GBA Classics Deel 1 - Yoshi's Island, WarioWare Inc. en Advance Wars Special | 18 april 2014 17:25 | Auteur: Patrick

Inleiding & Yoshi's Island: Super Mario Advance 3
Nintendo brengt met de eerste GameBoy Advance-games een nieuw aanbod naar de Wii U Virtual Console. WarioWare, Inc.: Minigame Mania, Advance Wars, Mario & Luigi: Superstar Saga, Metroid Fusion, F-Zero: Maximum Velocity, Kirby & The Amazing Mirror en Golden Sun zijn reeds verschenen en volgende week zal Yoshi's Island: Super Mario Advance 3 uitkomen. Deze GameBoy Advance Classics-special bestaat uit drie delen en we beginnen vandaag met recensies van Yoshi's Island: Super Mario Advance 3, WarioWare, Inc.: Minigame Mania en Advance Wars. Ben je benieuwd hoe deze spellen het doen op de Wii U? Lees dan vooral verder!Yoshi's Island: Super Mario Advance 3 - Patrick

Onlangs verscheen Yoshi’s New Island voor de Nintendo 3DS. Dit nieuwste deel in de Yoshi’s Island-serie gaven wij een 7,6 in onze review. Nu gaan we echter even terug naar waar het allemaal begon voor deze serie, of eigenlijk terug naar een remake van waar het allemaal begon. In 2002 verscheen de eerste Yoshi’s Island, die oorspronkelijk in 1995 verscheen op de SNES, als remake voor de GameBoy Advance onder de naam Yoshi’s Island: Super Mario Advance 3. Buiten enkele kleine aanpassingen in de levels om, de toevoeging van enkele geheime levels en het aanpassen van de graphics en het geluid is er weinig veranderd in deze remake en zodoende kon je dus genieten van de ongeëvenaarde Yoshi’s Island-platformervaring van de SNES. Deze remake verschijnt nu ook voor de Wii U Virtual Console.


Eipoepen
Yoshi’s Island: Super Mario Advance 3 is een side-scrolling platformer waarbij je Yoshi bestuurt met Baby Mario op zijn rug. Net als in Yoshi’s New Island ga je op avontuur om Baby Mario weer te verenigen met Baby Luigi. Dit verhaal wordt gepresenteerd met een kort standaard introductiefilmpje. Over het verhaal is verder weinig te vertellen, maar in deze game draait het dan ook om de ijzersterke platformactie. Yoshi kan met zijn lange tong vijanden opslokken en vervolgens eieren uitpoepen. Deze kun je gebruiken om vijanden kapot te schieten of andere voorwerpen te bemachtigen. Dit is het bekendste gameplay-element uit de serie en het blijft een genot om hordes vijanden te veranderen in eieren. Ook vindt Yoshi's iconische fladdersprong, een sprong waarna je nog een stukje kunt door fladderen, zijn oorsprong in dit spel. Het besturen van Yoshi voelt op de Wii U goed en herkenbaar. Heb je onlangs Yoshi’s New Island gespeeld dan weet je direct hoe de besturing werkt, maar ook voor nieuwelingen zal de besturing geen problemen met zich meebrengen. Het grootste verschil tussen de beide games is echter dat je in Yoshi’s New Island veel meer moeite moet doen om alle verzamelitems te vinden. Het verzamelen van alle bloemen, rode munten en Starmen is hier gewoon vele malen makkelijker. Je merkt hierdoor ook direct hoe platformers zich de afgelopen jaren meer en meer zijn gaan richten op replaywaarde door het toevoegen van verzamelitems. Deze heruitgave past daarom minder goed in de huidige tijd maar de nostalgische en retro-waarde zijn erg hoog.

7


In deze eerste Yoshi’s Island-game werden transformaties geïntroduceerd. Zo kon Yoshi veranderen in een helikopter, een moltank, een onderzeeër, een auto en een trein. De transformaties zijn echt een onderdeel van de levels, in tegenstelling tot in Yoshi’s New Island, waar het meer een soort van minigame in een aparte omgeving was. Zo spelen de transformaties een prominentere rol in deze remake en dat is erg prettig, omdat het een uniek gameplay-element betreft. De eindbazen in de eerste Yoshi’s Island-game zijn gevarieerder dan de hedendaagse en zijn niet dood binnen één minuut. De uitdaging is echter ook ver te zoeken doordat ze in standaard patronen aanvallen die je direct doorhebt. Je merkt gewoon dat je dit soort spellen twintig jaar na verschijnen gewoon makkelijker doorloopt. Vroeger leek Yoshi’s Island misschien redelijk pittig, maar nu haal je ook hierbij binnen twee werelden 99 levens.

In totaal zijn er zes verschillende werelden te doorlopen met ieder hun eigen thema. Zo begin je in wereld 1 met kleurige levels met veel gras en kom je uiteindelijk terecht in de sombere wereld met veel lava en grotten waar Bowser's kasteel staat. De thema's komen goed tot hun recht en ook merk je dat de moeilijkheidsgraad iets omhoog gaat. Toch blijft de uitdaging beperkt. De levels zijn over het algemeen redelijk kort en mede doordat de besturing gewoon perfect werkt kun je jezelf eigenlijk van iedere lastige situatie redden. Bijna alle vijanden kun je opslokken en in eieren veranderen om vervolgens andere vijanden kapot te schieten. De opbouw van de levels is verder redelijk standaard en kent nauwelijks blokkades. Tot slot is ook nog het verzamelen van alle verzamelitems erg makkelijk. Verzamel je echter alle verzamelitems in alle levels van één wereld dan speel je een geheim level vrij. De geheime levels bieden de nodige uitdaging doordat je bijvoorbeeld maar op enkele plaatsen op de grond mag komen door grote delen lava. Eén foute stap betekent dat je helemaal opnieuw moet beginnen. Verder kent de game nog enkele leuke gimmicks zoals bijvoorbeeld de Fuzzy's. Een Fuzzy is een vijand die je duizelig maakt als je hem aanraakt. Het hele beeld gaat vervolgens wild op en neer en de besturing wordt moeilijker.

8


Wii U Virtual Console
In deze heruitgave op de Wii U Virtual Console is de mogelijkheid toegevoegd om een schermfilter aan te zetten. Deze zorgt ervoor dat de ruwe randen rechter getrokken worden waardoor de game er net even wat moderner uitziet. De Retro-look wordt hierdoor op een modernere manier aangeboden maar echt heel veel merk je er niet van. De game is ook volledig speelbaar op de Wii U GamePad en je hebt de mogelijkheid om de game waar dan ook op te slaan. Dit voegt weinig toe omdat de levels kort en makkelijk zijn. Spelen op de Wii U GamePad werkt verder prima. Een klein minpuntje is wel dat je de Wii U GamePad niet kunt uitzetten tijdens het spelen op je tv. Verder is het ook mogelijk om de game te spelen met een Wii U Pro Controller, wat erg fijn werkt als je de game op de tv speelt. Wat verder opvalt is dat de laadtijden erg kort zijn.

Graphics en Geluid
Grafisch is de game nog steeds een genot om naar te kijken. De unieke getekende grafische stijl is tijdloos en komt daardoor volledig tot zijn recht op de Wii U. Op de Wii U GamePad ziet het er goed uit. Het beeld is helder en het ziet er niet uitgerekt uit, maar ook op de tv merk je eigenlijk niet dat de game wat uitgerekt is. Door de schermfilter kun je de ruwe randen laten verdwijnen waardoor het geheel er nog even net iets moderner uitziet mocht je niet van gekartelde randjes houden. Qua muziek en geluidseffecten doet Yoshi’s Island: Super Mario Advance 3 het vele malen beter dan Yoshi’s New Island. Waar in Yoshi’s New Island de muziek continu gerecycled werd, is de variatie hier hoog. Dit zorgt voor een completere gameplay-ervaring en de muziek blijft gewoon continu boeien. De vrolijke sfeer van Yoshi's Island vind je ook duidelijk terug in de muziek en alle gekke geluidseffecten doen daar nog een schepje bovenop.

9


Conclusie
Twintig jaar na de eerste verschijning is Yoshi’s Island nog altijd een van de beste platformers ooit gemaakt. Nintendo heeft met de omzetting van de GameBoy Advance naar de Wii U een solide game neergezet die veel platformplezier biedt. Doordat de gekozen getekende grafische stijl van twintig jaar geleden tijdloos is, is de game nog steeds een genot om naar te kijken en de muziek en geluiden kloppen helemaal bij het vrolijke sfeertje. Een kleine kanttekening is wel dat de game erg makkelijk is en dat je na twintig jaar toch kunt merken dat de game minder goed past tussen meer recentere platformers. Met een speeltijd van zes tot maximaal tien uur is de game erg kort en het verzamelen van alle voorwerpen is erg gemakkelijk. Desalniettemin is het zeker aan te raden dit spel niet te laten liggen als je van een goede platformer houdt, zeker als je onlangs Yoshi’s New Island gespeeld hebt en eens wilt ervaren waar het voor de serie allemaal is begonnen.

Score:
GBAScore4


Klik hier om naar de recensie van WarioWare, Inc.: Minigame Mania te gaan.
Next articleSofware-update Wii Karaoke U by Joysound laat je zingen door... Previous articleNintendo laat drie nieuwe golfbanen uit Mario Golf: World Tour...

Reacties van gebruikers

Avatar
Yosher2 | 18 april 2014 17:37 | #233385
DIT is tenminste een Yoshi waardige game! Yoshi's New Island is echt om te huilen vergeleken met deze parel van een game. Ik heb deze dan ook al op de SNES zelf, op de GBA, op de 3DS (via het Ambassador programma), en ik ga hem zeker weer opnieuw downloaded op de Wii U. Ik ben bang dat Yoshi wellicht nooit meer zo'n geweldige game als deze gaat krijgen, van mij krijgt deze game zeker een dikke 10/10. (Of 5/5, als we op N1ntendo's score-wijze afgaan.)

Advance Wars heb ik persoonlijk niet zo veel mee (ik vind Fire Emblem echt de betere tactische game van Intelligent Systems). WarioWare is af en toe wel leuk, maar ook niet echt baanbrekend ofzo. Misschien dat ik deze twee games wel eens koop als er een leuk prijsje aan hangt.
Avatar
Duncan | 21 april 2014 00:01 | #233432
Goede reviews! Zeker allemaal de moeite waard om te downloaden als je de games niet meer in bezit hebt.

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Advance Wars

Platform: Wii U Virtual Console
Virtual Console: Game Boy Advance
Prijs: €6,99
Genre: Strategy
Ontwikkelaar: Intelligent Systems
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 1
Online-ondersteuning: Nee
Releasedatum: 03 april 2014

WarioWare Inc.: Minigame Mania

Platform: Wii U Virtual Console
Virtual Console: Game Boy Advance
Prijs: €6,99
Genre: Minigames
Ontwikkelaar: Intelligent Systems
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 1
Online-ondersteuning: Nee
Releasedatum: 10 april 2014

Yoshi's Island: Super Mario Advance 3

Platform: Wii U Virtual Console
Virtual Console: Game Boy Advance
Prijs: €6,99
Genre: Platformer
Ontwikkelaar: Nintendo
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 1
Online-ondersteuning: Nee
Releasedatum: 24 april 2014