hartikke leuk dat Rambi en Squawks weer meedoen, maar wat is er met Enguarde, Winky, Expresso, Clapper, Rattly, Squitter, Glimmer, Ellie en Parry gebeurd? Dat ze niet allemaal meedoen is logisch, maar een enkeling extra had toch best gekund. Zeker met terugkomst van de waterlevels, doel ik vooral op Enguarde.

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Donkey Kong Country: Tropical Freeze

Platform: Wii U
Genre: Platformer
Ontwikkelaar: Retro Studios
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 2
Online-ondersteuning: Ja
Aantal spelers online: N.v.t.
Releasedatum: 21 februari 2014

Screenshots