The Legend of Zelda Box Set Special | 25 maart 2014 08:30 | Auteur: Marco

Prima Games is een bedrijf dat bij menig gamer bekend zal staan om haar grote collectie aan videogame strategy guides, die het al sinds de jaren ‘90 op de markt brengt. Van normale guides tot collectors editions, voor bijna alle populaire games of franchises verschijnt er wel een strategy guide en The Legend of Zelda games zijn daarop geen uitzondering. Met de release van The Legend of Zelda: Twilight Princess aan het eind van 2006 bracht Prima Games voor het eerst een speciale Collectors Edition guide voor de serie uit. Dit ruim 350 pagina's tellende boek kende een simplistische maar stijlvolle hardcover met daarop het Hylian Crest logo in goud bedrukt. Bijna alle daaropvolgende games uit The Legend of Zelda-serie hebben een soortgelijke behandeling gehad en de boeken zijn voor veel fans een waar verzamelitem geworden. Ter ere van de 25ste verjaardag van onze geliefde gameserie heeft Prima Games de eerste zes guides voorzien van een heruitgave in een heuse verzamelkist met een oplage van slechts 50.000 stuks.

Zware schatkist
Wanneer je The Legend of Zelda Box Set in ontvangst neemt wordt meteen duidelijk dat je met iets speciaals te maken hebt. Het geheel wordt geleverd in een stevige kartonnen doos voorzien van schuimrubber, om ervoor te zorgen dat de Box Set met zijn absurde gewicht van ruim negen kilo in perfecte staat op de plaats van bestemming komt. Eenmaal van karton en plastic ontdaan blijft er een mooi, glanzende en stevige kist over die, afgezien van zijn rechthoekige vorm, regelrecht uit een The Legend of Zelda-game lijkt te zijn weggelopen.

26
< >


De kist wordt geopend met een flap aan de voorzijde, die zeer netjes met geïntegreerde magneetjes op zijn plek gehouden wordt. Helaas wordt je bij het openen niet overspoeld door gouden lichtstralen zoals we dat gewend zijn van de games, maar tref je in de deksel wel een goudkleurige bladwijzer aan. Deze gegraveerde metalen bladwijzer kent aan de voorzijde het bekende The Legend of Zelda-logo en op de achterzijde het Hylian Crest-logo. Bovenop de boeken tref je een speciale envelop aan met daarin het individueel genummerde certificaat van echtheid dat aangeeft welk van de 50.000 exemplaren je in het bezit hebt. Ook bevat dit certificaat een persoonlijke boodschap van Eiji Aonuma, waarin hij de fans bedankt die de serie de afgelopen 25 jaar gesteund hebben. De rest van de ruimte in de kist wordt volledig opgevuld door de strategie guides, die met de rug van het boek naar boven zijn geplaatst. Omdat alle boeken strak in de kist zijn opgeborgen kan het een heel gepriegel zijn om ze te verwijderen. Gelukkig heeft Prima Games ook hier over nagedacht. Door de kist te voorzien van een stoffen bandje dat onder het eerste boek doorloopt kan deze eenvoudig iets worden opgetild, waarna ook de rest gemakkelijk uit de kist te halen is. De kwaliteit van de kist en de afwerking met de magneetjes en het stoffen bandje geven het geheel een zeer luxe uitstraling.

De boeken zijn in deze heruitgave grotendeels hetzelfde gebleven, maar Prima Games heeft toch een aantal kleine wijzigingen aangebracht. Zo is er gekozen voor iets steviger papier wat resulteert in dikkere boeken, is de guide voor The Legend of Zelda: Skyward Sword uitgebreid met ruim honderd pagina’s en is de kaft in de breedte iets kleiner geworden. Verder zijn alle iconische eigenschappen zoals de simplistisch gekleurde kaft met daarop het gouden Hylian Crest en de met goud vergulde pagina’s behouden gebleven.

31
< >


Overkill aan informatie
Inhoudelijk zijn de boeken zoals je dat van een strategy guide zou verwachten. Aan het begin vind je een korte inleiding over de betreffende game of worden alle voorgaande games kort beschreven, gevolgd door een beknopte inhoudsopgave. Enkele uitzonderingen hierop zijn de guides van Twilight Princess en Phantom Hourglass, die slechts van een zeer korte inhoudsopgave zijn voorzien, die terug te vinden is op de allerlaatste pagina. Eenmaal voorbij de inleiding gaan alle guides over op de algemene informatie. Denk aan een zeer uitgebreide beschrijving van de besturing, alle personages, vijanden, voorwerpen, uitrusting en upgrades en waar je deze kunt vinden, de side-quests, piece of heart locaties en zelfs de verborgen rupees. Soms zijn er tot wel vijftig pagina’s aan gewijd. Het leeuwendeel van de strategy guides wordt echter opgevuld met een stap voor stap beschrijving van de betreffende game. Om de speler zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen bestaat de beschrijving niet alleen uit flinke lappen tekst die alles tot op het kleinste detail beschrijven, maar wordt dit ook aangevuld met de nodige screenshots en kaarten die elke vierkante meter van de game overzichtelijk maken. Het geheel wordt opgeleukt met een flinke verzameling artwork uit de game die door het hele boek terug te vinden is.

Het zoeken naar lastig te vinden items of het oplossen van moeilijke puzzels zou hierdoor voor iedereen een peulenschilletje moeten zijn, maar niets is minder waar. Doordat de strategy guides zo bomvol zitten met informatie is het vaak een hele klus om de gewenste informatie terug te vinden en is het vaak sneller om even snel op internet te spieken. Ook voor de wat jeugdigere gamers die de Engelse taal nog niet beheersen kan het zeer lastig zijn om iets in de boeken op te zoeken. De guides worden afgesloten met een zogeheten “Master Checklist” waarop je alle bemachtigde voorwerpen en behaalde opdrachten kunt afvinken om zodoende je voortgang bij de houden.

40
< >


Niet voor iedereen
Helaas kent deze luxe The Legend of Zelda Box Set ook een aantal negatieve kanten. Zo is de Box Set met een adviesprijs van $179.99 (ruim €132) zeer heftig geprijsd. Hoewel de meeste winkels vaak iets onder deze prijs blijven, is dit bedrag voor veel mensen toch een deal-breaker. Een ander minpunt aan deze set is het ontbreken van alle extra's die bij de individuele uitgaven werden meegeleverd. Zo bevatten de guides van Twilight Princess, Skyward Sword en Wind Waker HD een stoffen landkaart van de Overworld, had de guide van Phantom Hourglass een mooie poster en werd de guide van Spirit Tracks geleverd en een rubberen bladwijzer. Waarom Prima Games er voor gekozen om deze extra's in de verzameling weg te laten is niet bekend, maar in combinatie met de hoge prijs is dit toch een gemiste kans.

Een ander punt, wat niet direct een nadeel is voor eigenaren van deze box set, is het feit dat de guide van The Legend of Zelda: Ocarina of Time 3D exclusief tot deze set behoort en dus niet los verkrijgbaar is. Mensen die al sinds Twilight Princess deze collectors edition guides verzamelen en graag hun collectie compleet maken komen hierdoor bedrogen uit. Verder zou het mooi geweest zijn als Prima Games enigszins rekening had gehouden met toekomstige uitgaven door bijvoorbeeld extra ruimte in de kist over te laten. Nu is dit voor nog onbekende games lastig, maar was dit voor The Legend of Zelda: A Link Between Worlds goed mogelijk geweest.

45
< >


Ondanks de gebreken is The Legend of Zelda Box Set een zeer mooi collectors item dat voornamelijk de echte verzamelaars en fans van de serie zal aantrekken. Iedere zelfrespecterende gamer zal doorgaans toch proberen de games uit te spelen zonder gebruik te maken van externe hulp. Mocht het vervolgens echt niet lukken en ben je toch op zoek naar een guide, dan is het aan te raden om te kiezen voor de goedkopere normale editie of om gewoon even op internet te kijken.

Conclusie
Met de The Legend of Zelda Box Set heeft Prima Games een zeer mooi en exclusief collectors item op de markt gebracht dat in geen enkele The Legend of Zelda collectie zal misstaan. Helaas heeft Prima Games met het weglaten van de originele extra’s en de exclusieve Ocarina of Time 3D guide wat vreemde keuzes gemaakt en is de prijs van de Box Set behoorlijk aan de hoge kant. Hierdoor is de set niet voor iedereen weggelegd en zal hij voornamelijk interessant zijn voor de echte The Legend of Zelda fans, of de mensen die nog niet eerder deze guides hebben aangeschaft. Zie je deze guides niet als verzamelitem maar puur als hulpmiddel, dan ben je goedkoper uit door voor de normale editie te kiezen of gewoon op internet te kijken. The Legend of Zelda Box Set is verkrijgbaar bij de grotere webshops of gamespeciaalzaken.
Next articleNintendo gaat niet naar PAX East Previous articleSmartphonehit Chubbins krijgt release in Wii U eShop

Reacties van gebruikers

Avatar
Gohma | 25 maart 2014 15:47 | #232617
Excuse me, as I have drooled on the floor...
Avatar
Ricardo | 25 maart 2014 16:34 | #232619
collapse
Zijn de afmetingen van de kist ook bekend?
Avatar
Marco | 25 maart 2014 19:46 | #232629
Reactie op post #232619 van Ricardo
collapse
Ongeveer 42x35x30 cm.
Avatar
Ricardo | 25 maart 2014 22:27 | #232638
Reactie op post #232629 van Marco
Oké, bedankt
Avatar
Yosher2 | 25 maart 2014 17:08 | #232623
Ik heb deze nu al een tijdje. Erg mooie set, moet ik zeggen!
Avatar
Niek | 26 maart 2014 06:55 | #232648
Ik heb deze kist ook al een tijd in mijn boeken kast staan. Ik ben er heel blij mee. Het enige minpunt was het gewicht en daarnaast de lompe formaat van de doos waarin het in kwam.

Ik hoop zelf dat ze nog zo'n collectors editie strategy guides maken voor alle zelda's voor Twilight Princess. Aangezien deze op de virtual console verschijnen. Misschien een gecombineerde editie zoals met Zelda 1&2 als een enkele game niet genoeg content heeft.
Avatar
Smooch | 27 maart 2014 14:01 | #232697
collapse
Zo is de Box Set met een adviesprijs van $179.99 (ruim €132) zeer heftig geprijsd. Hoewel de meeste winkels vaak iets onder deze prijs blijven, is dit bedrag voor veel mensen toch een deal-breaker.


Op bol.com is de set wel 35 euro goedkoper, dat vind ik toch wel iets meer dan "iets onder de prijs blijven".

Ik ga de set zo gelijk bestellen. Ik wou dat ik er wat eerder van gehoord had. Ik mis naar mijn smaak iets te vaak van die collector's items terwijl ik echt een zwak ervoor heb.

Wanneer is deze set uitgekomen eigenlijk?
Avatar
Marco | 27 maart 2014 15:53 | #232699
Reactie op post #232697 van Smooch
collapse
Bol heeft dan recentelijk de prijs verlaagd, want op het moment dat ik de review schreef zat Bol tegen de adviesprijs aan.

De Box Set is sinds 26 november in Amerika te koop, maar ik durf je niet te zeggen wanneer Bol is begonnen met leveren.
Avatar
jorden1506 | 27 maart 2014 17:32 | #232700
Reactie op post #232699 van Marco
Nedgame heeft hem ook en amazon.de ook. Daarnaast prijs is op amazon.com verlaagd naar 107 dollar zag ik toevallig

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.